Suudi Arabistan’da koronavirüs vaka sayısı düşmeye devam ediyor

Bahreyn’de aşı testlerine katılanlarda herhangi bir yan etki görülmüyor.

Suudi Arabistan’da alınan tedbirlere bağlı kalınması vaka sayılarını düşürüyor. (SPA)
Suudi Arabistan’da alınan tedbirlere bağlı kalınması vaka sayılarını düşürüyor. (SPA)
TT

Suudi Arabistan’da koronavirüs vaka sayısı düşmeye devam ediyor

Suudi Arabistan’da alınan tedbirlere bağlı kalınması vaka sayılarını düşürüyor. (SPA)
Suudi Arabistan’da alınan tedbirlere bağlı kalınması vaka sayılarını düşürüyor. (SPA)

Suudi Arabistan’da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) dair istatistiklerde son iki aydır önemli bir düşüş kaydediliyor. Aktif ve kritik vaka sayılarındaki düşüş salgının ülkede ilk görüldüğü dönemdeki değerlerine döndüğünü gösteriyor.
Ülkede vakalar ikinci günde de 500’ün altında oldu. Sağlık Bakanlığı dün 492 yeni vaka kaydedilmesi ile toplam sayının 330 bin 349’a yükseldiğini ve bin 60 kişinin daha sağlığına kavuşması ile iyileşenlerin sayısının toplam 311 bin 499’a yükseldiğini duyurdu. 
Bakanlık ayrıca dün 27 kişinin daha virüs sebebiyle yaşamını yitirmesinin ardından ölü sayısının 4 bin 512’ye ulaştığını bildirdi.
Açıklamada ayrıca aktif vaka sayısının 600 kişi azalarak 14 bin 235 olduğu, kritik durumdakilerin de bin 133’e düştüğü bilgisi verildi.

Kuveyt 
Kuveyt Sağlık Bakanlığı 762 kişinin daha sağlığına kavuşmasının ardından ülkede iyileşenlerin sayısının 90 bin 930’a ulaştığını, 530 kişiye daha koronavirüs teşhisi konulması ile toplam vakanın 99 bin 964’e yükseldiğini duyurdu. Bir kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ölü sayısının 585 olduğunu kaydetti.
Bakanlık ayrıca yoğun bakım ünitelerindekilerin sayısının 95, tedavi gören toplam vaka sayısının da 8 bin 449 olduğu bilgisini paylaştı.

Bahreyn
Bahreyn’deki koronavirüs aşısının üçüncü aşama klinik testlerine gönüllü katılımın testlere olumlu katkılarda bulunduğu vurgulandı. Bunun araştırmalar için önemli bir alt yapı oluşturacağı kaydedildi. Gönüllüler ayrıca sağlık personeline ve aşı üzerinde çalışan ekibe olan güvenlerini aktardılar.
Veriler, Bahreyn Haber Ajansı (BNA) tarafından yayınladı. Açıkalamada, test katılımcılarının normal yaşamlarına devam etmelerini engelleyen hiçbir yan etkinin olmadığı belirtildi. Aşının inaktif koronavirüse dayalı olmasının yanı sıra hafif ve yan etkisiz olduğu vurgulandı.
Gönüllüler yaptıkları açıklamalarda aşı testlerine katılımın, insanlığın virüsten kurtulmasına katkı sağlanması için  önewmli bir görev olduğunu aktardılar.

Umman
Umman Sağlık Bakanlığı 576 yeni vakanın daha tespit edilmesiyle birikte ülkede koronavirüse yakalananların sayısının 94 bin 51’e yükseldiğini, 7 kişinin daha virüs sebebiyle yaşamını yitirdiğini ve toplam ölü sayısının 853 olduğunu duyurdu. Bu verilerin vakaların yüzde 0,9’una işaret ettiği bilgisinin verildiği açıklamada 318 kişinin daha sağlığına kavuşması ile iyileşenlerin sayısının 85 bin 781 olduğu bildirildi. İyileşme oranının da yüzde 91,2’ye ulaştığı kaydedildi.
 
Katar
Katar Halk Sağlığı Bakanlığı, 217’si yerel, 11’i yurt dışından ülkeye dönen ve karantinaya tabi tutulan olmak üzere 228 yeni bulaş tespit edildiğini, böylece aktif vaka sayısının 2 bin 853’e yükseldiğini aktardı. 237 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşenlerin sayısının da 120 bin 540’a ulaştığı bilgisi paylaşıldı.
Bakanlık ayrıca bir kişinin daha virüs sebebiyle yaşamını yitirmesiyle toplam ölü sayısının 211’e yükseldiğini bildirdi.



