ABD’de ‘burun buruna’ seçim yarışı

Florida’nın Miami kentinde yer alan bir seçim merkezine oy kullanmak için gelen seçmenler (AFP)
Florida’nın Miami kentinde yer alan bir seçim merkezine oy kullanmak için gelen seçmenler (AFP)
TT

ABD’de ‘burun buruna’ seçim yarışı

Florida’nın Miami kentinde yer alan bir seçim merkezine oy kullanmak için gelen seçmenler (AFP)
Florida’nın Miami kentinde yer alan bir seçim merkezine oy kullanmak için gelen seçmenler (AFP)

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Demokrat aday Joe Biden'in kampanyası, kamuoyu yoklamaları halen Biden’i Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın önünde göstermesine rağmen, destekçilerine başkanlık yarışının son haftalarında rahatlığa kapılmama çağrısında bulundu. Trump’ın kampanyası ise sattığı mallarda büyük indirimler yaparak daha fazla para toplamak için acele ettiği görülüyor.
Biden'ın Kampanya Müdürü Jen O'Malley Dillon, destekçilere hitaben yayınladığı mesajda, Trump’ın bu yarışta halen kazanma imkanı olduğu yönündeki acı gerçeği kabul ettiğini belirterek, “Bu yarış, Twitter'da ve televizyonda gördüğümüz bazı uzmanların önerebileceğinden çok daha yakın birbirine. Savaş meydanı olarak isimlendirilen ve bu seçimi belirleyecek olan ana eyaletlerde halen Trump ile burun burunayız” ifadelerini kullandı.
Karşı tarafta ise Başkan Trump ve kampanya ekibi iyimser bir fotoğraf veriyor. Cumhuriyetçi bağışçılarla toplandıklarında, Biden’e karşı zafer kazanabilecek güçte olduklarını vurguluyorlar. Cumhuriyetçi Parti’nin kıdemli isimlerinden ve Trump’ın kampanya müdürlüğünü yürüten Bill Stepien, Trump’ın yarışta ilerlemek için bir yolu olduğunu söyledi. Stepien ve kampanyanın önde gelen strateji analistlerinden Jason Miller, Arizona ve Pennsylvania dahil olmak üzere bazı kritik eyaletlerin seçimin kazananını belirleyeceğine işaret ederek, “kamuoyu yoklamalarının üstüne çıkmayı beklediklerini” ifade ettiler. Stepien ve Miller, Trump’ın ekibinin son 4 yılda oluşturduğu kabul mekanizması ve seçmen kayıtlarının, en nihayetinde rekabetin birbirine yakın geçeceği eyaletlerde seçim günü kendilerine avantaj sağlayacağını kaydettiler. Fakat işin doğrusu, kamuoyu yoklamaları ve bazı uzmanlar, Biden’ın potansiyel seçmeler arasında ülke genelinde büyük bir farkla önde olduğuna işaret ediyor. Pennsylvania, Michigan ve Wisconsin gibi kritik eyaletlerde iki rakip arasındaki farkın çok az olduğu belirtiliyor. Kuzey Carolina ve Florida gibi bölgelerde erken oy verme işlemi başlarken, bu bölgelerde Biden’in destekçilerinin yoğun bir şekilde sandığa gittikleri gözlemlendi.
Trump’ın kampanyası, destekçilerine sınırlı bir süreliğine ‘Colombos’ parolasını kullanarak yüzde 30 indirim alabileceklerini duyurdu. Trump’ın kampanyasında ayrıca destekçilere Trump ve Yardımcısı Mike Pence imzalı futbol topu kazanma veya 100 Club üyeliğine sahip olma gibi daha önce hiçbir seçim kampanyasında görülmeyen fırsatlar sunuluyor. Etkinliklerle dolu bir hafta sonu geçiren Trump, Michigan, Wisconsin, Nevada ve Arizona’ya gitti. Trump’ın kampanyası, 2016 seçimlerinde Trump’ın halk oylamasında yani anketlerde kaybetmiş görünmesine rağmen kazandığına atıfta bulunarak, o dönemki rakibi Hillary Clinton’un da kamuoyu yoklamalarında kazanma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Kampanya yayınladığı mesajda, “2016'dan öğrendiğimiz bir şey varsa o da Donald Trump'ı ya da kampanyanın son günlerinde yarışa geri dönme yeteneğini hafife almamaktır. Trump destekçilerinin komitelerine son dönemde milyonlarca dolar aktarıldı. Trump’ın kampanyası, mali avantajlarını kolayca bir kalemde silebileceklerini dile getirdi.
Biden’in kampanyası, sadece Eylül ayında 383 milyon dolar bağış aldığını bildirdi. Bu miktardan 432 milyon dolar kaldığına işaret eden kampanya, 240 milyon doları 6 ana eyalette televizyon reklamları için harcadığını kaydetti. Biden'in Kampanya Müdürü Jen O'Malley Dillon, kampanyanın sahadaki organizasyonlara 100 milyon dolardan fazla harcadığını söyledi.
Çok bağış yapmak daima seçim sandığında zaferi getirmez. Ancak Biden ve Trump’a yapılan bağışlar bize tek bir şeyi anlatıyor o da son birkaç ayda paralarıyla bir nevi oy kullanan seçmenlerin ezici çoğunlukla Biden’i seçtiğidir.



