Suudi Arabistan’da günlük koronavirüs test sayısı 51 bini geçti

Bir haftada 100 binden fazla umre izni verildi, Mescid’i Haram yarın ilk umre grubunu karşılayacak

Suudi Arabistan’da koronavirüs test sayılarının artması, vakaların erken teşhis edilmesine ve hastalığa karşı erken müdahale önlemlerinin alınmasına katkıda bulunuyor (SPA)
Suudi Arabistan’da koronavirüs test sayılarının artması, vakaların erken teşhis edilmesine ve hastalığa karşı erken müdahale önlemlerinin alınmasına katkıda bulunuyor (SPA)
TT

Suudi Arabistan’da günlük koronavirüs test sayısı 51 bini geçti

Suudi Arabistan’da koronavirüs test sayılarının artması, vakaların erken teşhis edilmesine ve hastalığa karşı erken müdahale önlemlerinin alınmasına katkıda bulunuyor (SPA)
Suudi Arabistan’da koronavirüs test sayılarının artması, vakaların erken teşhis edilmesine ve hastalığa karşı erken müdahale önlemlerinin alınmasına katkıda bulunuyor (SPA)

Suudi Arabistan’da yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) iyileşen kişi sayısı 320 bin sınırını aşarken ülkedeki aktif vaka sayısı dikkat çekici bir şekilde azaldı. Yetkililer, ihtiyati önlemlere uyulması, burun ve ağzın örtülmesi ve sosyal mesafe kurallarının önemini vurguladı.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte 600’den fazla kişinin sağlığına kavuşması ile iyileşen hasta sayısının 320 bin 348 kişiye yükseldiğini, iyileşme oranının yüzde 95 olduğunu duyurdu.
Bakanlık, 481 yeni vakanın kaydedilmesi ile salgının başlangıcından bu yana kaydedilen toplam vaka sayısı toplamının 335 bin 578 kişi olduğunu açıkladı. Bakanlık, vakalardan 10 bin 407’sinin aktif vaka olduğunu ve hala tedavilerine devam edildiğini, hastaların çoğunun sağlık durumu güven vericiyken, 970 hastanın sağlık durumunun kritik olduğunu bildirdi.
Sağlık Bakanlığı, kayıtlara geçen 481 yeni vakanın, yüzde 42’sinin kadın, yüzde 58’sinin erkek olduğunu, ayrıca son vakalar arasında çocukların yüzde 12, yetişkinlerin yüzde 84, yaşlıların ise yüzde 4 oranında olduğunu açıkladı. Ülkede 29 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile vefat edenlerin toplam sayısı 4 bin 823 kişiye ulaştı. Son 24 saat içinde 51 bin 632 yeni test uygulandı.

4 Ekim’den itibaren Umre tekrar başlıyor
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, önlemler kapsamında koronavirüs salgının yayılmasının engellenmesi amacıyla Mart ayında askıya alınan Umre ibadetinin kademeli olarak başlaması için yarın (Pazar) sabah saat 06.00’da ilk ziyaretçi ve umre yapacak grup karşılanacak.
Hac ve Umre Bakanlığı tarafından yayınlanan istatistiklere göre, 27 Eylül’de ‘i’temerna’ (umre yaptık) uygulamasının başlatılmasının ardından 1 Ekim Perşembe gününe kadar 108 bin 41 kişi için umre izni verildiği açıkladı.
Suudi Arabistan vatandaşlarına verilen umre izni sayısı 42 bin 873 kişiye ulaşırken, ülke sakinlerine 65 bin 128 izin çıkarıldı.
“İ’temerna” uygulamasının yayınlandığı ilk saatinde yaklaşık 16 bin umreci kaydetti. Uygulamanın ilk haftasında izin sayısı 309 bin 686’ya yükseldi. 224 bin 929 umreci ve 84 bin 757 refakatçiye izin verildi.
 
