İran Dini Lideri’nin askeri danışmanı cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını açıkladı

Dehkan, Tahran'ın karar verme alanında ‘rasyonaliteyi hakim kılmayı’ vaat etti

Hamaney ve askeri danışmanı Hüseyin Dehkan (Hamaney Resmi Sitesi)
Hamaney ve askeri danışmanı Hüseyin Dehkan (Hamaney Resmi Sitesi)
TT

İran Dini Lideri’nin askeri danışmanı cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını açıkladı

Hamaney ve askeri danışmanı Hüseyin Dehkan (Hamaney Resmi Sitesi)
Hamaney ve askeri danışmanı Hüseyin Dehkan (Hamaney Resmi Sitesi)

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in askeri danışmanı ve İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) komutanlarından Hüseyin Dehkan, önümüzdeki yıl Haziran ayı ortalarında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını resmen duyurdu.
İran’ın yerel haber ajansları, pazartesi akşamı, Tuğgeneral Dehkan’ın (64) yer aldığı bir video kaydını yayınladılar. Kayıtta Dehkan, cumhurbaşkanlığına aday olduğunu söyledi. Böylece aylardır cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılabileceğine dair devam eden spekülasyonların ardından Dehkan’ın adaylığı resmi bir form almış oldu. Dehkan videoda ayrıca İran Dini Lideri Ali Hamaney, ülkesinin ‘devrimci’ bir hükümete liderlik edecek ‘genç ve devrimci’ bir cumhurbaşkanına ihtiyacı olduğunu vurguladığını belirtti.
Dehkan böylece İran’ın, Şah rejimini deviren 1979 devriminden sonra sekizinci kez cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gideceği seçimlerle ilk duyurusunu yapmış oldu. Seçimlerden galip ayrılan aday, şuan görevinin ikinci döneminde olan mevcut Cumhurbaşkanı’nın Ağustos ayında bitecek olan görev süresinin ardından onun görevlerini üstlenecek.
Dehkan adaylığını açıklamadan günler önce ciddi bir performans sergiledi. ABD Hazine Bakanlığı'nın Kasım 2019'dan bu yana yaptırımlar listesinde olan Dehkan Associated Press (AP) haber ajansına özel bir röportaj verdi. Dehkan röportajda, ABD’nin ülkesine yönelik olası bir saldırıda bulunmasına karşı uyardı. Bir DMO komutanı olan Tuğgeneral Dehkan, Batı ile yapılacak müzakerelerin, İran'ın düşmanları için ‘caydırıcı’ güç olarak nitelendirdiği balistik füzeleri içermeyeceğini de belirtti.
Dehkan sözlerini şöyle sürdürdü:
“İran hükümeti savunma gücünü hiçbir zaman hiç kimseyle ve hiçbir koşulda müzakere etmeyecektir.  Balistik füzelerimiz, uzmanlarımızla, gençlerimizle ve büyük sanayi merkezlerimizle sahip olduğumuz muazzam yeteneklerin bir sembolüdür.”
Dehkan, 3 yıl önce Hamaney’in savunma işleri ile ilgili danışmanı olarak atanmadan önce çeşitli görevlerde bulundu. Mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin kurduğu ilk hükümetin savunma bakanlığı görevini üstlendi. Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ‘Şuheda Teşkilatı’ işlerinden sorumlu yardımcılığını yaptı. Reformist Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin ülkeyi yönettiği sekiz yıl boyunca savunma bakanı yardımcılığı görevinde bulundu. Tüm bunlar, İran yönetiminde son sözü söyleyen Dini Lider ile doğrudan istişare edilerek verilen görevler.
Ülkedeki reformist ve muhafazakar akımlara eşit mesafede duran Dehkan, cumhurbaşkanlığına aday olma amacının ülkesinde ‘ulusal düzeyde bir uzlaşı atmosferi sağlamak’ ve karar alma alanında ‘rasyonaliteyi hakim kılmak’ olduğunu söyledi. Dehkan ayrıca, ‘güç ve itibara sahip bir konumda dışarıyla diyalog için bir platform sağlamayı’ amaçladığını ifade etti. Tüm bunlar, mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin adaylığı sırasında öne sürdüğü vaatlerle benzerlikler taşıyor.
Dehkan, DMO eski komutanlarından Muhsin Rızai’nin 3, Muhammed Bakır Galibaf'ın ise 2 kez cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olduğu hatırlattı. Galibaf, 2013 yılındaki seçimlerde Ruhani karşısında yenilgiye uğrarken 2017’deki seçimler de İbrahim Reisi için çekildiğini açıkladı.
Bir grup DMO komutanın adı, son zamanlarda reformist ve muhafazakar akımlarla bağlantılı çevreler tarafından öne sürülen onlarca listede yer aldı.

