Yemenliler Husileri Safer mühendislerinin ortadan kaybolması konusunda suçluyor

Yemenliler Husileri Safer mühendislerinin ortadan kaybolması konusunda suçluyor
TT

Yemenliler Husileri Safer mühendislerinin ortadan kaybolması konusunda suçluyor

Yemenliler Husileri Safer mühendislerinin ortadan kaybolması konusunda suçluyor

Yemenli kaynaklar Safer tankerinde çalışan 3 mühendisin kaybolmasının Husilerin planları dahilinde gerçekleştiğini ifade ediyorlar. Kaynaklar Husilerin bu adımla kayıp mühendislerin pozisyonlarına kendilerine yakın isimleri getirmek için yaptı.
15 Şubat’tan itibaren tüm uzman mühendisler ve profesyonel ekibin keşif ve bakım çalışmaları çerçevesinde, Safer tankerinin deposunun boşaltılması planını uygulaması bekleniyordu.
Yemenli kaynaklar 3 mühendisin kaybolmasıyla boşalan pozisyonların, Husi liderlerinin emirlerine göre çalışan ve ehil olmayan deneyimsiz Husi işçiler tarafından işgal edildiğini bildirdi.
SPA’nın çeşitli kaynaklardan aktardığı haberlere göre, Safer petrol tankerinin durumunun kötüleşmeye devam ediyor. Haberde bu durumun nedeni olarak, şu ana kadar depolanmış 1 milyon varilden fazla petrolün sızmasını önlemek için, uluslararası ekiplerin tankerin bakımını yapmaları noktasında Husi milisler tarafından yıllarca, kasıtlı ve devamlı olarak engellenmesi gösterildi.
Yemen Hükümeti, husileri, Yemen kıyılarında demirleyen “Safer” petrol tankerinde meydana gelebilecek petrol sızıntısı veya patlamasıyla sonuçlanabilecek olası felaketlerden sorumlu tutuyor.
Safer petrol tankeri Hudeyde açıklarındaki Ras İsa Limanı’ndan 4,8 deniz mili uzaklıkta demirliyor. Yemen Hükümeti tankerin durumunun kritik bir noktaya ulaştığını belirtirken, tankerin Kızıldeniz ve etrafında bulunan ülkeleri büyük bir çevre felaketiyle tehdit eden saatli bir bombaya dönüştüğünü ifade etti.
Husi milisler, Yemen Hükümetinin şiddetle reddettiği diğer şartların yanı sıra, petrol tankerinde depolanan petrolün kendileri için satılmasını şart koşuyor.
Yemen Hükümeti, tankerin bakımsız kalması sebebiyle her an patlayabileceği ihtimalini doğruluyor. Husilerin hükümete karşı olan ayaklanmasının ardındın tankerin bakımı durdurulmuştu. Tankerin tesisatları, boru hatları ve içerisindeki ekipmanlar çürümüş durumda. Söz konusu çürümeler inert gazı ve ham petrol sızıntısına neden olabilir. Yangın emniyet sistemi de bakım çalışmalarının askıya alınması sebebiyle durmuş durumda ve çalışmıyor.
Meşru Hükümet, milislere bakım ekiplerine çalışmalarını yürütme noktasında izin verilmesi için, kapsamlı bakım ve acil müdahalenin gerekliliğini vurguladı.
Tankerin teknik değerlendirmelere göre bakımının yapılmasının ardından, deposundaki petrolün uygun yöntemlerle boşaltılması planlanıyor.
BM Güvenlik Konseyi’nin 25 Şubat 2020 tarihindeki 2511 sayılı kararında, Safer tankerinde meydana gelebilecek petrol sızıntısı veya olası bir patlamadan kaynaklanan çevresel risklere karşı, BM personelinin gecikmeden Husilerin kontrolü altında bulunan tankerin bakımını yapması gerektiği ifade edilmişti. Husiler BM’nin söz konusu kararına herhangi bir cevap vermekten kaçınıyor.
Öte yandan, 11 Mart 2020 tarihinde Kızıldeniz’e komşu ülkeler, Güvenlik Konseyi’nin yasal sorumluluğu üstlenmesi ve BM teknik ekiplerine tankerin bakımının yapılması noktasında izin verilmesi için, Husilere baskı yapılması yönünde BM Güvenlik Konseyi Başkanı’na ortak bir mektup göndermişti.



Irak Başbakanı: İran'daki rejimin çökmesi bölgenin istikrarını sarsar

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
TT

Irak Başbakanı: İran'daki rejimin çökmesi bölgenin istikrarını sarsar

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran’daki rejimin çöküşüne ilişkin ‘aceleci hesaplamalar’ konusunda uyarıda bulunarak, bunun bütün bölgenin istikrarını bozacağını ve zaten istikrarsız olan bölgede bir güvenlik boşluğu yaratacağını söyledi.

Sudani, dün İngiliz haber ağı BBC'ye verdiği röportajda şunları söyledi:

“İran'daki rejim, hızla çökecekmiş gibi gösterildiği kadar zayıf değil. Bu rejim köklü bir rejim ve çok sayıda destekçisi ve yandaşı var.”

Irak Başbakanı İran'daki rejimin çöküşünün Irak'a etkisiyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta, “Mantık, komşularda herhangi bir yerde çıkan yangının tüm bölgeye yayılacağını söylüyor. Bu yangından kimse korunamaz” ifadelerini kullandı.

Sudani, Irak'ın savaşın tüm bölgeye yayılmasından ‘gerçek bir endişe’ duyduğunu söyledi.

İsrail savaş uçakları, geçtiğimiz ay 12 gün süren savaş sırasında Irak hava sahasını kullanarak İran’daki hedefleri bombaladı. Başbakan Sudani bunu ‘ülkenin egemenliğinin ihlali’ olarak nitelendirdi.

Hükümetinin ülkenin savunma yapısında bir zayıflık tespit ettiğini, bunun üzerine Güney Kore ve Fransa'dan hava savunma sistemleri satın almak için çalışmalara başladığını ve son gerginliklerin ardından da bu süreci hızlandırmaya karar verdiğini söyleyen Irak Başbakanı, “Bizim bu tür ihlallere karşı koyacak yeterli ve ileri teknolojiye sahip bir hava savunma sistemimiz yok. Bu, aslında Irak'ı dahil olmadığı bir savaşa sürüklemek anlamına geliyordu” şeklinde konuştu.

Sudani, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Planlarımızı kesinlikle sürdüreceğiz ve İsrail ya da başka herhangi bir ülkenin Irak hava sahasını ihlal etmesine izin vermeyeceğiz. Mümkün olan tüm araçları kullanacağız.”

Irak'ın yeni radar sisteminin bazı parçalarını teslim aldığını ve bu yıl içinde sistemin büyük bir kısmını teslim alacağını belirten Sudani, “Güney Kore'den ilk sevkiyatı alacağız, ancak daha fazlasına ihtiyacımız var” dedi.

İsrail ile İran arasındaki ateşkesin kırılganlığından duyduğu endişeyi dile getiren Sudani, ateşkesi tehdit eden en önemli unsurlardan birinin İsrail hükümetinin başında Binyamin Netanyahu'nun bulunması olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı, şunları söyledi:

“Bu, tüm bölge için bir endişe kaynağı, çünkü savaşları ve çatışmaları tüm bölgeye yaymak bu kişinin hayatta kalma stratejisidir. Bu da bölgedeki tüm ülkelerle sorunlar yaratıyor. Gazze'de ateşkes sağlanamadı, Lübnan'da da durum aynı, Suriye'ye istediği zaman saldırıyor. Bu endişe verici bir durum.”