Libya’da koronavirüs yayılıyor kriz derinleşiyor

Koronavirüsü atlatan bir kişi plazma bağışı yapıyor (Mutabakat Hükümetine bağlı Sağlık Bakanlığı)
Koronavirüsü atlatan bir kişi plazma bağışı yapıyor (Mutabakat Hükümetine bağlı Sağlık Bakanlığı)
TT

Libya’da koronavirüs yayılıyor kriz derinleşiyor

Koronavirüsü atlatan bir kişi plazma bağışı yapıyor (Mutabakat Hükümetine bağlı Sağlık Bakanlığı)
Koronavirüsü atlatan bir kişi plazma bağışı yapıyor (Mutabakat Hükümetine bağlı Sağlık Bakanlığı)

Libya’da sağlık otoriteleri, ülke genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının 40 bini geçmesi ile koronavirüs vakaları sayılarının artmasını engellemeye yönelik çözümler aramayı hızlandırdı.
Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi’ne bağlı Koronavirüs ile Mücadele Yüksek Komitesi tarafından düzenlenen toplantıda ülkedeki salgın durumuna dair son gelişmeler gözden geçirildi. Söz konusu toplantı ayrıca “salgının son iki haftaki göstergelerinin okunmasını” içeriyordu.
Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Bedreddin en-Neccar yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ülkenin batısında salgın durumunun, daha doğru bilgilerin sağlanması yolu ile acil ve kararlı bir şekilde ele alınmazsa endişe verici bir hale geleceğini. Ülkede içindeki gözetim ve inceleme programına ilişkin olarak daha fazla çabanın harcanmasının gerektiğini, bunun gelecek dönemde vaka oranlarının azalmasında katkı sağlayacak.”
Ulusal Merkez’e bağlı Koronavirüs ile Mücadele Yüksek Komitesi salgının durumunun sürekli ve periyodik olarak raporlanmasının ve durumun iyileşmesini engelleyen sorunların ortadan kaldırılması ve normal hayata aşamalı dönüşün gerekliliğini dile getirdi.
Ülkede Merkez’in dün 12 tıbbi laboratuvar merkezinde gerçekleştirilen 3 bin 724 testten 779’unun pozitif tespit edildiğini duyurmasının ardından kaydedilen toplam vaka sayısı dün 40 bin 292’ye yükseldi. Şu ana kadar vakalardan 23 bin 130’u sağlığın kavuşurken 616’sı hayatını kaybetti.
Genelde olduğu gibi Trablus 410 vaka ile listesinin başında yer aldı, onu 36 vaka ile Bingazi ve 33 vaka ile Mısrata şehirleri takip etti. Ülkede tıbbi cihaz eksikliği yaşanıyorken, vatandaşların ihtiyati önlemleri takip etmesi ve toplumsal etkinliklerde çok sayıda kişi ile bir araya gelmeyi bırakmaları gerekiyor.
Ecdebiye şehrinde bulunan Koronavirüs Tıbbi Danışma Komitesi, PCR testi için gerekli olan materyallerin tükenmesinde dolayı, tespit edilmeyen vakaların arttığını, çözüm bulunmadığı takdirde durum daha da kötüleşecek” ifadelerini kullandı.
Tıbbi Danışma Komitesi “Duruma müdahale edilmesi için mümkün olan en kısa sürede cihazları sağlanması” çağrısında bulundu.
Bu sırada, Zliten Belediyesi bir elektronik uygulama çıkardı. Uygulama ile bölgede koronavirüs testi yaptıran kişiler Kovid-19 testlerinin sonuçlarını akıllı telefonlarından öğrenebiliyorlar.
Uygulamanın yöneticilerinden Abdulrahman bin Arus dün, bugünden itibaren uygulamanın etkinliğinin deneme aşamasının başlayacağını belirtti ve tıbbi personelin uygulamanın kullanımına ilişkin bilgilendirildiğini açıkladı.



İsrail polisi: Filistinlilerin saldırısında iki kişi öldü

İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
TT

İsrail polisi: Filistinlilerin saldırısında iki kişi öldü

İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)

İsrail yetkilileri bugün, kuzey İsrail'de bir Filistinli tarafından gerçekleştirilen bıçaklı ve araçla saldırıda iki kişinin öldüğünü açıkladı.

 İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail polisi (Reuters)Batı Şeria'da İsrail polisi (Reuters)

İsrail acil servisleri, yaklaşık 68 yaşında bir adamın araç çarpması sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan ise yaklaşık 20 yaşında bir kadının bıçaklanarak öldürüldüğünü duyurdu.

