Fransa'da camilere yönelik şiddet olayları arttı

Fotoğraf (Arşiv_AFP)
Fotoğraf (Arşiv_AFP)
TT

Fransa'da camilere yönelik şiddet olayları arttı

Fotoğraf (Arşiv_AFP)
Fotoğraf (Arşiv_AFP)

Fransa'nın Bordeaux kentinde bir caminin duvarına yazılar yazılıp camları kırılırken, Beziers kentindeki bir cami ise tehdit edildi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin camileri korumakla görevlendirildiğini duyurdu.
Fransa'nın başkenti Paris'te öğretmen Samuel Paty'in kafasının kesilerek öldürülmesinin ardından Müslümanlara yönelik şiddet arttı. Fransa'nın Bordeaux kentinde Valilik tarafından yapılan açıklamada, bir caminin duvarına yazılar yazılıp camlarının kırıldığı bildirildi. Beziers kentinde ise bir caminin Facebook üzerinden kundaklanma tehdidi aldığı ve cami derneğinin şikayette bulunduğu açıklandı. Yaşanan olayların ardından camiler güvenlik güçlerinin koruması altına alındı. Konu ile ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "Bu şiddet eylemleri cumhuriyet topraklarında kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
Bakan Darmanin, camileri korumak üzere güvenlik güçlerinin görevlendirildiğini belirtti. Beziers Belediye Başkanı Robert Menard ise olayı kınarken tüm kentin Beziers'deki Müslümanları korumak için hazırda olduğunu ifade etti.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.