Yemen hükümetinden, İran’ın Yemen’e komutan atamasına kınama

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik (Şarku’l Avsat)
Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik (Şarku’l Avsat)
TT

Yemen hükümetinden, İran’ın Yemen’e komutan atamasına kınama

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik (Şarku’l Avsat)
Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik (Şarku’l Avsat)

Yemen hükümeti, İran rejiminin Hasan Erlo’yu Sana’ya büyükelçi olarak göndermesini kınadı.
Atılan bu adım, Yemen hükümetinin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği bir mektupta geldi. Açıklamada, İran rejiminin terörist unsurlarından birisini büyükelçisi olarak atamasının darbeci milislerin BM üyesi Yemen adına hareket etmesine olanak sağlayacağını belirtilerek, Yemen'e yönelik kötü niyetinin apaçık bir teyidini temsil ettiği kaydedildi.
Yemen hükümeti, İran rejimin diğer ülkelerle diplomatik ilişkilerine yönelik düşmanca muamele yoluyla uluslararası topluma meydan okumaya devam ettiğini, bu durumun İran destekli darbeci Husi milislerin Yemen ve Yemen halkına karşı saldırgan davranışlarının devamı niteliğinde olduğu bildirildi.
Açıklamada, bu eylemlerin "uluslararası topluma karşı aleni bir meydan okuma ve BM üye devletlerin haklarının özünü etkileyen tehlikeli emsaller oluşturduğu, uluslararası hukuk kurallarının yanı sıra İran'ın BM Şartı, BMGK tarafından kabul edilen 2216 sayılı karar ve Viyana Sözleşmeleri kapsamındaki uluslararası yükümlülüklerinin ihlalini oluşturduğu bildirildi.
Yemen hükümeti, İran rejiminin darbecilerin ve isyancıların devletin egemenliğini ihlal etmesine izin verdiğini, taşınmaz mallara el koyduğunu, hatta terörist isyancı grupları temsil amaçlı bir büyükelçi göndermeyi uygulayan bir sistem kurmaya çalıştıklarını bildirdi.
Açıklamada, uluslararası hukuk kurallarını savunmanın BM’ye üye tüm devletlerin üstlenmesi gereken görev olduğu vurgulanırken,  İran'ın davranışının uluslararası ilişkilerde tehlikeli bir emsal teşkil etmemesi adına uluslararası ilişkileri düzenleyen kuralların korunması için BMGK’dan talep de bulunuldu.
Diğer yandan Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-Eryani konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Tahran'ın, Husilere silah satma niyetiyle ilgili son açıklamalarına ek olarak, Sanaa'ya İran askeri yöneticisi olarak Kasım Süleymani'den bir subay göndermesi, bir sonraki aşamanın parametrelerini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.
SABA haber ajansına konuşan Eryani, bu tırmanışın beş yıldır Yemenlilere öldürmeye ve istismar etmeye çalışan İran saldırganlığının bir uzantısı olduğuna dikkati çekerek, bölge güvenliği ve istikrarına karşı komplo kurulduğunu bildirdi.
Mevcut bilgilerin Hasan Erlo’nun bir dini rehber ve uçaksavar silahlar komutanı olduğunu aktaran Eryani, Tahran'ın kuzeyindeki bir kampta Lübnan Hizbullahı ile bağlantılı bir dizi terörist aktivist ve unsuru eğitmekten sorumlu olduğunun altını çizdi.



Azerbaycan'da doğrudan Suriye-İsrail görüşmesi

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
TT

Azerbaycan'da doğrudan Suriye-İsrail görüşmesi

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Bakü'de bir araya geldi. (AP)

Suriyeli bir yetkili, Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'nın Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye yaptığı ziyaret çerçevesinde İsrailli bir yetkiliyle görüştü. Şam'dan bilgi sahibi bir kaynağa göre, Esed rejiminin devrilmesinin ardından İsrail güçlerinin Suriye'nin güneyine girmesi konusunun ele alındığı görüşmeye eş-Şera katılmadı.

Şam'daki diplomatik bir kaynak dün, Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'nın Azerbaycan ziyareti çerçevesinde Bakü'de Suriyeli bir yetkili ile İsrailli bir yetkili arasında doğrudan bir görüşme gerçekleştiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre eş-Şera, Bakü'ye resmi bir ziyarette bulunarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Azerbaycan, Suriye'ye Türkiye üzerinden gaz ihraç etmeye başlayacağını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bilgi sahibi bir kaynak yaptığı açıklamada, Suriyeli bir yetkili ile ismi açıklanmayan İsrailli bir yetkili arasındaki görüşmeyi doğruladı, ancak Suriye Cumhurbaşkanı'nın bu görüşmeye katılmadığını söyledi.

Diplomatik kaynağa göre, görüşmelerde Suriye'deki yeni İsrail varlığı ele alındı. Bu, İsrail güçlerinin yedi aydan uzun bir süre önce Beşşar Esad rejiminin devrilmesinden bu yana Suriye'nin güneyine sızdığı bölgeleri kapsıyor.

Şam resmi olarak doğrudan görüşmeler yapıldığını duyurmasa da, Tel Aviv'in geçen yılın sonunda Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'nin askeri cephaneliğine yüzlerce saldırı düzenlemesi ve ülkenin güneyine girmesinin ardından artan gerilimi kontrol altına almayı amaçladığını söylediği İsrail ile dolaylı görüşmeler yapıldığını kabul etti.

Şam, İsrail ile dolaylı müzakerelerin hedefini, çatışmaların durdurulması ve iki taraf arasındaki askerden arındırılmış bölgenin bir Birleşmiş Milletler (BM) gücü tarafından denetlenmesi açısından 1974 tarihli Ayrılma Anlaşması'na geri dönülmesine bağlıyor.

Bu ayın başlarında Suriye, anlaşmaya geri dönülmesi için Washington ile iş birliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Suriye devlet televizyonunun resmi bir kaynaktan aktardığına göre İsrail, Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamalarda hem Suriye hem de Lübnan ile ilişkileri normalleştirmeye ilgi duyduğunu ifade etti. Ancak Şam, İsrail ile bir barış anlaşması imzalanması yönündeki açıklamaları ‘erken’ olarak nitelendirdi.

Geçtiğimiz pazartesi günü Lübnan'ı ziyaret eden ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, ‘Suriye ile İsrail arasında diyaloğun başladığını’ ifade etti.

Eş-Şera mayıs ayında Riyad'a yaptığı ziyaret sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmüştü. Trump o dönemde eş-Şera'nın normalleşmeye açık olduğunu söylemiş ve gazetecilere eş-Şera'nın istikrar sağlandığında İbrahim Anlaşması'na katılmaya açık olduğunu belirtmişti.

Eş-Şera iktidara geldiğinden bu yana Suriye'nin komşularıyla bir gerginlik ya da çatışma istemediğini vurgulamış ve daha sonra uluslararası topluma İsrail'e saldırılarını durdurması için baskı yapması çağrısında bulunmuştu, zira iki taraf 1948'den bu yana resmi olarak savaş halinde.