Afganistan’ın Gur vilayetinde iki patlamada 3 kişi öldü

Afganistan’ın Gur vilayetinde iki patlamada 3 kişi öldü
TT

Afganistan’ın Gur vilayetinde iki patlamada 3 kişi öldü

Afganistan’ın Gur vilayetinde iki patlamada 3 kişi öldü

Afganistan’ın merkezinde yer alan Gur vilayetindeki kaynaklar, bölgede iki ayrı patlama meydana geldiğini ve 3 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Gur Valisi Muhammed Musa Kalim, “Bölgedeki yolun her iki tarafına da yerleştirilen iki bombanın infilak etmesi sonrasında 2 erkek ve 1 kadın hayatını kaybetti” dedi. İlk patlamanın, 30 Eylül akşamı Devletyar bölgesinde bir aracın bir mayına çarpmasıyla yaşandığı ve araç sürücüsünün öldüğü belirtildi. Vali, ikinci patlamanın ise bir kadın ve erkeğin, sürücünün cenazesini aldıkları sırada, yol kenarındaki bir başka patlayıcının infilak etmesiyle onların da hayatlarını kaybettiğini söyledi. Musa Kalim, iki patlamanın da Taliban militanlarının yöntemlerini yansıttığını dile getirirken, militanların yol kenarlarına mayınlar yerleştirerek, güvenlik güçlerini ve sivilleri hedef aldıklarını kaydetti. Taliban ise olay hakkında henüz herhangi bir açıklama yapmadı.
Aynı şekilde Taliban ve Afganistan hükümeti arasında Doha’da gerçekleştirilen barış görüşmelerine rağmen yetkililerin belirttiğine göre Afganistan’ın merkezinde geçen salı günü yaşanan bir patlamada 7’si kadın ve 4’ü çocuk olmak üzere 14 sivil hayatını kaybetti. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık Aryan, yaptığı bir yazılı açıklamada, Daykundi vilayetinde araçlarının bir mayına denk gelmesi sonucunda meydana gelen bir patlamada 3 çocuğun da yaralandığını belirtti. Sözcü, patlamadan Taliban’ı sorumlu tuttu. Daykundi Valisi Nasrallah Guri, patlamanın yaşandığı sıralarda kurbanların içerisinde bulunduğu otobüsün bir ibadet merkezine gittiğini söyledi.
Taliban’ın, operasyonları sırasında sık sık yol kenarlarına mayın döşediği bilinirken, diğer taraftan da hiçbir grup patlamanın sorumluluğunu üstlenmedi.
Afgan yetkililer, 30 Eylül’de Afganistan’ın doğusundaki Lagman vilayetinin Yengar bölgesinde bir eve havan mermisinin isabet etmesi sonucunda 3 sivilin hayatını kaybettiğini, 3 sivilin de yaralandığını açıkladı. Hama Press ajansının aktardığına göre bölge Sözcüsü Esedullah Dolzai, kazanın 30 Eylül gecesi meydana geldiğini ve bir kadın 2 çocuk olmak üzere 3 kişinin öldüğünü söyledi. Dolzai, yaralıların sağlık durumunun stabil olduğunu söyleyerek, tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırıldıklarını belirtti. Temmuz ayı başlarına yayınlanan bir Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre 2020 yılının ilk çeyreğinde Afganistan’da sivillere yönelik yapılan saldırılarda aralarında ölü ve yaralıların olduğu  800’den fazla kişi zarar gördü.



Maduro, ABD mahkemesinde konuştu: Hala başkanım ve bir savaş esiriyim

Maduro, ABD mahkemesinde konuştu: Hala başkanım ve bir savaş esiriyim
TT

Maduro, ABD mahkemesinde konuştu: Hala başkanım ve bir savaş esiriyim

Maduro, ABD mahkemesinde konuştu: Hala başkanım ve bir savaş esiriyim

ABD'nin askeri operasyonla New York'a götürdüğü Venezuela lideri Maduro ilk kez yargıç karşısına çıktı. Maduro hakkındaki suçlamaları reddederek "Ben hâlâ Venezuela'nın Devlet Başkanıyım" dedi. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump ise, geçici hükümetin ABD’nin taleplerine yanıt vermemesi durumunda yeni saldırı ile tehdit etti.

Maduro ve eşi, cumartesi günü ABD’ye getirilmelerinin ardından tutuldukları Brooklyn’deki cezaevinden pazartesi sabahı erken saatlerde silahlı güvenlik eşliğinde Manhattan’daki adliyeye nakledildi.

