Macron: 'Brüksel'de Türkiye ve Karabağ da konuşulacak'

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)
TT

Macron: 'Brüksel'de Türkiye ve Karabağ da konuşulacak'

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Konseyi öncesi basına yaptığı açıklamada, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak olan görüşmelerde Türkiye ve Karabağ'ın da konuşulacağını ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşecek olan Avrupa Konseyi öncesi basına görüşmelerde değineceği konuları aktardı. Macron, görüşmelerde Türkiye ve Karabağ'ın da konuşulacağını ifade etti. “Türkiye'ye ve Karabağ'daki çatışmaya da değinme fırsatımız olacak" diyen Fransa Cumhurbaşkanı, “Burada daha fazlasını söylemek istemiyorum ama yarın ki tartışmalarımız şüphesiz son olaylar karşısında bizim sergilememiz gereken tutumu yansıtacak" dedi.
Rus muhalif lider Aleksey Navalny'nin zehirlenmesini de ele alacaklarını belirten Macron, suikast girişimini açıklığa kavuşturmayı sağlayan soruşturmayı Almanya ile birlikte başardıklarını ifade etti. Fransız Cumhurbaşkanı, “Biz Avrupalılar olarak kimyasal silahlara karşı mücadeleye bağlıyız ve Almanya ile işbirliği içindeyiz, bu konuda cezai yaptırım talep edeceğiz. Rusya bizim komşumuz, ancak özellikle kimyasal silahlar söz konusu olduğunda teslim olamayız, ilkelerimizden vazgeçemeyiz" diye konuştu.
Avrupa'da artmakta olan Kovid-19 salgını hakkında konuşulacağını da ifade eden Macron, "Dün Fransa için bir dizi karar açıkladım, ancak Avrupa'da bu ikinci dalgada için daha iyi koordine olduğumuz için kendimizi tebrik edebiliriz. Bu hafta Avrupa'nın daha iyi işlemesi ve ilerlemesi için yeni ortak bir harita, ortak kurallar ve kriterleri kararlaştıracağız" ifadelerini kullandı.
İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki Brexit konusunun da ele alınacağını aktaran Fransa Cumhurbaşkanı, “Tartışılması gereken noktaları ve bugün henüz çözüm bulunmayan noktaları biliyoruz. Brexit'i biz seçmedik, bu İngiliz halkının tercihi ve bu nedenle balıkçılarımızın İngiliz sularına erişimini koruyacağız. Balıkçılarımız için iyi bir uzlaşmaya varmamız gerekiyor. Fransa da dahil olmak üzere endişe duyan Avrupa için bu önemli bir konu" dedi.



Beyaz Saray: Trump, Davos 2026 forumuna katılmayı planlıyor

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
TT

Beyaz Saray: Trump, Davos 2026 forumuna katılmayı planlıyor

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)

Beyaz Saray'dan bir yetkili bugün, ABD Başkanı Donald Trump'ın gelecek yıl İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısına katılacağını doğruladı.

İş dünyası ve siyaset liderleri bu toplantıda acil küresel zorlukları müzakere ediyor.

2025 yıllık toplantısı, Trump'ın göreve başlama günü olan 20 Ocak'ta başladı ve birkaç gün sürdü. Trump, katılımcılara video bağlantısıyla hitap etti.


Rusya: Ukrayna'nın üst düzey bir yetkiliye suikast planı engellendi

Rus askerleri mayın ve diğer patlayıcıların temizlenmesi tatbikatında (DPA)
Rus askerleri mayın ve diğer patlayıcıların temizlenmesi tatbikatında (DPA)
TT

Rusya: Ukrayna'nın üst düzey bir yetkiliye suikast planı engellendi

Rus askerleri mayın ve diğer patlayıcıların temizlenmesi tatbikatında (DPA)
Rus askerleri mayın ve diğer patlayıcıların temizlenmesi tatbikatında (DPA)

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) bugün yaptığı açıklamada, ismini açıklamadığı üst düzey bir hükümet yetkilisine yönelik Ukrayna'nın suikast planını engellediğini duyurdu ve Kiev'i ülkenin diğer bölgelerinde de benzer operasyonlar planlamakla suçladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığı habere göre açıklamada, Ukraynalıların, Moskova'daki aile mezarlığına yaptığı ziyaret sırasında bir yetkiliyi öldürmeyi planladığı belirtildi.

Reuters bu haberleri bağımsız olarak doğrulayamadı, ancak Ukrayna, Şubat 2022'de Rus işgalinin başlamasından sonra Rusya içindeki askeri ve diğer yetkilileri hedef alıyor.

Diğer yandan yerel yetkililere göre, bu sabahın erken saatlerinde Ukrayna'nın başkentinde füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) gerçekleştirilen büyük bir Rus saldırısı yaşandı. Saldırıda birçok bölge etkilendi ve bir kişi hayatını kaybederken, birçok kişi de yaralandı. Rusya Savunma Bakanlığı ise dün gece 200'den fazla Ukrayna İHA’sını düşürdüğünü açıkladı.


ABD Savunma Bakanı, uyuşturucu kartellerine karşı "Güney Mızrağı" Operasyonu'nun başlatıldığını duyurdu

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (AP)
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (AP)
TT

ABD Savunma Bakanı, uyuşturucu kartellerine karşı "Güney Mızrağı" Operasyonu'nun başlatıldığını duyurdu

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (AP)
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (AP)

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, dün uyuşturucu kaçakçılarına karşı Güney Mızrak Harekatı'nın başlatıldığını duyurarak, Batı Yarımküre'nin Amerika'nın mahallesi olduğunu ve "onu uyuşturucu çetelerinden koruyacaklarını" vurguladı.

Hegseth, X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, "Başkan Trump harekete geçme emri verdi ve Savaş Bakanlığı bunu yürütüyor. Güney Mızrağı Harekatı bugün duyuruldu" ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı, Güney Mızrak Harekatı'nın "vatanımızı savunacağını, uyuşturucu teröristlerini Batı Yarımküre'den uzak tutacağını ve vatanımızı, halkımızı öldüren uyuşturuculardan koruyacağını" belirterek, “Batı Yarımküre, Amerika'nın mahallesidir ve biz onu koruyacağız” dedi.