Suudi Arabistan’da koronavirüs vaka oranı bir ay içinde yarıya indi

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı ev dışında maske takılması gerektiğini  vurguladı. (Fotoğraf:Beşir Salih)
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı ev dışında maske takılması gerektiğini vurguladı. (Fotoğraf:Beşir Salih)
TT

Suudi Arabistan’da koronavirüs vaka oranı bir ay içinde yarıya indi

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı ev dışında maske takılması gerektiğini  vurguladı. (Fotoğraf:Beşir Salih)
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı ev dışında maske takılması gerektiğini vurguladı. (Fotoğraf:Beşir Salih)

Suudi Arabistan’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarında gerileme devam ediyor. Vakaların görüldüğü şehirlerin sayısı da azalıyor.
Suudi Arabistan’da vaka sayıları 20 Temmuz'a oranla yaklaşık yarı yarıya azaldı. Ülkede yaklaşık 2 bin 500 vaka kaydediliyorken şu an bu sayı bin 250 vaka sınırına geriledi. 47 binin üzerinde aktif vakaya tanık olan ülkede  bu sayı son beş gündür 25 binin altına düştü.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali söz konusu düşüş ile ilgili olarak Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yüzde 92'ye ulaşan iyileşme oranının önleyici adımların atılması ve hükümet tarafından oluşturulan tedbirler, tedavi protokolleri ve sağlık hizmetlerinin uygulanması sayesinde gerçekleştiğini vurguladı.
Son 24 saatte bin 287 kişide daha Kovid-19 tespit edilmesiyle ülkedeki toplam vaka sayısının 303 bin 973’e yükseldiğini açıklayan Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, bin 385’i son bir günde olmak üzere ülkede şu ana kadar 275 bin 476 kişinin iyileştiğini duyurdu.
Sağlık Bakanlığı, bin 385’i son bir günde olmak üzere ülkede şu ana kadar 275 bin 476 kişinin iyileştiğini duyurdu.
Sağlık Bakanlığı 42 kişinin daha virüs sebebiyle yaşamını yitirdiğini, toplam ölü sayısının 3 bin 548’e yükseldiğini bildirdi. Vakalar ülkenin 105 bölge ve şehrine dağılırken toplam aktif vaka sayısı 24 bin 949 vakaya ulaştı. Açıklamada vakalardan bin 682’sinin sağlık durumu ise kritik olduğu kaydedildi.
Bakanlık yeni vakaların yüzde 55'inin erkek olduğu bilgisini verdiği açıklamada vakaların yüzde 11'inin çocuk, yüzde 85'inin yetişkin ve yüzde 4'ünün de yaşlılardan oluştuğunu belirtti.

Bahreyn
Bahreyn, ülkeye gelen herkesin evde karantina altına alınması zorunluluğunun kaldırılmasına karar verdi. Ülkeye gelenlerin, masrafları kendisine ait olmak üzere laboratuvar testi yaptırma zorunluluğunun sürdürülmesinin yanı sıra ülkede 10 günden fazla ikamet edecekler kişilerin ikamet sürelerinin bitmesinin ardından başka bir koronavirüs testi daha yaptırmasına karar verildi.
Bahreyn Gençlik ve Spor Bakanlığı, koronavirüs ile mücadelede ulusal sağlık ekibi ile koordineli olarak çalışacak. Son olarak spor kulüplerinde spor federasyonlarında koronavirüs vakalarının kontrol edilmesi sağlayacak  bir komite oluşturulması ile ilgili bir karar çıkarıldı.
Bahreyn Sağlık Bakanı Faika el-Salih şu ana kadar bir milyonun üzerinde laboratuvar testi gerçekleştirildiğini ve iyileşme oranının yüzde 92,2'ye ulaştığını bildirdi.

