AB ve Yemen’den ortak insani yardım toplantısı

Yemenli bir çiftçi insani krizlerin yaşandığı bir dönemde mısır hasadı yapıyor (EPA)
Yemenli bir çiftçi insani krizlerin yaşandığı bir dönemde mısır hasadı yapıyor (EPA)
TT

AB ve Yemen’den ortak insani yardım toplantısı

Yemenli bir çiftçi insani krizlerin yaşandığı bir dönemde mısır hasadı yapıyor (EPA)
Yemenli bir çiftçi insani krizlerin yaşandığı bir dönemde mısır hasadı yapıyor (EPA)

Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Necib el-Avc, ülkesine insani yardımın ulaşımını engelleyen bir dizi sorun olduğunu bildirdi. Bunların başında, Husi milislerinin yardımların ülkeye ulaşmasında çıkardığı engeller bulunuyor. Bunun yanı sıra insani yardım kuruluşlarının denetlenmesiyle ilgili zayıflık ve şeffaflık eksikliği de engellerden diğeri.
Yemen bakanının açıklamaları, Avrupa Birliği’nin Yemen Büyükelçisi Hans Grundberg ile Avrupa Birliği ve İsveç Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 12-13 Kasım’da yapılacak olan bir sonraki Yemen toplantısına ilişkin düzenlemeler konusunda yapılan toplantı sırasında dile getirildi.
Siyasi kaynakların bildirdiğine göre Avc, Yemen Hükümetinin Avrupalı yetkililerle görüşmesi sırasında insani müdahale ve kalkınma sürecini desteklemede önemli ve etkili bir ortak olarak Yemen’e desteğinden dolayı Avrupa ülkelerine minnettar olduğunu belirtti.
Saba Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, Yemen Planlama Bakanı, ülkesindeki yardım çalışmalarının karşılaştığı zorluklara değindi. Bunların en önemlisi, Husi milislerinin yardım çalışmalarını engellemede uyguladığı ihlaller ve kısıtlamalar ve ihtiyacı olanlara insani yardım ulaştırması.
Bakan, insani yardımların ulaşmasının önündeki engelleri şöyle sıraladı: Yardımların kişiselleştirilmesiyle ilgili zaaf, yardım kuruluşlarının BM ve diğer uluslararası örgütler tarafından denetlenmemesi ve şeffaflığın olmaması, işletme giderlerinde maliyetin yükselmesi ve bazı kuruluşların üzerinde anlaşmaya varılan müdahale planına ve dönüşüm aşamasının gerekliliklerine ve barış inşası sürecine katkıda bulunmak için yardım çalışmalarını kalkınma ile ilişkilendirme konusundaki başarısızlıkları. Başarısız oldukları bu projeler, özellikle kırsal alanlarda çok sayıda genç için iş fırsatları yaratmak, tarım ve balık gibi ekonomik büyümeyi teşvik etmek ve ayrıca Kovid-19 salgınının ekonomik ve toplumsal yansımalarının üstesinden gelmeye katkıda bulunan projeler olduğunu da sözlerine ekledi.
Avrupa Birliği'nin Yemen büyükelçisinin, Avrupa Birliği ve İsveç Dışişleri Bakanlığı'nın ev sahipliğinde üst düzey insani yardım görevlilerinin Yemen'deki bir sonraki toplantısının "birçok önemli konuyu koordine etmenin anahtarı olduğunu, bunların en önemlisi insani yardım çalışmalarını baltalayan ve dolayısıyla projelerin performansını ve uygulama hızlarını etkileyen" bir anahtar olduğunu söylediğini aktardı.
Aynı bağlamda, Yemen Planlama Bakanı, “iş yaratmayı destekleyen ve ekonomik istikrarın sağlanmasına katkıda bulunan kapsamlı bir ekonomik büyüme modeli sağlamak için insani yardım planının nasıl yönetileceği ve finanse edileceği konusunda hükümeti, yerel kurumları ve özel sektörü içerecek şekilde ortaklığı genişletmek için periyodik olarak stratejik bir inceleme yapılmasını” önerdi. Özellikle gıda güvenliğini artırma ve tüm bölgelerde vatandaşlara uygun fiyatlarla temel gıda ürünlerini sağlamaya yönelik tedbirlerde. Ayrıca "yardım dağıtımında ademi merkeziyetçilik ilkesini benimseyerek, yerel ortakların ve bu kuruluşlarda çalışan yerel çalışanların listelerini gözden geçirerek ve yardımın alıcılara tüm valiliklerde ayrım gözetilmeksizin ulaştırılmasını sağlayıp Yemen'deki yardım çalışmalarının kapsamlı bir şekilde düzeltilmesi de önerilerinin arasındaydı.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz