ABD’nin BM Büyükelçisi adayından Çin’e karşı durma sözü

ABD’nin BM Büyükelçisi adayı Linda Thomas Greenfield (EPA)
ABD’nin BM Büyükelçisi adayı Linda Thomas Greenfield (EPA)
TT

ABD’nin BM Büyükelçisi adayından Çin’e karşı durma sözü

ABD’nin BM Büyükelçisi adayı Linda Thomas Greenfield (EPA)
ABD’nin BM Büyükelçisi adayı Linda Thomas Greenfield (EPA)

ABD Başkanı Joe Biden’ın ülkenin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi adayı Linda Thomas Greenfield, 2019’da Savannah’da Çin tarafından finanse edilen bir enstitüde bir konuşma yapmaktan pişman olduğunu söyleyerek, Çin’e destek verme ithamına karşı kendini savundu.
Greenfield, Senato’daki onay oturumunda, 2019’da Georgia eyaletindeki Savannah Üniversitesi’nde bulunan Çin Konfüçyüs Enstitüsü’nde yaptığı konuşma hakkında soru aldı.
Washington Post’a göre, diplomat, Çin’e karşı hoşgörülü kabul edilen konuşma karşılığında üniversiteden bin 500 dolar aldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Konfüçyüs Enstitüsü’nü Pekin'in lehine çalışma yapan bir propaganda aracı olarak sınıflandırmıştı.
Greenfield, “Bu daveti kabul ettiğim için gerçekten pişmanım. Bu gerçekten büyük bir hataydı. Zararlı Çin nüfuzunun etkilerini biliyorum. Konfüçyüs Enstitüsü’nün faaliyetlerini de çok iyi biliyorum” diyerek, BM çatısı altında Çin’e karşı durma sözü verdi.
Afro-Amerikalı diplomat Senato önündeki konuşmasına şu ifadelerle devam etti;
“Nüfuzumuzu değerlerimize göre kullandığımızda, BM barışı, güvenliği ve kolektif refahımızı teşvik etmek için hayati bir kurum olabilir. Tersi durumda, sandalyemizi boş bıraktığımızda ve başkalarının bu boşluğu doldurmasına izin verdiğimizde, uluslararası toplum acı çekiyor ve ABD çıkarları da öyle. Özellikle Çin’in, ABD kurum ve değerlerinin dayandığı değerlere aykırı otoriter önceliklerine hizmet etmek için BM sisteminin tamamı içinde manevra yaptığını biliyoruz. Bu, benim BM’deki varlığım süresince olmayacak.”
Linda Thomas Greenfield, eski Başkan Barack Obama yönetiminde Afrika’dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapmış deneyimli bir diplomat.
 



Yüksek Mahkeme, Trump'ın doğumla vatandaşlık hakkının kaldırılmasına ilişkin kararını görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Yüksek Mahkeme, Trump'ın doğumla vatandaşlık hakkının kaldırılmasına ilişkin kararını görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

Muhafazakâr çoğunluktaki ABD Yüksek Mahkemesi, dün Başkan Donald Trump'ın belgesiz göçmenlerin çocukları için doğum yoluyla vatandaşlık hakkını sona erdirecek olan başkanlık kararnamesinin anayasaya uygunluğunu incelemeyi kabul etti.

Mahkeme yaptığı kısa bir açıklamada, Trump yönetiminin, alt mahkemelerin kararı anayasaya aykırı bulan kararlarına yaptığı itirazı değerlendireceğini duyurdu.

Yürütme emri, federal hükümetin, anneleri Amerika Birleşik Devletleri'nde yasadışı veya geçici olarak ikamet eden çocuklara pasaport veya vatandaşlık belgesi vermesini yasaklıyor.

Emir ayrıca, ebeveynleri Amerika Birleşik Devletleri'nde öğrenim, çalışma veya turist vizeleriyle geçici olarak ikamet eden çocukları da kapsıyor.

Birçok alt mahkeme ve istinaf mahkemesinin cumhurbaşkanlığı kararnamelerini ve hükümet kararlarını askıya almasının ardından Yüksek Mahkeme, 27 Haziran'da alt mahkeme hakimlerinin ülke çapında idari kararları askıya alma yetkisini kısıtlayan bir karar yayınladı.

Trump, 20 Ocak'ta Beyaz Saray'a döndükten hemen sonra doğumla vatandaşlık hakkı kararnamesini imzaladı ve bunu yasadışı göçle mücadele çabaları bağlamında değerlendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri, 150 yıldır Anayasa'nın On Dördüncü Ek Maddesi'nde yer alan ve Amerika Birleşik Devletleri'nde doğan herkesin otomatik olarak ABD vatandaşı olduğunu belirten doğumla vatandaşlık ilkesini uygulamaktadır.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre On Dördüncü Ek Madde, İç Savaş ve köleliğin kaldırılmasının ardından 1868'de, özgürleştirilmiş kölelerin ve onların soyundan gelenlerin haklarını güvence altına almak için kabul edildi.


ABD ve Ukrayna, barışa doğru ilerlemenin Rusya'ya bağlı olduğunu vurguluyor

ABD elçisi Steve Wittkoff (AP)
ABD elçisi Steve Wittkoff (AP)
TT

ABD ve Ukrayna, barışa doğru ilerlemenin Rusya'ya bağlı olduğunu vurguluyor

ABD elçisi Steve Wittkoff (AP)
ABD elçisi Steve Wittkoff (AP)

Ukraynalı müzakereciler ve ABD Başkanı Donald Trump'ın elçileri, bugün Miami'de üçüncü gün görüşmeler gerçekleştireceklerini açıklayarak, barışa yönelik her türlü ilerlemenin Rusya'ya bağlı olduğunu vurguladı.

ABD temsilcisi Steve Wittkoff'un X platformunda yayımladığı açıklamada, "Her iki taraf da herhangi bir anlaşmaya doğru gerçek ilerlemenin, Rusya'nın gerginliği azaltma ve ölümleri durdurma yönünde adımlar atmak da dahil olmak üzere, uzun vadeli barışa ciddi bir bağlılık gösterme isteğine bağlı olduğu konusunda hemfikirdir" ifadeleri yer aldı.


Uluslararası Mahkeme: Putin ve Netanyahu'nun gıyabında duruşmalar yapılabilir

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı binası (Reuters)
Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı binası (Reuters)
TT

Uluslararası Mahkeme: Putin ve Netanyahu'nun gıyabında duruşmalar yapılabilir

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı binası (Reuters)
Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı binası (Reuters)

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcı Yardımcısı Mame Mandiaye Niang, dün yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gıyabında duruşma yapılmasının "mümkün" olduğunu söyledi.

Mame Mandiaye Niang, AFP'ye verdiği röportajda, "Bunu Koné vakasında test ettik. Gerçekten karmaşık bir mekanizma. Ama denedik ve mümkün ve faydalı olduğunu gördük" dedi.

Bu yılın başlarında kaçak Ugandalı isyancı Joseph Kony'ye karşı gıyaben yapılan "suçlamaların onaylanması" duruşmasına atıfta bulunuyordu.