Suudi Arabistan, Kiev'deki Katar büyükelçiliği binasına bombalı saldırı sonucu verilen zarardan dolayı üzüntü duyduğunu açıkladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan, Kiev'deki Katar büyükelçiliği binasına bombalı saldırı sonucu verilen zarardan dolayı üzüntü duyduğunu açıkladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de meydana gelen bombalı saldırı sonucunda kardeş ülke Katar'ın büyükelçilik binasına verilen zarardan dolayı Krallık'ın derin üzüntüsünü dile getirdi.

Bakanlık’ın yaptığı açıklamada, “Krallık, Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi uyarınca diplomatik misyonların üyelerine ve merkezlerine koruma sağlanması gerektiğini teyit eder ve (Rusya-Ukrayna) krizini barışçıl yollarla çözmeyi amaçlayan diplomatik çabaları desteklediğini yineler” ifadeleri yer aldı.


Güney sorunu, Yemen'deki "Geçiş Konseyi" dönemine son veriyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Güney sorunu, Yemen'deki "Geçiş Konseyi" dönemine son veriyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Yemen siyasetinde güney illerinde önemli bir dönüm noktası olarak, Güney Geçiş Konseyi liderleri dün yaptıkları açıklamada, konseyin tüm organlarının, ana ve yan organlarının, yurt içi ve yurt dışındaki ofislerinin feshedildiğini duyurarak, kaçak konsey başkanı Aydarus el-Zubeydi'nin önderlik ettiği tek taraflı askeri gerilimi reddettiklerini ifade ettiler.

Açıklamada, Hadramut ve el-Mehra'da yaşananlar, güneydeki birliği ve Yemen'de meşru hükümeti destekleyen koalisyonla ilişkileri zedeleyen “talihsiz olaylar” olarak nitelendirilirken, Suudi Arabistan'ın himayesinde Riyad'da düzenlenen kapsamlı güney konferansına tam katılım taahhütleri teyit edildi.

Konseyin iki başkan yardımcısı ve genel sekreterinin katıldığı liderlik toplantısında yayınlanan açıklamada, kararın olayların kapsamlı bir değerlendirmesinin ardından ve durumu yatıştırma çabalarının reddedilmesi ile bunun güney ve bölgesel düzeyde yarattığı tehlikeli yansımaların değerlendirilmesi sonucunda alındığı ifade edildi.

Suudi Arabistan'ın ilk resmi yorumunda, Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Konsey'in kendisini feshetme yönündeki tarihi kararına övgüde bulunarak, bu adımı “cesur bir karar” olarak nitelendirdi. Savunma Bakanı, “güney sorunu artık Krallık'ın himayesinde ve uluslararası toplumun Riyad Konferansı aracılığıyla desteklediği gerçek bir yol izliyor. Bu yol aracılığıyla güney halkını bir araya getirerek, onların iradesine ve özlemlerine uygun adil çözümler için kapsamlı bir vizyon bulmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.


Halid bin Selman: Suudi Arabistan, Güney Yemen sorunu için gerçekçi bir yol izliyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Halid bin Selman: Suudi Arabistan, Güney Yemen sorunu için gerçekçi bir yol izliyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bugün yaptığı açıklamada, Güney Yemen meselesinin artık Suudi Arabistan tarafından desteklenen ve uluslararası toplum tarafından da Riyad Konferansı aracılığıyla güçlendirilen gerçek bir süreç kazandığını belirtti.

Prens Halid bin Selman, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Riyad Konferansı aracılığıyla ‘Güney’in kardeşlerini bir araya getirerek adil çözümler için kapsamlı bir vizyon oluşturmayı ve onların irade ve beklentilerini karşılamayı’ amaçladıklarını ifade etti.

Halid bin Selman, konferansa hazırlık amacıyla, güneyli şahsiyetlerle istişare içinde bir hazırlık komitesi kurulacağını ve konferansta Yemen’in güneyindeki tüm vilayetlerin temsil edileceğini, hiçbir ayrım veya dışlama yapılmayacağını vurguladı.

Suudi Arabistan’ın Riyad Konferansı’nın sonuçlarını destekleyeceğini belirten Prens Halid bin Selman, güneyli liderlerin Güney Geçiş Konseyi’ni (GGK) feshetme kararını ‘cesur bir adım’ olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir de, ülkesinin konferansa ev sahipliği yapma amacının, tüm etkin güneyli liderleri ve şahsiyetleri ayrım gözetmeden bir araya getirerek adil çözümler geliştirmek olduğunu belirtti ve bu çözümlerin daha sonra Yemen’deki kapsamlı siyasi diyalog masasına sunulacağını kaydetti.

Al Cabir, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, GGK liderliğinin fesih kararının cesur bir adım olduğunu ve güney meselesinin geleceğine duyulan sorumluluğu ortaya koyduğunu vurguladı. Ayrıca, Suudi Arabistan himayesinde yürütülecek diyaloğun sonuçlarının uluslararası destek göreceğini belirtti.