BAE
Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) iyileşenlere oranla yeni vaka sayısı artmaya devam etti. Dün farklı milletlerden 461 yeni koronavirüs vakası kaydedilirken vakaların hepsinin sağlık durumunun stabil olduğu ve gerekli tedaviyi aldığı kaydedildi. Yeni vakalarla birlikte toplam vaka sayısı 65 bin 802’ye yükseldi.
BAE Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı 2 vakanın virüs sebebiyle yaşamını yitirdiğini ve toplam ölü sayısının 369’a yükseldiğini duyurdu.
Bakanlık 131 kişinin daha hastanelerde gerekli tedaviyi alarak tamamen iyileştiğini, böylece sağlığına kavuşanların sayısının 58 bin 153’e ulaştığını bildirdi.

Umman
Umman Sağlık Bakanlığı ülkedeki toplam vaka sayısının 83 bin 769’a yükseldiğini,  iyileşenlerin sayısının da 78 bin 386 olduğunu duyurdu. Açıklamada iyileşme oranın 93,6’ya ulaştığı, toplam ölü sayısının ise 609 olduğu kaydedildi.
Bakanlık, son 24 saatte 42 kişinin hastaneye yatırıldığını, hastanede tedavi görenlerin sayısının 429’a yükseldiğini, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısının ise 151 olduğunu bildirdi.

Kuveyt
Kuveyt Sağlık Bakanlığı 871 vakanın daha sağlığına kavuştuğunu duyurduğu açıklamasında ülkede iyileşenlerin sayısının 70 bin 642’ye yükseldiğini kaydetti.
Bakanlık 622 yeni vakanın daha kaydedilmesiyle toplam vaka sayısının 78 bin 767’ye yükseldiğini, iki vakanın daha virüs sebebiyle yaşamını yitirdiğini ve ölü sayısının 509’a çıktığını açıkladı.

Katar
Katar Halk Sağlığı Bakanlığı dün 268 yeni koronavirüs vakasının daha kaydedildiğini, 266 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşenlerin sayısının  112 bin 924’e yükseldiğini duyurdu. Ülkedeki aktif vaka sayısının ise 3 bin 107 olduğu bilgisi verildi.



Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

TT

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz dün yaptığı açıklamada, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve burayı ziyaret eden ziyaretçilere hizmet konusundaki kararlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Kral Selman bu açıklamayı, Ramazan Ayı’nın başlaması dolayısıyla Suudiler, ülkedeki yabancı sakinler ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara seslenerek yaptı.

Açıklamayı okuyan Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman ed-Dusari, “Cennet kapılarının açıldığı ve bin aydan daha hayırlı bir gecenin içinde bulunduğu mübarek Ramazan Ayı’nın gelişi vesilesiyle tüm Müslümanları tebrik ediyoruz. Allah’ın bizlere oruç tutma ve iyi amellerde bulunma konusunda yardım etmesini diliyoruz” ifadelerini aktardı.

Kral Selman, Allah’a şükrederek, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme ayrıcalığını vurguladı ve bu hizmet anlayışının selefleri tarafından da sürdürüldüğünü belirtti.

Ramazan Ayı’nın, nefisleri terbiye etme, hayırlı işler yapma ve toplumda merhamet ve dayanışmayı güçlendirme açısından önemli bir zaman olduğunu kaydeden Kral Selman, Allah’a hem görünen hem de gizli nimetleri için şükranlarını sundu.

Kral Selman, dualarında bu mübarek ayda yapılan ibadetlerin kabulünü, ülkesinde güvenlik ve refahın devamını, Filistin’de ve tüm İslam dünyasında barış ve istikrarın sürmesini diledi.

Daha sonra Kral Selman, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ramazan Ayı’nızı tebrik ediyor, Allah’tan bu ayda Müslümanlara bereket vermesini, ibadetlerimizi kabul etmesini ve ülkemizde güvenlik ve refahın devamını sağlamasını diliyoruz” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt ve diğer bazı ülkeler, dün akşam hilalin görülmesinin kesinleşmesinin ardından 18 Şubat Çarşamba gününü (bugün) Ramazan Ayı’nın ilk günü olarak ilan etti.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi’nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan Ayı’nın ilk gününün, 18 Şubat 2026 Çarşamba günü olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Bu vesileyle, her yıl olduğu gibi, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, diğer İslam ülkelerinin kralları, cumhurbaşkanları ve emirlerine Ramazan tebriği gönderdi. Tebrik mesajlarında, Allah’tan tüm Müslümanların ibadetlerini kabul etmesini, Ramazan’ı ilerleme ve refahla yeniden yaşatmasını dilediler.

