Koronavirüs dünyaya ölüm, acı ve gözyaşı yayıyor... İşte dünyanın farklı noktalarından yakarışlar

Sri Lanka’da bir koronavirüs kurbanının cenazesi (EPA)
Sri Lanka’da bir koronavirüs kurbanının cenazesi (EPA)
TT

Koronavirüs dünyaya ölüm, acı ve gözyaşı yayıyor... İşte dünyanın farklı noktalarından yakarışlar

Sri Lanka’da bir koronavirüs kurbanının cenazesi (EPA)
Sri Lanka’da bir koronavirüs kurbanının cenazesi (EPA)

Kovid-19 salgını, gittiği her yere hüzün, çaresizlik, gözyaşı ve işsizlik götürüyor. Zira salgın bir yıl içerisinde 2 milyona ulaşan ölüm ile can almakla kalmayarak, ekonomik hayatı da felç etti. Ancak AFP muhabirlerinin topladığı fotoğraf ve röportajlara da yansıdığı gibi, aşılama kampanyaları dünya çapında, salgına rağmen devam etmek için mücadele eden insanlara umut veriyor.
Almanya’nın doğusunda bulunan Meissen'deki krematoryumunun yöneticisi Joerg Schaldach “Şu anda yakmak için hafta 400 tabut alıyoruz” diyor. Bu rakam kış mevsiminde alışılmış rakamın iki katı. Schaldach “Koronavirüs gerçeğini reddeden herkes, gelince tabutları taşımamıza yardım etsin… 750 ton ölü taşıdık” dedi.
Amazon’un Manaus şehrinde yaşayan 32 yaşındaki Roberto Freitas “Cumartesi günü en kötü gündü” dedi. Freitas “Belediye çalışanı bana oksijenin zamanında ulaşmayacağını ve bundan sonra cenazeleri toplamak için soğutuculu kamyon getirebileceğimi söyledi. Geriye kalan tek şey gözyaşları” ifadeleri ile olanları anlattı.
46 yaşındaki inşaat işçisi Yoichiro “Artık iş kalmadı. Hiçbir iş!” diyor ve ekliyor: “Japonya’da medya, genellikle bu konu hakkında konuşmaz ancak birçok insan tren istasyonlarında karton kutuların üzerinde uyurlar. Bazıları açlıktan ölüyorlar.”
Apple Valley bölgesinde palyatif bakım hemşiresi olan Carrie Maguire “Bu kesinlikle tüm kariyerimdeki en karanlık istasyon, buna şüphe yok. Bu devasa, ölümlerin sayısı önceden bildiğim her şeyi aşıyor” diyor.
Yoğun bakım ünitesinde hemşire olan Vanessa Arias “Bu zor. Biz insanız ve elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ancak son haftalarda sayısız ölüm gördük, bir kasırganın tam ortasındayız” ifadeleri ile şikayette bulunuyor.
Cenaze törenleri ile geçimini sağlayan Candy Boyd üzüntü ile “Geçen hafta sonu cenaze törenlerini düzenleyemediğim için 16 ailenin isteklerini reddetmek zorunda kaldım. Sanki bütün isimleri bir şapkaya koyuyor ve kurayla bir isim çekiyormuşum gibi. Durum kontrolden çıkıyor” dedi.
Meksika kırsalındaki Toluca bölgesindeki Kızıl Haç koordinatörü Angel Zuniga “Burada bir yatağa geçebilmek için biri ölünceye ya da ayrılıncaya kadar beklemek gerekiyor... Zor ama gerçek bu” şeklinde durumu açıklıyor.
66 yaşındaki Xiong Liansheng “Wuhan şu anda Çin'deki en güvenli şehir, hatta dünyanın en güvenli şehri” diyor.
Dünyanın en büyük dini festivali olan Kumbh Mela Hindu festivaline katılan 50 yaşındaki Senjai Sharma “Hindistan bağışıklık açısından Avrupa gibi değil, biz daha iyi durumdayız” diyor. Sharma sözlerini “Dünyadaki en büyük gerçeklik ölümdür. Korku içinde yaşıyorsak ne anlamı var?” ifadeleri ile sürdürdü.
“Bize kalan tek şey buydu: ölülerimize saygı göstermek. Durumumuzun en ufak bir duygusundan bile yoksun olan duyarsız hükümetimiz bunu bizden alıyor” ifadeleri ile otuzlu yaşlarındaki bir adam, birkaç dakikadan uzun sürmeyen hızlı bir törenle babasını defnettikten sonra çektiği acıyı dile getiriyor ve “Bu acı verici. Salgının yayılmasını önlemek için en basit önlemleri alamadılar ve şimdi başarısızlıkları için bizi cezalandırıyorlar” diyor.