BAE: Bin 181 yeni vaka kaydedildi
BAE, son 24 saat içinde bin 181 yeni koronavirüs vakasının kaydedilmesi ile topllam vaka sayısı 96 bin 529 kişiye yükseldi.
BAE Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı, virüs sebebiyle 3 kişinin hayatını kaybettiğini ve koronavirüsten ölen kişi sayısı toplamının 424’e ulaştığını duyurdu.
BAE haber ajansı (WAM), son 24 saatte 107 bin 187 yeni test yapıldığını ayrıca bin 168 kişinin daha sağlığına kavuşması ile ülke genelinde iyileşen kişi sayısının 86 bin 71’e ulaştığını aktardı.

Kuveyt: 411 yeni vaka kaydedildi
Kuveyt’te 411 yeni vakanın kaydedilmesi ile ülkedeki vaka sayısı toplamı 106 bin 87 kişiye yükseldi. 3 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesiyle toplam vefat sayısı ise 615 kişiye ulaştı.
Kuveyt Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Abdullah es-Sened, düzenlenen günlük basın konferansında, yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısının 137 olduğunu belirtti. Abdullah es-Sened, son 24 saatte 701 kişinin sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen hasta sayısının 97 bin 898 kişiye ulaştığının açıkladı.

Bahreyn: 510 kişiye koronavirüs teşhisi konuldu
Bahreyn Sağlık Bakanlığı, yapılan 10 bin 821 yeni test sonucunda, 510 kişiye koronavirüs teşhisi konulduğunu, ayrıca hastalığı yenerek sağlığına kavuşan 712 kişinin ile ülke genelindeki iyileşen sayısının 65 bin 550’ye ulaştığına dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısının 61 kişi, sağlık durumu tedavi gerektiren vaka sayısının ise 115 kişi olduğunu belirtti. Bakanlık, toplam 5 bin 570 mevcut vakadan 5 bin 509’unun sağlık durumunun stabil olduğunu açıkladı.

Katar: 205 yeni koronavirüs vakası tespit edildi
Katar Halk Sağlığı Bakanlığı yaptığı açıklamada, son 24 saatte 205 yeni koronavirüs vakasının tespit edildiğini, vakalardan 195’inin yerel halktan, 10’unun ise karantinaya tabi tutulan yurt dışından dönen kişilerden oluştuğunu duyurdu.
Bakanlık, 197 kişinin Kovid-19 virüsünü yenerek iyileştiğini ve iyileşen kişi sayısının 123 bin 318 kişiye ulaştığını açıkladı. Bakanlık, bir kişinin daha  virüs sebebiyle hayatını kaybetmesiyle vefat sayısının  215 kişiye yükseldiğine duyurdu.



Dünya Ekonomik Forumu, yeni ufuklar arayışında tarihi konumunu değiştirmeyi düşünüyor

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) logosu (Reuters)
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) logosu (Reuters)
TT

Dünya Ekonomik Forumu, yeni ufuklar arayışında tarihi konumunu değiştirmeyi düşünüyor

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) logosu (Reuters)
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) logosu (Reuters)

Financial Times, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) üst düzey yöneticilerinin, yıllık ana toplantının geleneksel olarak gerçekleştirildiği İsviçre Alpleri’ndeki Davos’un etkinliği artık karşılayamayacağı endişesiyle yer değiştirme olasılığını incelediğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Financial Times’tan aktardığına göre, BlackRock Yönetim Kurulu Başkanı ve WEF’in geçici eş başkanı Larry Fink, zirvenin kalıcı olarak Davos’tan taşınması veya alternatif mekanların dönüşümlü olarak kullanılması seçeneklerini gayri resmi şekilde ele aldı. Görüşülen potansiyel lokasyonlar arasında Detroit ve Dublin de bulunuyor.

Fink, forumun aşırı elitist ve gerçeklikten kopuk olduğu yönündeki geniş çaplı eleştiriler sonrası, organizasyonu yeniden yapılandırmayı hedefliyor. Fink, “Forumun erişilebilirliği, yalnızca siyasi liderler ve iş dünyası yöneticileri ile sınırlı olmamalı” dedi.

