Yemen Sağlık Bakanı Şarku’l Avsat’a konuştu: Kral Selman Hastanesi Mehra kenti için bir dönüm noktası

Yemen Sağlık Bakanı Şarku’l Avsat’a konuştu: Kral Selman Hastanesi Mehra kenti için bir dönüm noktası
TT

Yemen Sağlık Bakanı Şarku’l Avsat’a konuştu: Kral Selman Hastanesi Mehra kenti için bir dönüm noktası

Yemen Sağlık Bakanı Şarku’l Avsat’a konuştu: Kral Selman Hastanesi Mehra kenti için bir dönüm noktası

Yemen Halk Sağlığı ve Nüfus Bakanı Dr. Kasım Muhammed Buheyb, ülkenin farklı bölgelerinde en büyük projelerin uygulanması için anlaşmalar imzalanmasıyla birlikte Suudi Arabistan Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı'nın gösterdiği çabaları takdir etti.
Bakan Buheyb, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, "Yeni Yemen hükümetinin ilk iş gününde, Mehra kentindeki Kral Selman Eğitim ve Tıp Şehri'nin kurulması projesinin ilk aşaması da dahil olmak üzere, Suudi Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı tarafından üstlenilen muazzam projelerin imzalanmasına tanık olması büyük bir şans" dedi.
Buheyb açıklamasında, “bu aşamanın 100'den fazla yatak kapasiteli bir eğitim hastanesinin kurulmasına ve ardından Tıp Şehri kampüsünde bir tıp fakültesi ve diğer meslek yüksekokullarının kurulmasına tanıklık edeceğini" bildirdi.
Bakan Buheyb sözlerinin devamında, "Bu proje, valilikte ve genel olarak Yemen'in doğusunda sağlık ve kalkınma hizmetleri açısından bir dönüm noktası olacak" dedi. Sağlık sektöründeki bu projelerin  yanı sıra, Uluslararası Aden Havalimanı’nın ve Marib’de bulunan 40 km uzunluğundaki el-Abr uluslararası karayolunun rehabilitasyon projesinin de Yemen'de altyapı ve ekonomiye büyük bir destek sağlayacağını belirten Buheyb, "Bir sonraki adımda daha iyisi olacak" dedi.
Yemen Bayındırlık ve Yol Bakanı Mühendis Mani Bayemin ise, özellikle aşınarak yıpranması ve bakım eksikliğinden dolayı şahit olunan korkunç kazalar nedeniyle Yemenliler tarafından "ölüm yolu" olarak nitelendirilen el-Abr uluslararası karayolunun onarılması projesini içerdiği için Suudi Programı aracılığıyla bu öncü projelerin imzalanmasının önemine dikkati çekti.
Bakan Bayemin, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin huzurunda anayasa yemini edildikten sonraki ilk çalışmamız olarak Cumhurbaşkanı Hadi, Suudi Yemen Programının Riyad’daki Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Yemen'de, can ve mal kaybına neden olan kazalara sebep olması nedeniyle ölüm yolu olarak nitelendirilen el-Abr karayolu projesinin de bulunduğu bir dizi kalkınma projesini başlatmak için bir anlaşma imzaladı.”
Projenin 130 km uzunluğunda üç aşamaya ayrıldığını, anlaşmanın imzalanmasının ardından 40 km uzunluğundaki ilk etabın başlayacağını belirten Bayemin, “uluslararası standartlara ve niteliklere uygun olarak uluslararası yolun 7 metreden 11,5 metreye kadar genişletileceğini” kaydetti.
Projenin yeni hükümetin ilk çalışmalarından biri olduğunu belirten Bakan Bayemin, “Büyükelçi Muhammed Al Cabir başkanlığındaki Suudi Arabistan-Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı’ndan, meşruiyeti destekleme koalisyonundan bazı ülkelerin büyükelçilerinin huzurunda büyük bir desteğe ve meşruiyete yön veren çabaları desteklemek için eşsiz bir çabaya şahit olduk” diye konuştu.
Yemenli Bakan, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Bakanlığının acil projeler paketini uygulamaya başlamak için planlar hazırladığını ve Yemen vatandaşlarının kısa sürede bunlara şahit olacağını vurguladı. Bayemin açıklamasında, “Genel olarak hükümetin ve özelde ise bakanlığın planlarını başarılı kılmak için herkesin işbirliği yapacağını umuyoruz” dedi.



Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
TT

Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati bugün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin altyapısının yeniden inşa edilmesinin ve insani yardımların bölgeye güvenli, hızlı ve engelsiz şekilde ulaşmasının önemini vurguladı.

Açıklama, Abdulati’nin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetimi Komiseri Hadja Lahbib ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Temim Hallaf tarafından duyuruldu.

Hallaf’ın açıklamasına göre Abdulati, mart ayında yayımlanan ortak bildiriyle Mısır-AB ilişkilerinin kapsamlı ve stratejik bir ortaklığa yükseltilmesinden bu yana yaşanan olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşıladı. Bakan, ortaklığın altı ana ekseninin uygulanması çerçevesinde karşılıklı çıkar alanlarında iş birliğini güçlendirmeye kararlı olduklarını belirtti. Ayrıca uluslararası toplumun bölgedeki jeopolitik krizler ile mülteci ve göçmen sorunlarının yükünü paylaşma sorumluluğunu hatırlatarak, komşu ülkelerdeki krizler nedeniyle milyonlarca yabancıya ev sahipliği yapan Mısır’ın ağır bir yük taşıdığını ifade etti.

