Netanyahu Biden dönemine hazırlanıyor: İsrail-Mısır-Filistin işbirliği teklifi

New York 2018'deki Birleşmiş Milletler toplantılarının oturum aralarında Sisi-Netanyahu toplantısı (Şarku’l Avsat)
New York 2018'deki Birleşmiş Milletler toplantılarının oturum aralarında Sisi-Netanyahu toplantısı (Şarku’l Avsat)
TT

Netanyahu Biden dönemine hazırlanıyor: İsrail-Mısır-Filistin işbirliği teklifi

New York 2018'deki Birleşmiş Milletler toplantılarının oturum aralarında Sisi-Netanyahu toplantısı (Şarku’l Avsat)
New York 2018'deki Birleşmiş Milletler toplantılarının oturum aralarında Sisi-Netanyahu toplantısı (Şarku’l Avsat)

Tel Aviv’deki siyasi kaynakların aktardığına göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır’ı yakın zamanda ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile özellikle ekonomik işbirliği konularında görüşme talebini Mısır Cumhurbaşkanlığı makamına iletti.
Kaynaklar, Netanyahu’nun BAE, Bahreyn ve Sudan arasında yapılan normalleşme anlaşmalarının, İsrail ile Mısır arasındaki ilişkiye nasıl yansıyacağı hakkında Mısır tarafında soru işareti oluşturduğunu vurguladı. Bu nedenle Netanyahu, Mısır liderliğine, Arap dünyasıyla ilişkilerin hiçbir şekilde Mısır aleyhine geliştirmek istenmediğini açıklamak istiyor.
Bu ziyarette Netanyahu, Mısır ile ilişkilerini her düzeyde nasıl derinleştirebileceğini müzakere etmek ve Mısır’ın bölgesel çabalarına katkıda bulunmak istediğini vurgulayacak. Netanyahu, öncelikle Mısır-Ürdün-Filistin arasındaki ilişkinin barış sürecini desteklemesiyle birlikte ABD politikasında ortak tutumla da ilgileniyor. Netanyahu’nun önde gelen bir danışmanı, onun, Sisi aracılığıyla Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbasla yeni esaslar üzerinde anlaşma ve ilişkileri geliştirmek istediğini belirtti.
Netanyahu aynı zamanda kendisini bazı Arap devletleriyle aynı siperde görüyor. Onların da eski Başkan Barak Obama ile ilişkileri kötüyken ABD Başkanı Donald Trump ile iyi ilişkiler geliştirdiler. Şimdi yeni seçilen Amerikan Başkanı Joe Biden ile yeniden Obama dönemi atmosferinin tekrarlanmasını engelleyecek bir koordinasyon için yeni bir sayfa açılmasına katkıda bulunmak istiyor. Biden yönetimine karşı olmayan Netanyahu "Amerika Birleşik Devletleri'nin öncü rolünü tesis etmek ve onunla bölgedeki dostları arasındaki ittifakı güçlendirmek için Biden ile işbirliği yapmak" amacıyla Ortadoğu ittifakı oluşturmaya çalışıyor.
İsrail merkezli Maariv gazetesi, Netanyahu'nun muhtemel Kahire ziyaretinin özellikle ekonomik ilişkileri güçlendirmeyi amaçladığını bildirdi. Gazete, ziyaretin, Netanyahu'nun Sisi ile görüşmesine ek diğer Arap ülkeleriyle ekonomik ve turizm alanında geliştirilen ilişkilerin Mısır aleyhine olmayacağını kanıtlamak amacı taşıdığını yazdı. Bu çerçevede İsrail ve Mısır heyetleri arasında ortak ekonomik projelerin tartışılacağı ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirileceği bir toplantı planlanması bekleniyor. Bunun bir işareti olarak iki ülke, Sina kara yolunu yeniden açtı. Geçen hafta İsrailli turistler Mısır turizm merkezlerine gelmeye başladı.
Netanyahu on yıl önce 2010 yılında Mısır'a yaptığı son ziyarette, dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmüş ve bu görüşmede İsrail ile Filistin Yönetimi arasında doğrudan müzakerelerin başlatılmasını tartışmışlardı. Ziyaret, dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın İsrail ile Gazze arasında ilişkinin “tam olarak kesilmesi” çağrısı nedeniyle gergin bir atmosferde gerçekleşmişti. Mısır 2016 yılında Netanyahu’nun Kahire ziyaretini iptal etmişti. Nedeni ise, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'in Mısır’ın, İsrail'in isteği üzerine Gazze ile Sina Yarımadası arasındaki tünelleri sular altında bıraktığı yönündeki açıklamalarıydı. En son 2017 yılının Eylül ayında Netanyahu ve Sisi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun oturum aralarında New York'ta kısa bir toplantı yapmıştı.



