ABD medyası: Pentagon’un üst düzey isimleri Kasım Süleymani’nin intikamının alınması amacıyla takip ediliyor

ABD ordusunun Kasım Süleymani’nin ölümünü duyurmasından bir gün sonra Tahran’da Süleymani’nin dev bir posterin önünde duran İranlı din adamları. (EPA)
ABD ordusunun Kasım Süleymani’nin ölümünü duyurmasından bir gün sonra Tahran’da Süleymani’nin dev bir posterin önünde duran İranlı din adamları. (EPA)
TT

ABD medyası: Pentagon’un üst düzey isimleri Kasım Süleymani’nin intikamının alınması amacıyla takip ediliyor

ABD ordusunun Kasım Süleymani’nin ölümünü duyurmasından bir gün sonra Tahran’da Süleymani’nin dev bir posterin önünde duran İranlı din adamları. (EPA)
ABD ordusunun Kasım Süleymani’nin ölümünü duyurmasından bir gün sonra Tahran’da Süleymani’nin dev bir posterin önünde duran İranlı din adamları. (EPA)

NBC News televizyonu, üst düzey 5 güvenlik yetkilisine dayandırdığı haberinde ABD’deki istihbarat servislerinin ve polisin  geçen ayın sonlarında, Pentagon’un kıdemli komutanlarının yalnızca yurt dışında değil ABD topraklarında dahi tehdit altında olduklarına işaret eden bilgilere ulaştığını bildirdi.
Yetkililer, söz konusu bilgilerin tehdidin halen devam ettiğine işaret ettiğini, bunların arkasında ABD ordusunun ocak ayında suikast düzenleyerek öldürdüğü Kasım Süleymani’nin intikamının alınma hedefinin olabileceğini aktardılar. Ancak eldeki bilgilerin bu ihtimali henüz kesin bir şekilde teyit etmediğini söylediler.
Yetkililer eldeki bilgilere göre tehdidin, Süleymani’ye yönelik suikast kararı alma ve operasyonu düzenleme aşamalarında yer alan ABD’li askeri liderlere yönelik olduğuna işaret ettiğini aktardılar. ABD’li iki yetkili, düşmanların hedef alınacak askeri liderlerin isimlerini topladığı bir liste bulunduğu bilgisine sahip olduklarını kaydetti.
ABD Savunma Bakanı Mark Esper bu hafta Hindistan ve Ortadoğu bölgesindeki bazı ülkelere ziyaretler gerçekleştirdi. Bu ziyaretlerin alışılmadık şekilde üst düzey bir gizlilik içinde yapılması muhtemel güvenlik endişeleri olduğu yönünde söylemlere neden oldu. Esper ile birlikte Bahreyn ve İsrail’e giden gazetecilerin ziyareti haberleştirmelerine izin verilmedi. Esper’in Bahreyn’de iki gece kaldığı bildirildi.
Yetkililer, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve askeri yetkililerin tehdide ilişkin haberlerinin 22 Eylül akşamı gerçekleşen olayın ardından çıktığını aktardılar. Yetkililerin aktardığına göre söz konusu tarihte Savunma Bakanlığı’nın kıdemli komutanlarından biri, Pentagon binasından çıkarak devletin tahsis ettiği 4x4 SUV tipi siyah araca binerek bölgeden ayrıldı. Bilinmeyen bir aracın beklenmedik bir şekilde takibe başladığı esnada direksiyonda komutanın özel koruması vardı. Takibe başlayan aracın sürücüsünün İran vatandaşı olduğu anlaşıldı. Virgina eyaleti plakası taşıyan aracın takibini 8 ila 11 kilometre mesafeden sürdürdüğü kaydedildi.
Yetkililer, FBI ve Pentagon’un bu takibin kıdemli komutana saldırı girişimi olup olmadığı noktasında farklı görüşlere sahip olduklarına dikkat çekerek Pentagon’un durumdan endişeli olduğunu ifade ettiler. FBI araştırmalarının ardından olayın saldırı veya İran ile doğrudan bir bağlantısı olmadığı sonucuna ulaştı. Ancak FBI ve Pentagon arasındaki görüş ayrılığının sebebine ilişkin detay verilmedi.
NBC News televizyonu, güvenlik gerekçesiyle söz konusu komutanın ve kendisine yakın üç yetkilinin isimlerini paylaşmadı. NBC News televizyonun aktardığına göre üst düzey bir yetkili olayı ‘endişe verici’ diye niteledi.
Yetkililer, söz konusu takibin özel korumanın yolunu değiştirmesiyle son bulduğunu ancak Pentagon’un olayın ardından ‘dikkat et’ ifadesinin kısaltılmışı olan ‘polo’ şeklinde bir uyarı yayınladığını ve bilgileri FBI ile paylaştığını bildirdiler. Elde edilen bilgiler arasında takibe geçen araç sürücüsünün fotoğrafı, aracın plakası ve ayrıca sürücünün İran ve Afganistan’da arkadaşları olduğunu gösteren Facebook ve Instagram hesaplarının yer aldığı kaydedildi.



