ABD Temsilciler Meclisi’nde bugün Trump’ı ‘isyanı kışkırtma’ suçlamasıyla oylama yapılacak

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

ABD Temsilciler Meclisi’nde bugün Trump’ı ‘isyanı kışkırtma’ suçlamasıyla oylama yapılacak

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Temsilciler Meclisi’ndeki en az 5 Cumhuriyetçi tarafından desteklenen Demokratlar, Başkan Donald Trump’ı görevden alma çabasıyla, destekçilerinin Kongre’ye saldırmasından sorumlu tutmak için tarihi bir oylamaya hazırlanıyor.
Reuters’a göre Temsilciler Meclisi’nde bugün ‘ABD hükümetine karşı isyanı kışkırtma’ suçlamasıyla Trump’ı görevden almak için oylama yapılacak.
Temsilciler Meclisi, dün Başkan Yardımcısı Mike Pence'e, anayasanın 25. ek maddesini kullanarak 20 Ocak’ta görevi devredecek olan Başkan Donald Trump'ı görevden alma çağrısı yapan tasarıyı kabul etti.
Söz konusu 25. ek maddenin etkinleştirilmesi için Pence ve Trump yönetiminin çoğunluğunun başkanın artık görevlerini yerine getiremeyeceğini beyan etmesi gerekiyor.
Ancak Pence, tasarının oylanması sonrası Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye gönderdiği mesajda, anayasanın 25. ek maddesini aktif hale getirmeyeceğini ifade ederek, “25. maddeyi devreye sokmak gibi bir eylemin ülkemizin çıkarına olduğunu ya da anayasa ile uyuştuğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.
Pence ayrıca söz konusu anayasa maddesinin sadece başkanın sağlık durumları nedeniyle görevini yapamaması halinde kullanılabileceğini vurgulayarak, bunun asla bir cezalandırma yöntemi olarak kullanılamayacağını belirtti.
Bu arada en az 5 Cumhuriyetçi, Temsilciler Meclisi’nde bugün yapılacak oylamada Trump aleyhine oy kullanacaklarını bildirdi.
Temsilciler Meclisi’ndeki üç numaralı Cumhuriyetçi Liz Chaney, konuya dair yaptığı açıklamada, “Trump bu çeteyi çağırdı, onları topladı ve saldırının fitilini yaktı. Trump’ın azledilmesi için oy kullanacağım” dedi.
Diğer üç Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi John Katko, Fred Upton ve Adam Kinzinger da Trump’ın azledilmesi için oy kullanabileceklerini dile getirdi.
Trump’ın 2019’da yaşanan azil girişimi sırasında önemli bir müttefiki olan Temsilci Jim Jordan ise “Bu işin gittiği yer korkutucu. Çünkü amaç ABD Başkanı’nı sorumlu tutmaktan daha büyük. Amaç başkanı ve sizinle aynı fikirde olmayan herkesi ortadan kaldırmaktır” dedi.
New York Times gazetesi, Cumhuriyetçiler’in Senato’daki çoğunluk lideri Mitch McConnell’ın Demokratlar’ın azil adımından memnun olduğunu ve Cumhuriyetçi Parti’nin Kongre baskınının ardından Trump’a uzak durmak istediğini iddia etti.
Temsilciler Meclis’i Trump’ın görevden alınmasını kabul ederse, Senato’da yargılanacak. Senato’nun üçte ikisinin başkanı mahkum etmeyi kabul etmesi gerekiyor, bu da 100 senatörden en az 17 Cumhuriyetçinin Trump aleyhine onay vermesi anlamına geliyor.
Ancak Temsilciler Meclisi’nin görevden alma lehine oy kullanması halinde Senato’da bu davanın ne zaman yapılacağı henüz belli değil.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters