Fas’taki Libya mutabakatına Bingazi’den itirazlar yükseliyor

Libyalı tarafların geçen salı günü Bouznika’daki görüşmelerinden bir görüntü (Şarku’l Avsat)
Libyalı tarafların geçen salı günü Bouznika’daki görüşmelerinden bir görüntü (Şarku’l Avsat)
TT

Fas’taki Libya mutabakatına Bingazi’den itirazlar yükseliyor

Libyalı tarafların geçen salı günü Bouznika’daki görüşmelerinden bir görüntü (Şarku’l Avsat)
Libyalı tarafların geçen salı günü Bouznika’daki görüşmelerinden bir görüntü (Şarku’l Avsat)

Libya’nın doğusunu kontrol eden Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ve batısında etkin Trablus merkezli Devlet Yüksek Konseyi heyetleri, Suheyrat Anlaşması’nın 15’inci maddesi uyarınca egemen kuruluşların liderlik pozisyonlarında bulunanların nasıl seçileceğine dair mekanizmalar ve kriterler hususunda Fas’ta anlaşma imzaladıklarını ilan ettiler. Açıklamanın ertesi günü, Bouznika şehrinin iki ayrı turda ev sahipliği yaptığı toplantının sonuçlarını eleştiren çok sayıda itiraz ortaya çıktı.
Uzlaşıya muhalefet edenlerin çoğu, iki tarafın heyetlerinin, ülkedeki tüm milletvekillerinin ve siyasetçilerin nispi ağırlığını yansıtmadığını ve misyonlarının yalnızca danışma amaçlı olduğunu savunuyor. Ancak 2015 sonunda Fas’ta imzalanan Suheyrat Anlaşması’nın 15’inci maddesinin ikinci fıkrasına dayanarak, daha ileri gidenler de var. Madde, Temsilciler Meclisi’nin üçte ikisinin göreve başlaması veya yedi egemen konumdan herhangi birinin muaf tutulması durumunda oylamaya hazır olma gerekliliğini şart koşuyor. Milletvekillerinin ve her iki konsey mensuplarının çoğunluğu esas olarak bu anlayışlara katılmıyor.
Söz konusu yedi makamı Libya Merkez Bankası Başkanlığı, Denetleme Bürosu Başkanlığı, Yüksek Mahkeme Başkanlığı, Savcı ve İdari Kontrol Kurumu Başkanlığı, Yolsuzlukla Mücadele Kurumu Başkanlığı ve Yüksek Seçim Komisyonu Başkanlığı ve üyeleri oluşturuyor.
Bingazi Üniversitesi’nde Silvium Araştırma Kuruluşu Başkanı Cemal Şaluf, “Bouznika 2’nin sonuçları, birkaç gün önce Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’in yaptığı açıklamaya göre Cenevre’de yapılması gereken siyasi foruma sunulacak. Bu sonuçlar, forum tarafından kabul veya reddedilebilecek önerilerdir” dedi.
Geçen salı günü Fas’ta sona eren Bouznika 2 diyaloğu hususunda ise Şaluf, “Siyasi anlaşmadaki maddenin bir yasama formülü olarak tanınması, sonuçlarının dolaylı olarak tanınmasıdır. Bunların arasında, Deniz Yetki Sınırları Anlaşması ve el-Vatiyye Üssü ile Misrata Limanı’nı Türk askeri üsleri olarak kabul etmek de dahil, Türkiye ile ilan edilen ve edilmeyen mutabakat anlaşmalarının yanı sıra Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Bakanlar Konseyi kararlarının geçerliliği konusundaki tartışmalar da yer alıyor” dedi. Cemal Şaluf, “Bouznika’da şu ana kadar anlaşılan hususlar, Temsilciler Meclisi ve Danışma Konseyi’nin (Yüksek Konsey) çoğunluğu tarafından ayrı ayrı şekilde oylanıncaya kadar sadece iki heyeti temsil etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Bouznika 2’nin sonuçlarını reddeden cephe, Bingazi şehrinde ve diğer bazı ilçelerde yüzlerde gencin, ülkedeki kötüleşen yaşam koşullarını protesto ettiği ‘Libya'yı Yolsuzluktan ve Yolsuzlardan Kurtarın’ hareketini de kapsayacak şekilde genişledi.
Hareket, Libya’daki çatışma taraflarının diyaloğa başvurmasının memnuniyetle karşıladığını söyledi. Ancak Yüksek Yargı Konseyi’nin, Bouznika’nın yargıyla ilgili bulguları şiddetle reddetmesine ilişkin tutumunu da destekliyor.
Hareket, 7 Ekim’de yaptığı açıklamada, yargının ‘hak ve özgürlüklerin koruyucusu ve hükmedilen veya yönetilen insanlar arasında hakkın gerçekleştirilmesinde ve adaletin tesis edilmesinde’ güvenli bir bölge olduğuna dikkat çekti.
Aynı şekilde Milletvekili Ebu Bekir Ahmed Said, “Yaklaşık 5 yıl sonra Bouznika toplantılarına katılan meslektaşlarımız, egemenlik makamlarının belirlenmesiyle ilgili bir madde içeren, 2015 yılında imzalanan siyasi bir anlaşma olduğunu hatırladılar. Geçmiş yıllarda siyasi anlaşmayı kendileri engellediler ve bugün de bunu kendi şartlarına ve standartlarına göre bölmeyi kabul ediyorlar” ifadelerini kullandı.
Ülkenin batısındaki Tarhuna şehrinde Miletvekili Said, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu yasadışı görüşmelere ilişkin çekincemizle birlikte yıllar gecikse bile yakınlaşmaya doğru atılan her adımı doğru buluyorum” dedi.
Libya’daki pek çok siyasetçi, Bouznika anlaşmasının önündeki en büyük engelin, milletvekillerinin çoğunluğunu bir araya getirmesi olduğunu kaydetti.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz