Libya’da UMH ile LUO arasındaki tutukluların takası askeri gerilimi düşürdü

UNSMIL, ateşkes anlaşmasının şartlarının uygulanmasında daha hızlı olunmasını istedi

Mareşal Hafter, Bingazi'de Bağımsızlık Günü kutlamaları vesilesiyle LUO üyelerini selamladı (Reuters)
Mareşal Hafter, Bingazi'de Bağımsızlık Günü kutlamaları vesilesiyle LUO üyelerini selamladı (Reuters)
TT

Libya’da UMH ile LUO arasındaki tutukluların takası askeri gerilimi düşürdü

Mareşal Hafter, Bingazi'de Bağımsızlık Günü kutlamaları vesilesiyle LUO üyelerini selamladı (Reuters)
Mareşal Hafter, Bingazi'de Bağımsızlık Günü kutlamaları vesilesiyle LUO üyelerini selamladı (Reuters)

Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) güçleri ile Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçler arasında karşılıklı olarak yapılan suçlamalara, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) himayesindeki ateşkesin kırılganlığına ve iki tarafın da temas alanlarında askeri takviyeleri artırmasına rağmen dün akşam taraflar arasında 5 + 5 Ortak Askeri Komite çerçevesinde tutuklu takası gerçekleşti.
UMH’ye bağlı 18 tutuklunun LUO’ya bağlı 33 tutuklu karşılığında serbest bırakılmasını öngören takas, Ortak Askeri Komite üyelerinin yanı sıra Zintan ve Sabratha şehirlerinin ileri gelenlerinin huzurunda gerçekleşti. Ülkenin güneybatısındaki Eş-Şuveyrif bölgesinde (başkent Trablus'un 417 kilometre güneyinde) gerçekleşen takas ile ilgili olarak açıklamada bulunan LUO'ya bağlı Ahlaki Rehberlik İdaresi Başkanı Tuğgeneral Halid el-Mahcub, “Ateşkes anlaşmasının sonucuna uygun olarak tüm tutuklular serbest bırakılana kadar çabalarımız devam edecek” şeklinde konuştu.
Yerel basında yer alan haberlere göre LUO tarafından salıverilen Sabrathalıların dönüşleri havai fişeklerle ve havaya ateş edilerek kutlandı.
Bununla birlikte Ortak Askeri Komite, iki parti arasındaki tutuklu değişimini memnuniyetle karşıladı Komite tarafından dün yapılan açıklamada, ‘tüm ülkenin ve halkının barış ve güvenliğinin sağlanması için ilerleme kaydetme konusunda kararlılık’ vurgusu yapıldı.
UNSMIL, taraflar arasındaki takasın bölgenin ileri gelenlerinin gayretleri ve iyi niyetleriyle gerçekleşen ‘büyük bir başarı’ olarak niteledi.
Cuma akşamı bir açıklama yapan UNSMIL, tarafları, geçtiğimiz Ekim ayında Cenevre'de imzalanan ateşkes anlaşması kapsamında tüm tutukluların takasının tamamlanması da dahil olmak üzere tüm şartlarının uygulanması konusunda daha hızlı davranılması çağrısında bulundu.
5+5 Ortak Askeri Komite, geçtiğimiz Kasım ayında, tarafların kendi mevzilerine geri dönmeleri, yabancı güçlerin temas hatlarından çekilmesi, tüm tutukluların takas edilmesi, BM ekiplerinin, Genel İstihbarat Servisi ile iş birliği içinde mayınları temizlemesi ve nefret söylemiyle mücadele edilmesi dahil olmak üzere ateşkesin uygulanmasıyla ilgili bir takım koşullar üzerinde anlaştı.
Öte yandan LUO Askeri Bilgi Bürosu tarafından yayınlanan verilere göre Libya Bağımsızlık Günü kutlamaları sırasında düzenlenen geçit töreninde Hafter’in önünde LUO’ya bağlı 25 binden fazla asker geçiş yaptı. Askerler, ‘ülkenin bağımsızlığını elinden almak ve çıkarlarını açgözlülük yapanlara rehin vermek isteyen ajanlarla ittifak halinde olan dönemin işgalcilerine karşı anavatanı savunmaya hazır olduklarını’ ilan ettiler.
