İsrail’de yapılan bir ankette sağ blok önde

Mavi ve Beyaz İttifakı’nın (Kahol Lavan) Lideri Benny Gantz’in partisi son anketlerde geriledi. (Reuters)
Mavi ve Beyaz İttifakı’nın (Kahol Lavan) Lideri Benny Gantz’in partisi son anketlerde geriledi. (Reuters)
TT

İsrail’de yapılan bir ankette sağ blok önde

Mavi ve Beyaz İttifakı’nın (Kahol Lavan) Lideri Benny Gantz’in partisi son anketlerde geriledi. (Reuters)
Mavi ve Beyaz İttifakı’nın (Kahol Lavan) Lideri Benny Gantz’in partisi son anketlerde geriledi. (Reuters)

İsrail'de yapılan son kamuoyu yoklamasında, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu destekleyen sağ blok, rakiplerinin önüne geçeceğini, ancak bir hükümet kuramayacağını gösteren önceki anketlerin aksine, yaklaşan seçimlerde hükümet kurması için gerekli olan İsrail Parlamentosu'ndaki (Knesset) sandalyelerin yarısından fazlasını elde etti. 
İsrail kamu yayın kuruluşu KAN'ın yaptığı ve sonuçları Pazartesi günü yayınlanan ankete göre, dini partilerin de yer aldığı sağcı blok, ​​Netanyahu'nun yeni bir hükümet kurması için gerekli olan 62 sandalye sayısına ulaştı. Anketin sonuçlarına göre Başbakan Netanyahu'nun partisi Likud 30 sandalye, Yeş Atid 18, Yeni Umut 14, Yeni Sağ Partisi 12, Müşterek Liste 9, Şas (Doğulu Tevrat Muhafızları) 8, Yahudi Birleşik Tevrat (Yahudot HaTora) Partisi 7,  İsrail Evimiz (Beyteynu) 7,  İşçi Partisi 6, Hapoel HaMizrachi (radikal dinci Siyonist) 5, Meretz 4 sandalye sayısı elde etti.
Söz konusu anket sağ partilerin birkaç sandalye yükseldiğini gösterirken, Netanyahu’nun en önemli rakipleri olan Yeş Atid ve Yeni Umut partileri başta olmak üzere bazı rakipleri birkaç sandalye geriledi. Anket, sağ bloğun son üç seçimden farklı olarak tek başına hükümet kurma hakkına sahip olduğunu gösterdi. Herhangi bir koalisyonun İsrail'de hükümet kurabilmesi için  İsrail meclisindeki 120 koltuktan 61'ine ihtiyacı var. İki yıl içinde yapılan son üç seçimde, Netanyahu ikisinde hükümet kurmayı başaramazken, üçüncü seçimi Mavi ve Beyaz İttifakı Lideri Benny Gantz ile kırılgan bir ittifak kurarak başardı. Bu koalisyon, dördüncü erken seçimlerin 23 Mart'ta yapılması kararlaştırılmadan önce, geçtiğimiz yılın sonunda hızla çöktü.
İsrail'de 2021 yılına ait yıllık bütçenin onaylanmaması nedeniyle parlamento feshedildi ve erken seçimlere karar verildi. Söz konusu anlaşmazlık hükümetle muhalefet arasında olmadı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski rakibi Benny Gantz tarafından geçen yıl ilkbaharda kurulan "acil birlik hükümetinin” ortakları arasında yaşandı.
Mavi ve Beyaz İttifak (Kahol Lavan) Partisi anketlerde 4 veya daha az sandalyeye düştü. Bunun üzerine yaklaşık 130 üst düzey İsrailli subay ve eski general, parti lideri Benny Gantz'a bir mektup göndererek ondan gelecek ay yapılacak seçimlerden geri çekilmesini istedi. Mektupta, Gantz'ın, özellikle kamuoyu yoklamaları onun gerilediğini ve partisinin gücünün önemli ölçüde zayıfladığını gösterdiğinden, kitlelerin oylarının tehdit edilmemesi için seçimlere katılmamasını istediklerini ifade ettiler. Mektubu imzalayanlar arasında eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, eski Mossad Başkanı Danny Yatom ve eski  İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet Başkanı Carmi Gilon yer alıyor.
KAN kanalı dün, seçimler yaklaşırken Likud partisi lideri Binyamin Netanyahu ile Likud Partisi’nden İsrail Ulaştırma Bakanı Miri Regev arasında seçim kampanyası nedeniyle bir gerginlik yaşandığını açıkladı. Netanyahu'nun ofisi, Regev'i kendi başına bağımsız bir kampanya yürütmekle ve Netanyahu'nun direktiflerine ve partinin kampanyasını yürüten taraflara tabi olmayan bağımsız bir figür olduğunu göstermeye çalışmakla suçladı.
Regev, Histadrut (İşçi Sendikaları Konfederasyonu) da dahil olmak üzere birçok kurumda görünerek Kahol Lavan Partisi ve diğer siyasi partilerin seçim kampanyalarına Netanyahu'nun hoşuna gitmeyen bir şekilde sözlü olarak saldırdı.
Likud kampanyasından bir yetkili, Regev'in büyük hasara neden olduğunu, onunla Netanyahu arasındaki ilişkinin çok gergin olduğunu ve Netanyahu’nun onun davranışlarından dolayı hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Regev’in, Likud Partisi’nin en güçlü kadınlarından biri olduğu ve ve Netanyahu'ya en yakın isim olduğu biliniyor.