Abdulati, Lahbib’i Gazze Şeridi’ndeki son duruma ve ateşkesin Şarm eş-Şeyh Barış Anlaşması doğrultusunda kalıcı hâle getirilmesine yönelik yürütülen çabalara dair bilgilendirdi. Ayrıca Mısır’ın, erken toparlanma, yeniden inşa ve Gazze’nin kalkınmasını ele alacak uluslararası konferansa yönelik hazırlıklarını sürdürdüğünü aktardı.

Mısır Dışişleri Bakanı, 20 Kasım’da Brüksel’de yapılan Filistin Bağışçılar Grubu’nun ilk toplantısını da memnuniyetle karşıladı. AB ve üye ülkelerden yeniden imar sürecinin finansmanına etkin katılım beklediklerini belirten Abdulati, Filistin halkına ve Filistin Yönetimi’ne destek sağlayan Avrupa mekanizmalarının etkinleştirilmesi ve bütçelerinin güçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Suriye dosyasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Abdulati, Mısır’ın Suriye’nin birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini savunan kararlı tutumunu yineledi. Abdulati, ülkenin istikrarını zayıflatabilecek her türlü girişim ve müdahaleye karşı olduklarını belirterek, Suriye halkının beklentilerini karşılayacak kapsamlı bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamaya göre Lahbib, Mısır’ın bölge barışı ve istikrarı için yürüttüğü çabaları ve Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması ile insani yardımların ulaştırılmasındaki kritik rolünü takdir etti. AB’nin Mısır’ın bu yöndeki çalışmalarını desteklediğini ve stratejik ortaklığı güçlendirmeye önem verdiğini ifade etti.

Hallaf, görüşmede Sudan’daki gelişmelerin de ele alındığını aktardı. Abdulati’nin, özellikle el-Faşir bölgesinde işlenen ağır ihlalleri kınadığı ve Sudan’daki çatışmaların durdurulması ile devletin birliği ve bütünlüğünün korunması için Mısır’ın dörtlü mekanizma kapsamında yürüttüğü çabaları anlattığı belirtildi.

Abdulati, insani yardımların Sudan’a ulaştırılmasının önemine dikkat çekerek, ülkenin egemenliğine saygı duyulması ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde yardım akışının kolaylaştırılması yönündeki kararlılıklarını vurguladı.

Görüşmede ayrıca Lübnan’daki gelişmeler ele alındı. Abdulati, Mısır’ın Lübnan’ın birliği, egemenliği, güvenliği ve istikrarına verdiği desteğin değişmez olduğunu ifade etti.


Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
TT

Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)

İsveç Göç Bakanı Johan Forssell, bugün yaptığı açıklamada, Stockholm ve Şam'ın, İsveç'te işlenen suçlardan hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacağını duyurdu. Bu, Stockholm'ün Suriye'ye yaptığı yardımların bir kısmını dağıtmaya devam edebilmesi için koyduğu bir koşuldu.

Forssell, İsveç kamu yayın kuruluşu SR'de yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin "İsveç'te bulunan ve orada suç işlemiş Suriye vatandaşı kişiler olduğunu ve sınır dışı edilmeleri gerektiğini, ancak bunun çeşitli nedenlerle bazen çok zor olduğunu" belirtti.

Forssell ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Benjamin Dossa, bu hafta Suriye'yi ziyaret ederek Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüştü. Bu, İsveçli bakanların 2011'den bu yana Şam'a yaptığı ilk ziyaretti.

2015 yılında savaştan kaçan birçok Suriyeliye İsveç'te sığınma hakkı tanıyan büyük göçmen akınının ardından, ardışık sol ve sağ hükümetler sığınma kurallarını sıkılaştırdı.

Forssell, "İsveç'in en önemli önceliklerinden biri konusunda iş birliği yapmayı kabul ettik," diyerek, "İsveç'e gelenlerin büyük çoğunluğu dürüst ve yasalara saygılı, ancak suç işleyenler de var" ifadeleriini kullandı.

Forssell, "Bu insanları sınır dışı edebilmeliyiz; İsveç'te onlara yer yok" dedi.

İsveç kalkınma yardımlarını düzenleyen ve artık göçü azaltmayı ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmayı da içeren yeni ilkeye işaret etti; bu iki hükümet önceliği var.

"İsveç çıkarlarımız tehlikede... Kalkınma yardımı sağladığımızda, bu ülkelerin bizimle iş birliği yapmalarını ve vatandaşlarını, özellikle de İsveç'te suç işleyenleri geri almalarını bekliyoruz. Benzer adımlar atılmazsa, kalkınma yardımı sağlamayacağız" dedi.

İki bakan, Suriyelilerin geri dönüşü konusunu eş-Şara ile genel olarak görüştü. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilere, seyahat masrafları ve diğer lojistik giderlerini karşılamak üzere mali yardım alma hakkı tanınıyor.


Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
TT

Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) toplantısında Rus silahlarının etkinliği hakkında konuştu.

Rus haber ajansı Interfax'ın aktardığına göre Putin, bugün Kırgızistan'da düzenlenen askeri ittifak toplantısında, "Gerçek muharebe operasyonlarında etkili olduğu kanıtlanmış modern Rus silahları ve teknolojisiyle birleşik silahlı kuvvetleri donatmak için geniş çaplı bir program başlatmayı öneriyoruz" dedi.

Rusya, Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta düzenli olarak yeni silah sistemleri test ediyor.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te konuşan Putin, hava ve savunma kabiliyetlerine odaklanan ortak askeri tatbikatların planlandığını söyledi.

 KGAÖ, Rusya'nın hakim olduğu bir askeri ittifaktır.

Şu anda eski Sovyet cumhuriyetleri olan Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Belarus'u kapsamaktadır.

Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesindeki anlaşmazlıkta Azerbaycan'a yenilmesinin ardından Rusya ile gerginliğin artması üzerine Şubat 2024'te ittifak üyeliğini dondurdu.