Çin’in en zenginleri koronavirüs krizi sırasında servetlerini katladı

E-ticaret devi Alibaba’NIN kurucusu Jack Ma en zengin Çinli zenginler listesinde zirveyi korudu (AFP)
E-ticaret devi Alibaba’NIN kurucusu Jack Ma en zengin Çinli zenginler listesinde zirveyi korudu (AFP)
TT

Çin’in en zenginleri koronavirüs krizi sırasında servetlerini katladı

E-ticaret devi Alibaba’NIN kurucusu Jack Ma en zengin Çinli zenginler listesinde zirveyi korudu (AFP)
E-ticaret devi Alibaba’NIN kurucusu Jack Ma en zengin Çinli zenginler listesinde zirveyi korudu (AFP)

Huron Vakfı’nın dünya çapındaki zengin kişilere ilişkin yıllık endeksine göre Çin’in en zenginleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşanan karantinalar sırasında e-ticaret ve internet oyunlarında yaşanan patlama ile birlikte son beş yıldaki kazançlarını misliyle artırarak, 2020’de 1,5 trilyon dolarlık rekor bir servet biriktirdi.
Huron Vakfı endeksine göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki milyarder kulübüne 257 kişi daha katıldı. Buna göre şu anda Çin’de toplam 878 milyarder bulunuyor.
Huron’un Şubat ayındaki endeksinde, yılın başında ABD’de 626 kişinin bu kategoride yer aldığı bilgisi yer almıştı.
Huron Vakfı, Ağustos ayında her biri net değeri 2 milyar yuan (300 milyon dolar) veya toplamda 4 trilyon dolardan fazla olan yaklaşık 2 bin kişiye işaret etti.

Alibaba listenin başında
Çin merkezli e-ticaret devi Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, virüsü kontrol altına almak için uygulanan sıkı karantina önlemleri sırasında insanların aylarca evde kalması nedeniyle e-ticaretteki patlamanın ortasında servetini yüzde 45 artırıp 58,8 milyar dolara yükseltti ve listenin başında yer almaya devam etti.
Onu, 57,4 milyar dolar ile eğlence, yapay zekâ ve teknoloji devi Tencent Grubu ve WeChat’in sahibi Bonnie Ma izledi.
Ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle yasaklama tehdidinin ardından grubun ABD’deki faaliyetleriyle ilgili endişelere rağmen, Bonnie Ma servetini yüzde 50 artırdı.
Şişelenmiş su markası Nongfu ile tanınan 66 yaşındaki Jung Shanshan, Eylül ayında Hong Kong pazarında ilk halka arzının ardından 53,7 milyar dolar ile üçüncü sırada yer alarak listeye ilk kez girdi.

Türünün ilk örneği
Şarku'l Avsat'ın Independent Arabia kaynaklı haberine göre, Huron endeksinin baş araştırmacısı Robert Hogwerf, “Dünya sadece bir yılda elde edilen bu kadar zenginlik görmedi. Bu yılki liste, Çin’in imalat ve emlak gibi geleneksel sektörlerden yeni bir ekonomiye doğru ilerlediğini gösterdi” dedi.
Endekse göre Meituan yemek dağıtım uygulamasının kurucusu Wang Xing, servetini dört katına çıkararak, 25 milyar dolar ile 52 sıra yükseldi ve listede 13. sırada yer aldı.
E-alışveriş platformu JD.com’un kurucusu Richard Liu ise servetini ikiye katladı ve 23,5 milyara ulaştı.
Listede, serveti üç kat artarak 19,9 milyar dolara ulaşan Jivi Aşı Şirketi’nin kurucusu Jiang Rinsheng de dahil olmak üzere salgından fayda sağlayan sağlık sektöründeki işletmeler de yer aldı.

Bu yıl büyüme kaydeden ilk ekonomi
Çin, ilk olarak Wuhan’da ortaya çıkan ve yılın ilk çeyreğinde benzeri görülmemiş bir ekonomik gerilemeye neden olan koronavirüsü kontrol altına almak amacıyla Ocak ve Şubat ayı sonlarında ülke genelindeki büyük şehirleri kapattı.
Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, salgın kontrol altına alındığında ülke bu yıl büyüme kaydeden ilk büyük ekonomi olmaya yaklaştı.
Pazartesi günü elde edilen veriler, ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 4,9 büyüdüğünü gösterdi ancak birçok sıradan işçi ve yeni mezun iş bulmak için mücadele ediyor.
Kentsel işsizlik oranı Eylül ayında yüzde 5,4 düştü ve analistler bu yıl resmen ilan edilenden daha yüksek işsizlik rakamları uyarısında bulundu.
Çin liderliği, virüsle başa çıkma şekline övgüde bulunarak, yüz binlerce vatandaşına deneysel aşılar yaptı.
Çin’de insanlar, dünyanın diğer birçok ülkesindeki durumla tamamen çelişen bir şekilde alışverişe, gezmeye ve restoranlara döndü.
Ancak, hükümetin iç talebi yeniden canlandırma girişimlerine rağmen, işlerle ilgili uzun vadeli endişeler ve virüsün Çin’e geri dönüşüne dair ihtimal tüketicileri etkiliyor.



