Fransa: Öğretmenin katili suçu işlemeden önce DEAŞ ile temas halindeydi

Fransız öğretmen Samuel Paty’nin onuruna dün Avrupa Parlamentosu’nda yapılan bir dakikalık saygı duruşu(AFP)
Fransız öğretmen Samuel Paty’nin onuruna dün Avrupa Parlamentosu’nda yapılan bir dakikalık saygı duruşu(AFP)
TT

Fransa: Öğretmenin katili suçu işlemeden önce DEAŞ ile temas halindeydi

Fransız öğretmen Samuel Paty’nin onuruna dün Avrupa Parlamentosu’nda yapılan bir dakikalık saygı duruşu(AFP)
Fransız öğretmen Samuel Paty’nin onuruna dün Avrupa Parlamentosu’nda yapılan bir dakikalık saygı duruşu(AFP)

Fransa’nın başkenti Paris’in kuzeyindeki Conflans Saint-Honorine’da bulunan bir okulda tarih öğretmeni olan Samuel Paty’yi başını keserek öldüren Abdullah Anzurov’un ‘yalnız kurt’ olmadığı düşünülüyor.
Güvenlik güçleri tarafından başlatılan soruşturmanın yanı sıra çoğu katilin ailesi ve arkadaşlarından 16 kişinin gözaltına alınması birçok sırrı ortaya çıkardı.
Rus vatandaşı olan 18 yaşındaki bu Çeçen gencin cinayetine dair bireysel terör eyleminden çok farklı bir tablo ortaya çıktı.
Müfettişlerin son bulgularına göre Anzarov, terör suçunu işlemeden önce Suriye’de Rusça konuşan bir silahlı unsur ile temas halindeydi.
Karşılıklı mesajlarda DEAŞ’a atıflarda bulunulması, terör eyleminin dışarıdan, özellikle de terör örgütü tarafından yürütüldüğü anlamına gelip gelmediğini düşündürdü.
Le Parisien gazetesi, Rusça konuşan unsurun, teması sürdürdüğü hesabın kullanıldığı protokol adresine göre Suriye’nin kuzeybatısında bulunan muhaliflerin kontrolündeki İdlib’de bulunduğunu öne sürdü.
Bugün, Anzarov’un Samuel Paty’nin Hz. Muhammed hakkında hakaret içerikli karikatürleri öğrencilerine göstermesi nedeniyle ‘Hz.Muhammed’in intikamını almak için’ öğretmeni öldürdüğünü Rusça sesli bir mesajla ilettiği ortaya çıktı.
Polis kaynakları, Anzarov’un söz konusu ses kaydında ‘nefes nefese’ olduğunu bildirdi. Çünkü Anzarov, bir polis devriyesi onu bulup dokuz mermiyle öldürmeden önce hızla koşarak yaklaşık 200 metre kaçmayı başarmıştı.
Sesli mesajın metnine ulaşan AFP’ye göre Anzarov ayrıca ‘bir şehit olarak ölmeye hazırlandığını’ vurguladı.

Anzarov, sesli mesajı video kaydı ile Instagram hesabında paylaştı
Anzarov, biri öğretmeni öldürdüğünü kabul eden, kesik başın fotoğrafını paylaştığı ve Rusça DEAŞ’a atıfta bulunduğu, ikincisi de ‘kardeşlerinden şehit olmak için dua istediği’ iki paylaşım yaptı.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve diğer üst düzey yetkililerin açıklamasına göre, bu son eylem, bugün ‘İslamcı terör’ ile mücadele için önlemleri, prosedürleri ve yasaları sıkılaştırmak isteyen hükümet ve Fransızlar için bir şok oldu.
Başsavcılık, dört günlük sorgulamanın ardından aralarında reşit olmayan iki öğrencinin de bulunduğu 7 kişiyi süreçle ilişkileri nedeniyle resmen suçladı.
Bu 7 kişi arasında, öğrencilere söz konusu karikatürleri gösterdiği için sosyal medyada öğretmen Samuel Paty aleyhine kampanya yürüten veli İbrahim Şanina ve hükümetin feshedilme emri verdiği Şeyh Ahmed Yasin grubunu kuran Abdulkerim Sefrivi yer aldı.
Sefrivi, Şanina’ya okul idaresine öğretmeni şikayete gittiğinde eşlik etti.
Öğrencinin babası olan Şanina’nın Anzarov’un kendisiyle iletişim kurduğunu kabul etmesi nedeniyle söz konusu bu iki kişi, resmi olarak terör eylemine katılmakla suçlanıyor.
Anzarov’a yardım etmekle suçlanan diğer üç gencin biri ona bıçak satın alırken eşlik etti.
Diğeri ise ona bir ateşli silah sağlamaya çalıştı ayrıca okulun bulunduğu bölgeye yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki evinden Anzarov’u arabayla aldı ve öğleden sonra okulun önüne götürdü.
Sanıklar arasında yer alan 14 ve 15 yaşlarındaki iki öğrencinin de, öğretmeni teşhis etmesine yardım etme karşılığında Anzarov’dan para aldığı ortaya çıktı.
Anzarov, cinayette önce gittiği okulda 350 euronun bir kısmını onlara başlangıçta, diğer kısmını da öğretmen o gün okuldan ayrıldıktan sonra verdi.
Ancak Anzarov, bu iki öğrenciye öğretmeni öldürme niyetinde olduğunu söylemedi. Sadece onu özür dilemeye zorlayacağını belirtti.
Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde dün öldürülen öğretmen için anma töreni gerçekleştirildi.
Macron burada yaptığı konuşmada, “Bizler, özgürlük ve Cumhuriyet için savaşacağız. Samuel Paty, Cumhuriyet ve özgürlüğün bir yüzü haline geldi” dedi.
Macron ayrıca özgürlükleri savunmaya devam edeceklerini ve karikatürlerden vazgeçmeyeceklerini de dile getirdi.



