Japonya Başbakanı Suga Çin Dışişleri Bakanı Wang'ı kabul etti

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)
TT

Japonya Başbakanı Suga Çin Dışişleri Bakanı Wang'ı kabul etti

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yaptığı görüşmede ülkesinin kontrolünde bulunan ancak Çin ve Tayvan'ın da üzerinde hak iddia ettiği Doğu Çin Denizi'ndeki Senkaku Adaları’na ilişkin endişelerini dile getirdi.
Japonya Başbakanı Yoshihide Suga'nın, 2 günlük bir ziyaret kapsamında Tokyo'ya gelen Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'yi ofisinde kabul ettiği bildirildi. Görüşmede, Japonya ve Çin arasında kriz haline gelen Senkaku Adaları sorununa dair endişelerini Wang’a ileten Suga, komşu ülkeler arasındaki istikrarlı ilişkilerin bölgeye ve uluslararası camiaya fayda sağlayacağını belirterek Çin'i konu hakkında olumlu adımlar atmaya çağırdı. Pekin'in geçtiğimiz Haziran ayında Hong Kong'da uygulama kararı aldığı Ulusal Güvenlik Yasası konusundaki kaygılarını da Wang'a aktaran Suga, Çin'den 2011 Fukushima nükleer felaketinin ardından bazı Japon gıda ürünlerine getirilen ithalat kısıtlamalarını hafifletmesini ve Kuzey Kore tarafından kaçırılan Japon vatandaşları sorununun çözümü konusunda Tokyo'ya destek olmasını beklediğini belirtti.

İlişkileri geliştirmek istiyoruz
Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Wang, Pekin'in Tokyo ile ilişkilerini iyileştirmeye çalıştığını ve Doğu Çin Denizi'ndeki anlaşmazlığın buna engel olmaması gerektiğini söyledi. Wang, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in küresel korona virüs salgınıyla mücadele, ekonomik toparlanma çabalarında işbirliği ve Tokyo Olimpiyatları'nın gerçekleşmesi konusunda desteğini dile getiren bir mesajı Suga'ya ilettiğini de sözlerine ekledi.

Motegi ile görüşmüştü
Wang dün Japon mevkidaşı Toshimitsu Motegi ile bir araya gelmiş, ikili Kovid-19 salgını ile mücadelede işbirliğini sürdürme konusunda mutabık kalmıştı. Ayrıca ay sonunda iki ülke arasındaki iş seyahatlerine devam edilmesine yönelik karar alınan görüşmede Motegi'nin, Senkaku Adaları sorunu konusunda ülkesinin tutumunu Wang'a ilettiği bildirilmişti.
Motegi, Hong Kong ve Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi hakkındaki endişelerini de mevkidaşı ile paylaşmıştı.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.