Witkoff, Zelenskiy ve Avrupalı ​​liderlerle görüşmek üzere Berlin'e gidiyor

ABD Özel Temsilcisi Steve Wittkoff (Reuters)
ABD Özel Temsilcisi Steve Wittkoff (Reuters)
TT

Witkoff, Zelenskiy ve Avrupalı ​​liderlerle görüşmek üzere Berlin'e gidiyor

ABD Özel Temsilcisi Steve Wittkoff (Reuters)
ABD Özel Temsilcisi Steve Wittkoff (Reuters)

Konu hakkında bilgi sahibi bir ABD yetkilisi, Büyükelçi Steve Wittkoff ve Başkan Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'in bu hafta Berlin'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Avrupalı ​​liderlerle görüşeceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre yetkili, Wittkoff'un yarın ve pazartesi günleri Fransa, İngiltere ve Almanya'dan yetkililerle de görüşeceğini ifade etti.

Üst düzey bir ABD yetkilisi, Alman Basın Ajansı'na (DPA) Witkoff'un Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ve Avrupalı ​​yetkililerle görüşeceğini doğruladı.

Zelenskiy'nin pazartesi günü Berlin’e gelerek Almanya Başbakanı Friedrich Merz, çeşitli Avrupa devlet ve hükümet başkanları ile Avrupa Birliği ve NATO liderleriyle görüşmesi bekleniyor.

Witkoff, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmeye yönelik ABD önerisi konusunda Ukrayna ve Rusya ile müzakerelere öncülük etti. Witkoff'un gönderilmesi kararı, Washington'un savaşın sona erdirilmesi planının şartları konusunda Kiev ile kalan farklılıkları giderme konusundaki artan aciliyetini vurguluyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Almanya Şansölyesi Friedrich Merz'in de toplantıya katılması bekleniyor.

Beyaz Saray perşembe günü yaptığı açıklamada, Trump'ın barış görüşmelerinde ilerleme kaydedilebileceğine inanması halinde, ancak o zaman toplantıya bir yetkili göndereceğini belirtti.


Haberlere göre Herzog, Trump ile görüşmesinden önce Netanyahu'yu affetme konusunda bir karar vermeyecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Haberlere göre Herzog, Trump ile görüşmesinden önce Netanyahu'yu affetme konusunda bir karar vermeyecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump (AP)

İsrail Yayın Kurumu, herhangi bir kaynak göstermeden, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere ABD'ye gitmesinden önce kendisine af çıkarılması konusunda bir karar vermesinin olası olmadığını bildirdi.

Times of Israel'e göre, bu durumun Trump'ın Netanyahu ile görüşmesinde af konusunun gündeme gelebileceği anlamına geldiğini de belirtti.

Netanyahu, üç yolsuzluk davasıyla karşı karşıya; bunlardan biri, Netanyahu ile Yediot Aharonot gazetesinin genel yayın yönetmeni Arnon Mozes arasında "rakip gazeteleri zayıflatmak karşılığında medyada daha fazla yer alma" konusunda yapılan gizli görüşmeleri içeriyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yıllardır süren yolsuzluk davasında affedilmesi için geçen pazar günü Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a başvuruda bulundu.Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Netanyahu, ceza yargılamasının İsrail'i yönetme yeteneğini engellediğini ve affın devletin kamu yararına hizmet edeceğini savundu.

İsrail'in kuruluşundan bu yana en uzun süre görev yapan başbakanı olan Netanyahu, rüşvet, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma suçlamalarını uzun zamandır reddediyor.