Barış Kurulu alay konusu oldu: Neredeyse yarısı ABD'ye giremiyor

Birleşmiş Milletler'e alternatif oluşturmayı amaçlayan Barış Kurulu'nun açılışında en az 18 ülke sahnede temsil edildi (Reuters)
Birleşmiş Milletler'e alternatif oluşturmayı amaçlayan Barış Kurulu'nun açılışında en az 18 ülke sahnede temsil edildi (Reuters)
TT

Barış Kurulu alay konusu oldu: Neredeyse yarısı ABD'ye giremiyor

Birleşmiş Milletler'e alternatif oluşturmayı amaçlayan Barış Kurulu'nun açılışında en az 18 ülke sahnede temsil edildi (Reuters)
Birleşmiş Milletler'e alternatif oluşturmayı amaçlayan Barış Kurulu'nun açılışında en az 18 ülke sahnede temsil edildi (Reuters)

Maira Butt 

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Barış Kurulu"ndaki ülkelerin neredeyse yarısının, Trump'ın seyahat yasağı kapsamında ABD'ye girişinin yasaklandığı ortaya çıktıktan sonra kurul yine alay konusu oldu.

Trump, İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'nda perşembe günü düzenlenen büyük bir törenle Birleşmiş Milletler alternatifini açıklamıştı.

Çeşitli ülkelerin temsilcilerini sahneye davet ederek hepsiyle "arkadaş" olduğunu söylemişti.

Bu ülkeler arasında Arjantin, Ermenistan, Azerbaycan, Bahreyn, Bulgaristan, Macaristan, Endonezya, Ürdün, Kosova, Moğolistan, Fas, Pakistan, Paraguay, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Özbekistan vardı.

Hiçbir Avrupa ülkesinin yer almaması dikkat çekerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davet edildiği haberleri dolaşıyordu.

Diğer yandan Amerikalı lider göçü ve ABD'ye girişi kısıtlamak için bu yılın başlarında daha da sıkı bir seyahat yasağı getirmişti. Yönetim, 75 ülkeden gelen kişiler için göçmen vizesi işlemlerini süresiz askıya almıştı ve bunların çoğu Barış Kurulu'nda.

Ermenistan, Azerbaycan, Ürdün, Kosova, Moğolistan, Fas, Pakistan ve Özbekistan'ın göçmen vizelerine ilişkin kısıtlamalara tabi tutulması, Trump'ın "şimdiye kadar oluşturulmuş en önemli organlardan biri olma şansına sahip" dediği girişimin etkinliği hakkında soru işaretleri doğuruyor.

Trump'ın, ABD arabuluculuğunda İsrail'le Hamas arasında yapılan ateşkes anlaşmasına dahil olmasıyla ortaya çıkan kurulun müstakbel üyelerinin, katılmak için 1 milyar dolar katkı sunması bekleniyor.

Damat Jared Kushner, Yeni Gazze'nin veri merkezi, lüks daireler ve "kıyı turizmi" içeren tuhaf yeni resimlerini kurulun açılış töreninde gözler önüne sermişti.

Sunumda, lüks daireler ve veri merkezlerinin CGI'yla oluşturulmuş görüntüleri ve 100 binden fazla konut ve 75 tıbbi tesis inşa etme planları vardı.

Eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair'in, Trump'ın başkanlık edeceği kurulun üyesi olması tartışmalara yol açtı.

ABD Başkanı toplantıda "Amerika büyüdüğünde, tüm dünya büyür" demişti. 