Avrupa Konseyi Başkanı, İrlanda'daki insansız hava aracı uçuşlarının arkasında Moskova'nın olduğunu iddia etti

Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa (AFP)
Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa (AFP)
TT

Avrupa Konseyi Başkanı, İrlanda'daki insansız hava aracı uçuşlarının arkasında Moskova'nın olduğunu iddia etti

Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa (AFP)
Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa (AFP)

Avrupa Konseyi Başkanı António Costa, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin aralık ayındaki resmi ziyareti için İrlanda'ya gelen uçağında görülen insansız hava araçlarının arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Costa, İrlanda Başbakanı Micheál Martin ile düzenlediği ortak basın toplantısında şunları söyledi: "Ne yazık ki, geçen hafta Dublin'de yaşananlar, Rusya'nın Avrupa topraklarındaki saldırı ve tehditlerinin bir başka örneğidir."

Martin bu görüşü destekleyerek, Rus büyükelçisinin ülkesinin olaya karışmadığı yönündeki inkârını reddetti.

Irish Times, Rus büyükelçiliğinden yapılan bir açıklamayı aktararak, olayı Rusya'nın müdahalesi olarak gösterme girişimlerini kesin bir dille reddettiğini ve bu tür iddialar için hiçbir dayanak olmadığını belirtti.

İrlanda Başbakanı şunları söyledi: “Rus büyükelçisiyle aynı fikirde değilim. Aynı büyükelçinin 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme niyetinde olmadığını bize temin ettiğini hatırlatmak isterim ve olayların nasıl sonuçlandığını gördük.”

Martin sözlerine şöyle devam etti: “Antonio'nun da söylediği gibi, insansız hava aracı olayı, diğer Avrupa ülkelerinde meydana gelen benzer olaylar dizisinin bir parçasıdır diye düşünüyorum.”

İrlanda polisi cuma günü insansız hava aracı saldırısıyla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.

Olayı ilk duyuran İrlanda'nın günlük gazetesi The Journal, olayın 1 Aralık'ta yerel saatle 23:00 civarında, Zelenskiy'nin uçağı Dublin Havalimanı'na iniş yapmak üzereyken meydana geldiğini belirtti.

Ziyaret nedeniyle oluşturulan uçuşa yasak bölgeye, planlanan uçuş rotalarını izleyen birkaç insansız hava aracı girdi; uçak ise planlanandan biraz daha erken gelmişti.

Son haftalarda Avrupa'daki hassas tesisler üzerinde insansız hava aracı uçuşları birkaç kez rapor edildi ve politikacılar bu operasyonların arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti.


Trump, Ukrayna'da yeni seçimler yapılması çağrısında bulundu

Trump, Avrupalı ​​liderlerle birlikte 18 Ağustos'ta Beyaz Saray'da Ukrayna savaşı hakkında görüştü (Arşiv-Reuters)
Trump, Avrupalı ​​liderlerle birlikte 18 Ağustos'ta Beyaz Saray'da Ukrayna savaşı hakkında görüştü (Arşiv-Reuters)
TT