Musk, tazminat paketiyle ilgili mahkeme kararı sonrasında 700 milyar dolarlık net servete ulaşan ilk kişi oldu.

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)
TT

Musk, tazminat paketiyle ilgili mahkeme kararı sonrasında 700 milyar dolarlık net servete ulaşan ilk kişi oldu.

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)

Forbes Milyarderler Endeksi dün, Tesla CEO'su Elon Musk'ın, Delaware Yüksek Mahkemesi'nin geçen yıl geçersiz kılınan 139 milyar dolarlık Tesla hisse senedi opsiyonlarını yeniden geçerli kılmasıyla net servetinin 749 milyar dolara yükseldiğini gösteren ilk kişi olduğunu açıkladı.

Yüksek Mahkeme, cuma günü, alt mahkemenin iki yıl önce "makul olmayan" gerekçesiyle iptal ettiği Elon Musk'ın 2018 tarihli 56 milyar dolarlık tazminat paketini yeniden yürürlüğe koydu.

Yüksek Mahkeme, tazminat paketini geçersiz kılan 2024 tarihli kararın kusurlu ve Musk'a karşı haksız olduğunu belirtti.

dfrgthy
Elon Musk, üzerinde Tesla marka bir otomobilin resminin gösterildiği ekranın önünden geçiyor (Reuters)

  Birkaç gün önce Musk, havacılık ve uzay alanındaki girişim şirketi SpaceX'in halka arz edilebileceğine dair haberlerin ardından, net serveti 600 milyar doları aşan ilk kişi oldu.

Kasım ayında Tesla hissedarları, Musk için ayrı olarak 1 trilyon dolarlık bir tazminat planını onayladı; bu, yatırımcıların elektrikli otomobil üreticisini yapay zeka ve robotik devine dönüştürme vizyonunu desteklemesiyle tarihin en büyük maaş paketi oldu.

Forbes'un milyarderler listesine göre, Musk'ın serveti, Google'ın kurucu ortağı ve dünyanın en zengin ikinci kişisi olan Larry Page'in servetini yaklaşık 500 milyar dolar aşmış durumda.


TikTok, ABD'deki birimini Amerikalı yatırımcılara satmaya karar verdi

Cep telefonunda TikTok uygulamasını açan bi kişi (Arşiv- AP)
Cep telefonunda TikTok uygulamasını açan bi kişi (Arşiv- AP)
TT

TikTok, ABD'deki birimini Amerikalı yatırımcılara satmaya karar verdi

Cep telefonunda TikTok uygulamasını açan bi kişi (Arşiv- AP)
Cep telefonunda TikTok uygulamasını açan bi kişi (Arşiv- AP)

Reuters'ın gördüğü TikTok CEO'suna ait bir nota göre TikTok'un sahibi ByteDance, ABD birimini Amerikalı yatırımcılar tarafından kontrol edilen bir ortak girişime satmak üzere bir anlaşma imzaladı.

Anlaşmanın 22 Ocak'ta tamamlanması bekleniyor ve bu, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Çinli ana şirket ByteDance'i ABD operasyonlarından vazgeçmeye zorlama yönündeki yıllardır süren çabalara son verecek.

Bloomberg ve Axios, şirket içi bir nota atıfta bulunarak, TikTok CEO'su Xu Zhou'nun çalışanlarına, sosyal medya şirketi ve Çinli sahibi ByteDance'in, Oracle, Silver Lake ve Abu Dabi merkezli MGX'in büyük yatırımcılar olduğu yeni bir kuruluş üzerinde anlaştığını bildirdiğini aktardı.

Oracle'ın kurucusu ve CEO'su Larry Ellison, ABD Başkanı Donald Trump'ın uzun süredir müttefiki. Xu, çalışanlarına ByteDance'in yeni kuruluşta yaklaşık %20'lik bir paya sahip olacağını, bunun da ABD yasalarına göre Çinli bir şirket için izin verilen maksimum oran olduğunu açıkladı.