Fink, pazartesi günü yayımladığı bir yazıda, “WEF, yeni bir şey yapmaya başlamalı: Modern dünyanın gerçekten inşa edildiği yerlerde bulunmak ve dinlemek. Davos, evet. Ama aynı zamanda Detroit, Dublin ve Jakarta ile Buenos Aires gibi şehirler de düşünülmeli” ifadelerini kullandı.

WEF yönetimi Davos’un, yaklaşık altmış yıldır yıllık toplantılara ev sahipliği yapan operasyonel merkez olarak önemini vurgulamaya devam etse de, içeriden gelen bilgiler, söz konusu mekânın artan lojistik ve stratejik zorluklarla karşı karşıya olduğuna dair farkındalığın da bulunduğunu ortaya koyuyor.

Hafta boyunca etkinliklere katılmak için Davos’a girmeye çalışırken trafik sıkışıklığında 3 buçuk saat bekleyen üst düzey bir yetkili, WEF’in kapasitesini aştığını belirtti.

Toplantının yeriyle ilgili tartışmalar, forumun başlangıçtaki kimliğini aşarak Avrupa yönetim elitleri için bir kulüp olma rolünden çok daha geniş bir yapıya dönüşmesiyle gündeme geliyor. Beş gün süren WEF, düzenli olarak on binlerce katılımcıyı çekiyor; bunlar arasında resmi davetliler, devlet başkanları, iş dünyası ve sivil toplumdan yöneticiler bulunuyor.

Görüşmelere aşina bir kaynak, “Forum artık başarısının kurbanı haline geldi” dedi.

WEF yetkilileri, konaklama yetersizliği, güvenlik maliyetleri ve fiziksel altyapının sınırlılığı gibi sorunların, mevcut dönemde rekor katılımın kaydedildiği göz önüne alındığında ciddi problemler oluşturduğunu kabul ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın katılımının, zirvenin lojistik zorluklarını daha da artırması bekleniyor.

Bir kaynak, “İsviçre hükümeti için WEF’in ülkeyle güçlü ilişkilerini sürdürmesi önemli. Forumun Avrupa’da kalması, birçok üst düzey yetkili için öncelik teşkil ediyor” dedi.

Bu tartışmalar, forumun üst yönetiminde yapılan değişikliklerle de örtüşüyor. Ağustos ayında Larry Fink ve Roche’un Başkan Yardımcısı Andre Hofmann, yönetim kurulunun geçici eş başkanlık görevine getirilmişti.


Suudi Arabistan Ulusal Altyapı Fonu, Davos'ta HUMAIN için milyar dolarlık finansman sağladığını duyurdu

Suudi Arabistan merkezli HUMAIN şirketinin logosu (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan merkezli HUMAIN şirketinin logosu (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Ulusal Altyapı Fonu, Davos'ta HUMAIN için milyar dolarlık finansman sağladığını duyurdu

Suudi Arabistan merkezli HUMAIN şirketinin logosu (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan merkezli HUMAIN şirketinin logosu (Şarku’l Avsat)

Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında, Suudi Arabistan Ulusal Altyapı Fonu (Infra), fonun portföyündeki şirketlerden biri olan HUMAIN ile stratejik finansman için 1,2 milyar dolara kadar ulaşabilecek bir çerçeve anlaşması imzaladığını duyurdu. Anlaşma, ülkedeki yapay zekâ ve dijital altyapı projelerinin genişletilmesini desteklemeyi hedefliyor.

