Iraklıların yüzde 10'u gecekondularda yaşıyor

Iraklıların yüzde 10'u gecekondularda yaşıyor
TT

Iraklıların yüzde 10'u gecekondularda yaşıyor

Iraklıların yüzde 10'u gecekondularda yaşıyor

Irak Planlama Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ülke genelinde gecekondu mahallelerinde yaşayan 4 milyon Irak vatandaşının bulunduğu kaydedildi. Bu sayı, yaklaşık 40 milyonluk toplam nüfusun yaklaşık yüzde 10'una eşit. özerk Kürdistan bölgesinin nüfusu yani Planlama Bakanlığı istatistiklerine dahil edilmeyen yaklaşık 5 milyon kişi hariç tutulursa, gecekondu bölgelerinde yaşayan (Arap) nüfusun yüzdesi yüzde 10'u aşacak. Irak'ta çok sayıda bulunan gecekondu bölgeleri arasında Bağdat, Basra ve Ninova valilikleri ön sıralarda yer alıyor.
Bağdat'taki Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Yerleşimleri Programı Direktörü Vail eş-Eşheb’in katıldığı, Irak'taki gayri resmi yerleşimlere ilişkin Yüksek Hukuki Yönlendirme Komitesi toplantısına başkanlık eden Irak Planlama Bakanı Halid Batal Necim, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Gecekondular çözüm bulunması gereken önemli ve riskli gündem konularından biri. Sakinleri için daha iyi bir yaşam yaratmaya katkıda bulunacak şekilde onlar için uygun çözümler bulunmalı. Irak'ın tüm vilayetlerinde bulunan ve 500 binden fazla konutun bulunduğu bu gecekondu mahallelerinde sayıları 4 bini aşan rastgele yerleşim yerlerinde 3,5 milyon vatandaş yaşıyor. Bakanlık, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı ile işbirliği içinde, gecekondu bölgelerindeki konutların iyileştirilmesi ve yeniden yerleşimi ile ilgili bakanlığın sunduğu yasa çerçevesinde, gerçek durumlarını ortaya çıkarmak ve çözüm yollarını belirlemek için kapsamlı bir gecekondu araştırması planı hazırladı.”
Bakan Necim açıklamasında, "Ülkedeki şartların elverdiği ölçüde uygun çözümler bulma ve bu konuda diğer ülkelerin deneyimlerinden yararlanma ihtiyacı ve sorunun çözümüne katkıda bulunan uygun konut komplekslerinin hayata geçirilmesini sağlamak için özel sektör şirketlerine imkan sunma gerekliliğine" dikkati çekti. 
BM İnsan Yerleşimleri Programı Direktörü Vail el-Eşheb ise yaptığı açıklamda, "Programın Irak'taki gecekondu mahallelerine yönelik finansman projeleri için Planlama Bakanlığı'na ve ilgili makamlara çözüm önerme veya bu çözümleri uygulama ve diğer BM kuruluşları ve donör ülkelerle koordinasyon sağlama açısından olası her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu” vurguladı.
Gecekondu sorunu ve bu yerleşimlerin Irak'ta  yoğun olarak yayılımı, 2003'te Irak’ın 5. Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesi ile ortaya çıkan hükümet kurumlarının çökmesi ve kaosla bağlantılı. Bu durum, milyonlarca yoksul ailenin şehirlerin dış mahallelerine yerleşmesine ve bazılarının tenekelerden yapılmış mütevazı evler inşa etmesine neden oldu. Tahminler, 2003 yılında, ülkenin yaklaşık 2 buçuk milyon konuta ihtiyaç duyduğunu, ancak o tarihten bu yana birbirini izleyen Irak hükümetlerinin bu sayıdaki gerekli konut ihtiyacını karşılayacak inşa sürecini başlatamadığını gösterdi. 
Irak Planlama Bakanlığı Sözcüsü Abduzzehra el-Hindavi, başkent Bağdat, Basra ve Ninova'nın gayri resmi yerleşim alanlarının en çok olduğu valilikler arasında olduğunu açıkladı.
Hindavi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Bağdat binden fazla gecekondu alanı ile listenin başında yer alırken, Basra ve Ninova yaklaşık 700 alanla ilk sıralarda yer alıyor.  Ardından Kerkük valiliği az bir farkla sırayı takip ediyor. Necef ve Kerbela vilayetleri ise, her vilayette 99 gecekondu alanların olduğu en az iller arasında yer alıyor.”
Hindavi, "Gayri resmi alanların güvenlik ve sosyal koşullar açısından çok tehlikeli bir durum arz ettiğini ve altyapı ve kalkınma politikaları üzerinde büyük bir baskı oluşturduğuna" dikkati çekti.
Devlet’in ve Planlama Bakanlığı’nın gecekondulaşma sorununu çözmek için benimsediği mekanizmalar hakkında bilgi veren Hindavi şunları kaydetti:
“2015'ten beri sorunu çözmek için bir plan hazırladık. Çalışmalarımızı kanunlar çerçevesinde yürütebilmek için bir parlamento yasasına çok ihtiyacımız var. 2017'de Parlamento gecekondu yasasını tartıştı. Ancak siyasi çıkarlar ve çekişmeler yasanın şimdiye kadar onaylanmasını engelledi. Bazı siyasi bloklar bu dosyada görünürlüğünü arttırarak, sorunlarına çözüm bulmadan gecekondu sakinlerini kendilerine çekmeye çalışıyorlar.”
Hindavi açıklamasında, "Bugün, gayri resmi alanlarda yeni ve kapsamlı bir araştırma yapmaktan ve Temsilciler Meclisi’nde yasayı yürürlüğe geçirmek için yoğun çabalar göstererek hazırladığımız yeni bir planımız var" dedi.
Bununla birlikte, ülkenin mevcut mali krizi ve Irak hükümetinin, özellikle kamu sektöründeki çalışanların maaşlarıyla ilgili mali yükümlülüklerini zamanında yerine getirememesi nedeniyle, ülkenin genel olarak gecekondu ve barınma sorununa hızlı bir çözüme tanık olması olası görünmüyor.