Düzenlenen büyük askeri geçit töreni, ülkenin güveliğini sağlamak ve Libya’nın denizde, karada ve havada egemenliğini korumak için sınırlarda konuşlu LUO birliklerinin yanı sıra geri kalanının üslerde ve kamplarda çeşitli günlük işlerini de yürütebildiğine dair bir mesajı barındırıyordu.
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ateşkesi güçlendirme ve siyasi süreci ilerletme çabalarını görüşmek üzere önümüzdeki Çarşamba günü UMH Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir es-Siyale ile Moskova'da bir araya geleceğini açıkladı.
Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Rusya'nın Libya konusundaki tutumu hakkındaki açıklamalarını eleştiren Zaharova, ABD'nin 2011 yılında NATO’daki müttefikleri ile birlikte bu ülkeye açıkça silahlı saldırı başlattığını ve ülkenin sosyal ve ekonomik altyapısını tahrip ettiğini belirtti. Zaharova, ‘ABD’nin fitilini ateşlediği krizi çözmekten uzun süre uzak durduğunu’ söyledi.
Bununla birlikte Zaharova Rus güvenlik şirketi Wagner'e bağlı paralı askerler ile ilgili bir soru üzerine, “Libya'da Rus hizmet birimlerinden personel bulunmamaktadır. Rusya Federasyonu kanunları paralı askerlerin faaliyetlerini kapsamamaktadır” ifadelerini kullandı. Öte yandan Rusya’nın 2011’den bu yana UNSMIL’ın görev süresinin uzatılmasına itiraz ettiğini biliniyor. Ancak Zaharova, açıklamasında ‘Amerikalıların, BM’nin Libya’da barış yolunda kaydettiği ilerlemeleri baltalamaya çalıştığını’ söyledi.
Zaharova ayrıca Washington'ı, Mart 2020'de istifa eden BM’nin Libya Özel Temsilcisi Lübnanlı diplomat Gassan Selame'nin yerine yeni bir temsilci atanmasını önlemek amacıyla BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyesi statüsünü kötüye kullanmakla suçladı. Zaharova, BM Genel Sekreteri tarafından önerilen, Rusya dahil BMGK üyelerinin ezici çoğunluğunun desteğini alan ve oldukça değerli isimler olduklarını belirttiği en az iki Afrikalı yetkilinin adaylığının Amerikalılar tarafından herhangi bir neden göstermeksizin reddedildiğini söyledi.
Zaharova ABD vatandaşı ve eski bir üst düzey ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanı olan Stephanie Williams'ın Mart ayından Aralık ortasına kadar UNMIL’e başkanlık yapmasını küçümseyen bir üslupla ‘inanılmaz bir tesadüf’ olarak niteledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ülkesinin ‘gerçekle hiçbir ilgisi olmayan sahte bir Libya dinarı bastığı’ iddiasıyla ilgili olarak ise banknotların likidite eksikliğini telafi etmek için sözleşmeler kapsamında Libya genelinde kullanılmak üzere bastırıldığını açıkladı.



Hamas’tan protestoculara uyarı geldi: İşbirlikçiler cezalandırılacak

Gazze'de Hamas karşıtı protestolar sürerken, İsrail ordusunun savaşın başından beri öldürdüğü Filistinli sayısı 50 bini geçti (AFP)
Gazze'de Hamas karşıtı protestolar sürerken, İsrail ordusunun savaşın başından beri öldürdüğü Filistinli sayısı 50 bini geçti (AFP)
TT

Hamas’tan protestoculara uyarı geldi: İşbirlikçiler cezalandırılacak

Gazze'de Hamas karşıtı protestolar sürerken, İsrail ordusunun savaşın başından beri öldürdüğü Filistinli sayısı 50 bini geçti (AFP)
Gazze'de Hamas karşıtı protestolar sürerken, İsrail ordusunun savaşın başından beri öldürdüğü Filistinli sayısı 50 bini geçti (AFP)

Gazze’deki Hamas karşıtı eylemler üçüncü gününe girdi. Filistinli örgüt, İsrail'in çıkarlarına hizmet edenlerin "cezalandırılacağı" uyarısını yaptı.