Pezeşkiyan: Trump, Netanyahu ve Avrupa son protestolarda gerilimi tırmandırdı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (Reuters)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (Reuters)
TT

Pezeşkiyan: Trump, Netanyahu ve Avrupa son protestolarda gerilimi tırmandırdı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (Reuters)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (Reuters)

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bugün (cumartesi) yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Avrupa’yı, ülkede yakın dönemde patlak veren protestolarda “gerilimi kışkırtmakla” ve halkı “tahrik etmekle” suçladı.

İran’ın yarı resmî Mehr Haber Ajansı’nın aktardığına göre Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran’ın bölgede barış ve istikrarın korunması için bölge ülkeleriyle iş birliğine hazır olduğunu, ülkenin meşru çıkarlarını güvence altına alacak adil ve dengeli bir nükleer anlaşmaya açık olduğunu söyledi.

Bu açıklamalar, dün (cuma) Türkiye’de gerçekleştirilen temasların ardından geldi. Türkiye Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ankara’nın ABD ile yaşanan kriz konusunda arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu ilettiğini duyurdu.

Arakçi, X platformundaki paylaşımında da İran’ın, nükleer silaha erişimi engelleyecek güvence mekanizmalarını ve yaptırımların etkili biçimde kaldırılmasını içeren bir nükleer anlaşmaya hazır olduğunu vurguladı.

Arakçi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile İran-Türkiye ikili ilişkileri ile ortak ilgi alanına giren bölgesel meseleler üzerine yaptığımız toplantı ve görüşmeler her zaman verimli ve yapıcı oldu” dedi.

Açıklamasında, “Bu görüşmeler sırasında, İran’ın hiçbir zaman nükleer silah peşinde olmadığını bir kez daha teyit ettim. İran tarafının meşru çıkarlarını güvence altına alacak; nükleer silah edinilmeyeceğine dair garantiler ile mevcut yaptırımların kaldırılmasını içeren adil ve dengeli bir nükleer anlaşmaya hazır olduğumuzu ifade ettim” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump ise dün (cuma), İran’ın askeri bir saldırıyı önleyecek bir anlaşma yapmak istediğine inandığını söyledi. Buna karşılık Tahran, balistik füze kapasitesinin müzakere konusu olmadığını yineledi.

İranlı yetkililer, son dönemde protestoların sert biçimde bastırılması ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesiyle tırmanan gerilimi düşürmeye katkı sunabilecek taraflarla diplomatik temaslarını artırdı. Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Washington ile Tahran arasında arabuluculuk yapmaya çalışan Türkiye’yi ziyaret ederken; Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani de Moskova’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Görüşme Kremlin tarafından da doğrulandı.

ABD Başkanı Trump, son haftalarda İran’a yönelik askeri saldırı tehdidini artırırken, Washington Orta Doğu’daki askeri varlığını güçlendirdi ve “Abraham Lincoln” uçak gemisini bölgeye gönderdi.


ABD, İsrail ile yaklaşık 6,5 milyar dolar değerinde silah anlaşmasını onayladı

ABD Ordusuna ait Apache helikopterleri Varşova'daki askeri geçit töreninde (Arşiv- AFP)
ABD Ordusuna ait Apache helikopterleri Varşova'daki askeri geçit töreninde (Arşiv- AFP)
TT

ABD, İsrail ile yaklaşık 6,5 milyar dolar değerinde silah anlaşmasını onayladı

ABD Ordusuna ait Apache helikopterleri Varşova'daki askeri geçit töreninde (Arşiv- AFP)
ABD Ordusuna ait Apache helikopterleri Varşova'daki askeri geçit töreninde (Arşiv- AFP)

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) dün yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üç ayrı sözleşme kapsamında İsrail'e 6,5 milyar dolardan fazla değerde potansiyel askeri satışları onayladığını duyurdu.

