Afganistan’da düzenlenen bombalı saldırıda 4 polis öldü, 20 kişi yaralandı

Afgan ordusunun dün Herat'ta gerçekleştirdiği eğitim. (EPA)
Afgan ordusunun dün Herat'ta gerçekleştirdiği eğitim. (EPA)
TT

Afganistan’da düzenlenen bombalı saldırıda 4 polis öldü, 20 kişi yaralandı

Afgan ordusunun dün Herat'ta gerçekleştirdiği eğitim. (EPA)
Afgan ordusunun dün Herat'ta gerçekleştirdiği eğitim. (EPA)

Afganistan’ın Faryab Valisi Nakibullah Faik’in dün yaptığı açıklamaya göre önceki gün Faryab eyaletinde bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu en az 4 polis öldü, 8’i sivil 20 kişi de yaralandı. Afganistan’ın TOLOnews haber kanalının Faryab valisinden aktardığı haberde Almar bölgesindeki bir polis üssünün yakınlarında meydana gelen saldırıda patlayıcı ile dolu Humvee tipi bir araç patlatıldı. Eylemi Taliban’ın gerçekleştirdiği kaydedildi. Saldırının ardından dün sabaha kadar çatışmanın sürdüğü bilgisi verildi. Ancak Taliban dahil hiçbir grup saldırının sorumluluğunu üstlenmedi. 
Vali Faik açıklamasında "Yaralılar arasında ilçe polis şefi de var" dedi. Bunun yanı sıra bölgenin yakınlarında saldırı sonucu hasar gören onlarca ev ve dükkan bulunduğu bildirildi. 
Yetkililerden yapılan açıklamalar yaşamını yitirenlerin sayısının artabileceği yönünde.
Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), ülkede 1 Ocak-30 Eylül arasındaki dönemde meydana gelen saldırılarda 2 bin 115 sivilin öldüğünü, 3 bin 822 kişinin de yaralandığını kaydetti.
Son yaşanan bir diğer saldırıda 33 yaşındaki Hatıra adlı bir vatandaş, Afganistan'ın Gazni ilinde bir polis karakolundan çıktıktan sonra motosikletli üç kişi tarafından bıçakla gözlerinden yaraladı. Genç kadın hastanede uyandığında görmüyordu. “Doktorlara neden hiçbir şey göremiyorum diye sordum” diyen genç kadın açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yaralardan dolayı bandajların hala gözlerimde olduğunu söylediler. Ancak o an, gözlerimin benden alındığını fark ettim.”
Genç kadın ve yerel yetkililer saldırıdan Taliban militanlarını suçlu tuttu. Söz konusu saldırı genç kadının sadece görme yeteneğini kaybetmesine neden olmadı. Aynı zamanda iş sahibi olma hayalini de elinden aldı. Hatıra, birkaç ay önce Gazni Polis Merkezi’nde, ceza bölümünde çalışmak üzere işe alınmıştı. Afgan kadın Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Keşke en azından bir yıl daha polis merkezinde hizmet edebilseydim. Her şey daha kolay olurdu. Ama çok kısa bir süre sonra gerçekleşti. Hayalimi sadece 3 ay gerçekleştirebildim.”
İnsan hakları aktivistleri, Hatıra'ya yapılan saldırının başta özellikle kamu görevlileri olmak üzere kadınların çalışmalarına sıklıkla şiddetle tepki verme eğilimini ortaya koyduğunu bildirdiler. Buna ek olarak, Hatıra’nın polis merkezinde çalışıyor olmasının Taliban’ın öfkelenmesine neden olmuş olabileceği belirtiliyor. Aktivistler söz konusu saldırıların ABD'nin ülkeden güçlerini geri çektiği bir dönemde, Taliban’ın artan etkisinden kaynaklandığına inanıyorlar.
Taliban şu an Katar'ın başkenti Doha'da, barış anlaşması imzalamak için Afgan hükümeti ile görüşüyor. Ancak görüşmeler yavaş ilerliyor. Ülke, yetkililere ve ülkenin önde gelen kadın figürlerine yönelik saldırılarda artışa tanık oluyor.
Taliban’dan son aylarda yapılan açıklamalarda İslam hukuku çerçevesinde kadın haklarına saygı gösterecekleri bildirilmişti. Ancak birçok eğitimli kadın bu açıklamalara yönelik şüphelerini dile getiriyor. Zira isyancı grup, kimliklere annelerin isimlerinin eklenmesine bile karşı.
Afganistan'da çalışmalar yürüten Uluslararası Af Örgütü’nden Semira Hamidi, konuyla ilgili açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:
"Afgan kadınları için kamu görevinde bulunmak her zaman tehlikeliydi. Ülke çapında son zamanlarda şiddet olayları arttı. Ancak bunlara rağmen Afganistan’da 10 yıldan fazla bir süredir kadın hakları alanında önemli adımlar atıldı. Bu yüzden kadınlar Taliban ile herhangi bir barış anlaşmasına kurban verilmemeli.”



Kongo: Uçak kazasında 14 kişi hayatını kaybetti; ölenler arasında iki üst düzey askeri yetkili de var

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde askeri polis, (AFP)
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde askeri polis, (AFP)
TT

Kongo: Uçak kazasında 14 kişi hayatını kaybetti; ölenler arasında iki üst düzey askeri yetkili de var

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde askeri polis, (AFP)
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde askeri polis, (AFP)

Kongo ordusu dün yaptığı açıklamada, aralarında iki üst düzey askeri yetkilinin de bulunduğu en az 14 kişinin bir uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

Hayatını kaybeden iki askeri yetkilinin, Askeri Mahkeme Başkanı Korgeneral Mutombo Katalay Tendi ile Silahlı Kuvvetler Genel Müfettişi Korgeneral Bakumi Likolia olduğu belirtildi.