Kosta Rika, Cumhurbaşkanına yönelik bir suikast planının ortaya çıkarıldığını duyurdu

Kosta Rika Cumhurbaşkanı Rodrigo Chavez (AFP)
Kosta Rika Cumhurbaşkanı Rodrigo Chavez (AFP)
TT

Kosta Rika, Cumhurbaşkanına yönelik bir suikast planının ortaya çıkarıldığını duyurdu

Kosta Rika Cumhurbaşkanı Rodrigo Chavez (AFP)
Kosta Rika Cumhurbaşkanı Rodrigo Chavez (AFP)

Kosta Rika hükümeti dün, sağcı partisinin muhtemelen kazanacağı ulusal seçimler öncesinde Başkan Rodrigo Chavez'e suikast planını ortaya çıkardığını duyurdu.

Ülkenin İstihbarat ve Ulusal Güvenlik Müdürlüğü başkanı Jorge Torres, “anonim bir kaynak”tan alıntı yaparak, Chávez'e suikast için bir tetikçiye ödeme yapıldığını söyledi.

Başsavcı Carlo Diaz gazetecilere, “sosyal medyada çok aktif” olarak tanımlanan bir kadın şüphelinin soruşturma altında olduğunu söyledi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

1 Şubat'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleriyle bağlantısı olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını belirtti.

Anayasa gereği ikinci kez aday olamayan son derece popüler Chávez, eski bakanlarından Laura Fernández'i halefi olarak destekledi.

Fernández, Karayip ülkesinde artan şiddetin sorumlusu olarak gösterilen uyuşturucu kaçakçılarına karşı sert önlemler alacağına dair kampanyasıyla, kamuoyu yoklamalarında önde gidiyor.

Muhalefet grupları, El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele'nin seçimlere müdahale edebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Chavez, Bukele'yi bugün Kosta Rika'ya davet ederek, El Salvador'daki terörle mücadele gözaltı merkezinden esinlenerek inşa edilecek devasa yeni bir hapishanenin temel atma törenine katılmasını istedi. Bu merkezde, Bukele'nin suç çetelerine karşı yürüttüğü savaşın bir parçası olarak binlerce genç yargılanmadan tutuluyor.

Geçen yıl ABD'den bu hapishaneye sınır dışı edilen birçok Venezuelalı, serbest bırakıldıklarında işkence gördüklerini söylediler.


