Birleşmiş Milletler, Etiyopya'da artan suçlar konusunda uyardı

Tigray bölgesindeki çatışma sebebiyle Sudan-Etiyopya sınırına kaçan Etiyopyalı mülteciler (AP)
Tigray bölgesindeki çatışma sebebiyle Sudan-Etiyopya sınırına kaçan Etiyopyalı mülteciler (AP)
TT

Birleşmiş Milletler, Etiyopya'da artan suçlar konusunda uyardı

Tigray bölgesindeki çatışma sebebiyle Sudan-Etiyopya sınırına kaçan Etiyopyalı mülteciler (AP)
Tigray bölgesindeki çatışma sebebiyle Sudan-Etiyopya sınırına kaçan Etiyopyalı mülteciler (AP)

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin soykırımların önlenmesi konusundaki özel danışmanı Alice Wairimu Nderitu, dün yaptığı açıklamada, Etiyopya'da acımasız suçlar işleme riskinin hâlâ yüksek olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Nderitu, ülkenin etnik şiddet, nefret söylemi ve dinsel gerilimler ile acilen mücadele etmemesi halinde durumun daha da kötüye gideceğini kaydetti.
Nderitu, Etiyopya'nın Tigray bölgesinde yaşanan çatışmanın tarafları ve müttefiklerinin ciddi insan hakları ihlalleri işlediklerine dair raporlar aldığını söyledi.
Reuters haber ajansının aktardığına göre Nderito konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Buna yargısız infazlar, cinsel şiddet, mülkün yağmalanması, toplu infazlar ve insani yardımın engellenmesi dahildir. Ayrıca, ülkenin diğer bölgelerinde de "sivillere yönelik din ve etnik kökenlerine dayalı rahatsız edici saldırı raporları aldım.”
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, bölgesel güçlerin 4 Kasım'da bölgedeki federal ordu üslerine saldırmasının ardından Tigray'daki, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne hava saldırısı ve kara harekâtı düzenlenmesi emri vermişti.
Tigray Halk Kurtuluş Cephesi ise operasyonların ardından eyalet başkenti Makley’den ve büyük şehirlerden çekildi, ancak çatışmalar yer yer devam ediyor. Her iki taraf da güçlerinin suç işlediğini reddediyor ve diğer tarafı sivilleri öldürmekle suçluyor.
Nüfusu beş milyondan fazla olan bölgede çatışmaların başlamasından bu yana binlerce kişinin öldüğü ve 950 bin kişinin de yerlerinden edildiği tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'ni Tigray'daki çatışmanın ülkede daha geniş bir istikrarsızlığa yol açabileceği ve ülkenin kuzeyindeki korkunç insani durumun daha da kötüleşebileceği konusunda uyardı.
Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, dün, yaptığı açıklamada Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da BM heyetinin ve yaklaşık 80 insani yardım çalışanı ile hazır bulunan yardım gruplarının bir aydan fazla bir süredir Tigray'a girmek için hükümetin onayını beklediklerini söyledi. Dujarric, insani yardım çalışanlarının ve malzemelerinin Tigray'ın her yerine acil, güvenli ve engelsiz erişimi için hükümete çağrı yapmaya devam ettiklerini kaydetti.



Kremlin: ABD, Ukrayna ile mutabık kalınan planın kriterlerini Moskova’ya iletti

24 Kasım 2025'te Moskova'daki Kremlin'deki Spasskaya Kulesi ve Kızıl Meydan'daki Aziz Vasil Katedrali (EPA)
24 Kasım 2025'te Moskova'daki Kremlin'deki Spasskaya Kulesi ve Kızıl Meydan'daki Aziz Vasil Katedrali (EPA)
TT

Kremlin: ABD, Ukrayna ile mutabık kalınan planın kriterlerini Moskova’ya iletti

24 Kasım 2025'te Moskova'daki Kremlin'deki Spasskaya Kulesi ve Kızıl Meydan'daki Aziz Vasil Katedrali (EPA)
24 Kasım 2025'te Moskova'daki Kremlin'deki Spasskaya Kulesi ve Kızıl Meydan'daki Aziz Vasil Katedrali (EPA)

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Cenevre’de Ukrayna ile üzerinde anlaşılan planın kriterlerini Rusya’ya teslim ettiğini açıkladı. Peskov, bu kriterlerin gelecek hafta Rus yetkililer tarafından değerlendirileceğini belirterek, Moskova’nın Ukrayna çözüm sürecine ilişkin görüşmeleri kamuoyu önünde yürütme niyetinde olmadığını söyledi.

Rusya’nın resmî kanalı RT’ye konuşan Peskov, ABD’nin özel elçisi Steve Whitkoff’un Rusya’yı ne zaman ziyaret edeceğine dair bilginin “uygun zamanda” açıklanacağını ifade etti ancak ayrıntıya girmedi.