Reuters’ın aktardığına göre Gazze’nin kuzeyinde salı günü başlayan eylemler, bölgenin merkezine doğru yayılıyor. Ancak Hamas’a bağlı polis ve güvenlik güçlerinin, sokaklara dökülen yüzlerce eylemciye müdahale etmediği aktarılıyor.

“Hamas defol” ve “Barış istiyoruz” sloganlarıyla yürüyüş düzenleyen eylemciler, İsrail saldırılarının ve 18 yıllık Hamas yönetiminin sonlandırılmasını talep ediyor.

New York Times’ın iletişime geçtiği protestoculardan Ahmed Masri, şu ifadeleri kullanıyor:

Hamas'ın gitmesi gerekiyor. Gitmezlerse akan kan, savaşlar ve yıkım durmayacak.

Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliye’de yaşayan Filistinli analist Ekrem Atallah, Hamas’ın savaşçılarını sokağa çıkarması durumunda İsrail ordusu tarafından hedef alınmalarından endişelendiğini söylüyor. Analist, örgütün protestolara yönelik dikkatli davrandığını belirtiyor:

Bu harekete nasıl karşı koyabilirler? Güç kullanarak mı? Bu daha da büyük bir öfkeye neden olur.

Başta Hamas olmak üzere çeşitli Filistinli direniş örgütlerinin yer aldığı gruplar ortak bir açıklama yayımlayarak, “şüpheli eylemlerin liderlerinin cezalandırılacağı” uyarısında bulundu:

Siyonist imha makinesinin durmaksızın çalıştığını görmezden gelerek direnişi suçlamakta ve işgali aklamakta ısrar ediyorlar. Dolayısıyla bu şüpheli şahıslar, halkımızın kanının dökülmesinden en az işgalciler kadar sorumludur ve buna göre muamele göreceklerdir.

Hamas yetkilileri, halkın protesto hakkına sahip olduğunu fakat eylemlerin başka siyasi amaçlar için kullanılmasına izin vermeyeceklerini belirtiyor. Filistinli örgüt, İsrail destekli bazı kişilerin eylemleri örgütlediğini savunuyor.

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla Reuters’a konuşan bir eylemciyse şunları söylüyor:

Biz direnişe karşı değiliz. Biz savaşa karşıyız. Bu kadar savaş yeter, yorulduk. Savaşlara karşı çıktıkları için, bombardıman ve açlık olmadan yaşamak istedikleri için insanlara işbirlikçi diyemezsiniz.

İsrail ise Gazze’de üç gündür süren eylemlere desteğiyle dikkat çekiyor. Savunma Bakanı Israel Katz, Hamas’ın protestolara kulak vermesini ve rehineleri serbest bırakarak savaşı sonlandırmasını istedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise protestoların, Gazze’ye saldırıları yeniden başlatma kararının “doğru hamle” olduğunu gösterdiğini iddia etti.

19 Ocak 2024’te yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 2 Mart'ta sona ermişti. İsrail, 1700'den fazla Filistinli mahkumu salıvermiş, Hamas da 8’i ölü 33 İsrailli ve 5 Taylandlı rehineyi serbest bırakmıştı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için ikinci aşamaya geçilememişti. Tel Aviv yönetimi, 2 Mart'ta Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişini durdurmuş, 9 Mart'ta da bölgeye elektrik tedarikini kesmişti. Bunların ardından İsrail ordusu, 18 Mart’ta ateşkes sürecini bozarak Gazze’ye saldırıları yeniden başlatmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, New York Times, Times of Israel