Suudi Arabistan’da aktif vaka sayılarında düşüş devam ediyor

Suudi Arabistan’da bir müşteri satın alma işlemlerini kendisi tamamlıyor (Fotoğraf: Beşir Salih)
Suudi Arabistan’da bir müşteri satın alma işlemlerini kendisi tamamlıyor (Fotoğraf: Beşir Salih)
TT

Suudi Arabistan’da aktif vaka sayılarında düşüş devam ediyor

Suudi Arabistan’da bir müşteri satın alma işlemlerini kendisi tamamlıyor (Fotoğraf: Beşir Salih)
Suudi Arabistan’da bir müşteri satın alma işlemlerini kendisi tamamlıyor (Fotoğraf: Beşir Salih)

Suudi Arabistan’da koronavirüs aktif vaka eğrisi, vaka sayısının 9 bin sınırının altında seyretmesi ile düşmeye devam ediyor.
Ülkede, hala tedavi görmekte olan vaka sayısının 8 bin 423 kişi olduğu, ve bu kişilerden 804’ünün yoğun bakımda tedavi gördüğü kaydedildi. Öte yandan 445 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam vaka sayısı 329 bin 715’e ulaştı.
Ülkede 405 yeni vakanın kaydedilmesi ile toplam vaka sayısı 343 bin 373’e yükseldi. 18 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ülkedeki koronavirüs kaynaklı ölü sayısı 5 bin 235’e çıktı.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Suudi Arabistan’ın Mescid-i Nebevi’de umre yapılması ve namaz kılınması için kademeli geri dönüş kapsamında alınan önlemlerin, vatandaşların ve bölge sakinlerinin koronavirüse karşı sağlıklarının korunmasını sağladığını vurguladı.
İİT Genel Sekreteri Dr. Yusuf el-Useymin dün yaptığı bir açıklamada, Suudi Arabistan’ın, islam şeriatının gayelerinden olan kendini koruma kuralını gerçekleştirdiğini belirterek misafirlerin sağlıklarının korunması için en üst düzeyde alınan önlemlere övgüde bulundu.
Genel Sekreter, Umre ibadetinin yeniden başlatılması kapsamında çaba sarf edildiğini ve ciddi önlemler alındığını belirtti.
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ülkenin iki kutsal mekanları ziyaret eden kişilerin güvenliğinin güvence altına alınmasına yönelik çalışmalar yapmasına övgüde bulunmuştu.

Bahreyn
Bahreyn Sağlık Bakanlığı, pazar gününden itibaren, çocuklarının okul sıralarına dönmelerine razı olan ebeveynler için, devlet okullarında ve özel okullarda tüm seviyelerde öğrencilerin kısmi olarak okullara döneceğini duyurdu. Bakanlık öğrencilerinin güvenli bir şekilde geri dönmesinin sağlanması için Eğitim ve Öğretim Bakanlığı ile koordineli olarak hazırlanıldığını ve öğrencilerin dönüşümlü olarak okula gideceklerini açıkladı.
Bahreyn Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Velid el-Mani, cumartesi gününden itibaren restoran ve kafelerde iç mekanlarda 30 kişiyi geçmeyecek şekilde yeniden hizmete açılmasına, “nargile” hizmetlerinin ise sadece açık alanlarda verilmesine izin verileceğini duyurdu. Söz konusu kararın, ulusal sağlık ekibinin tavsiyelerine göre, periyodik olarak incelenen, gelişmelere ve verilere dayanarak alındığı belirtildi.
Bahreyn Sağlık Bakanlığı bir kişinin virüs sebebiyle yaşamını yitirdiğini bildirdiği açıklamasında toplam ölüm sayısının 305 kişiye yükseldiğini duyurdu. Ülkede 309 yeni vaka kaydedilirken 406 kişinin daha sağlığına kavuşması ile iyileşen sayısının 75 bin 89’a yükseldiğini kaydetti. Aktif vaka sayısı ise 3 bin 139 olarak kayıtlara geçti.

BAE
Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) iki kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybettiği böylece can kaybının 472’ye yükseldiği ve bin 538 yeni vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısının 119 bin 132’ye yükseldiği duyuruldu. Ayrıca ülkede iyileşen vaka sayısının 111 bin 814’e ulaştığı açıklandı.

Umman
Umman Sağlık Bakanlığı 451 yeni vakanın kaydedilmesi ile toplam vaka sayısının 111 bin 484’e yükseldiğini duyurdu. Bakanlık 11 bin 484 vakadan 97 bin 367’sinin sağlığına kavuştuğunu, toplam bin 137 kişinin işe virüs sebebiyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Umman Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Koronavirüsle Yüksek Mücadele Komitesi, 24 Ekim Cumartesi günü sabah 05.00’den itibaren sokağa çıkma yasağının sona erdirilmesine karar verildiğini açıkladı.
Reuters’ın aktardığına göre, Yüksek Komite tarafından düzenlenen toplantı sırasında, hastalığı yakalanan vakalar ve hastalık sebebiyle yaşamını yitiren kişi sayılarına ilişkin raporlar incelendi.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Yüksek Komite tüm öğrenciler için eğitim yılının 1 Kasım Pazar günü başlamasına karar verildiğini doğruladı.

Kuveyt
Kuveyt’te 813 yeni vakanın kaydedilmesi ile toplam vaka sayısının 118 bin 531’e yükseldiği ve 7 kişinin daha virüs sebebiyle yaşamını yitirmesi ile toplam vefat sayısının 721’e yükseldiği duyuruldu.
Öte yandan 718 hastanın daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen vaka sayısının 109 bin 916’ya yükseldiği kayıtlara geçti.

