Dünyanın yüzölçümü en büyük ülkeleri

(İHA)
(İHA)
TT

Dünyanın yüzölçümü en büyük ülkeleri

(İHA)
(İHA)

Yüzölçümü bakımından dünyadaki en büyük ülkeler belirlenirken, ilk sıraya 16 milyon 376 bin 870 km2 ile Rusya’nın yerleştiği saptandı. Çin, ABD, Kanada ve Brezilya ise karasal alanı en büyük diğer ülkeler oldu.
Medya takip kurumu Ajans Press’in, World Bank verilerinden elde ettiği bilgilere göre,karasal yüzölçümü bakımından dünyadaki en büyük ülkeler belirlendi. Böylelikle, ilk sıraya 16 milyon 376 bin 870 km2 ile Rusya yerleşirken, ikinci sıraya 9 milyon 388 bin 210 km2 ile Çin, üçüncü sıraya ise 9 milyon 147 bin 420 km2 ile ABD yerleşti. Listede ilk 10’a giren diğer ülkeler ise, Brezilya, Avustralya, Hindistan, Arjantin, Kazakistan, Cezayir ve Kongo olarak kayıtlara geçti. Türkiye ise karasal yüzölçümü bakımdan listenin 36’ncı sırasında yer aldı.
Ajans Press, araştırmaya konu olan ülkelerle alakalı basına yansıyan haber adetlerini inceledi. Ajans Press dijital basın arşivinden derlediği bilgilere göre 2020 yılından bugüne kadar Rusya ile alakalı ülkemizde 94 bin 66 haber yansıdığı tespit edildi. Çin ile çıkan haber adedi ise 91 bin 836 olurken, KOVID-19 ile birlikte ülkemizdeki haberlere konu olması oldukça arttı.



Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar

Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar
Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar
TT

Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar

Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar
Savaşın geleceği: Casus hamamböcekleri ve drone tanklar

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Almanya, askeri teknoloji alanında "casus hamamböcekleri" ve yapay zeka destekli robotlarla atılım planlıyor.

Almanya'nın en büyük savunma girişimi Helsing'in kurucu ortağı Gundbert Scherf, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin her şeyi değiştirdiğini söylüyor.

Almanya, ABD desteğinin artık daha belirsiz olması nedeniyle kendi savunma sanayisini yeniden yapılandırıyor. 2029'a kadar savunma bütçesini üç katına çıkararak 162 milyar euroya yükseltmeyi planlıyor.

Geçen yıl değeri 12 milyar dolara çıkan şirketin kurucu ortağı Scherf, bu yatırımın büyük kısmının yapay zeka, dronelar, mini denizaltılar ve hatta "casus hamamböcekleri" gibi yeni teknolojilere aktarılacağını söylüyor.

Tank benzeri insansız robotlar geliştiren ARX Robotics ve hamamböceklerini sensörlerle "biyorobotlara" çeviren Swarm Biotactis de Almanya'da savaş teknolojisi sektöründe öne çıkan start-up'lar arasında yer alıyor.

Berlin yönetiminin yeni kanun değişikliğiyle bu tarz start-up'ların, Rheinmetall gibi dev savunma şirketleriyle ihale anlaşmalarında aynı masaya oturması sağlanacak.

Reuters'ın analizinde, Almanya'nın son iki yıldır küçülen ekonomisini savunma yatırımlarıyla canlandırmayı planladığına dikkat çekiliyor. Ayrıca otomotiv sektöründeki daralmanın, savunma sanayisine mühendis ve üretim kapasitesi sağladığına işaret ediliyor.

Avrupa'da savunma teknolojilerine yapılan girişim sermayesi yatırımları 2022'de 373 milyon dolarken, 2024'te 1 milyar dolara ulaştı. Almanya, son 5 yılda 1,4 milyar dolarla bu yatırım büyümesinde başı çekiyor.

ABD ve Almanya, Ukrayna'ya 5 adet Patriot hava savunma sistemi tedarik edilmesi için anlaşıldığını bu hafta duyurmuştu. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, sevkıyat için koordinasyonun kısa sürede hızlandırılacağını belirtmişti.

Diğer yandan Almanya'nın önde gelen dergilerinden Der Spiegel'ın haberinde, Kiev'e Patriot sevkıyatlarının en erken gelecek yılın bahar döneminde gerçekleşebileceği savunulmuştu.

Independent Türkçe, Reuters, Der Spiegel