Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin soykırımların önlenmesi konusundaki özel danışmanı Alice Wairimu Nderitu, dün yaptığı açıklamada, Etiyopya'da acımasız suçlar işleme riskinin hâlâ yüksek olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Nderitu, ülkenin etnik şiddet, nefret söylemi ve dinsel gerilimler ile acilen mücadele etmemesi halinde durumun daha da kötüye gideceğini kaydetti.
Nderitu, Etiyopya'nın Tigray bölgesinde yaşanan çatışmanın tarafları ve müttefiklerinin ciddi insan hakları ihlalleri işlediklerine dair raporlar aldığını söyledi.
Reuters haber ajansının aktardığına göre Nderito konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Buna yargısız infazlar, cinsel şiddet, mülkün yağmalanması, toplu infazlar ve insani yardımın engellenmesi dahildir. Ayrıca, ülkenin diğer bölgelerinde de "sivillere yönelik din ve etnik kökenlerine dayalı rahatsız edici saldırı raporları aldım.”
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, bölgesel güçlerin 4 Kasım'da bölgedeki federal ordu üslerine saldırmasının ardından Tigray'daki, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne hava saldırısı ve kara harekâtı düzenlenmesi emri vermişti.
Tigray Halk Kurtuluş Cephesi ise operasyonların ardından eyalet başkenti Makley’den ve büyük şehirlerden çekildi, ancak çatışmalar yer yer devam ediyor. Her iki taraf da güçlerinin suç işlediğini reddediyor ve diğer tarafı sivilleri öldürmekle suçluyor.
Nüfusu beş milyondan fazla olan bölgede çatışmaların başlamasından bu yana binlerce kişinin öldüğü ve 950 bin kişinin de yerlerinden edildiği tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'ni Tigray'daki çatışmanın ülkede daha geniş bir istikrarsızlığa yol açabileceği ve ülkenin kuzeyindeki korkunç insani durumun daha da kötüleşebileceği konusunda uyardı.
Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, dün, yaptığı açıklamada Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da BM heyetinin ve yaklaşık 80 insani yardım çalışanı ile hazır bulunan yardım gruplarının bir aydan fazla bir süredir Tigray'a girmek için hükümetin onayını beklediklerini söyledi. Dujarric, insani yardım çalışanlarının ve malzemelerinin Tigray'ın her yerine acil, güvenli ve engelsiz erişimi için hükümete çağrı yapmaya devam ettiklerini kaydetti.
Birleşmiş Milletler, Etiyopya'da artan suçlar konusunda uyardı
https://turkish.aawsat.com/home/article/2788431/birle%C5%9Fmi%C5%9F-milletler-etiyopyada-artan-su%C3%A7lar-konusunda-uyard%C4%B1
Birleşmiş Milletler, Etiyopya'da artan suçlar konusunda uyardı
Tigray bölgesindeki çatışma sebebiyle Sudan-Etiyopya sınırına kaçan Etiyopyalı mülteciler (AP)
Birleşmiş Milletler, Etiyopya'da artan suçlar konusunda uyardı
Tigray bölgesindeki çatışma sebebiyle Sudan-Etiyopya sınırına kaçan Etiyopyalı mülteciler (AP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
ABD Başkanı Donald Trump, Maryland'deki Joint Base Andrews'da Florida'ya gitmek üzere Air Force One uçağına binişi sırasında el sallarken, 16 Ocak 2026 (Reuters)
Trump'ın seçim kampanyası kapsamındaki bir mitinginin başlaması öncesinde MAGA şapkaları takan katılımcılar, 4 Kasım 2024 (Reuters)
Trump ve Heritage Vakfı'nın ekonomi alanında kıdemli misafir araştırmacısı Steve Moore, Washington’daki Beyaz Saray'da, gerçek hane halkı gelirindeki değişimi gösteren bir grafiğe işaret ederken, 7 Ağustos 2025 (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki Oval Ofisi'nde, 14 Ocak 2026 (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan 2025 tarihinde Beyaz Saray’da yeni gümrük vergisi listesini açıkladı. (AP)
Beyaz Saray tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, ABD Başkanı ve yönetim kadrosunun 3 Ocak'ta Venezuela'daki askeri operasyonu izlediği görülüyor.
Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Susie Wiles, 23 Eylül'de New York'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei arasında yapılan toplantıya katıldı. (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 9 Ocak'ta Beyaz Saray'da (Reuters)
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, 15 Ocak'ta Minneapolis'te tahrip edilen bir ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu aracının fotoğrafını gösteriyor. (Reuters)
ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında (EPA)