Katar
Katar’da bir kişinin daha virüs sebebiyle yaşamını yitirmesi ile toplam ölü sayısı 225’e yükselirken, 266 yeni vakanın daha tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 130 bin 210’a yükseldi. Ülke genelinde 227 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen kişi sayısı 127 bin 93’e ulaştı.



Suudi Arabistan Savunma Bakanı’ndan Güney Geçiş Konseyi’ne Hadramut ve el-Mahra'yı terk etme çağrısı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Suudi Arabistan Savunma Bakanı’ndan Güney Geçiş Konseyi’ne Hadramut ve el-Mahra'yı terk etme çağrısı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Yemen’deki Güney Geçiş Konseyi'nin (GGK) ülkenin doğusunda artan askeri hareketliliğinin ardından, Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) koalisyonuna bağlı Yemen’de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi’nin Hadramut ilindeki sivillerin korunması talebine yanıt olarak, meşru hükümeti desteklemek için doğrudan müdahalede bulundu.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz, GGK’ya doğrudan bir mesaj göndererek, Suudi Arabistan ve BAE’nin ortak arabuluculuk çabalarına acil yanıt verilmesini, Hadramut ve el-Mahra'daki gerginliğin sona erdirilmesini ve kamplardan çekilip buraların barışçıl bir şekilde Vatan Kalkanı Güçleri’ne ve yerel makamlara teslim edilmesini istedi.

Suudi Arabistan’ın güney meselesini iç çatışmalarda küçümsenemeyecek ve istismar edilemeyecek adil bir siyasi mesele olarak ele aldığını vurgulayan Prens Halid bin Selman, bu sorunun, zorla bir gerçeği dayatmak yerine, diyalog ve uzlaşma yoluyla çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Suudi Bakan, son zamanlarda yaşanan gerginliğin birliği ve güney meselesini zedelediğini belirtti.

Öte yandan Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, Suudi Arabistan’ın talebine verdiği yanıtı överken Suudi Arabistan'ın tutumunun güvenliği ve istikrarı yeniden tesis etmeyi ve sivil barışı korumayı amaçladığını belirtti. Yemen parlamentosu da Suudi Arabistan'ın tutumunu memnuniyetle karşıladı ve gerginliğin devam etmesinin sadece Husi'lere yarayan tehlikeli bir kaymaya yol açacağı uyarısında bulundu.


Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu: Gerilimi azaltma çabalarını ihlal eden askeri hareketlerle mücadele edeceğiz

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
TT

Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu: Gerilimi azaltma çabalarını ihlal eden askeri hareketlerle mücadele edeceğiz

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki, "Bu çabalara aykırı herhangi bir askeri hareket, sivillerin can güvenliğini korumak ve Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri'nin çabalarının başarısını sağlamak için doğrudan ele alınacaktır" açıklamasını yaptı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu açıklama, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'nin, Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı silahlı unsurlar tarafından sivillere karşı işlenen ağır ve korkunç insan hakları ihlalleri nedeniyle Hadramut Valiliği'ndeki sivilleri korumak için acil önlemler alınması talebine yanıt olarak yapıldı. Ayrıca, Suudi Arabistan Krallığı ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin gerilimi azaltmak, "Geçiş" güçlerini geri çekmek, kampları Vatan Kalkanı güçlerine teslim etmek ve yerel yönetimin sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak için gösterdiği yorulmak bilmeyen ve ortak çabalarının bir devamı niteliğindedir.

Tümgeneral el-Maliki, Koalisyon Ortak Kuvvetler Komutanlığı'nın meşru Yemen hükümetine olan sürekli ve sarsılmaz desteğini vurgulayarak, herkesi ulusal sorumluluk üstlenmeye, itidal göstermeye, güvenlik ve istikrarı korumak için barışçıl çözümlere yönelik çabalara karşılık vermeye çağırdı.


Suudi Arabistan'ın Hadramut'ta uyarı amaçlı saldırısı... Güney Geçiş Konseyi "koordinasyona açık"

Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
TT

Suudi Arabistan'ın Hadramut'ta uyarı amaçlı saldırısı... Güney Geçiş Konseyi "koordinasyona açık"

Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)

Şarku'l Avsat'a konuşan bilgilendirilmiş kaynaklara göre, Riyad dün Hadramaut vilayetinin Gayl Bin Yemin ilçesine bağlı Vadi Bereh'te Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlere karşı uyarı hava saldırısı düzenleyerek, Yemen'in doğusundaki konumunu yeniden teyit etti.

Kaynaklar, saldırının, yeni gerçekliklerin zorla dayatılmasının veya doğu vilayetlerindeki güvenliği yöneten kurumsal çerçevelerin atlanmasının hoş görülmeyeceği mesajını vermek amacıyla yapıldığını ve daha fazla gerilimin daha da sert önlemlerle karşılanacağı uyarısında bulunulduğunu açıkladı.

Güney Geçiş Konseyi ise dün yaptığı açıklamada, hava saldırısını barışa hizmet etmeyen "sürpriz bir bombalama" olarak değerlendirerek, Suudi Arabistan ile her türlü koordinasyon ve düzenlemeye açık olduğunu belirtti.

Şarku'l Avsat'a konuşan gözlemciler, Suudi Arabistan'ın, gerginliğin sona ermesine, Güney Geçiş Konseyi güçlerinin geri çekilmesine, Hadramut ve el-Mahra vilayetlerindeki kampların ve güvenlik sorumluluklarının Güney Kalkanı güçlerine ve yerel yetkililere devredilmesine ve güç kullanılmadan istişare ve diyaloğun başlatılmasına katkıda bulunacaksa, koordinasyon ve düzenlemeleri memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Kaynaklara göre gelecekteki herhangi bir çözüm, Yemen birliğini korumak amacıyla durumun gerginlik öncesi haline geri döndürülmesine dayanacağını gösteriyor.