Washington, üç Arap ülkesindeki Müslüman Kardeşler şubelerini terör listesine ekledi

Mısır'ın Kahire kentinde 2013 yazında Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın genel merkezi yanarak kül oldu (Getty)
Mısır'ın Kahire kentinde 2013 yazında Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın genel merkezi yanarak kül oldu (Getty)
TT

Washington, üç Arap ülkesindeki Müslüman Kardeşler şubelerini terör listesine ekledi

Mısır'ın Kahire kentinde 2013 yazında Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın genel merkezi yanarak kül oldu (Getty)
Mısır'ın Kahire kentinde 2013 yazında Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın genel merkezi yanarak kül oldu (Getty)

ABD yönetimi, Lübnan, Ürdün ve Mısır'daki Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) Teşkilatı’nın şubelerini, terör örgütü listesine aldı ve bu şubelere ve üyelerine yaptırımlar uyguladı. ABD Hazine ve Dışişleri bakanlıkları dün, bu şubelerin ABD ve çıkarları için tehdit oluşturduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın Lübnan şubesini en ağır niteleme olan ‘yabancı terör örgütü’ olarak nitelendirdi ve bu gruba mali destek sağlamayı suç saydı.

Ürdün ve Mısır şubeleri, özellikle Hamas'a verdikleri destek nedeniyle Hazine Bakanlığı tarafından ‘uluslararası terör örgütleri’ listesine eklendi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, bu sınıflandırmanın Müslüman Kardeşler Teşkilatı şubelerinin ‘şiddet ve istikrarsızlık faaliyetlerine’ karşı yürütülen çabaların ilk adımlarını yansıttığını söyledi.


Tayland'da meydana gelen tren kazasında en az 22 kişi hayatını kaybetti

Tayland'ın kuzeyinde bir demiryolu hattında vinç devrilmesi sonucu meydana gelen tren kazasından (yayınlanan fotoğraf)
Tayland'ın kuzeyinde bir demiryolu hattında vinç devrilmesi sonucu meydana gelen tren kazasından (yayınlanan fotoğraf)
TT

Tayland'da meydana gelen tren kazasında en az 22 kişi hayatını kaybetti

Tayland'ın kuzeyinde bir demiryolu hattında vinç devrilmesi sonucu meydana gelen tren kazasından (yayınlanan fotoğraf)
Tayland'ın kuzeyinde bir demiryolu hattında vinç devrilmesi sonucu meydana gelen tren kazasından (yayınlanan fotoğraf)

Yerel yetkililer bugün, Tayland'ın kuzeyinde bir demiryolu hattına düşen vinç nedeniyle meydana gelen tren kazasında en az 22 kişinin öldüğünü ve 30'dan fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre yerel polis yetkilisi Thatchaporn Chinnawong, Nakhon Ratchasima eyaletinde meydana gelen kazada “22 kişinin öldüğü, 30'dan fazla kişi yaralandığını” belirtti. Kaza, bu sabah erken saatlerde, başkent Bangkok'un kuzeydoğusundaki Nakhon Ratchasima'da bir vincin yolcu treninin üzerine düşmesi ile meydana geldi.

Nakhon Ratchasima halkla ilişkiler departmanı yaptığı açıklamada, “Bir vinç trenin üzerine düştü ve trenin raydan çıkıp alev almasına neden oldu” dedi. Yerel medya tarafından yayınlanan canlı görüntülerde, kurtarma ekipleri kazanın olduğu yere koşarken, trenin raydan çıktığı ve enkazdan dumanların yükseldiği görülüyordu.

Eyalet yönetimi, trenin Bangkok'tan Ubon Ratchathani eyaletine doğru gittiğini ifade etti. Ulaştırma Bakanı Vivat Ratchakitprakarn, trende 195 kişinin bulunduğunu ve yetkililerin ölenlerin kimliklerini tespit etmek için çalıştıklarını söyledi.

Vinç, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nin bir parçası olarak 2028 yılına kadar Bangkok ile Çin'in Kunming kentini Laos üzerinden birbirine bağlamayı amaçlayan, Pekin'in desteklediği 5,4 milyar dolarlık bir yüksek hızlı demiryolu ağı inşaat projesinde kullanılıyordu. Güvenlik kurallarının gevşek bir şekilde uygulanmasının sıklıkla ölümcül kazalara yol açtığı Tayland'da, fabrikalar ve şantiyelerde kazalar sıkça yaşanmaktadır.