Amerika Birleşik Devletleri Dünya Sağlık Örgütü'nden çekildi

Dünya Sağlık Örgütü logosu (Reuters)
Dünya Sağlık Örgütü logosu (Reuters)
TT

Amerika Birleşik Devletleri Dünya Sağlık Örgütü'nden çekildi

Dünya Sağlık Örgütü logosu (Reuters)
Dünya Sağlık Örgütü logosu (Reuters)

Amerika Birleşik Devletleri, bir yıldır bu adımın ABD ve küresel sağlık sektörüne zarar vereceği yönündeki uyarılara rağmen, dün Dünya Sağlık Örgütü'nden resmen çekildi. Hükümet, bu kararın BM kuruluşunun COVID-19 pandemisi sırasında durumu yönetmedeki başarısızlıklarının bir sonucu olduğunu belirtti.

Başkan Donald Trump, başkanlık kararnamesiyle, Amerika Birleşik Devletleri'nin 2025'te göreve başlamasının ilk gününde Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) çekileceğini duyurdu.

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan basın açıklamasına göre, Amerika Birleşik Devletleri, çekilmenin etkin bir şekilde uygulanmasını kolaylaştırmak için WHO ile sınırlı bir etkileşim sürdürecektir.

Üst düzey bir hükümet sağlık yetkilisi, “Gözlemci olarak katılma planımız yok, yeniden katılma niyetimiz de yok” dedi. ABD, hastalıkları ve diğer halk sağlığı önceliklerini izlemek için uluslararası bir kuruluş aracılığıyla iş birliği yapmak yerine, diğer ülkelerle doğrudan çalışmayı amaçladığını belirtti.

ABD'nin ödemesi gereken aidatlar konusunda anlaşmazlık

ABD yasalarına göre, Washington'ın çekilmeden bir yıl önceden bildirimde bulunması ve yaklaşık 260 milyon dolara ulaşan tüm ödenmemiş ücretleri ödemesi gerekiyor.

Ancak, bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, yasanın çekilmeden önce herhangi bir ödeme yapılması şartını içermediğini belirtti.

Görgü tanıkları, Amerikan bayrağının dün Cenevre'deki Dünya Sağlık Örgütü genel merkezinin önünden kaldırıldığını söyledi. Amerika Birleşik Devletleri son haftalarda diğer birçok BM kuruluşundan çekilme adımları attı ve bazıları Trump tarafından yakın zamanda kurulan Barış Konseyi'nin BM'nin tamamını zayıflatabileceğinden endişe ediyor.

Birçok küresel sağlık uzmanı, aralarında DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un da bulunduğu isimler, geçen yıl bu adımın yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Ghebreyesus, "Umarım Amerika Birleşik Devletleri kararını yeniden gözden geçirir ve Dünya Sağlık Örgütü'ne geri döner," dedi bu ayın başlarında düzenlediği basın toplantısında. "DSÖ'den çekilmek Amerika Birleşik Devletleri için bir kayıp, dünyanın geri kalanı için de bir kayıptır."

 DSÖ ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nin 2024 ve 2025 yılları için aidatlarını ödemediğini de belirtti.

ABD'nin çekilmesi, Dünya Sağlık Örgütü'nde bütçe krizine yol açarak yönetim kadrosunun neredeyse yarı yarıya azalmasına ve faaliyetlerinin kısıtlanmasına neden oldu. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre ABD, toplam fonlamasının yaklaşık yüzde 18'ini sağlayarak DSÖ'nün en büyük mali katkı sağlayıcısıydı. Örgütün ayrıca yıl ortasına kadar personelinin yaklaşık dörtte birini işten çıkarması bekleniyor.

Kuruluş, geçtiğimiz yıl boyunca ABD ile çalışmaya ve bilgi alışverişinde bulunmaya devam ettiğini belirtti. Bu iş birliğinin gelecekte nasıl devam edeceği ise belirsizliğini koruyor.