New York federal mahkemesinde, narkoterörizm, kokain ithalatı için kumpas, makineli silahlar ile tahrip edici cihazlara sahip olma şeklinde kendisine dört ayrı suçlama yöneltilen Maduro, suçlamaları reddetti.

Mahkemede tercüman aracılığıyla İspanyolca konuşan Maduro, sözlerine kaçırıldığını söyleyerek başladı. Sözü yargıç Alvin Hellerstein tarafından kesilen Maduro, yargıcın hakkındaki suçlamalarla ilgili sorusu üzerine "Masumum. Suçsuzum. Ben saygıdeğer bir adamım. Hâlâ ülkemin devlet başkanıyım" dedi.

Maduro’nun eşi Cilia Flores de hakkındaki suçlamaları reddetti. Bir sonraki duruşma tarihi 17 Mart olarak belirlendi.

Kendisi hakkındaki iddianameyi ilk kez gördüğünü, bizzat okumak istediğini belirten Maduro, hakları hakkında bilgisi olmadığını dile getirdi.

İddianamede Maduro, Meksika’nın Sinaloa ve Zetas kartelleri, Kolombiyalı FARC isyancıları ve Venezuela’nın Tren de Aragua çetesi de dahil olmak üzere şiddet yanlısı gruplarla ortaklık içinde bir kokain kaçakçılığı ağını yönetmekle suçlanıyor.


Ateşkesi bir kez daha ihlal eden İsrail, 5 kişiyi öldürdü

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Ateşkesi bir kez daha ihlal eden İsrail, 5 kişiyi öldürdü

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

İsrail ordusu, ekimde ABD'nin arabuluculuğuyla sağlanan ateşkes anlaşmasının son ihlalinde, Gazze'de doğrudan kontrol etmediği bölgelere yeni saldırılar düzenledi.

El Cezire'nin haberine göre, saldırılarda Han Yunus ve çevresinde aralarında 15 yaşında bir erkek çocuğun da bulunduğu en az üç Filistinli öldü ve Bureyc mülteci kampı yakınlarında çok daha fazla kişi yaralandı.

İsrail güçleri ayrıca, militanlara ait tesisleri hedef aldıklarını söyleyerek, Gazze Şehri mahalleleri de dahil Gazze'nin kuzey ve doğusundaki evleri ve altyapıyı yıkmaya devam etti.

Öte yandan Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, İsrail'in pazar günü Lübnan'ın güneyindeki Bint Cubeyl kasabası yakınlarında bir araca gerçekleştirdiği drone saldırısında iki kişi hayatını kaybetti.

Saldırının Ayn el-Mizrab bölgesinde gerçekleştiği, aracın imha edildiği ve yakındaki binalara hasar verildiği bildirildi.

İsrail ordusu, saldırının Hizbullah üyesini hedef aldığını ve Lübnanlı örgütün Kasım 2024'te yürürlüğe giren ateşkesi ihlal ettiğini söyledi.

İsrail, Hizbullah'la bir yıllık çatışmayı sona erdiren ateşkesin ardından Lübnan'da tekrarlanan saldırılar düzenleyerek 300'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

İsrail güçleri ayrıca, ateşkes anlaşmasını ihlal ederek sınırın Lübnan tarafındaki 5 noktadaki işgalini sürdürüyor.

İsrail ve ABD, Hizbullah'ın silahsızlanması için baskı yaptı, örgütse bu talebi reddediyor. Lübnan hükümetinin, başlangıçta 2025 yıl sonunu hedef olarak belirleyen bir planın parçası olarak, Lübnan'ın güneyindeki silahsızlanma konusunda ordunun ilerlemesini görüşmek üzere bu hafta toplanması bekleniyor.

Lübnan, İsrail, Fransa, ABD ve BM'nin katılımıyla bir ateşkes izleme komitesinin de toplanması planlanıyor.

Gazze'de, Gazze Şehri'nin Tuffah mahallesindeki evleri ve altyapıyı tahrip ettikten sonra İsrail ordusu "yer üstünde ve yer altında terörist altyapıyı" hedef aldığını öne sürdü ve Beyt Lahya'da daha fazla saldırı düzenlediğini doğruladı.

