Tunus Cumhurbaşkanı ile Başbakan Meşişi taraftarları, karşılıklı ‘vatana ihanet’ ithamlarında bulundu

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (Şarku’l Avsat)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (Şarku’l Avsat)
TT

Tunus Cumhurbaşkanı ile Başbakan Meşişi taraftarları, karşılıklı ‘vatana ihanet’ ithamlarında bulundu

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (Şarku’l Avsat)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (Şarku’l Avsat)

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, dün Ordu Yüksek Konseyi acil toplantısında, bazı muhaliflere vatana ihanet suçlamalarında bulundu. Said, isimlerini şimdilik vermediği, ancak “zamanı geldiğinde” ifşa edeceğini söylediği bu kişileri “son 10 yıldaki hükümetlerin siyasi, ekonomik ve sosyal başarısızlığından, 2010 yılı sonunda öfkelenen gençliğin yalnız bırakılmasından” sorumlu tuttu.
Said; partileri, lobileri ve karanlık odaları devleti ümitsizce yok etme çabasıyla ülkeyi teröre, şiddete ve kaosa sürüklemeye çalışmakla, şiddetli toplumsal huzursuzluk ve hareketliliği kışkırtmakla suçladı. Aynı zamanda, “Devletin güçlü olduğu ve çökmeyeceğine dair herkese güven verebilirim” ifadelerini kullanarak askeri ve güvenlik güçlerine dikkati çekti.
Cumhurbaşkanı Said, Ordu Yüksek Konseyi acil toplantısına, hükümet ve parlamento başkanları, aynı zamanda siyasi sahnede pek çok soruyu gündeme getiren Milli Güvenlik Yüksek Kurulu'nun iki üyesi Hişam el-Meşişi ve Raşid Gannuşi’yi davet etmedi.
Bu siyasi yükseliş, Zeynel Abidin bin Ali iktidarının çöküşüne yol açan ayaklanmanın 10. yıldönümü kutlamalarıyla aynı zamana denk geldi. Nitekim bazı üst düzey siyasetçiler, parti ve sendika liderleri, Kartaca Cumhurbaşkanlığı Sarayı danışmanları, bakanlar ve parlamento başkanlığı ile karşılıklı ‘vatana ihanet’ suçlamalarında bulundu. Sol kanattaki “Tunus Projesi Hareketi” Genel Sekreteri ve eski Bakan Muhsin Merzuk, Kartaca Sarayı’nı Başbakan Meşişi’nin birkaç gün önce Paris'e yaptığı resmi ziyareti iptal etmek amacıyla Tunus’taki büyükelçileri aracılığıyla Fransa ve İtalya'ya baskı uygulamakla suçladı. Meşişi’nin aynı zamanda Roma ziyaretinde bulunması bekleniyordu; ancak bu ziyaretin ‘sağlık nedenleri dolayısıyla’ son dakikada ertelendiği açıklanmıştı. Fransa'nın Tunus Büyükelçisi ise Muhsin Merzuk’un bu iddialarını resmi olarak yalanladı.
Eski Dışişleri Bakanı ve Nahda Hareketi liderlerinden Refik Abdüsselam ise Muhsin Merzuk’un Kartaca Sarayı aleyhindeki suçlamalarının arkasında durdu. Aynı zamanda şu anki Dışişleri Bakanı Osman el-Cerendi’yi başkanlık sarayının baskılarına boyun eğmekle, Meşişi hükümetini zayıflatma planına katılmak ve “Başbakan’ın Paris ve Roma ziyaretlerini iptal etmeye” çalışmakla suçladı.
Meşişi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, bir hükümet heyeti başkanlığında Roma’ya resmi bir ziyarette bulunma davetini yeniledi. Fransız Büyükelçisi ise “Tunus ile Paris arasındaki ekonomik, siyasi ve güvenlik ortaklığına ilişkin yeni kararlar, iki ülkenin hükümet başkanları liderliğindeki Tunus-Fransız Yüksek Komisyonu’nun Tunus'taki toplantısı vesilesiyle önümüzdeki Mart ayında çıkarılacak” açıklamalarında bulundu.
Tunus'taki Avrupa Birliği Komisyonu'ndan diplomatik kaynaklar, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, Avrupalı ​​Tunus büyükelçilerinin Kartaca’daki bir otelde Başbakan ile öğle yemeği ve resmi çalışma toplantısı düzenlediklerini bildirdi. Kaynaklar, büyükelçiliklerin Başbakan Meşişi’ye yönelik desteklerini, ülkenin benzeri görülmemiş bir ekonomik, sosyal ve siyasi krizden geçtiği bir dönemde hükümetin çabalarını desteklediklerini dile getirdi.
Bazı aktivistler, ‘kapsamlı yolsuzluk şüphesiyle’ üst düzey 12 yetkili ile birlikte Başsavcılık kararıyla tutuklanan Çevre ve Yerel İşler Bakanı Mustafa el-Arvi’nin görevden alınması kararının ardından Meşişi lehine bir medya kampanyası düzenledi.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.