ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Washington’ın Tahran yönetimi ile ikincil kanallar üzerinden mesajlaştığını söyledi. Yetkili bunun, Körfez’deki arabulucular ve diğer ülkeler aracılığıyla gerçekleştiğini, mesajlaşmanın ABD’nin Tahran ile doğrudan müzakere etme ve diyalog masasına oturma arzusunu gösterdiğini kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Arap Körfezi işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Vekili Timothy Lenderking konuya dair şu açıklamalarda bulundu:
“ABD’deki mevcut yönetimin İran rejimiyle doğrudan müzakerelerde bulunma arzusu vardı. Ancak Tahran yönetimi bunu reddetti ve kötü niyetli davranışlarını sürdürdü. ABD ile İran arasındaki mesajlaşma Körfez’deki arabulucular sayesinde gerçekleşti.”
ABD’li yetkili, söz konusu mesajlaşmaların ne zaman gerçekleştiği konusunda ayrıntı vermedi. Tutukluların karşılıklı değişimi ve mesaj alışverişiyle ilgili olarak geçmişte arabulucular sayesinde kurulan iletişim doğrultusunda Washington ile Tahran’ın doğrudan müzakerelerde bulunmalarını umut ettiğini dile getirdi.
Lenderking, ABD’nin İran Özel Temsilcisi Elliott Abrams’ın İran ile doğrudan müzakereler konusundaki tutumunu netleştirdiği açıklamalarına atıfta bulunarak şunları söyledi:
“Bu, şu anki mevcut Trump yönetimiyle birlikte ABD’nin bir arzusudur. Ancak İran bunu istemiyor. Birlikte kararlaştırdığımız şartlar ve kısıtlamalara tabi olmalarını umuyorum.”
Lenderking, önceki gün 29 Arap-ABD’li karar vericinin katılımıyla düzenlenen yıllık konferansta, yeni döneme geçilmeden önce Washington’daki mevcut yönetimin gündemindeki en önemli konuların “bölgeyle iyi ve güçlü bir ilişki içerisinde olmak, anahtar konumundaki önemli meseleleri korumak, genel olarak Körfez ve Ortadoğu’daki müşterek çıkarlarını muhafaza etmek” oldu bilgini verdi.
Washington ile Tahran yönetimi arasındaki mesajlaşmalar
https://turkish.aawsat.com/home/article/2636011/washington-ile-tahran-y%C3%B6netimi-aras%C4%B1ndaki-mesajla%C5%9Fmalar
Washington ile Tahran yönetimi arasındaki mesajlaşmalar
ABD Dışişleri Bakanlığı Arap Körfezi işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Vekili Timothy Lenderking.
Washington ile Tahran yönetimi arasındaki mesajlaşmalar
ABD Dışişleri Bakanlığı Arap Körfezi işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Vekili Timothy Lenderking.
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle yaptığı toplantıdan (Milli Savunma Bakanlığı)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ve SDG lideri Mazlum Abdi, 10 Mart 2025'te SDG'nin Suriye ordusuna entegre olma anlaşmasını imzalarken (EPA)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, geçtiğimiz salı günü Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirdikleri görüşmede, SDG’nin Suriye ordusuna entegrasyonu anlaşmasının uygulanmasını ele aldılar. (Dışişleri Bakanlığı)
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra, geçtiğimiz ağustos ayında Ankara ile Şam arasında askeri iş birliğine ilişkin mutabakat zaptının imzalanması sırasında (Milli Savunma Bakanlığı)
Suriye'nin kuzeyinde tünelleri temizleme çalışması yapan Türk askerleri (Milli Savunma Bakanlığı)
GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın katılımıyla Lübnan Bayındırlık Bakanı Fayez Rassami ile belgeleri imzaladı, 26 Kasım (AFP)
Total Energies tarafından yayınlanan bu tarihsiz fotoğraf, 16 Ağustos 2023 Çarşamba günü Akdeniz'deki yerine ulaşan Transocean Barents sondaj platformunu gösteriyor