İran'da yapılan en düşük katılımlı seçim
Geçtiğimiz Şubat ayında yapılan genel seçimlerin 41 yıldır Tahran'da ve tüm İran'da yapılan en düşük katılımlı seçim olarak kayıtlara geçmesinin ardından, iktidar, yaklaşan seçimlerde İranlıların sandık başına gitmeleri için mücadele edecek gibi görünüyor.
DMO’nun Tahran Şehir İçi Güvenliği Sorumlusu Sarellah Karargâhı Komutan Vekili Tuğgeneral İsmail Kevseri’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde askerlerin adaylığını savunmasının üzerinden bir haftadan kısa bir süre geçtikten sonra adaylığını duyuran Dehkan, ‘isim vermeden bazı çevrelerin insanları askerlerin adaylığı karşısında korkutmaya çalışmakla’ suçladı.
İran'da yayımlanan reformist gazetelerden biri olan Şark, geçtiğimiz pazar günü yayınlanan sayısında, reformist akımın önde gelen partilerinden Karkezaran (inşaat işçileri) Partisi’nin cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili stratejisini aktardı.
Partinin 20 aday ismi incilediğini belirten gazetenin haberine göre bu isimler arasında Humeyni'nin (rejimin kurucu rehberi) torunu Hasan Humeyni, mevcut Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri,  Planlama ve Bütçe İşlerinden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Bakır Nubaht, Atom Enerjisi Örgütü Başkanı Ali Ekber Salihi, Merkez Bankası Başkanı Abdünnasır Himmeti, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin kardeşi Muhammed Rıza Hatemi, mevcut Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, mevcut İletişim ve Enformasyon Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, Meclis Başkanı Ali Laricani, reformistlere yakınlığıyla bilinen milletvekili Ali Mutahhari, reformist milletvekili Mesud Pizişkiyan yer alıyor.
Karkezaran Partisi’nin en önde gelen isimlerinden Muhsin Haşimi, cumartesi günü İran'ın yarı resmi ajansı ISNA ajansına verdiği demeçte, partiye bağlı bir çalışma grubunun, ‘ülkedeki mevcut koşullar ve bir sonraki hükümetin kuruluşu göz önüne alındığında, partinin yönelimleri için bir plan üzerinde çalışmaya başladığını’ belirtti. Haşimi ayrıca, adayların bir uzlaşıya varması amacıyla reformist akımdan partilerle müzakerelerde bulunan ikinci bir çalışma grubunun daha olduğunu kaydetti.
Doğrudan İran Dini Lideri’ne bağlı olan İran Anayasayı Koruyucular Konseyi (AKK), aday adaylarının, cumhurbaşkanlığına ve aday olmaya uygunluğunu değerlendiriyor. Böylece aday adayları, seçimlere giden yolda belirleyici bir aşamayla karşı karşıya kalıyorlar.
İran’da bir cumhurbaşkanının, rejimin genel politikalarını etkilemesine pek ihtimal verilmiyor. Öyle ki İran Berna haber ajansının haberine göre eski reformist milletvekili Nasır Kavami, kötüleşen ekonomik durum nedeniyle Cumhurbaşkanı Ruhani'ye baskı yapan milletvekillerini eleştirerek, “İran İslam Cumhuriyeti'nde cumhurbaşkanının ve hükümetin yetkileri yüzde 10’dur. Yetkilerin yüzde 90'ı diğer kurumların elindedir” ifadelerini kullandı.
Eski Kültür ve İslami İrşad Bakanı Ali Cenneti, Dehkan'ın adaylığına gelen ilk tepki olarak pazartesi günü Twitter hesabından, “Boğucu yaptırımlar, ekonomik baskılar, halkın hoşnutsuzluğu ve mevcut sorunların başlıca nedeni olan cumhurbaşkanının dış ve iç politika konusunda karar verme yetkisinin sınırlı olması gibi ülkenin karşı karşıya olduğu birçok sorun göz önüne alındığında, cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmak isteyenlerin aklından şüphe etmeliyiz” yorumunda bulundu.