Suriye'nin kuzeydoğusundaki saldırılarda 9 SDG'li öldü

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Tümgeneral Ali el-Hasan, geçtiğimiz haziran ayında Haseke'de düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat)
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Tümgeneral Ali el-Hasan, geçtiğimiz haziran ayında Haseke'de düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat)
TT

Suriye'nin kuzeydoğusundaki saldırılarda 9 SDG'li öldü

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Tümgeneral Ali el-Hasan, geçtiğimiz haziran ayında Haseke'de düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat)
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Tümgeneral Ali el-Hasan, geçtiğimiz haziran ayında Haseke'de düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat)

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri, Deyrizor'un kuzey kırsalındaki karargâhlarına yapılan benzer saldırıların ardından yaptığı açıklamada, Rakka vilayeti kırsalındaki Tabka kenti ve Haseke vilayetinin güneyindeki eş-Şeddadi kasabasındaki güvenlik noktalarını hedef alan bir dizi silahlı saldırıda 5 üyesinin öldüğünü ve 2 üyesinin de yaralandığını duyurdu. Bu arada Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Medya Merkezi, silahlı grupların SDG'nin etki alanlarına yönelik saldırılarında 4 savaşçısının öldürüldüğünü açıkladı.

Kürt yönetimine bağlı İç Güvenlik Güçleri dün resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, ‘terörist’ olarak nitelediği grupların ‘Tabka kentinde güçlerine ait iki noktayı hedef aldığını ve iki üyesinin yaralanmasına neden olduğunu, 14 Temmuz sabahı da eş-Şeddadi kasabasındaki güvenlik kontrol noktalarından birine saldırı düzenlendiğini ve beş üyesinin öldüğünü belirtti.

Özerk Yönetim ve SDG liderliği söz konusu saldırıları genellikle DEAŞ hücrelerinin gerçekleştirdiğini iddia ederek, ‘medya saldırıları ve Suriye genelinde, özellikle de ülkenin kuzey ve doğu bölgelerinde kaos ve fitne yaymak isteyen tarafların sürekli kışkırtmaları ışığında’ bu saldırıların arttığını ve sıklaştığını kaydetti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri liderlerinden Ali el-Hüseyin Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, son dönemde Özerk Yönetim bölgelerindeki güvenlik durumunun, doğrudan karargâhları ve güvenlik kontrol noktalarını hedef alan DEAŞ hücrelerinin hareketlerinde bir artışa sahne olduğunu söyledi. Hüseyin, “Bu girişimlere rağmen, kuvvetlerimiz yüksek hazırlık ve uyanıklıkları sayesinde saldırıları etkili bir şekilde engellemeyi başardı” dedi.

jukıo
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke vilayetinde bulunan karargahlarından birinde (Şarku’l Avsat)

Genel Komutanlığın bu grupların kimliğini ve bağlantılarını ortaya çıkarmak amacıyla kapsamlı soruşturmalar başlattığını belirten el-Hüseyin, “Güvenlik güçlerimiz, bu tür girişimleri boşa çıkarmak konusunda daima tam teyakkuz hâlindedir ve sivillerin güvenliğini ve emniyetini korumak için gerekli tüm önlemleri almıştır” ifadesini kullandı.

SDG'nin güvenlik kanadı olan güvenlik güçlerinin mevzilerine yönelik bu silahlı saldırılar, Suriye'nin kuzeydoğusunda Özerk Yönetim’in kontrolü altındaki bölgelerin akıbetine ilişkin gerginlik ve endişe ortamında, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ve SDG lideri Mazlum Abdi tarafından 10 Mart'ta imzalanan anlaşmanın uygulanmasını hızlandırmak amacıyla Özerk Yönetim’den bir heyetin ABD ve Fransa arabuluculuğunda başkent Şam'da Suriye hükümeti bakanlarıyla yaptığı son görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığının açıklanmasının ardından geldi.

vdfghyju
Suriye hükümeti Tişrin Barajı'nda bakım çalışmalarına başladı. (Arşiv)

Konuyla ilgili olarak SDG Medya Merkezi, Halep'in doğu kırsalında Türk ordusu ve müttefik Suriyeli silahlı gruplar ile aralarında devam eden çatışmalarda 4 savaşçısının öldüğünü bildirdi.

Bu bölgeler, 10 Nisan'da Münbiç kırsalında varılan Tişrin Barajı anlaşmasından bu yana temkinli bir sükunete tanıklık etti. Cumhurbaşkanı eş-Şera ve Abdi arasındaki ikili anlaşmanın bir parçası olarak, tüm askeri tarafların çekilmesi ve Suriye Savunma Bakanlığı güçlerinin barajı korumak üzere bölgeye girmesiyle birlikte Suriye'nin kuzeyindeki stratejik barajın ortak yönetimi oluşturuldu.