Pentagon, iki ayrı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın tahmini 1,98 milyar dolarlık hafif taktik araçlar ve ilgili ekipmanların potansiyel satışını ve 3,8 milyar dolar değerinde AH-64E Apache helikopterlerinin satışını onayladığını belirtti.

740 milyon dolar değerinde üçüncü bir askeri sözleşme de imzalandı. İlk anlaşmada ana yüklenici AM General olurken, Apache helikopterlerinin satışında ise ana yükleniciler Boeing ve Lockheed Martin oldu.


Minneapolis protestolarıyla bağlantılı olarak iki Amerikalı gazeteci gözaltına alındı

Minneapolis'te protestocular, Alex Pretti'nin fotoğrafını ve " ICE"in şehirden sınır dışı edilmesini talep eden pankartlar taşıdı (Reuters).
Minneapolis'te protestocular, Alex Pretti'nin fotoğrafını ve " ICE"in şehirden sınır dışı edilmesini talep eden pankartlar taşıdı (Reuters).
TT

Minneapolis protestolarıyla bağlantılı olarak iki Amerikalı gazeteci gözaltına alındı

Minneapolis'te protestocular, Alex Pretti'nin fotoğrafını ve " ICE"in şehirden sınır dışı edilmesini talep eden pankartlar taşıdı (Reuters).
Minneapolis'te protestocular, Alex Pretti'nin fotoğrafını ve " ICE"in şehirden sınır dışı edilmesini talep eden pankartlar taşıdı (Reuters).

ABD yetkilileri dün, Adalet Bakanlığı'nın talebi üzerine, Minneapolis'te göçmen polisi tarafından iki kişinin öldürüldüğü protestolarla bağlantılı olarak, biri daha önce CNN'de çalışan iki gazeteciyi gözaltına aldı.

Federal ajanların elinde Renee Goode ve Alex Pretti'nin ölümünden bu yana, ABD'nin kuzeyindeki bu şehir, uluslararası yankı uyandıran gerilim ve protestolarla sarsılıyor; bu durum, ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetiminin belgesiz göçmenlere yönelik agresif baskısı karşısında çelişkili tutumlarıyla birlikte yaşanıyor.

Adalet Bakanı Pam Bondi, "X" platformunda, eski CNN sunucusu Don Lehman ve üç kişinin daha Los Angeles'ta "benim talimatımla... iki hafta önce Minnesota, St. Paul'daki City Church'e yönelik koordineli saldırıyla bağlantılı olarak" gözaltına alındığını duyurdu.

Gözaltına alınanlar arasında serbest gazeteci ve eski bir Demokrat Kongre adayı da bulunuyor.

Lehmann, protestolarla ilgili haberleri nedeniyle sivil haklara ilişkin olarak suçlandı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), basına yönelik "skandal saldırıyı" kınarken, Trump'ın sert eleştirmeni olan Kaliforniya'nın Demokrat Valisi Gavin Newsom, X'te "Putin seninle gurur duyardı" diye yazdı.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Teresa Ribera, üst düzey bir AB yetkilisinden gelen ilk resmi açıklamada, dün Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen "dehşet verici" sahneleri kınadı.

AFP'ye verdiği demeçte, "Renée Goode, Alex Peretti, küçük çocuklar, kadınlar ve erkeklerin bu kadar ayrım gözetmeyen şiddete maruz kalmalarını görmek beni şoke etti" dedi.

erfghyuj
Bir protestocu elinde Amerikan bayrağı ve "ICE"in Minneapolis'ten ayrılmasını talep eden bir pankart tutuyor (AP)

Peretti 24 Ocak'ta federal ajanlar tarafından öldürülürken, 37 yaşındaki Renee Goode ise 7 Ocak'ta Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) ajanı tarafından öldürüldü.

Trump bu hafta, Minneapolis'te belgesiz göçmenleri gözaltına almak için görevlendirilen maskeli polis memurlarının bir kısmını geri çekme sözü verdi. Gerilimi azaltmayı amaçlayan açıklamaların ardından Trump, dün sert tavrına geri dönerek Peretti'yi "sorun çıkaran" olarak nitelendirdi.

Trump, Truth Social platformunda, 37 yaşındaki hemşirenin ölümünden 11 gün önce çekilen ve geniş çapta yayılan bir videoya yorum yaptı. "O bir sorun çıkaran, muhtemelen bir isyancı ve Alex Peretti''nin popülaritesi bu kayıttan sonra düştü" dedi.

Görüntülerde, bir adamın federal polis aracına tekme attığı ve ardından polis memurlarının onu yere yatırdığı görülüyor.

Minnesota'daki olaylar, ABD Kongresi'nde de yankı buldu; Demokratlar, federal göçmenlik yetkililerinde reformlar yapılmadan İç Güvenlik Bakanlığı bütçesini onaylamayı reddediyor.