Trump, Ukrayna'da yeni seçimler yapılması çağrısında bulundu

Trump, Avrupalı ​​liderlerle birlikte 18 Ağustos'ta Beyaz Saray'da Ukrayna savaşı hakkında görüştü (Arşiv-Reuters)
Trump, Avrupalı ​​liderlerle birlikte 18 Ağustos'ta Beyaz Saray'da Ukrayna savaşı hakkında görüştü (Arşiv-Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna'da yeni seçimler yapılması çağrısında bulundu ve Avrupa'yı Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmemekle suçladı. Dün Politico'ya verdiği röportajda Trump, "Seçimlerin zamanı geldiğini düşünüyorum" diyerek Kiev'i seçimlerden kaçınmak için "savaşı kullanmakla" suçladı.

Trump, pazar günü Ukrayna Devlet Başkanı hakkında yaptığı eleştirileri tekrarlayarak, Ukrayna Devlet Başkanı'nın Ukrayna'daki savaşı sona erdirme planını okumadığını iddia etti. ABD Başkanı sözlerine şöyle devam etti: "Birçok insan ölüyor. Bu yüzden, okuması gerçekten iyi olurdu." Trump ayrıca Rusya'nın askeri olarak "üstün" olduğunu ve rakibinden "çok daha büyük" olduğunu da öne sürdü.

Trump ayrıca Avrupa'ya sert bir saldırı başlatarak, Avrupa'yı "zayıf insanlar" tarafından yönetilen "yozlaşmış" ülkeler grubu olarak nitelendirdi.


Trump, Zelenskiy'ye ABD'nin barış teklifine günler içinde yanıt vermesi için süre verdi

ABD Başkanı Donald Trump, Lahey'deki NATO zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump, Lahey'deki NATO zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi (DPA)
TT

Trump, Zelenskiy'ye ABD'nin barış teklifine günler içinde yanıt vermesi için süre verdi

ABD Başkanı Donald Trump, Lahey'deki NATO zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump, Lahey'deki NATO zirvesi kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi (DPA)

Financial Times dün, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'ye, ABD'nin belirsiz güvenlik garantileri karşılığında Ukrayna'nın topraklarından vazgeçmesini öngören barış teklifine yanıt vermesi için günler verdiğini bildirdi.

Gazete, bilgilendirilmiş kaynaklara atıfta bulunarak, Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın cumartesi günü Trump'ın özel temsilcisi Steve Witkoff ve ABD Başkanı'nın damadı Jared Kushner ile yaptığı iki saatlik telefon görüşmesinde, hızlı bir karar vermesi için baskı gördüğünü Avrupalı ​​mevkidaşlarına söylediğini belirtti.

Bilgilendirilmiş bir kaynak, Trump'ın "Noel'e kadar" bir anlaşmaya varmayı umduğunu söyledi.

Yetkililer, Zelenskiy'nin Amerikalı elçilere, Washington'ın önerisine yanıt vermeden önce diğer Avrupalı ​​müttefiklerle görüşmek için zamana ihtiyacı olduğunu söylediğini bildirdi. Kiev, ABD'nin Avrupa'nın onayını almadan ilerlemesi durumunda, Batı birliğinin zayıflayabileceğinden endişe ediyor.

Dün Politico'da yayınlanan bir röportajda ABD Başkanı, Avrupa'ya saldırdı ve onu "zayıf insanlar" tarafından yönetilen "yozlaşmış" uluslar grubu olarak tanımladı.

Trump, geleneksel ABD müttefiklerini küçümseyerek, göçü kontrol altına alamamak ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirememekle suçladı. Ayrıca, kıta için kendi vizyonuyla örtüşen Avrupalı ​​siyasi adayları destekleyeceğine dair imada bulundu.

Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmayla ilgili olarak Avrupalılara hiçbir güvence vermedi, bunun yerine Rusya'nın açıkça daha güçlü bir konumda olduğunu belirtti. Ülkesinde yolsuzluk skandalıyla karşı karşıya olan Ukrayna cumhurbaşkanına yönelik bir başka meydan okumada Trump, Ukrayna'nın yeni seçimler yapması çağrısını yineledi.