Washington, Devrim Muhafızları’na ve İran'ın Bağdat'taki büyükelçisine yaptırım uyguluyor

ABD Hazine Bakanlığı
ABD Hazine Bakanlığı
TT

Washington, Devrim Muhafızları’na ve İran'ın Bağdat'taki büyükelçisine yaptırım uyguluyor

ABD Hazine Bakanlığı
ABD Hazine Bakanlığı

ABD, Perşembe günü çeşitli dosyalar dolayısıyla İranlı yetkililere ve kuruluşlara yeni yaptırımlar uyguladı. İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrej Mescidi’yi yaptırımlar listesine dahil eden ABD Hazine Bakanlığı, bu adımın Irak halkını Kudüs Gücü’nün etkilerinden koruma amaçlı atıldığını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İran rejimi ve bölgeyi istikrarsızlaştırmak için kullandığı ana aracı Kudüs Gücü’nün, Irak halkı aleyhinde kendi çıkarlarını bastırmak amacıyla uzun yıllar Irak'ı sömürdüğü, Kudüs Gücü'nün Irak'taki faaliyetlerinin Irak’ın güvenliği, egemenliği ve refahını baltalamaya devam ettiği belirtildi. Diğer yandan İran Dışişleri Bakanlığı ise, cevaben Tahran'ın ABD'nin Irak Büyükelçisi ve diğer diplomatlara yaptırım uyguladığını açıkladı.
Mescidi’nin Irak'taki Kudüs Gücü'nde üst düzey bir general, aynı zamanda İran'ın Irak Büyükelçisi olduğunu belirten ABD, Mescidi’nin Kudüs Gücü’nün Irak’ta gerçekleştirdiği çeşitli faaliyetleri yıllarca yönettiği, Iraklı milislere eğitim ve destek sağladığı, Kudüs Gücü ile ilgili büyük mali operasyonların önünü açtığını vurguladı. Bununla birlikte Mescidi’nin Kudüs Gücü için kirli yollara başvurduğu, Irak’taki mali operasyonların önü açma yolunda diplomatik konumunu kullandığına değinildi. Mescidi’nin Kudüs Gücü'nün Irak ve Suriye'deki milis gruplarını eğitmedeki rolünü açıkça kabul ettiği, böylece Irak hükümetini zayıflatıp mezhepçiliği artırdığı, Iraklı barışçıl sivil protestocuları şiddetle hedef aldığı belirtildi. Nitekim ABD'ye ve Irak'taki koalisyon güçlerine saldırmaktan sorumlu tutulan grupları yönlendirdiği veya desteklediği, yaptırım listesine alınmasının ABD'nin İran rejiminin bölgedeki zararlı davranışlarıyla yüzleşmeye devam edeceğine dair yeni bir hatırlatma olduğu üzerine duruldu.
ABD Hazine Bakanlığı, 3 Kasım’da yapılması planlanan ABD başkanlık seçimlerini hedef alan bir dezenformasyon kampanyası yürüttükleri gerekçesiyle İran Devrim Muhafızları da dahil olmak üzere İran merkezli beş kuruluşa yaptırım uyguladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, İran rejiminin ABD’deki seçim sürecini hedef alan dezenformasyon kampanyasıyla, seçmenler arasında kaos çıkarmak için art niyetli operasyonlar uyguladığı ifade edildi. Yaptırımlar arasında Devrim Muhafızları’nın propaganda aracı olduğu öne sürülen Bayan Rasaneh Gostar Enstitüsü, İran İslam Radyo ve Televizyonu (IRTVU), Uluslararası Görsel Medya Birliği (IUVM), aynı zamanda Devrim Muhafızları ve Kudüs Gücü dış harekat birimi bulunuyor. Nitekim Hazine Bakanlığı, Gostar Enstitüsü’nden bir ekibin ABD’de faaliyet gösteren şirketlerdeki bazı meselelerden, koronavirüs salgınından yararlanarak ve ABD’li siyasi figürlerin itibarını sarsarak ABD seçimlerini etkilemeyi planladığını belirtti.
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) John Ratcliffe, Çarşamba günü Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Christopher Wray ile gerçekleştirdiği basın toplantısında yaptığı açıklamada, İran ve Rusya'nın siber saldırılar başlattığını, seçmen kayıtlarıyla ilgili bilgi aldıklarını, Başkan Donald Trump'ın itibarını sarsmak amacıyla bazı seçmenlere tehdit mesajları gönderdiklerini bildirmişti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, yeni yaptırımların bu suçlamalarla ilgili olup olmadığı netleştirilmedi. Ancak İran hükümetine bağlı kuruluşların medya ajansı kılığına girerek demokratik süreci baltalamak için ABD'yi hedef aldığı belirtildi. İran rejiminin ABD seçimlerini etkilemek için yalan yanlış hikayeler ve yanıltıcı içeriklere başvurduğunu söyleyen ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise, herhangi bir yabancı tarafın seçim sürecini tehdit edebilecek çabalarına karşı durmaya devam edeceğine söz verdi.