İsrail, Ekim 2023'te İsrail'in güneyine düzenlenen Filistinli militan saldırısında yaklaşık 1200 kişinin öldürülmesinin ardından Gazze'ye kanlı bir savaş başlattı.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail savaşı bugüne kadar en az 71 bin 386 Filistinlinin ölümüne yol açtı; bunların en az 420'si ateşkesin başlamasından bu yana hayatını kaybetti. İsrail güçleri ayrıca kuşatma altındaki bölgenin büyük bir kısmını yıkarak 2,2 milyonluk nüfusunun çoğunu yerinden etti.

İnsani yardım grupları, ateşkese rağmen Filistinlilere yardım erişiminin kısıtlı kaldığını, İsrail'in malzeme tedarikini engellediğini ve birçok uluslararası kuruluşun Gazze'de faaliyet göstermesini yasakladığını söylüyor.

Independent Türkçe


Grönland Başbakanı, Trump'ın ilhak tehditlerine yanıt verdi: Artık yeter

Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen (Nielsen’in Facebook hesabından)
Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen (Nielsen’in Facebook hesabından)
TT

Grönland Başbakanı, Trump'ın ilhak tehditlerine yanıt verdi: Artık yeter

Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen (Nielsen’in Facebook hesabından)
Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen (Nielsen’in Facebook hesabından)

Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland’ın Başbakanı, ABD Başkanı Donald Trump’ın adayı ilhak etme yönündeki tekrarlanan tehditlerine sert tepki göstererek, “Artık yeter” dedi.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre, Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, “Artık baskı yok. Artık ima yok. Artık ilhak hayalleri yok. Diyaloğa açığız. Tartışmalara açığız. Ancak bunun doğru kanallar üzerinden ve uluslararası hukuka uygun şekilde yapılması gerekir” ifadelerini kullandı.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen de dün yaptığı açıklamada, Başkan Trump’ın Kopenhag’a bağlı Grönland’a yönelik ‘ihtiyaç’ vurgusunu yinelemesinin ardından, ABD’ye ‘tarihi bir müttefike yönelik tehditlerine son verme’ çağrısında bulundu.

Frederiksen, yazılı açıklamasında, “ABD’ye açıkça şunu söylemeliyim: ABD’nin Grönland’ı kontrol etmesi gerektiğinin söylenmesi kesinlikle kabul edilemez” dedi.

Danimarka Krallığı’nın Faroe Adaları ve Grönland’ı da kapsadığını hatırlatan Frederiksen, ülkesinin NATO üyesi olduğunu ve bu nedenle ittifakın güvenlik şemsiyesinden yararlandığını vurguladı.

Bu gelişmeler, Trump’ın özerk statüye sahip Grönland’a olan ilgisini yeniden dile getirmesinin hemen ardından yaşandı. ABD İç Güvenlik Danışmanı Stephen Miller’ın eşi Katie Miller, cumartesi günü X hesabından Grönland’ın haritasını Amerikan bayrağı renkleriyle paylaşarak büyük harflerle “Yakında” yazdı. Bu paylaşım, stratejik konumu ve zengin maden kaynakları nedeniyle Trump’ın ilgisini çeken Grönland konusunda endişeleri artırdı.

ABD ile Kopenhag arasındaki gerilim, Trump’ın aralık ayı sonlarında bu geniş bölge için özel bir elçi atadığını açıklamasının ardından şiddetlendi.

Dün gazetecilere açıklama yapan Trump, “Grönland’a kesinlikle ihtiyacımız var. Bunu güvenlik açısından istiyoruz” dedi.

Fransa, Danimarka ve Grönland'ın egemenliğine verdiği desteği yineledi

Fransa bugün, Danimarka ve Grönland’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine desteğini bir kez daha yineledi. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Pascal Confavreux, TF1 kanalına yaptığı açıklamada, “Fransa, Danimarka ile dayanışma içindedir… Grönland, Grönland halkına ve Danimarka halkına aittir. Ne yapmak istediklerine karar vermek onlara kalmıştır. Sınırlar güç kullanılarak değiştirilemez” şeklinde konuştu.

Grönland, Kanada’nın kuzeydoğu kıyısı açıklarında yer alıyor ve topraklarının üçte ikisi Kutup Dairesi içinde bulunuyor. Bu konumu, adayı Kuzey Amerika’nın savunması açısından kritik hale getiriyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD, Grönland’ı Nazi Almanyası’nın eline geçmemesi ve Kuzey Atlantik’teki önemli nakliye yollarını korumak amacıyla işgal etmişti. Günümüzde ABD, Grönland’da askeri üsler bulunduruyor. Ayrıca ada, önemli miktarda nadir toprak elementleri deposuna sahip.