Macron: 'Brüksel'de Türkiye ve Karabağ da konuşulacak'

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)
TT

Macron: 'Brüksel'de Türkiye ve Karabağ da konuşulacak'

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Konseyi öncesi basına yaptığı açıklamada, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak olan görüşmelerde Türkiye ve Karabağ'ın da konuşulacağını ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşecek olan Avrupa Konseyi öncesi basına görüşmelerde değineceği konuları aktardı. Macron, görüşmelerde Türkiye ve Karabağ'ın da konuşulacağını ifade etti. “Türkiye'ye ve Karabağ'daki çatışmaya da değinme fırsatımız olacak" diyen Fransa Cumhurbaşkanı, “Burada daha fazlasını söylemek istemiyorum ama yarın ki tartışmalarımız şüphesiz son olaylar karşısında bizim sergilememiz gereken tutumu yansıtacak" dedi.
Rus muhalif lider Aleksey Navalny'nin zehirlenmesini de ele alacaklarını belirten Macron, suikast girişimini açıklığa kavuşturmayı sağlayan soruşturmayı Almanya ile birlikte başardıklarını ifade etti. Fransız Cumhurbaşkanı, “Biz Avrupalılar olarak kimyasal silahlara karşı mücadeleye bağlıyız ve Almanya ile işbirliği içindeyiz, bu konuda cezai yaptırım talep edeceğiz. Rusya bizim komşumuz, ancak özellikle kimyasal silahlar söz konusu olduğunda teslim olamayız, ilkelerimizden vazgeçemeyiz" diye konuştu.
Avrupa'da artmakta olan Kovid-19 salgını hakkında konuşulacağını da ifade eden Macron, "Dün Fransa için bir dizi karar açıkladım, ancak Avrupa'da bu ikinci dalgada için daha iyi koordine olduğumuz için kendimizi tebrik edebiliriz. Bu hafta Avrupa'nın daha iyi işlemesi ve ilerlemesi için yeni ortak bir harita, ortak kurallar ve kriterleri kararlaştıracağız" ifadelerini kullandı.
İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki Brexit konusunun da ele alınacağını aktaran Fransa Cumhurbaşkanı, “Tartışılması gereken noktaları ve bugün henüz çözüm bulunmayan noktaları biliyoruz. Brexit'i biz seçmedik, bu İngiliz halkının tercihi ve bu nedenle balıkçılarımızın İngiliz sularına erişimini koruyacağız. Balıkçılarımız için iyi bir uzlaşmaya varmamız gerekiyor. Fransa da dahil olmak üzere endişe duyan Avrupa için bu önemli bir konu" dedi.



Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
TT

Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)

Fransa’da gözaltında iken geçen hafta hayatını kaybeden Moritanyalı bir adamın ailesi, Fransız polisinin ölümüne neden olduğunu iddia ederek bağımsız bir soruşturma talep etti. Ağabeyi İbrahim'in dün yaptığı açıklamaya göre 35 yaşındaki Hassan Diarra, çarşamba gecesi yaşadığı göçmen konaklama yerinin dışında kahve içerken polis memurlarıyla karşı karşıya geldi.

Paris'te pazar günü yaklaşık 1000 kişinin katıldığı anma töreninde bir polis memuru, "Geçimini sağlamak için Fransa'ya geldi ve şimdi sonsuza dek gitti" dedi.

Komşular tarafından çekilen ve sosyal medyada dolaşan bir videoda, bir polis memurunun yerde yatan bir adama yumruk attığı, diğer bir polis memurunun ise yanında durduğu görülüyor.

 Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre ailenin avukatı, ailenin polise "ölümle sonuçlanan kasıtlı şiddet" suçlamasıyla şikayette bulunduğunu bildirdi.

"Görgü tanıkları, tutuklama yerinde kan lekeleri gördüler" diye ekledi.

Savcılık, polis memurlarının Diarra'yı "esrar sararken gördükten" sonra ona yaklaştığını ve aranmayı reddetmesinin ardından gözaltına aldığını belirtti.

Kadın, adamın "yere düştüğünü ve iki polis memurunu da beraberinde yere serdiğini" belirtti ve memurlardan birinin onu etkisiz hale getirmek için elektroşok cihazı kullanıldığını söylediğini aktardı.

Diarra, polise direnmek, "sahte idari belgeler ve esrara benzeyen kahverengi bir madde" bulundurmak suçlamalarıyla gözaltına alındı.

Polis, kaşındaki yara nedeniyle hastaneye götürülmesini istedi, ancak adam bir bankta beklerken bilincini kaybetmiş gibi görünüyordu.

Bir polis memuru ve ardından acil müdahale ekibi onu hayata döndürmeye çalıştılar, ancak yaklaşık kırk dakika sonra öldüğü açıklandı.


Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka'nın Grönland'dan "Rus tehdidini" ortadan kaldırmak için hiçbir şey yapamadığını belirterek, "Artık bunun zamanı geldi ve olacak" ifadesini kullandı.

Trump, Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland'ın ülkesinin mülkiyetinde kalmasından daha azına razı olmayacağını defalarca vurguladı; ancak hem Danimarka hem de Grönland liderleri adanın satılık olmadığını ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bir parçası olmasını istemediklerini ısrarla belirtiyorlar.


Avrupa, Trump'ın Grönland'a yönelik tehditlerine karşı birleşti

Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
TT

Avrupa, Trump'ın Grönland'a yönelik tehditlerine karşı birleşti

Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Danimarka'ya ait Grönland topraklarını ele geçirme emellerine karşı çıktıkları gerekçesiyle ek gümrük vergileriyle tehdit ettiği sekiz Avrupa ülkesi dün pozisyon birliğini dile getirdi.

İngiltere, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç ve İsveç ortak bir açıklamada, "Gümrük vergisi tehditlerinin transatlantik ilişkileri zayıflattığını ve ciddi bir bozulma riski taşıdığını" belirterek, yanıtlarında "birleşik ve koordineli bir şekilde hareket etmeye devam edeceklerini" ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Trump'ın tehditlerine karşı kararlılıklarını vurgulayarak, ABD Başkanı'nın ek gümrük vergileri uygulama tehditlerini yerine getirmesi durumunda "AB'nin baskı karşıtı mekanizmasını harekete geçirme" olasılığını görüştüler.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Avrupa pazarlarına erişimi dondurmaya veya belirli yatırımları engellemeye olanak tanıyan bu mekanizma, Avrupa Birliği tarafından 2023 yılında onaylanmış ancak henüz kullanılmamıştır.