Kongo ordu sözcüsü Tümgeneral İfumi İking yaptığı açıklamada, “İki generalin yanı sıra heyetten 12 kişi ve uçak mürettebatı da bu kazada hayatını kaybetti” dedi.

Uçak, Kongo’nun güneybatısındaki Kikwit kentinden başkent Kinşasa’ya dönüyordu. Yerel yetkililere göre uçakta teknik bir arıza meydana gelmesinin ardından Kenge bölgesinde düştü ve uçakta bulunan herkes hayatını kaybetti.

İking, kazanın nedenini belirlemek üzere soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Kongo ordusu, ülkedeki isyancı grupların çok sayıda saldırı düzenleyerek önemli kentleri ele geçirmesinin ardından, geçen yıldan beri ülkenin doğusunda Ruanda tarafından desteklendiği belirtilen M23 hareketi de dahil olmak üzere onlarca silahlı grupla mücadele ediyor.


Putin: Rusya Avrupa ile herhangi bir çatışmaya hazırlanmıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg'da konuşuyor (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg'da konuşuyor (Reuters)
TT

Putin: Rusya Avrupa ile herhangi bir çatışmaya hazırlanmıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg'da konuşuyor (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg'da konuşuyor (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı açıklamada, ülkesinin “Avrupa ile herhangi bir tür çatışmaya hazırlanmadığını” belirtti.

Putin, St. Petersburg’da düzenlenen Uluslararası Kültür Forumu kapsamında gazetecilerle dün yaptığı görüşmede, “Avrupa’da birçok kişi Rusya Federasyonu’ndan gelecek bir saldırıyı beklediklerini ve bunun da onları Rusya ile çatışmaya veya savaşa hazırlanmaya zorladığını söylüyor” dedi. Şarku’l Avsat'ın AFP’den aktardığı habere göre Putin, “Bir kez daha vurguluyorum: Avrupa ile herhangi bir tür çatışmaya hazırlanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın, Kiev’in son dönemde Rus topraklarına yönelik yoğun saldırılarının ardından Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek amacıyla müzakerelerin yeniden başlatılması konusundaki durumu değerlendirdiğini belirten Putin, görüşmelerin yeniden başlatılmasına ilişkin önerilerin “gerçekten de masada olduğunu” söyledi.

Putin, “Ancak yaptıkları her şeyin ardından (Ukraynalılara atıfla) nasıl karşılık vereceğimizi dikkatle değerlendireceğiz” diye konuştu.


İptal edilen uçuşlar... Binlerce kişi elektriksiz kaldı, New Jersey’de yolları su bastı

2025 yılında ABD’nin New Jersey eyaletindeki Newark Uluslararası Havalimanı’nda hava trafiğinin durmasının ardından apronda görülen uçaklar (Reuters)
2025 yılında ABD’nin New Jersey eyaletindeki Newark Uluslararası Havalimanı’nda hava trafiğinin durmasının ardından apronda görülen uçaklar (Reuters)
TT

İptal edilen uçuşlar... Binlerce kişi elektriksiz kaldı, New Jersey’de yolları su bastı

2025 yılında ABD’nin New Jersey eyaletindeki Newark Uluslararası Havalimanı’nda hava trafiğinin durmasının ardından apronda görülen uçaklar (Reuters)
2025 yılında ABD’nin New Jersey eyaletindeki Newark Uluslararası Havalimanı’nda hava trafiğinin durmasının ardından apronda görülen uçaklar (Reuters)

ABD’nin doğu kıyısında dün akşam binlerce kişi elektriksiz kalırken, New Jersey’nin bazı kıyı bölgelerinde yolları su bastı. Şarku’l Avsatın DPA’dan aktardığına göre bu gelişmeler hafta sonu boyunca tehlikeli koşullara yol açması beklenen güçlü “Nor’easter” fırtınasının ilk ciddi etkileri oldu.

On milyonlarca kişi, şiddetli rüzgâr ve yağışlarla bölgeyi etkisi altına almaya başlayan fırtınanın güzergâhında bulunuyor. Ulusal Meteoroloji Servisi, özellikle New Jersey ve Delaware çevresinde Orta Atlantik kıyıları boyunca ciddi sel baskınları yaşanmasının beklendiğini bildirdi.

New Jersey’nin kıyı kesimindeki Manasquan bölgesinde, hava karardığında bazı yolları su bastı. Bölgedeki bazı alçak kesimlerde daha önce gönüllü tahliye çağrısı yapılmıştı. Manasquan Belediye Başkanı Mike Mangan, “Sokaklarda uzun süre çok fazla su olmasını bekliyoruz” dedi.

Konserler iptal edilirken, dün ve bugün Boston, Nantucket ve Martha’s Vineyard havalimanlarına yapılması planlanan onlarca uçuş iptal edildi. Çok sayıda hava yolu şirketi, hafta sonu boyunca Doğu Yakası uçuşlarında bazı değişiklik veya iptal ücretlerinden feragat etme seçeneği sundu.

New Jersey’deki küçük sahil yerleşimi Sea Bright’ın Belediye Başkanı Brian Kelly, bölgenin saatte 50 mile (80 kilometre) ulaşabilecek rüzgârlara ve bazı sokaklarda 6 feet’e (1,8 metre) kadar çıkabilecek su baskınlarına hazırlandığını belirtti. Yetkililer, sel baskınlarının bugün başlamasını ve öğle saatlerine doğru şiddetlenmesini bekliyor.