DEAŞ'lı militanlar Endonezya'da 4 Hristiyan’ı öldürdü

Polis memurları Endonezya'nın Sulawesi adasındaki saldırı mahallinde incelemede bulunurken  (AFP)
Polis memurları Endonezya'nın Sulawesi adasındaki saldırı mahallinde incelemede bulunurken (AFP)
TT

DEAŞ'lı militanlar Endonezya'da 4 Hristiyan’ı öldürdü

Polis memurları Endonezya'nın Sulawesi adasındaki saldırı mahallinde incelemede bulunurken  (AFP)
Polis memurları Endonezya'nın Sulawesi adasındaki saldırı mahallinde incelemede bulunurken (AFP)

Endonezya hükümeti tarafından bugün (Cumartesi) yapılan açıklamaya göre DEAŞ bağlantılı aşırılık yanlısı bir grup, Endonezya'nın Sulawesi adasında bulunan bir köyde 4 Hristiyan’ı öldürdü. Açıklamaya göre ölenlerden birinin başı kesilirken, diğeri diri diri yakılarak öldürüldü.
Bölgedeki bir polis memuru AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, kılıç ve ateşli silahlar taşıyan teröristlerin Cuma sabahı adanın merkezindeki Lembontongoa köyüne geldiklerini, 4 kişiyi öldürdüklerini ve dua ve dini törenlerin yapıldığı bir ev de dahil olmak üzere 6 evi ateşe verdiklerini açıkladı. Polis, saldırının nedeninin henüz bilinmediğini ve şuana kadar kimsenin yakalanamadığını belirtti.
Ancak yetkililer, saldırının büyük olasılıkla Sulawesi adasında bulunan ve ülkede DEAŞ’a bağlı bir dizi terörist gruptan biri olan "Doğu Endonezya Mücahidleri" grubu tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.
Dünyanın en fazla Müslüman nüfusa sahip ülkesi Endonezya, yıllardır aşırılık yanlısı terörist grupların şiddet eylemleriyle karşı karşıya kalırken, Orta Sulawesi eyaleti de Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında onlarca yıldır süren şiddete tanık oluyor.
Yerel polis şefi Yoga Priyahutama, "Grubun üyelerinin fotoğrafları saldırının tanıklarına gösterildikten sonra saldırganların gerçekten "Doğu Endonezya Mücahidleri" grubundan olduğu sonucuna vardık" dedi.
Cuma günü erken saatlerde yaklaşık sekiz silahlı kişinin düzenlediği saldırı sırasında bölgedeki kilise boştu. Polis şefi, o sırada şans eseri olarak insanların çoğunun evinde olduğunu belirtti.
Köy lideri Rifai, ölen 4 kişinin erkek olduğunu söyledi. Birinin bıçaklandığını, ikincisinin başının kesildiğini, üçüncüsünün başının tamamen kesilmeden öldürüldüğünü, dördüncüsünün ise evinde diri diri yakıldığını kaydetti. 
Söz konusu saldırı gerçekten Doğu Endonezya Mücahidleri tarafından gerçekleştirildiyse, terörle mücadele güçlerinin grubun liderini 4 yıl önce öldürmesinden bu yana ilk saldırı olacak.
Cakarta’da terör uzmanı olan Sidney Jones, 2018'de yaptığı açıklamada, bu grubun Sulawesi köyünde bir deprem ve ardından yaşanan tsunami nedeniyle üyelerini  Palu'ya gönderdiğinden şüphelendiğini söyledi. Ayrıca bölgede, insani yardım çalışanı maskesi altında çalıştıklarını, ancak aslında yeni üyeler toplamakla görevlendirildiklerini kaydetti.



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times