Nice saldırısının faili Tunuslu İbrahim el-Uveysavi’nin abisi Şarku’l Avsat’a konuştu: Niyetini bilmiyorduk, eylemi yapmasına şok olduk

Nice eylemini yapan İbrahim el-Uveysavi  (Reuters)
Nice eylemini yapan İbrahim el-Uveysavi (Reuters)
TT

Nice saldırısının faili Tunuslu İbrahim el-Uveysavi’nin abisi Şarku’l Avsat’a konuştu: Niyetini bilmiyorduk, eylemi yapmasına şok olduk

Nice eylemini yapan İbrahim el-Uveysavi  (Reuters)
Nice eylemini yapan İbrahim el-Uveysavi (Reuters)

Fransa’da Nice saldırısının faili Tunuslu İbrahim el-Uveysavi’nin ailesi Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, 21 yaşındaki oğullarının daha önce aşırılık yanlısı fikirlerinin olmadığını söyledi.  Aile, Fransa’daki Nice kentindeki katedrale saldıranın oğulları olduğu haberini duyduklarında şoke olduklarını ifade etti.
El-Uveysavi, 12 nüfuslu fakir bir ailenin çocuğu olarak Tunus’un 170 km. güneyinde Kayravan kentinde yaşıyordu. 20 yıl önce Safakes yakınlarındaki Tina kasabasına geldiklerinde, babası işsiz olduğu için aileyi geçindiren İbrahim’di.
Nice saldırısının faili İbrahim el-Uveysavi’nin kardeşi Yasin, Şarku’l Avsat’la yaptığı telefon görüşmesinde, erkek kardeşinin Tunus’un doğusunda bulunan Safakes kentinin Tina bölgesindeki diğer gençler gibi normal bir hayat sürdüğünü ve çok zor, fakirlik içinde bir hayat yaşamalarına rağmen herhangi bir ideolojik düşünce belirtisi göstermediğini söyledi.
Kendisinin ve diğer aile üyelerinin İbrahim’in Nice’deki terör eylemi gerçekleştirdiğine hala inanamadıkları ve şoku atlatamadıklarını belirten Yasin, ailenin İbrahim’in Avrupa’ya gittiğinden daha sonra haberinin olduğunu söyledi. Yasin, kardeşinin zeytin fabrikasında çalışmadan önce motosiklet tamiri gibi bazı işlerde çalıştığını belirtti.
Bir ay önce İbrahim’in yaklaşık bin 200 Tunus dinarı (435 $) para toparladıktan sonra Tunus'tan İtalya'ya kaçak olarak geçtiğini belirten Yasin,  ailesinin oğullarının niyetlerini bilmediğini vurguladı. Yasin’in anlattıklarına göre İbrahim Fransa'ya ulaştığında ailesini telefonla aradı ve kilise binası yakınlarında kalacak yer aradığını söyledi. Aile duydukları bu son sözlerden bir müddet sonra terör saldırısını oğullarını yaptığı haberini aldı.
Aile, gelişmemiş Hacub el-Uyun bölgesinden iktisadi olarak ülkenin ikinci başkenti sayılabilecek Safakes’e 2000 yılında, İbrahim bir yaşındayken geldi. Abisine göre İbrahim nispeten rahat bir durumdaydı. Yol kenarında işletilen bir benzincide çalışıyordu.
Yunus, İbrahim'in Tunus'un Safakes ile İtalya'nın Lampadouza adası kıyıları arasında kaçak gemilerle İtalya'ya göç ettiğini oradan da Fransa'ya geçtiğini bildirdi.
İbrahim’in ailesinin oğullarının el-Mehdi terör örgütüne üye olduğuna dair bazı şüpheleri vardı.  İbrahim, İtalya ve sonra da Fransa’dan ailesini arayarak on binlerce Tunuslunun yaptığı gibi mevsimlik işçi olarak tarlalarda çalıştığını söyledi.
Öte yandan, Tunus güvenlik servisleri, İbrahim’in Tunus’ta Kayravan şehrinin Bouhajla’nin bölgesinde ikamet ettiğini ve 10 çocuklu bir ailenin (7 kız ve 3 erkek) oğlu olduğunu açıkladı.
Bu aile, son 20 yıldır Safakes şehrinde yaşıyordu. Tunus İçişleri Bakanlığı tarafından sağlanan veriler, babasının özel bir şirkette bekçi olarak çalıştığını, annesinin ise ev hanımı olduğunu ortaya çıkardı. Nice saldırısında kimliği doğrulanır doğrulanmaz, uzman güvenlik birimleri ailenin evine gitti aile üyelerinin ifadelerini aldı. Tunuslu müfettişlerin edindiği bilgilere göre sanık, İtalya'dan Fransa'ya geçerek, 9 Ekim’de Nice şehrine taşındı.
Tunuslu bir adli yetkili, el-Uvaysi’nin 2016 yılında şiddet ve bıçak kullanması nedeniyle tutuklandığını açıkladı. Nice saldırganı hakkındaki ilk veriler, yasadışı göç için önce motosiklet tamirinde kısa süre çalıştığını ardından ise zeytin fabrikasında çalışmaya başladığını ortaya koydu. İbrahim, kaçak olarak İtalya’ya gidecek parayı ancak Eylül ayında toplayabildi ve aile üyelerine bu kaçak geçişini bildirmedi.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.