Rusya: Ukrayna, Afrika'daki terör örgütlerini açıkça destekliyor

Ayrılıkçıların temmuzda düzenlediği saldırıların, Wagner'e "Afrika'daki en büyük yenilgisini" yaşattığı bildirilmişti (Reuters)
Ayrılıkçıların temmuzda düzenlediği saldırıların, Wagner'e "Afrika'daki en büyük yenilgisini" yaşattığı bildirilmişti (Reuters)
TT

Rusya: Ukrayna, Afrika'daki terör örgütlerini açıkça destekliyor

Ayrılıkçıların temmuzda düzenlediği saldırıların, Wagner'e "Afrika'daki en büyük yenilgisini" yaşattığı bildirilmişti (Reuters)
Ayrılıkçıların temmuzda düzenlediği saldırıların, Wagner'e "Afrika'daki en büyük yenilgisini" yaşattığı bildirilmişti (Reuters)

Bu hafta sonunda pek çok Afrika ülkesinin bakanı, federal bölge statüsüne sahip Sirius'taki Rusya-Afrika Ortaklık Forumu'na katılırken ev sahibi Moskova'ya sıcak mesajlar verdi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Yeni Tehdit ve Sorunlar Departmanı Başkan Vekili Georgy Mikhno'nun cumartesi günkü konuşmasındaysa hedef Ukrayna oldu. 

"Afrika'daki terör örgütlerini açıkça destekleyen kriminal Kiev rejiminin yıkıcı eylemleri gözden kaçmamalı" diyen Mikhno, Rusya'nın bu "kabul edilemez" eylemlere karşı hem Afrika'da hem de küresel çapta savaşmayı sürdüreceğini söyledi. 

Mikhno, temmuzda Rus şirketi Wagner'in paralı askerlerinin Mali birlikleriyle birlikte tuzağa düşürüldüğünü hatırlattı. 

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü (GUR) Sözcüsü Andriy Yusov'un olayla ilgili yaptığı açıklamada "İsyancılar, Rus savaş suçlularına yönelik başarılı bir askeri operasyon gerçekleştirmelerini sağlayan bilgiler aldı" demesine işaret eden Mikhno, "Bu yüzden Mali ve Nijer'in Kiev'le diplomatik ilişkileri derhal kesme kararı alması bizce tamamen mantıklı" ifadesini kullandı. 

Cezayir sınırındaki Kidal'e yaklaşık 230 kilometre mesafedeki Tinzaouatene kasabasında Mali ordusuyla Tuareg isyancıları, 25-28 Temmuz'da çatışmaya girmişti. 

Mali ordusu kayıplara dair net rakam açıklamazken, militanlar en az 84 Wagner savaşçısıyla 47 Mali askerinin öldürüldüğünü öne sürmüştü. 

xcs
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün çekilen toplu fotoğrafta onlarca mevkidaşıyla birlikte yer aldı (AFP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de pazar günü foruma Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov aracılığıyla mesaj göndererek terör, salgınlar ve doğal afetlerle mücadele gibi pek çok farklı konuda sağlanabilecek tüm yardımları yapma sözü verdi. 

Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop, Batılı güçlerin "neo-kolonyal" yaklaşımıyla kıyaslandığında Kremlin'in ortaklığını "samimi" bulduklarını söyledi.

Zirveye katılan Burkina Faso Dışişleri Bakanı Karamoko Jean-Marie Traore de ülkesinin Moskova'yla yaptığı işbirliğinin geçmişte Fransa'yla kurdukları bağdan daha iyi olduğunu vurguladı. 

Traore, Rusya için "İlerleme sağlayabileceğimiz bir ortak" dedi ve askeri olarak Moskova'ya bağımlı olmaktan korkmadıklarını AFP'ye cumartesi günü verdiği röportajda belirtti. 

Son yıllarda gerçekleşen darbelerle yönetimin ordunun eline geçtiği Nijer, Mali ve Burkina Faso, eski sömürgecileri Fransa'yla ilişkileri keserek Rusya'yla yakınlaşma yoluna gitmişti.

Ukrayna ise GUR Sözcüsü Andriy Yusov'un temmuzda yaptığı açıklamadan sonra Batı Afrika ülkeleriyle diplomatik kriz yaşıyor. 

Yusov'un ifadelerine tepki gösteren Mali ve Nijer ağustos başında Kiev'le diplomatik ilişkileri derhal kesme kararı almıştı.

Fransız gazetesi Le Monde geçen ay yayımladığı haberde GUR'nin Mali'de orduya karşı savaşan Tuareg isyancılarına bu yıl istihbarat ve savaş eğitimi vermeye başladığını bildirmişti. 

Bazı Tuareg militanlarının geçen ay Moritanya üzerinden gizlice Ukrayna'ya gittiği ve burada bomba taşıma kapasitesine sahip saldırı drone'larını yapmayı öğrendiği savunulmuştu. Savaşçıların Ukrayna'ya ulaşmasında Batılı aracıların da rol oynadığı ileri sürülmüştü.

Independent Türkçe, RT, AFP