BM Genel Sekreteri Guterres’ten aşı çalışmalarına destek verin çağrısı

Guterres, 22 Eylül'de BM Genel Kurulu’nda konuşma yaparken (EPA)
Guterres, 22 Eylül'de BM Genel Kurulu’nda konuşma yaparken (EPA)
TT

BM Genel Sekreteri Guterres’ten aşı çalışmalarına destek verin çağrısı

Guterres, 22 Eylül'de BM Genel Kurulu’nda konuşma yaparken (EPA)
Guterres, 22 Eylül'de BM Genel Kurulu’nda konuşma yaparken (EPA)

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün (çarşamba) yaptığı açıklamada Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) küresel aşı programı COVAX’ı finanse etmeye destek olmak için ülkelerin Kovid-19 ile mücadelede tahsis ettikleri ulusal fonları kullanma zamanının geldiğini söyledi.
WHO’nun küresel aşı ve tedavi programı ACT Accelerator ve buna bağlı COVAX programı için şu ana kadar 3 milyar dolar toplanabildi. Ancak programın 35 milyar dolara daha ihtiyacı olduğu kaydedildi. Program, 2021 yılının sonuna kadar 2 milyar doz aşı, 245 milyon tedavi ve 500 milyon test sağlayabilmeyi hedefliyor.
Guterres, BM’nin üst düzey etkinliğinde yaptığı açıklamada, "ACT-Accelerator, küresel ekonominin olabildiğince hızlı bir şekilde yeniden canlanmasının tek güvenli ve kesin yolunu sunuyor. Bir avuç ülkenin aşı üretme çabaları, küresel ekonominin kapılarını açmanın ve yaşam standartlarının yeniden düzelmesinin kapısını aralayamayacak" dedi.
Guterres, WHO ve Güney Afrika’nın yanı sıra toplantıya ev sahipliği yapan İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise, diğer ülkeleri de bu küresel girişime katılmaya çağırarak, "Bu program salgını kontrol altına almak için en iyi umut" dedi.
WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya nüfusunun yüzde 70'ini temsil eden 167 ülkenin COVAX’a katıldığını belirterek, "Liste her geçen gün artıyor" dedi. Ghebreyesus açıklamasında, Kovid-19 nedeniyle bir milyon kişinin öldüğü doğrulanmasına rağmen, "Gerçek sayı kesinlikle daha yüksek" uyarısında bulundu.
Guterres, programın ön satın alma, üretim ve ruhsatlandırma, araştırmaları güçlendirme ve ülkelerin hazırlanmalarına yardımcı olma ile paralel olarak stokları oluşturmak için acilen 15 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Guterres, tüm ülkeleri önümüzdeki üç ay içinde çabalarını önemli ölçüde artırmaya çağırdı. Gelişmiş ülkelerin krizin sosyal ve ekonomik etkileri için trilyonlarca dolar harcadıklarına dikkati çeken Guterres, “Bu nedenle kesinlikle bunun küçük bir kısmını salgının tüm dünyada yayılmasını durdurmak için yatırabiliriz” dedi.
Milyarder iş insanı Bill Gates, Bill&Melinda Gates Vakfının aşı üretiminin hızlandırılması için dün 16 ilaç şirketiyle anlaşma imzaladığını açıkladı. Gates yaptığı açıklamada, "Bu anlaşmada şirketler, üretimi benzeri görülmemiş bir hızda artırmaya ve onaylanmış aşıların mümkün olan en kısa sürede büyük ölçekte dağıtılmasını sağlamaya kararlılar" ifadelerini kullandı.



Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
TT

Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)

Fransa’da gözaltında iken geçen hafta hayatını kaybeden Moritanyalı bir adamın ailesi, Fransız polisinin ölümüne neden olduğunu iddia ederek bağımsız bir soruşturma talep etti. Ağabeyi İbrahim'in dün yaptığı açıklamaya göre 35 yaşındaki Hassan Diarra, çarşamba gecesi yaşadığı göçmen konaklama yerinin dışında kahve içerken polis memurlarıyla karşı karşıya geldi.

Paris'te pazar günü yaklaşık 1000 kişinin katıldığı anma töreninde bir polis memuru, "Geçimini sağlamak için Fransa'ya geldi ve şimdi sonsuza dek gitti" dedi.

Komşular tarafından çekilen ve sosyal medyada dolaşan bir videoda, bir polis memurunun yerde yatan bir adama yumruk attığı, diğer bir polis memurunun ise yanında durduğu görülüyor.

 Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre ailenin avukatı, ailenin polise "ölümle sonuçlanan kasıtlı şiddet" suçlamasıyla şikayette bulunduğunu bildirdi.

"Görgü tanıkları, tutuklama yerinde kan lekeleri gördüler" diye ekledi.

Savcılık, polis memurlarının Diarra'yı "esrar sararken gördükten" sonra ona yaklaştığını ve aranmayı reddetmesinin ardından gözaltına aldığını belirtti.

Kadın, adamın "yere düştüğünü ve iki polis memurunu da beraberinde yere serdiğini" belirtti ve memurlardan birinin onu etkisiz hale getirmek için elektroşok cihazı kullanıldığını söylediğini aktardı.

Diarra, polise direnmek, "sahte idari belgeler ve esrara benzeyen kahverengi bir madde" bulundurmak suçlamalarıyla gözaltına alındı.

Polis, kaşındaki yara nedeniyle hastaneye götürülmesini istedi, ancak adam bir bankta beklerken bilincini kaybetmiş gibi görünüyordu.

Bir polis memuru ve ardından acil müdahale ekibi onu hayata döndürmeye çalıştılar, ancak yaklaşık kırk dakika sonra öldüğü açıklandı.


Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka'nın Grönland'dan "Rus tehdidini" ortadan kaldırmak için hiçbir şey yapamadığını belirterek, "Artık bunun zamanı geldi ve olacak" ifadesini kullandı.

Trump, Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland'ın ülkesinin mülkiyetinde kalmasından daha azına razı olmayacağını defalarca vurguladı; ancak hem Danimarka hem de Grönland liderleri adanın satılık olmadığını ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bir parçası olmasını istemediklerini ısrarla belirtiyorlar.


Avrupa, Trump'ın Grönland'a yönelik tehditlerine karşı birleşti

Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
TT

Avrupa, Trump'ın Grönland'a yönelik tehditlerine karşı birleşti

Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Danimarka'ya ait Grönland topraklarını ele geçirme emellerine karşı çıktıkları gerekçesiyle ek gümrük vergileriyle tehdit ettiği sekiz Avrupa ülkesi dün pozisyon birliğini dile getirdi.

İngiltere, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç ve İsveç ortak bir açıklamada, "Gümrük vergisi tehditlerinin transatlantik ilişkileri zayıflattığını ve ciddi bir bozulma riski taşıdığını" belirterek, yanıtlarında "birleşik ve koordineli bir şekilde hareket etmeye devam edeceklerini" ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Trump'ın tehditlerine karşı kararlılıklarını vurgulayarak, ABD Başkanı'nın ek gümrük vergileri uygulama tehditlerini yerine getirmesi durumunda "AB'nin baskı karşıtı mekanizmasını harekete geçirme" olasılığını görüştüler.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Avrupa pazarlarına erişimi dondurmaya veya belirli yatırımları engellemeye olanak tanıyan bu mekanizma, Avrupa Birliği tarafından 2023 yılında onaylanmış ancak henüz kullanılmamıştır.