ABD’li ve Ukraynalı müzakereciler geçtiğimiz pazar günü Cenevre’de, Washington’ın desteklediği yeni barış planı üzerine görüşmeler gerçekleştirmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de salı günü, plan metninin Cenevre’de ABD ile birlikte hazırlandığını ve müzakere ekibiyle üzerinde çalıştığını belirtmişti.

Rusya’nın TASS haber ajansı çarşamba günü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önümüzdeki hafta Whitkoff ile görüşeceğini bildirdi. ABD Başkanı Donald Trump ise salı günü yaptığı açıklamada, özel elçisini Moskova’ya göndererek barış planı üzerinde son düzenlemeleri yapma umudu taşıdığını söylemişti.

Putin, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna konusunda ortada resmî bir barış anlaşması taslağının bulunmadığını, sadece tartışılmak üzere sunulmuş bir dizi başlık olduğunu ifade etti. Ancak Rusya’nın ABD’nin ilk taslak niteliğindeki planını incelediğini belirten Putin, bu planın “ileride yapılacak anlaşmalar için bir temel oluşturabileceğini” söyledi.


Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu, Zelenskiy’nin özel kalem müdürünün konutunu bastı

Cumhurbaşkanlığı danışmanı Andrei Yermak (Reuters)
Cumhurbaşkanlığı danışmanı Andrei Yermak (Reuters)
TT

Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu, Zelenskiy’nin özel kalem müdürünün konutunu bastı

Cumhurbaşkanlığı danışmanı Andrei Yermak (Reuters)
Cumhurbaşkanlığı danışmanı Andrei Yermak (Reuters)

Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu (NABU), Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin özel kalem müdürü Andriy Yermak’ın konutunda arama gerçekleştirdiğini açıkladı.

Kuruma göre, cuma günü yapılan bu baskın devam eden bir soruşturmayla bağlantılı. Zelenskiy yönetimi son aylarda ciddi yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Andriy Yermak, soruşturmayı yürüten müfettişlerle tam iş birliği içinde olduğunu söyleyerek, aramanın kendi dairesinde gerçekleştirildiğini ifade etti.

Yermak, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, “Müfettişlerin önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Ben de kendileriyle tam iş birliği içindeyim” dedi


Muhammedi, İranlı yetkililerin kendisine ülkeyi terk etme konusunda "kalıcı yasak" getirdiğini söyledi

Nergis Muhammedi (Reuters)
Nergis Muhammedi (Reuters)
TT

Muhammedi, İranlı yetkililerin kendisine ülkeyi terk etme konusunda "kalıcı yasak" getirdiğini söyledi

Nergis Muhammedi (Reuters)
Nergis Muhammedi (Reuters)

İnsan hakları aktivisti ve Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammedi, ikiz oğullarına gönderdiği doğum günü mesajında, dün İranlı yetkililerin kendisine ülkeyi terk etmesini kalıcı olarak yasakladığını duyurdu.

53 yaşındaki Muhammedi, geçen aralık ayında sınırlı sağlık izniyle serbest bırakılmadan önce üç yıldan fazla hapis yattı. Hukuk ekibi, Muhammedi'nin her an tekrar tutuklanıp cezaevine geri dönebileceği ve ülkeden ayrılamayacağı konusunda uyardı.

İkiz oğulları Kiana ve Ali Rahmani'ye 19. doğum günlerinde yazdığı mektupta, "Size gelebilmek için pasaport başvurusunda bulundum" diye yazmıştı. Ancak, on yıldan uzun süredir görmediği oğullarına yazdığı mektupta, "İslam Cumhuriyeti iki tür seyahat yasağı çıkardı ve uyguladı; bunlardan biri kalıcı seyahat yasağı" diye ilave etti.

Kiana ve Ali, hapiste uzun süre kalmış, tanınmış bir İranlı aktivist olan babaları Taghi Rahmani ile birlikte Paris'te yaşıyor.

Muhammedi, İslam Cumhuriyeti'nde insan hakları mücadelesi nedeniyle 2023 Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca, genç kadın Mahsa Amini'nin ahlak polisi gözetiminde iken hayatını kaybetmesinin ardından patlak veren protestoları da güçlü bir şekilde destekledi.

Mektubunda, "İran yetkilileri belgelerimize 'kalıcı' damgasını vururken, kendileri her gün İran halkının eliyle gelecek kaçınılmaz çöküş korkusuyla yaşıyorlar" ifadelerini kullandı. Muhammedi'ye yönelik yasağın ne zaman ve hangi koşullar altında uygulandığı henüz netlik kazanmadı.

İki oğlu 2023'te Oslo'da onun adına Nobel Barış Ödülü'nü kabul etti ve çocuklarını 11 yıldır görmedi. En son Kasım 2021'de tutuklanan Muhammedi, son on yılın çoğunu parmaklıklar ardında geçirdi. Ancak serbest bırakıldıktan sonra da yetkililere meydan okumaya devam etti ve uluslararası etkinliklerde zorunlu başörtüsü takmayı reddetti.