Afganistan’ın Gur vilayetinde iki patlamada 3 kişi öldü

Afganistan’ın Gur vilayetinde iki patlamada 3 kişi öldü
TT

Afganistan’ın Gur vilayetinde iki patlamada 3 kişi öldü

Afganistan’ın Gur vilayetinde iki patlamada 3 kişi öldü

Afganistan’ın merkezinde yer alan Gur vilayetindeki kaynaklar, bölgede iki ayrı patlama meydana geldiğini ve 3 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Gur Valisi Muhammed Musa Kalim, “Bölgedeki yolun her iki tarafına da yerleştirilen iki bombanın infilak etmesi sonrasında 2 erkek ve 1 kadın hayatını kaybetti” dedi. İlk patlamanın, 30 Eylül akşamı Devletyar bölgesinde bir aracın bir mayına çarpmasıyla yaşandığı ve araç sürücüsünün öldüğü belirtildi. Vali, ikinci patlamanın ise bir kadın ve erkeğin, sürücünün cenazesini aldıkları sırada, yol kenarındaki bir başka patlayıcının infilak etmesiyle onların da hayatlarını kaybettiğini söyledi. Musa Kalim, iki patlamanın da Taliban militanlarının yöntemlerini yansıttığını dile getirirken, militanların yol kenarlarına mayınlar yerleştirerek, güvenlik güçlerini ve sivilleri hedef aldıklarını kaydetti. Taliban ise olay hakkında henüz herhangi bir açıklama yapmadı.
Aynı şekilde Taliban ve Afganistan hükümeti arasında Doha’da gerçekleştirilen barış görüşmelerine rağmen yetkililerin belirttiğine göre Afganistan’ın merkezinde geçen salı günü yaşanan bir patlamada 7’si kadın ve 4’ü çocuk olmak üzere 14 sivil hayatını kaybetti. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık Aryan, yaptığı bir yazılı açıklamada, Daykundi vilayetinde araçlarının bir mayına denk gelmesi sonucunda meydana gelen bir patlamada 3 çocuğun da yaralandığını belirtti. Sözcü, patlamadan Taliban’ı sorumlu tuttu. Daykundi Valisi Nasrallah Guri, patlamanın yaşandığı sıralarda kurbanların içerisinde bulunduğu otobüsün bir ibadet merkezine gittiğini söyledi.
Taliban’ın, operasyonları sırasında sık sık yol kenarlarına mayın döşediği bilinirken, diğer taraftan da hiçbir grup patlamanın sorumluluğunu üstlenmedi.
Afgan yetkililer, 30 Eylül’de Afganistan’ın doğusundaki Lagman vilayetinin Yengar bölgesinde bir eve havan mermisinin isabet etmesi sonucunda 3 sivilin hayatını kaybettiğini, 3 sivilin de yaralandığını açıkladı. Hama Press ajansının aktardığına göre bölge Sözcüsü Esedullah Dolzai, kazanın 30 Eylül gecesi meydana geldiğini ve bir kadın 2 çocuk olmak üzere 3 kişinin öldüğünü söyledi. Dolzai, yaralıların sağlık durumunun stabil olduğunu söyleyerek, tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırıldıklarını belirtti. Temmuz ayı başlarına yayınlanan bir Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre 2020 yılının ilk çeyreğinde Afganistan’da sivillere yönelik yapılan saldırılarda aralarında ölü ve yaralıların olduğu  800’den fazla kişi zarar gördü.



Kremlin: İran'a yapılacak herhangi bir saldırı Ortadoğu'da "ciddi" istikrarsızlığa yol açacaktır

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
TT

Kremlin: İran'a yapılacak herhangi bir saldırı Ortadoğu'da "ciddi" istikrarsızlığa yol açacaktır

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bugün yaptığı açıklamada, İran'a yönelik herhangi bir olası saldırının Ortadoğu'da “ciddi” istikrarsızlığa yol açacağı uyarısında bulundu.

RT televizyonunda yayınlanan açıklamaya göre Peskov, Moskova'nın “tüm tarafların itidalini korumalarını ve barışçıl bir çözüme odaklanmalarını beklediğini” söyledi.

Ukrayna ile savaşla ilgili olarak Peskov, Başkan Vladimir Putin'in gündeminde Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile herhangi bir görüşme bulunmadığını, ancak böyle bir görüşmenin “çok hızlı” olarak gerçekleşebileceğini ifade etti.

Trump geçen perşembe günü, “büyük bir güç”ün şu anda İran'a doğru ilerlediğini ve ABD'nin oradaki durumu yakından izlediğini söyledi.


Amerika: İçinde 8 kişi bulunan özel uçak düştü ve alev aldı

Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
TT

Amerika: İçinde 8 kişi bulunan özel uçak düştü ve alev aldı

Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
Olayla ilgili videodan (ABD medyası)

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Maine'deki bir havalimanından kalkan ve içinde sekiz kişi bulunan özel bir uçağın düştüğünü ve alev aldığını, ancak yolcuların durumlarının ve kimliklerinin henüz bilinmediğini açıkladı.

FAA, yaptığı açıklamada, çift motorlu Bombardier Challenger 600 uçak kazasının dün saat 19:45 civarında Bangor Uluslararası Havaalanında meydana geldiğini belirtti.

Ayrıntılar resmi olarak açıklanmadı, ancak konuyla ilgili bir hükümet yetkilisi Reuters'e, kazadan sonra büyük bir yangın çıktığını söyledi. Hükümet yetkilisi, uçağın Teksas'tan Maine'e uçtuğunu belirtti.

Federal Havacılık İdaresi kayıtlarına göre, uçak Nisan 2020'de hizmete girmişti.

FAA, Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu ile iş birliği içinde kazayı soruşturacağını duyurdu.


Minneapolis'teki olay, yeni bir hükümet kapanması olasılığını artırıyor

New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
TT

Minneapolis'teki olay, yeni bir hükümet kapanması olasılığını artırıyor

New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)

Minneapolis sokaklarında ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) görevlileri tarafından ikinci bir Amerikan vatandaşının öldürülmesi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki siyasi ve sosyal gerilimleri daha da artırdı.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer önderliğindeki Demokrat milletvekilleri, İç Güvenlik Bakanlığı ve ICE (Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza) teşkilatının sistematik suistimallerini gerekçe göstererek, 2026 bütçe tasarısında bu kurumlara ayrılan fonları kesme tehdidinde bulundular. Milletvekilleri ayrıca, yargı denetimini güçlendirmek ve ICE'nin yetkilerini kısıtlamak da dahil olmak üzere önemli reformlar yaparak, 1,2 trilyon dolarlık hükümet fonlama tasarısının oylanması ve kısmi hükümet kapanmasının önlenmesi için ön koşullar oluşturdular.

Bu arada, ABD Başkanı Donald Trump, şiddetli bir kış fırtınasının ülkeyi yoğun kar yağışıyla felç etme tehdidi oluşturmasından saatler önce, birçok eyalette olağanüstü hal ilan etti.