Polonya'da bugün 32 bin 773 koronavirüs vakası açıklandı

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)
TT

Polonya'da bugün 32 bin 773 koronavirüs vakası açıklandı

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)

Polonya, 10 bin 139'u yeni vaka olmak üzere bugün 32 bin 733 koronavirüs vakası açıkladı. Son 24 saatte hayatını kaybedenlerin sayısının ise 540 olduğu belirtildi.
Koronavirüsün ikinci dalgasının en etkili olduğu ülkelerden Polonya'da bugün 32 bin 733 vaka açıklandı. Polonya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre son 24 saatte 10 bin 139 yeni vaka tespit edildi. Bakanlık bu sayının dışında daha önceden tespit edilen ancak çeşitli nedenlerle sisteme işlenemeyen ya da laboratuvar personelinin karantinaya alınması nedeniyle bildiriminde gecikme olan 22 bin 594 vaka daha açıkladı. Ülke istatistiğine geçen son rakamlarla birlikte pandeminin başlangıcından bu yana Polonya'da tespit edilen koronavirüs vaka sayısı 909 bin 66 oldu.
Son 24 saatte koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının ise 540 olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı, bugüne kadar hayatını kaybedenlerin sayısının ise 14 bin 314'e yükseldiğini aktardı. Dün yapılan 33 bin 700 testin yüzde 30'unun pozitif çıktığı Polonya'da bugün itibarıyla 22 bin 405 kişi hastanelerde tedavi görürken, 2 bin 405 kişi de solunum cihazına bağlı bulunuyor.
Ülkede 335 bine yakın kişi karantinada bulunurken, ülkede iyileşen hasta sayısı ise 454 bin 717 olarak açıklandı.



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times