Bu düzenleme, eski Başkan Joe Biden döneminde kabul edilen ve ByteDance'i TikTok'un Amerika Birleşik Devletleri'ndeki faaliyetlerini satmaya veya en büyük pazarında yasaklanmaya zorlayan bir yasaya yanıt olarak geldi. ABD yetkilileri, Trump'ın ilk döneminde de dahil olmak üzere, Çin'in TikTok'u Amerikalıların verilerini toplamak veya gelişmiş algoritması aracılığıyla etki uygulamak için kullanabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Şarku’l Avsat’ın Bloomberg'ten aktardığına göre Chu notta, "Anlaşmanın tamamlanmasının ardından, ABD ortak girişimi, ABD veri koruma, algoritma güvenliği ve içerik denetimi mevzuatına tabi bağımsız bir kuruluş olarak faaliyet gösterecektir" dedi. Trump, eylül ayında Oracle'ın başkanı ve dünyanın en zengin adamlarından biri olan Ellison'ın anlaşmanın önemli bir yatırımcısı olduğunu belirtmişti.

Ellison, uzun süredir arkadaşı olan Trump'ın OpenAI ile büyük yapay zeka ortaklıklarına girmesini kolaylaştırmasıyla yeniden gündeme geldi. Ellison ayrıca oğlu David'in Paramount'u satın almasını da finanse etti ve şu anda Warner Bros için Netflix ile bir ihale savaşı içinde.


Asya devinin Manhattan Projesi: ABD çip tedarik zincirlerinden çıkarılacak

ABD ve Çin arasındaki yapay zeka yarışı her geçen gün kızışıyor (Reuters)
ABD ve Çin arasındaki yapay zeka yarışı her geçen gün kızışıyor (Reuters)
TT

Asya devinin Manhattan Projesi: ABD çip tedarik zincirlerinden çıkarılacak

ABD ve Çin arasındaki yapay zeka yarışı her geçen gün kızışıyor (Reuters)
ABD ve Çin arasındaki yapay zeka yarışı her geçen gün kızışıyor (Reuters)

Çin, ABD'nin uzun yıllardır engellemeye çalıştığı yarı iletken çip üretim makinesinin prototipini geliştirdi. 

Guangdong eyaletine bağlı Shenzhen'deki gizli bir laboratuvarda geliştirilen makine, Batı'nın askeri gücünün önemli bir parçasını oluşturan ileri düzey yarı iletken çipleri üreten makinenin prototipini tamamladı. 

Reuters'ın aktardığına göre bu yılın başlarında tamamlanan makine, Hollandalı yarı iletken çip devi ASML'nin eski mühendislerinden oluşan bir ekip tarafından geliştirildi. 

Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla konuşan kaynaklar, mühendislerin ASML patentli aşırı ultraviyole litografi (EUV) makinelerine tersine mühendislik uyguladığını söylüyor. 

EUV'ler saç telinden binlerce kat daha ince devrelerin silikon yongalara yerleştirilmesini sağlıyor. Genellikle devreler ne kadar küçük olursa çipler de o kadar güçlü oluyor. 

Kaynaklar, prototip makinenin çalıştığını ancak henüz çip üretilmediğini söylüyor. 

Analizde, Batı'nın tekelindeki bu teknolojinin Çin'in eline geçmesiyle Devlet Başkanı Şi Cinping'in yarı iletken çip üretiminde ülkenin kendine yeterlilik kazanması hedefine yaklaştığı belirtiliyor.

Çin Komünist Partisi'ne bağlı Merkez Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ding Şueşiang'ın liderliğinde 6 yıl önce başlatılan program, Pekin yönetiminin özellikle Washington'a karşı sürdürdüğü yapay zeka yarışında dışa bağlılığının ortadan kaldırılmasını amaçlıyor. 

Kaynaklar, ABD'nin II. Dünya Savaşı'nda atom bombası geliştirmek için başlattığı Manhattan Projesi'nin Çin versiyonu diye tanımlanan proje hakkında şunları söylüyor: 

Amaç, Çin'in sonunda tamamen Çin yapımı makinelerle ileri seviye çipler üretebilmesini sağlamak. Çin tedarik zincirlerinden ABD'yi tamamen çıkarmak istiyor.

Pekin yönetimi prototip makinede ilk çipi 2028'e kadar üretmeyi hedefliyor. Ancak uzmanlar bunun 2030'a kadar mümkün olmadığı görüşünü paylaşıyor.

Independent Türkçe, Reuters, Modern Diplomacy