Reuters'e göre avukatları cumhurbaşkanlığı ofisine yazdıkları bir mektupta Netanyahu'nun, yasal sürecin tamamen beraatiyle sonuçlanacağına hala inandığını belirtti.


Kaynaklar: Biden dönemi boyunca Amerika Birleşik Devletleri İsrail'den istihbarat bilgilerini gizledi

İsrailli bir asker, 6 Aralık 2023'te güney İsrail'den Gazze Şeridi üzerine bir İsrail insansız hava aracı fırlatıyor (AFP)
İsrailli bir asker, 6 Aralık 2023'te güney İsrail'den Gazze Şeridi üzerine bir İsrail insansız hava aracı fırlatıyor (AFP)
TT

Kaynaklar: Biden dönemi boyunca Amerika Birleşik Devletleri İsrail'den istihbarat bilgilerini gizledi

İsrailli bir asker, 6 Aralık 2023'te güney İsrail'den Gazze Şeridi üzerine bir İsrail insansız hava aracı fırlatıyor (AFP)
İsrailli bir asker, 6 Aralık 2023'te güney İsrail'den Gazze Şeridi üzerine bir İsrail insansız hava aracı fırlatıyor (AFP)

Konuyla ilgili bilgi sahibi altı kaynak, eski Başkan Joe Biden'ın yönetimi sırasında ABD istihbarat yetkililerinin, Gazze'deki savaş çabalarının yürütülme biçimine ilişkin endişeler nedeniyle İsrail ile bazı önemli bilgilerin paylaşımını geçici olarak askıya aldığını söyledi.

2024 yılının ikinci yarısında ABD, İsrail hükümetinin rehineleri ve Hamas militanlarını hedef almak için kullandığı Gazze üzerinde uçan bir ABD insansız hava aracının canlı yayınını kesti. Kaynaklardan beşi, askıya alma işleminin en az birkaç gün sürdüğünü belirtti.

İki kaynak, ABD'nin ayrıca İsrail'in Gazze'deki kritik askeri tesisleri hedef alma çabalarında belirli istihbaratı nasıl kullanabileceğine dair kısıtlamalar getirdiğini söyledi.

Her iki kaynak da kararın ne zaman alındığını belirtmekten kaçındı. Tüm kaynaklar, ABD istihbarat bilgilerini tartışmak için anonim kalmayı talep etti. Karar, ABD istihbarat camiasında Gazze'deki İsrail askeri operasyonlarında öldürülen sivillerin sayısı hakkındaki artan endişelerle birlikte geldi.

Kaynaklar, yetkililerin, İsrail'in iç güvenlik servisi Şin Bet tarafından Filistinli tutsaklara yapılan kötü muameleden endişe duyduğunu bildirdi.

Kaynaklardan üçü, yetkililerin ayrıca İsrail'in ABD istihbaratını kullanırken savaş hukukuna uyacağına dair yeterli güvence vermemesinden de endişe duyduğunu belirtti.

ABD yasalarına göre, istihbarat teşkilatları herhangi bir yabancı ülkeyle bilgi paylaşmadan önce bu güvenlik önlemlerini almak zorundadır.

İki kaynak, istihbarat camiası içinde bilgi saklama kararının sınırlı ve taktiksel olduğunu ve Biden yönetiminin istihbarat paylaşımı ve silah transferi yoluyla İsrail'e desteğini sürdürme politikasını koruduğunu belirtti.

Kaynaklar, yetkililerin, İsrail'in ABD istihbarat bilgilerini savaş hukukuna uygun olarak kullanmasını sağlamaya çalıştığını ifade etti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, istihbarat yetkililerinin Beyaz Saray'dan emir almaya gerek duymadan belirli bilgi paylaşımı kararlarını derhal alma yetkisine sahip olduğunu söyledi. Başka bir bilgi sahibi kaynak ise İsrail'in ABD istihbarat bilgilerinin kullanım şeklini değiştirme taleplerinin, bu bilgilerin nasıl kullanılacağına dair yeni güvenceler gerektireceğini belirtti.

Reuters, bu kararların tarihlerini veya Başkan Joe Biden'ın bunlardan haberdar olup olmadığını belirleyemedi. Biden'ın sözcüsü ise yorum talebine yanıt vermedi.