Fonun CEO’su İsmail bin Muhammed es-Sellum, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, bu adımın ‘fonun, hızlı talep gören yeni altyapı varlık sınıflarını destekleme rolünün bir devamı’ olduğunu belirterek, “gelişmiş altyapının, Vizyon 2030 hedeflerinin gerçekleştirilmesinde temel bir şart” olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 12 Mayıs’ta HUMAIN’i yapay zekâ çözümleri ve teknolojilerinin geliştirilmesi ile sektör ekosistemine yatırım yapmak amacıyla kurmuştu.

fde
Suudi Arabistan Ulusal Altyapı Fonu CEO'su İsmail bin Muhammed es-Sellum (Şarku’l Avsat)

HUMAIN tarafından yayımlanan resmî açıklamaya göre anlaşma, şirketin yapay zekâ veri merkezlerini geliştirmek için bağlayıcı olmayan finansman şartlarını belirliyor. Proje kapsamında, ileri düzey grafik işlem birimleri kullanılarak yapay zekâ modellerinin eğitimi ve uygulanmasına hizmet edecek, toplam kapasitesi 250 megavat olan ultra ölçekli veri merkezleri kurulacak ve bu merkezler hem yerel hem bölgesel hem de küresel müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak.

Açıklamada, Infra ve HUMAIN’in, yapay zekâ veri merkezlerine yatırım yapacak bir platform oluşturmayı da araştırmayı kabul ettiği belirtildi. Platform, iki tarafın merkezinde yapılandırılacak ve kurumsal yatırımcıların katılımına imkân sağlayacak; bu adım, HUMAIN’in sektördeki stratejisini genişletme hedefini destekleyecek.

HUMAIN CEO’su Tarık Emin’in açıklamasına göre, “İleri düzey hesaplama kapasitesine talep giderek artıyor ve bu anlaşma, şirketi hızlı ve geniş çapta yanıt verebilecek konuma taşıyor.” Emin, amaçlarının, şirketlerin artan karmaşık hesaplama ihtiyaçlarını karşılayabilecek dünya standartlarında yapay zekâ veri merkezleri altyapısı sunmak olduğunu ifade etti.

Finansman açığını kapatmak

Sellum, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Ulusal Altyapı Fonu’nun rolünü, stratejik etkiye sahip bazı altyapı projelerinin karşılaşabileceği finansman ve yapısal boşlukları doldurmak olarak tanımladı. Bu rol, ticari finansmanın tek başına ihtiyaçları karşılamaya yetmediği aşamalarda öne çıkıyor. Sellum, fonun rolünün projelere doğrudan finansman sağlamakla sınırlı olmadığını, asıl amacının bu projeleri yatırım yapılabilir hale getirmek olduğunu vurguladı. Bu yaklaşım, sürdürülebilirliği güçlendirirken doğrudan devlet finansmanına olan bağımlılığı da azaltıyor.

Altyapı varlıklarının kapsamının genişletilmesi

Sellum, HUMAIN ile yapılan çerçeve anlaşmasını, fonun hızla talep gören yeni altyapı varlık sınıflarını destekleme rolünün bir uzantısı olarak nitelendirdi. Özellikle dijital altyapı ve yapay zekâ veri merkezleri öncelikli alanda yer alıyor.

Sellum’a göre bu tür varlıklar, ‘yüksek ve uzun vadeli sermaye yatırımlarına ihtiyaç duyan, ayrıca genellikle geleneksel finansman koşulları tamamlanmadan önce erken aşamalarda finansman gerektiren’ özellikler taşıyor.

Bu bakış açısıyla, fonun bu aşamadaki müdahalesi, ‘pazar olgunluğunu artırmak, uygun finansal yapıyı belirlemek ve kurumsal yatırımcıların daha geniş ve sürdürülebilir katılımını sağlamak’ amacını taşıyor.

Kapsamlı yaklaşım

Bu adımın yapay zekâ sektörüne özel bir odaklanmayı mı işaret ettiği sorusuna yanıt olarak Sellum, fonun belirli sektörleri hedeflemediğini, aksine altyapı projelerinin ekonomik büyümeyi destekleme ve güçlendirme etkisine odaklandığını söyledi. Sellum, “Bugün yapay zekâ, enerji, su, iletişim ve veri merkezlerini kapsayan birbirine bağlı bir altyapı ekosistemine dayanıyor. Bu projeler sürdürülebilir ekonomik kalkınma hedeflerine ulaşmada ve yatırımları çekmede kritik bir unsur haline geldiğinde, fonun müdahalesi de rolünün doğal bir uzantısı oluyor” dedi.