Putin: ABD'nin Ukrayna planı, çatışmanın "nihai çözümünün temelini oluşturabilir"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (EPA)
TT

Putin: ABD'nin Ukrayna planı, çatışmanın "nihai çözümünün temelini oluşturabilir"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (EPA)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna planının çatışmanın "nihai çözümü için temel oluşturabileceğini" söyledi, ancak Kiev öneriyi reddederse daha fazla toprak ele geçireceklerine söz verdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Putin Rus televizyonunda yayınlanan bir hükümet toplantısında, ABD planının "nihai ve barışçıl bir çözümün temelini oluşturabileceğini, ancak bu planın bizimle somut bir şekilde görüşülmediğini" belirtti.

Putin, ağustos ayında Alaska'da Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile yaptığı görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'da çözüm için Amerikan önerilerini "zorluklara rağmen" kabul ettiğini söylediğini açıkladı.

Trump'ın planının Alaska görüşmesinden önce görüşüldüğünü, ancak kamuoyuna açıklanmadığını; yalnızca genel hatlarıyla sunulduğunu ifade etti.

 Beyaz Saray'da Trump ile Zelenskiy arasında hararetli tartışma (Reuters)Beyaz Saray'da Trump ile Zelenskiy arasında hararetli tartışma (Reuters)

Putin, Rusya'nın Ukrayna'daki çatışmayı çözmek için Amerikan planının metnine sahip olduğunu ve planın güncellendiğini, bu nedenle yeni planın Ukrayna'da nihai bir çözümün temelini oluşturabileceğini açıkladı.

Putin, Alaska görüşmesinde Rusya'nın Ukrayna krizini sona erdirmek için esneklik göstermeyi kabul ettiğini ve ABD'nin Rusya'dan bazı tavizler talep ettiğini doğruladı.

Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna krizini çözmeye yönelik yeni planın, tıkanan müzakerelerin sonucunda ortaya çıktığını açıkladı.

Ukrayna'nın plana karşı çıktığını ancak Kiev ve Avrupa güçlerinin, Rus güçlerinin Ukrayna'da ilerlediğini ve barış sağlanmadığı sürece ilerlemeye devam edeceğini anlamadıklarını ifade etti.


Dünya liderleri AIDS, sıtma ve veremle mücadele için 11 milyar dolar bağış sözü verdi

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Küresel Fon'un kaynaklarının yenilenmesi için düzenlenen sekizinci zirvede konuşuyor (Reuters)
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Küresel Fon'un kaynaklarının yenilenmesi için düzenlenen sekizinci zirvede konuşuyor (Reuters)
TT

Dünya liderleri AIDS, sıtma ve veremle mücadele için 11 milyar dolar bağış sözü verdi

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Küresel Fon'un kaynaklarının yenilenmesi için düzenlenen sekizinci zirvede konuşuyor (Reuters)
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Küresel Fon'un kaynaklarının yenilenmesi için düzenlenen sekizinci zirvede konuşuyor (Reuters)

AIDS, tüberküloz ve sıtmayla mücadele eden küresel bir sağlık girişimi, dün Johannesburg'da düzenlenen bir etkinlikte 11,34 milyar dolar topladı. Bu rakam, 2027-2029 dönemi için koyduğu hedefin altında kaldı.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığı habere göre, merkezi Cenevre'de bulunan AIDS, Tüberküloz ve Sıtmayla Mücadele Küresel Fonu, Başkan Donald Trump döneminde ABD'den yapılan yardımlarda yaşanan büyük değişimin ardından birçok büyük bağışçının gerilediği küresel sağlık fonlamasının zor koşullar altında gerçekleştiği bir ortamda 18 milyar dolar toplamaya çalışıyor.

Dünya Bankası İcra Direktörü Peter Sands, dünyanın en büyük ekonomilerinin katıldığı G20 zirvesi kapsamında düzenlenen bir etkinlikte, "Para kıt olacak, bu nedenle daha akıllı olmamız gerekiyor" dedi.

Kalkınma finansmanında "eski model"in sona erdiğini ve ülkelerin daha fazla kendi kendine yetebilmeleri için artık daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiğini belirten Sands, ancak çok ani bir değişimin ilerlemeyi engelleyeceği konusunda uyardı.

Sands, Küresel Fon'un 2026 yılına kadar işletme maliyetlerini yüzde 20 oranında azaltmayı planladığını belirtti.


Ukrayna Dışişleri Bakanı: Amerikan barış planını Avrupalı ​​mevkidaşlarımla görüştüm

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga (EPA)
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga (EPA)
TT

Ukrayna Dışişleri Bakanı: Amerikan barış planını Avrupalı ​​mevkidaşlarımla görüştüm

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga (EPA)
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga (EPA)

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga dün yaptığı açıklamada, Fransa ve İngiltere'den mevkidaşları, AB Dış Politika Sorumlusu Kaja Kallas ve İtalya ve Almanya'dan temsilcilerle bir grup görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

 Sibiga, Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin son dönemdeki temaslarının sonuçlarını Avrupalı ​​mevkidaşlarına aktardığını ve ülkesinin bundan sonra atacağı adımları açıkladığını ifade etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı, Avrupalı ​​mevkidaşlarıyla Amerika’nın savaşın sona erdirilmesine yönelik planın unsurlarını ve adil bir barışın önünün nasıl açılacağını görüştüğünü söyledi.

Sibiga, Rusya'yı savaşı sona erdirmeye zorlamak için baskıyı sürdürmenin önemini vurguladı.