İngiltere Başbakanı Johnson'dan önlem açıklaması

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)
TT

İngiltere Başbakanı Johnson'dan önlem açıklaması

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, parlamentoda yaptığı konuşma sonrası düzenlediği basın toplantısında, "Koronavirüsle mücadelede yeni ve önemli bir aşamaya giriyoruz" dedi.
Koronavirüs salgını nedeniyle birçok Avrupa ülkesi gibi kısıtlamaları yeniden sıkılaştıran İngiltere'de Başbakan Boris Johnson, bugün yeni kısıtlamaların kademeli olarak uygulanacağını duyurdu. Johnson, Ekonomi Bakanı Rishi Sunak ve İngiltere'nin Baş Tıbbi görevlisi Profesör Chris Whitty ile yeni kısıtlamalar hakkında bilgi vermek için basın toplantısı düzenledi. Kovid-19 vaka sayılarında meydana gelen artış nedeniyle İngiltere'de uygulanacak üç aşamalı kısıtlamaları açıklayan Johnson, basın toplantısında bu aşamaların orta, yüksek ve çok yüksek olmak üzere üç alarm seviyesinden oluştuğunu hatırlattı. Kuralların standartlaştırılması ve bazı bölgelerde sertleştirilmesi gerektiğini belirten Başbakan Johnson, çok yüksek seviyedeki bölgelerin durumlarının her 4 haftada bir gözden geçirileceğine ve hiçbir yerin süresiz olarak kapatılmayacağına dair söz verdi.
İngiliz Başbakan, korona virüsün yaşlılar ve savunmasızlar arasında yeniden yayılmaya başladığına ve ölümlerin arttığına dikkat çekerek, "Bu rakamlar, bir yolcu jetindeki ön panel uyarıları gibi bize yanıp sönüyor, bu yüzden şimdi harekete geçmeliyiz" ifadelerini kullandı. Johnson, “Koronavirüsle mücadelede yeni ve önemli bir aşamaya giriyoruz" dedi.
Başbakan Johnson, koronavirüsle mücadelede yeni kademeli kısıtlamalar konusunda yerel liderler ile çalışılacağını ifade ederek, “İngiliz halkının bu virüsü yenme kararlılığına sahip olduğuna şimdiye kadar ikna oldum ve birlikte bunu yapacağız" ifadelerini kullandı.
İngiltere hükümetinin kademeli yeni yerel kısıtlamalarla ilgili planlarını açıklayan Ekonomi Bakanı Sunak ise, "İnsanların hayal kırıklığına uğradığını biliyorum" ifadelerini kullandı. Sunak, hükümetin işleri ve işletmeleri korumak için "kapsamlı bir plan" hazırladığını aktardı. Mevcut maaş desteği programının Ekim ayı boyunca devam edeceğini belirten Sunak, işletmeleri yasal olarak kapanmaya zorlandığı için bir hafta veya daha uzun süre çalışamayan kişilere Kasım ayından itibaren maaşlarının üçte ikisinin ödeneceğini açıkladı. Kısıtlamalardan etkilenen firmalara ve çalışanlara 1,3 milyar sterlin büyüklüğünde yardımlar sağlanacağını aktaran Bakan Sunak, kademe 3 olarak belirtilen çok yüksek kısıtlamaların uygulanacağı bölgelerdeki işletmelerin yarım milyar sterline varan yardımlar alacağını duyurdu.
İngiltere'nin korona virüs grafikleri üzerinden kuzey bölgelerde görülen vaka sayılarına dikkat çeken Prof. Chris Whitty ise, Kovid-19'un "ülke çapında yayıldığına dair net kanıtlar" olduğunu aktardı. Whitty, daha sert kısıtlamaların uygulandığı yerlere yoğun bir şekilde odaklanılacağını belirtti. Whitty, İngiltere'nin kuzeyinde görülen vakalardaki artışın aksine güney bölgeleri için "sahte bir güvenlik duygusuna kapılmamaları" konusunda uyarıda bulundu. İngiltere halkının fedakarlık yaptığını vurgulayan Whitty, "Eğer fedakarlıklar yapılmasaydı grafiklerde gördüğümüz oranlar önemli ölçüde daha yüksek olurdu" dedi.



İsrail ordusu: Refah'ta bir tünelden çıkan 6 militanı hedef aldık

Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
TT

İsrail ordusu: Refah'ta bir tünelden çıkan 6 militanı hedef aldık

Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)

İsrail askeri sözcüsü Avichay Adraee, İsrail güçlerinin bu sabah Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta altı militanı hedef aldığını açıkladı. Militanların bölgedeki bir yeraltı tünelinden çıktıklarına inanılıyor.