Esnek finansman çözümleri

Geleneksel ticari finansmanla kıyaslandığında Sellum, fonun sağladığı katma değerin, yatırım yapılan varlığın doğasına uygun bir finansman yapısı sunmak olduğunu vurguladı. Sellum, “Yeni altyapı projelerinde ya da operasyonel ve finansal modellerinde dönüşüm geçiren projelerde, riskler dengesiz veya getiriler uzun vadeli olabilir; bu durum geleneksel ticari finansman şartlarıyla uyumlu değildir. Bu bağlamda fon, özel sektörün katılımını teşvik eden, riskleri hafifleten ve projelerin finansal sürdürülebilirliğini destekleyen esnek finansman çözümleri sunar; hem piyasa dengesini bozmaz hem de ticari finansmanı ikame etmez” dedi.

Yapay zekâ veri merkezleri için yatırım platformu

Sellum, yapay zekâ veri merkezleri için bir yatırım platformu oluşturma çalışmasının, ‘fonun bu tür varlıkları ayrı projeler olarak değil, entegre bir çerçevede ele alma yönelimini yansıttığını’ belirtti. Buna ek olarak, bu yaklaşımın “varlıkları bir araya getirmeyi, standartları tekleştirmeyi ve kurumsal yatırımcılardan uzun vadeli sermaye çekmeyi mümkün kılan, tekrarlanabilir ve ölçeklendirilebilir bir model inşa etmeyi amaçladığını; bu sayede finansmanın verimliliği ve yatırımın sürdürülebilirliği artırılmış olur” dedi.

Finansal sürdürülebilirlik ve özel sektör katılımı

Daha geniş bir çerçevede Sellum bu yaklaşımı Vizyon 2030 hedefleriyle ilişkilendiriyor. Ona göre, “ilerlemiş altyapının geliştirilmesi, dijital altyapı da dahil olmak üzere, bu hedeflerin gerçekleşmesi için temel bir şart.” Bu bağlamda, fonun rolü, bu altyapının finansal olarak sürdürülebilir bir şekilde hızlandırılmasını sağlamak ve özel sektör katılımını güçlendirmek olarak öne çıkıyor.


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ve Filistin Başbakanı Gazze'deki gelişmeleri görüştü

Prens Faysal bin Farhan, dün Davos'ta Dr. Muhammed Mustafa ile yaptığı görüşmede (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Farhan, dün Davos'ta Dr. Muhammed Mustafa ile yaptığı görüşmede (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ve Filistin Başbakanı Gazze'deki gelişmeleri görüştü

Prens Faysal bin Farhan, dün Davos'ta Dr. Muhammed Mustafa ile yaptığı görüşmede (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Farhan, dün Davos'ta Dr. Muhammed Mustafa ile yaptığı görüşmede (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Gazze Şeridi'ndeki gelişmeleri ve bunlara yönelik çabaları görüşmek üzere Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa ile bir araya geldi.

Görüşme, dün İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun 2026 Yıllık Toplantısı'nın oturum aralarında gerçekleşti ve ikili ilişkiler gözden geçirilerek, ortak iş birliği alanları ele alındı.

Öte yandan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı dün Mısırlı mevkidaşı Dr. Bedr Abdulati ile bir araya gelerek bölgedeki son gelişmeleri ve ortak ilgi alanlarına giren bir dizi konuyu görüştü.

asdfe
Prens Faysal bin Ferhan ile Dr. Bedr Abdulati’nin dün Davos'ta gerçekleştirdiği görüşmeden (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Prens Faisal bin Ferhan dün ayrıca, Hollanda Dışişleri Bakanı David van Welhole ile iki ülke arasındaki ikili ilişkileri ve bu ilişkileri çeşitli alanlarda güçlendirme ve geliştirme yollarını gözden geçirdi. Ayrıca, en önemli bölgesel ve uluslararası konulardaki son gelişmeleri ve bu konularda yapılan çalışmaları da ele aldılar.