Trump: "Büyük bir askeri güç" İran'a doğru ilerliyor

Trump, Washington'a dönmek üzere Davos'tan ayrıldıktan kısa bir süre sonra gazetecilere açıklama yaptı (AP)
Trump, Washington'a dönmek üzere Davos'tan ayrıldıktan kısa bir süre sonra gazetecilere açıklama yaptı (AP)
TT

Trump: "Büyük bir askeri güç" İran'a doğru ilerliyor

Trump, Washington'a dönmek üzere Davos'tan ayrıldıktan kısa bir süre sonra gazetecilere açıklama yaptı (AP)
Trump, Washington'a dönmek üzere Davos'tan ayrıldıktan kısa bir süre sonra gazetecilere açıklama yaptı (AP)

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, İran'a doğru "büyük bir askeri gücün" ilerlediğini ve ülkedeki durumu "çok yakından" izlediğini söyledi.

Air Force One’da gazetecilere konuşan Trump, "İran'la ilgili hiçbir şey olmamasını tercih ederim" dedi ancak Tahran'la iş yapan ülkeler için açıkladığı ikincil gümrük vergilerinin yakında uygulanacağını da belirtti. Sözlerine devam eden Trump, hükümetin bazı protestocuların infazını planlaması halinde İran'ı askeri harekatla tehdit ettiğini ve bu harekatın yanında daha önceki ABD'nin nükleer tesislere yönelik saldırılarının "hiçbir şey gibi kalacağını" söyledi.

ABD Donanma yetkilisi, USS Abraham Lincoln uçak gemisi ve ona eşlik eden üç muhrip gemisinin bu hafta başlarında Güney Çin Denizi'nden ayrılıp batıya doğru yöneldiklerini doğruladı. Askeri hareketler hakkında konuşmak için isminin açıklanmaması şartıyla konuşan yetkili, dün Lincoln uçak gemisi saldırı grubunun şu anda Hint Okyanusu'nda olduğunu söyledi.

Grönland ile ilgili olarak ABD Başkanı, NATO'nun adada rol oynayacağını ve Danimarka egemenliği altında özerk yönetime sahip olan Grönland için çerçeve planının "Avrupa için iyi şeyler içerdiğini" ifade etti.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde ABD, Ukrayna ve Rusya arasında yapılacak üçlü görüşmeler hakkında sorulan bir soruya ABD Başkanı, "Ne olacağını göreceğiz" yanıtını verdi. Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenskiy'nin bir anlaşmaya varmak istediklerine inandığını belirterek, "Zelenskiy bugün bana bir anlaşmaya varmak istediğini söyledi" dedi. Trump, ülkenin sert iklimine değinerek, "Ukrayna halkı için gerçekten zor bir durum" dedi ve halkın şiddetli kışlara nasıl dayanabildiğinin "inanılmaz" olduğunu söyledi.

Venezuela ile ilgili olarak ABD Başkanı, bazı şirketlerin ülkeye geri dönmenin fizibilitesi konusunda şüpheleri olmasına rağmen, Amerikan petrol şirketlerinin yakında petrol arama çalışmalarına başlayacağını belirtti.

Trump ayrıca nisan ayında Çin'i ziyaret edeceğini ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 2026 yılının sonlarına doğru Amerika Birleşik Devletleri'ne geleceğini belirtti. Trump, "Başkan Şi'yi görmeyi dört gözle bekliyorum," diyerek, "Çin Devlet Başkanı ile her zaman harika bir ilişkim oldu" dedi.

Trump, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkilerin COVID-19 pandemisi sırasında gergin olduğunu, ancak o zamandan beri önemli ölçüde iyileştiğini kabul etti. Çin'in şu anda büyük miktarlarda Amerikan soya fasulyesi satın aldığını ve bunun Amerikan çiftçileri için iyi olduğunu ifade etti.


Belçika'da Kürtlerin gösterisi sırasında düzenlenen bıçaklı saldırıda 2'si ağır 6 kişi yaralandı

Anvers yakınlarındaki Beveren'de Belçika polis memuru (AFP)
Anvers yakınlarındaki Beveren'de Belçika polis memuru (AFP)
TT

Belçika'da Kürtlerin gösterisi sırasında düzenlenen bıçaklı saldırıda 2'si ağır 6 kişi yaralandı

Anvers yakınlarındaki Beveren'de Belçika polis memuru (AFP)
Anvers yakınlarındaki Beveren'de Belçika polis memuru (AFP)

Belçika'nın Anvers kentindeki opera binası yakınlarında Kürtlerin düzenlediği gösteri sırasında bıçaklı saldırıya uğrayan altı kişi yaralandı, yaralananlardan ikisinin durumu kritik. Saldırı dün polis tarafından açıklandı.

Polis sözcüsü Wouter Bruyns, AFP'ye yaptığı açıklamada, yaralıların tamamının hastaneye kaldırıldığını ve dört kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Saldırının nedeni henüz belirsizliğini koruyor.