Adraee, güçlerin bölgedeki arama operasyonlarını sürdürdüğünü de ifade etti.

cfg
İsrail askerleri, Gazze Şeridi sınırına yakın güney İsrail'de konuşlu bir tank taretinin tepesinde duruyor (AFP)

Şarku’l Avsat’ın çeşitli medya kuruluşlarından aktardığına göre İsrail güçlerinin 10 Ekim'den bu yana yürürlükte olan ateşkes anlaşması kapsamında yeniden konuşlandırıldığı Filistin topraklarının bir bölümü olan Refah'ta bulunan tünellerde 200 kadar Hamas savaşçısı mahsur kalmış olabilir.


Hong Kong'da yüksek katlı konut kompleksinde yangın: En az 4 Kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Hong Kong'da yüksek katlı konut kompleksinde yangın: En az 4 Kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Hong Kong’daki bir yüksek katlı konut kompleksinde bugün (Çarşamba) çıkan büyük yangında dört kişi hayatını kaybetti. Kentin İtfaiye Hizmetleri Dairesi, olayda dört kişinin öldüğünü ve üç kişinin yaralandığını açıkladı. Polis ise daha önce sekiz kişinin etkilendiğini bildirmişti; sayılardaki farkın nedeni henüz netlik kazanmadı.

Hong Kong medyası, yaşamını yitirenler arasında bir itfaiyecinin de bulunduğunu öne sürdü, ancak bu bilgi resmi olarak doğrulanmadı.

g
Fotoğraf:  AP

Yangın, kentin Tai Po bölgesindeki binanın dış cephesine kurulan bambu iskelesi boyunca hızla yayılarak gökyüzüne yoğun duman yükseldi. Olay yerinden aktarılan canlı görüntülerde, itfaiye ekiplerinin merdivenli araçlardan yüksekten su sıkarak alevlere müdahale ettiği görüldü.

Yetkililer, yangının ardından Hong Kong’daki ikinci en yüksek alarm seviyesi olan dört numaralı yangın alarmını devreye aldı.

s
Fotoğraf:  AP

Polis, olayın yaşandığı binalarda mahsur kalan kişiler olduğuna dair birçok ihbar aldıklarını açıkladı.

sdf
Fotoğraf:  AP

Tai Po, Hong Kong’un Yeni Topraklar olarak bilinen kuzey bölgesinde, Çin anakarasındaki Shenzhen kentine yakın bir yerleşim alanı olarak biliniyor.


Tayvan Devlet Başkanı savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacak

Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
TT

Tayvan Devlet Başkanı savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacak

Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)

Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te, adayı olası bir Çin işgalinden korumak için hükümetinin birkaç yıl boyunca savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacağını duyurdu.

Lai, dün Washington Post’ta yayınlanan makalesinde, “Pekin'in güç kullanımıyla ilgili karar alma sürecine daha yüksek maliyetler ve belirsizlikler ekleyerek caydırıcılığı artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Pekin, Tayvan üzerinde egemenlik iddia ediyor ve adayı kontrol altına almak için askeri seçeneği de göz ardı etmiyor; bu da Tayvan'ı güçlü askeri, ekonomik ve diplomatik baskıya maruz bırakıyor.

Bu hamle, Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin'in, Taipei'nin şiddetle reddettiği iddialarını savunmak için beş yıldır askeri ve siyasi baskıyı artırmasıyla birlikte geldi.

Lai daha önce ABD'nin bu konudaki taleplerine yanıt olarak, savunma harcamalarını 2026'da gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 3'ünden fazlasına ve 2030'da yüzde 5'e çıkarma planlarından bahsetmişti. Lai makalesinde, “Bu büyük paket sadece ABD'den yeni silah alımlarına önemli ölçüde finansman sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Tayvan'ın yeteneklerini önemli ölçüde geliştirmeye de katkıda bulunacak” ifadelerini kullandı.

Tayvan hükümeti, savunma harcamalarının 2026 yılında 949,5 milyar Taylan dolarına (30,25 milyar dolar) ulaşmasını öneriyor. Hükümet rakamlarına göre GSYİH'nin yüzde 3,32'sini temsil eden bu rakam, 2009'dan bu yana ilk kez yüzde 3'lük eşiği aşıyor.

Ancak Pekin ile daha yakın ilişkiler kurmak isteyen muhalefet partisi Kuomintang Partisi, müttefiki Halk Partisi ile birlikte finansmanı kontrol ettiği için, hükümetin parlamentodan onay alması zor olabilir. Yeni seçilen Kuomintang lideri Cheng Li-wun, Tayvan'ın ‘bu paraya sahip olmadığını’ söyleyerek Lai'nin savunma harcamaları planlarına karşı çıktı.