 Ayrıca, iki kişinin de hafif yaralandığı belirtildi.

İsrail polisi, şüpheli saldırganın işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan bir Filistinli olduğunu açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, orduya saldırganın memleketi olan Batı Şeria'daki Kabatiye kasabasında operasyon başlatma emri verdi.

Ofisinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Savunma Bakanı Yisrael Katz, cani teröristin geldiği Kabatiye’ye karşı İsrail ordusuna güçlü ve derhal harekete geçme talimatı verdi. Amaç, tüm teröristleri tespit edip etkisiz hale getirmek ve kasabadaki terörist altyapıyı çökertmektir."


Suriye Dışişleri Bakanlığı: SDG ile yapılan görüşmeler somut sonuç vermedi

Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
TT

Suriye Dışişleri Bakanlığı: SDG ile yapılan görüşmeler somut sonuç vermedi

Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapılan görüşmelerin henüz somut sonuç vermediğini belirterek, ülkenin kuzeydoğusundaki kurumların devlet kurumlarına entegre edilmesi konusundaki söylemlerin, icraat adımları atılmadan teorik ifadelerden ibaret kaldığını kaydetti.

Suriye Haber Ajansı'na (SANA) konuşan kaynak, Suriye'nin birliğine yapılan tekrarlanan vurgunun, ülkenin kuzeydoğusundaki gerçeklikle çeliştiğini, burada devlet çerçevesinin dışında ayrı ayrı yönetilen idari, güvenlik ve askeri kurumların bulunduğunu ve bunun da sorunu çözmek yerine "bölünmeyi sürdürdüğünü" söyledi.

 SDG mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusunda (AFP)SDG mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusunda (AFP)

Sözlerine şöyle devam etti: "SDG liderliğinin Suriye devletiyle diyaloğun devam edeceğine dair sürekli işaretlerine rağmen, bu görüşmeler somut sonuçlar vermedi. Bu söylemin, gerçek bir durgunluk ve uygulamaya geçme konusunda gerçek bir irade eksikliği ışığında, medya amaçlı ve siyasi baskıları absorbe etmek için kullanıldığı görülüyor."

Sözlerine şöyle sürdürdü: “Kuzeydoğu Suriye'deki kurumların devlet kurumlarına entegre edilmesiyle ilgili konuşmalar, somut adımlar veya net zaman çizelgelerinden yoksun, teorik ifadeler alanında kalmıştır. Bu durum, SDG ile imzalanan 10 Mart anlaşmasına olan bağlılığın ciddiyeti konusunda şüpheler uyandırıyor.”

Petrol dosyasına gelince, Dışişleri Bakanlığı'ndaki resmi kaynak, SDG liderliğinin petrolün tüm Suriyelilere ait olduğu yönündeki tekrarlanan iddialarının, “devlet kurumları içinde yönetilmediği ve gelirleri genel bütçeye dahil edilmediği sürece” güvenilirliğini kaybettiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre kaynak, görüşlerin yakınlaşmasından bahsetmenin, “zaman sınırlı uygulama mekanizmalarına sahip net, resmi anlaşmalara dönüştürülmedikçe anlamsız kaldığını” vurguladı.

Ayrıca, askeri dosyadaki anlaşmalardan bahsetmenin, "Suriye ordusu çerçevesinin dışında, bağımsız liderliğe ve yabancı bağlara sahip silahlı grupların varlığının devam etmesiyle bağdaşmadığını, bunun egemenliği zayıflattığını ve istikrarı engellediğini" ifade etti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı kaynağı, aynı durumun "sınır geçişlerinin tek taraflı kontrolü ve bunların pazarlık kozu olarak kullanılması için de geçerli olduğunu, bunun da ulusal egemenlik ilkelerine aykırı olduğunu" belirtti.


Suriye'nin Humus kentindeki camide meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti

Camide meydana gelen patlamadan  bir kare (SANA)
Camide meydana gelen patlamadan bir kare (SANA)
TT

Suriye'nin Humus kentindeki camide meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti

Camide meydana gelen patlamadan  bir kare (SANA)
Camide meydana gelen patlamadan bir kare (SANA)

Reuters'ın haberine göre, yerel bir yetkili, Suriye'nin Humus vilayetindeki Alevi mahallesinde bulunan bir camide bugün meydana gelen patlamada altı kişinin öldüğünü ve 20 kişinin yaralandığını açıkladı.

Devlet medyası, güvenlik güçlerinin bölgeyi kordon altına aldığını ve soruşturma başlattığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre yerel yetkililer, patlamanın intihar saldırısı veya bölgeye yerleştirilen patlayıcılar nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini söyledi.