İngiltere Başbakanı Johnson'dan önlem açıklaması

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)
TT

İngiltere Başbakanı Johnson'dan önlem açıklaması

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, parlamentoda yaptığı konuşma sonrası düzenlediği basın toplantısında, "Koronavirüsle mücadelede yeni ve önemli bir aşamaya giriyoruz" dedi.
Koronavirüs salgını nedeniyle birçok Avrupa ülkesi gibi kısıtlamaları yeniden sıkılaştıran İngiltere'de Başbakan Boris Johnson, bugün yeni kısıtlamaların kademeli olarak uygulanacağını duyurdu. Johnson, Ekonomi Bakanı Rishi Sunak ve İngiltere'nin Baş Tıbbi görevlisi Profesör Chris Whitty ile yeni kısıtlamalar hakkında bilgi vermek için basın toplantısı düzenledi. Kovid-19 vaka sayılarında meydana gelen artış nedeniyle İngiltere'de uygulanacak üç aşamalı kısıtlamaları açıklayan Johnson, basın toplantısında bu aşamaların orta, yüksek ve çok yüksek olmak üzere üç alarm seviyesinden oluştuğunu hatırlattı. Kuralların standartlaştırılması ve bazı bölgelerde sertleştirilmesi gerektiğini belirten Başbakan Johnson, çok yüksek seviyedeki bölgelerin durumlarının her 4 haftada bir gözden geçirileceğine ve hiçbir yerin süresiz olarak kapatılmayacağına dair söz verdi.
İngiliz Başbakan, korona virüsün yaşlılar ve savunmasızlar arasında yeniden yayılmaya başladığına ve ölümlerin arttığına dikkat çekerek, "Bu rakamlar, bir yolcu jetindeki ön panel uyarıları gibi bize yanıp sönüyor, bu yüzden şimdi harekete geçmeliyiz" ifadelerini kullandı. Johnson, “Koronavirüsle mücadelede yeni ve önemli bir aşamaya giriyoruz" dedi.
Başbakan Johnson, koronavirüsle mücadelede yeni kademeli kısıtlamalar konusunda yerel liderler ile çalışılacağını ifade ederek, “İngiliz halkının bu virüsü yenme kararlılığına sahip olduğuna şimdiye kadar ikna oldum ve birlikte bunu yapacağız" ifadelerini kullandı.
İngiltere hükümetinin kademeli yeni yerel kısıtlamalarla ilgili planlarını açıklayan Ekonomi Bakanı Sunak ise, "İnsanların hayal kırıklığına uğradığını biliyorum" ifadelerini kullandı. Sunak, hükümetin işleri ve işletmeleri korumak için "kapsamlı bir plan" hazırladığını aktardı. Mevcut maaş desteği programının Ekim ayı boyunca devam edeceğini belirten Sunak, işletmeleri yasal olarak kapanmaya zorlandığı için bir hafta veya daha uzun süre çalışamayan kişilere Kasım ayından itibaren maaşlarının üçte ikisinin ödeneceğini açıkladı. Kısıtlamalardan etkilenen firmalara ve çalışanlara 1,3 milyar sterlin büyüklüğünde yardımlar sağlanacağını aktaran Bakan Sunak, kademe 3 olarak belirtilen çok yüksek kısıtlamaların uygulanacağı bölgelerdeki işletmelerin yarım milyar sterline varan yardımlar alacağını duyurdu.
İngiltere'nin korona virüs grafikleri üzerinden kuzey bölgelerde görülen vaka sayılarına dikkat çeken Prof. Chris Whitty ise, Kovid-19'un "ülke çapında yayıldığına dair net kanıtlar" olduğunu aktardı. Whitty, daha sert kısıtlamaların uygulandığı yerlere yoğun bir şekilde odaklanılacağını belirtti. Whitty, İngiltere'nin kuzeyinde görülen vakalardaki artışın aksine güney bölgeleri için "sahte bir güvenlik duygusuna kapılmamaları" konusunda uyarıda bulundu. İngiltere halkının fedakarlık yaptığını vurgulayan Whitty, "Eğer fedakarlıklar yapılmasaydı grafiklerde gördüğümüz oranlar önemli ölçüde daha yüksek olurdu" dedi.



Trump yönetimi, Nikaragua ve Honduras vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırdı

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
TT

Trump yönetimi, Nikaragua ve Honduras vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırdı

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi dün, Honduras ve Nikaragua vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nün iptal edildiğini duyurdu; bu karar 70 binden fazla kişiyi önümüzdeki aylarda ABD'den sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem yaptığı açıklamada, “Ülkedeki genel koşullar Honduraslıların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine yetecek kadar iyileşti” dedi. Şu anda tahminen 72 bin Honduraslı ve 4 bin Nikaragualıya verilen Geçici Koruma Statüsü, 1998 yılında her iki Orta Amerika ülkesinde de geniş çaplı yıkıma neden olan Mitch Kasırgasının ardından 1999 yılında verilmişti.

İç Güvenlik Bakanlığı yaptığı ayrı bir açıklamada Bakan Noem'in, Nikaragualılar konusunda da benzer bir sonuca vardığını belirterek “Geçici Koruma Statüsü’nün (TPS) çeyrek asır sürmemesi gerektiğini” vurguladı. Washington merkezli bir Latin Amerika insan hakları araştırma ve savunma merkezi olan Washington Office on Latin American Affairs, bakanlığı Honduras ve Nikaragua vatandaşlarının yanı sıra benzer eylemlerden etkilenen diğer ülkelerden gelenler için TPS'yi iptal etme kararını geri almaya çağırdı.

“STK'dan yapılan açıklamada, “Honduras ve Nikaragua, çok sayıda doğal afetin yanı sıra, onlarca yıldır yapısal cezasızlık, şiddet, yoksulluk ve temel kamu hizmetlerine erişim eksikliğinden muzdariptir. Nikaragualılar ise ifade özgürlüğü, örgütlenme ve insan hakları da dâhil olmak üzere sivil özgürlüklerini reddeden otoriter bir hükümet altında yaşamaktadır" denildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre hak sahiplerini sınır dışı edilmekten koruyan ve onlara ABD'de çalışma hakkı veren TPS, çatışma, doğal afet veya diğer “olağanüstü” koşullar nedeniyle ülkelerinde güvenlikleri risk altında olan göçmenlere geçici olarak verilmektedir.

Trump yönetimi daha önce de Haitililer, Venezuelalılar, Afganlar, Nepalliler ve Kamerunlular için Geçici Korumalı Statü'yü iptal etmişti. Başkan Donald Trump, ABD'nin “yabancı suçlular” tarafından “istila” edildiğini düşündüğü yasadışı göçle mücadeleyi en önemli önceliklerinden biri haline getirdi.