Kral ve Veliaht Prens ayrıca İslam ülkelerinin liderlerinden gelen tebrik mesajlarını aldı ve yanıt olarak teşekkür telgrafları göndererek iyi dilekleri ve duaları takdir ettiklerini belirtti; Allah’tan bu mübarek ayın ümmete bereket, huzur ve istikrar getirmesini dilediler.

Öte yandan Mekke ve Medine’de yetkili kurumlar, Ramazan Ayı’nı karşılamak üzere kapsamlı hazırlıklarını tamamladı. Bu hazırlıklar, güvenlik, işletme ve hizmet alanlarını kapsayan entegre bir sistemle gerçekleştirildi ve ziyaretçilerin güvenliği ile akışın en yüksek düzeyde sağlanması hedeflendi.


Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
TT

Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)

Umman'ın arabuluculuğuyla dün Cenevre'de gerçekleşen ABD ve İran arasındaki yeni görüşme turunda temkinli ilerleme kaydedildi, ancak iki taraf arasındaki tehditler sona ermedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmelerin "ciddi müzakereler" içerdiğini belirterek, potansiyel metin taslağı için "bir dizi yol gösterici ilke üzerinde genel anlaşmaya varıldığını" duyurdu. Ancak Arakçi, bunun "bir anlaşmaya varıldığı anlamına gelmediğini" vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına gör, bir ABD yetkilisi, "ilerleme kaydedildiğini, ancak birçok ayrıntının hala görüşülmesi gerektiğini" söyledi. Yetkili, İran tarafının kalan bazı eksiklikleri gidermek için önümüzdeki iki hafta içinde ayrıntılı önerilerle geri döneceğini bildirdiğini ifade etti.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi, görüşmelerin hedeflerine doğru "iyi ilerleme" kaydettiğini ve her iki tarafın da anlaşmaya giden bir yolu açacak ilkeleri belirlemek için "ciddi çabalar" sarf ettiğini söyledi.

Görüşmeler başlarken, İran Yüksek Lideri Ali Hamaney, bölgeye uçak gemisi göndermenin "İran'ı korkutmadığını" belirterek, "uçak gemisinden daha tehlikeli olanın onu batırabilecek bir silah olduğunu" savundu. Bu sırada Devrim Muhafızları, askeri tatbikatlar sırasında Hürmüz Boğazı'nın bazı bölümlerinin geçici olarak kapatılacağını duyurdu.


Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
TT

Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt, Irak, Lübnan, Somali ve Sudan, dün akşamı hilalin görülmesinin teyit edilmesinin ardından bugünün Ramazan ayının ilk günü olduğunu resmen duyurdu.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi'nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan ayının ilk gününün, Ummul Kura takvimine göre 1 Ramazan 1447 Hicri Çarşamba günü (18 Şubat 2026) olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme, İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz'i, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı ve vatandaşları, yerleşik halkı ve Müslümanları mübarek Ramazan ayı vesilesiyle tebrik ederek, Allah'tan herkese bu ay boyunca oruç tutma ve dua etme, iyi amellerini kabul etme, anlaşmazlıklarını giderme, dinini destekleme ve kelamını yüceltme, ülkenin güvenliğini, istikrarını ve refahını koruma konusunda yardımcı olmasını diledi.

Bu arada Suriye, Ürdün, Mısır, Tunus, Cezayir, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Singapur, Malezya, Brunei Darussalam ve Endonezya, salı günü ülkelerinde hilal görünmemesi nedeniyle perşembe gününün (yarın) Ramazan ayının ilk günü olduğunu açıkladı.