Bu kurul, şimdiye kadar oluşturulmuş en önemli organlardan biri olma şansına sahip ve onun başkanlığını yapmak benim için büyük bir onur.

(AFP)(AFP)

Trump şöyle açıklamıştı: 

Barış kurulu aslında dünyanın en üst düzey liderlerinden oluşuyor. Geçen ekimde Gazze'deki çatışmanın kalıcı olarak sonlandırılmasına yönelik bir plan yayımladık ve vizyonumuzun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından oybirliğiyle kabul edildiğini memnuniyetle belirtmek isterim.

Amerikalı lider, barış kurulunun Gazze'nin askerden arındırılmasını sağlayacağını söylemişti. Dışişleri Bakanı Marco Rubio da bunun aynı zamanda bir "eylem kurulu" olacağını eklemişti.

Yeni planlar, savaşla harap olan bölgenin bir "riviera"ya dönüştürüldüğünü gösteren, Trump ve Tesla milyarderi Elon Musk'ın da yer aldığı ve yapay zekayla üretilerek geçen yıl yayımlanan videoyu yansıtıyor gibi görünüyordu.

Independent Türkçe, independent.co.uk/news


Venezuela'da Maduro'nun serbest bırakılması çağrısında bulunan büyük bir gösteri düzenlendi

Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, Maduro'nun fotoğraflarını ve serbest bırakılmasını talep eden pankartlar taşıdı (AFP)
Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, Maduro'nun fotoğraflarını ve serbest bırakılmasını talep eden pankartlar taşıdı (AFP)
TT

Venezuela'da Maduro'nun serbest bırakılması çağrısında bulunan büyük bir gösteri düzenlendi

Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, Maduro'nun fotoğraflarını ve serbest bırakılmasını talep eden pankartlar taşıdı (AFP)
Devrik Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, Maduro'nun fotoğraflarını ve serbest bırakılmasını talep eden pankartlar taşıdı (AFP)

Venezuela’nın devrik Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun binlerce destekçisi, 1958'deki askeri diktatörlüğün yıkılışının yıldönümü olan dün, ABD askeri operasyonu sonucu 3 Ocak'ta Karakas'ta tutuklanmasının ardından serbest bırakılmasını talep eden gösteri düzenledi.

Venezuela’nın devrik Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, serbest bırakılmasını talep etmek için gösteri düzenledi (AFP)Venezuela’nın devrik Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun destekçileri, serbest bırakılmasını talep etmek için gösteri düzenledi (AFP)

Venezuela'nın geçici cumhurbaşkanı, eski başkan yardımcısı Delcy Rodríguez, Washington ile yakınlaşma arayışında iken, hükümet 2013'ten beri ülkeyi yöneten Maduro'nun geri dönmesini talep etmeye devam ediyor.

Karakas şehir merkezindeki Ollier Meydanı yakınlarında, Maduro ve eşi Cilia Flores'i kastederek "Onları geri istiyoruz" yazılı büyük bir pankart asıldı.

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello dün Karakas'taki gösteride konuşuyor (AFP)Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello dün Karakas'taki gösteride konuşuyor (AFP)

Gösteri sırasında İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, "Bugünlerdeki en büyük zaferimiz, Başkan Maduro ve Cilia'nın geri dönüşü olacaktır" ifadelerini kullandı.

Geçici cumhurbaşkanının "ilerlemeye devam etmek için iktidar partisinden tam destek aldığını" vurguladı.


NATO, doğu sınırlarına otomatik savunma sistemleri konuşlandırmayı planlıyor

ABD Deniz Piyadeleri Norveç'te NATO eğitim tatbikatına katılıyor (Reuters)
ABD Deniz Piyadeleri Norveç'te NATO eğitim tatbikatına katılıyor (Reuters)
TT

NATO, doğu sınırlarına otomatik savunma sistemleri konuşlandırmayı planlıyor

ABD Deniz Piyadeleri Norveç'te NATO eğitim tatbikatına katılıyor (Reuters)
ABD Deniz Piyadeleri Norveç'te NATO eğitim tatbikatına katılıyor (Reuters)

NATO'dan üst düzey bir yetkili, ittifakın doğu sınırları boyunca silah ve mühimmat stoklarını önemli ölçüde genişletmeyi ve otomatik teknoloji kullanarak yeni bir savunma bölgesi oluşturmayı planladığını söyledi.

General Thomas Lowen, yarın yayınlanacak olan Alman gazetesi Die Welt'e verdiği demeçte, bu önlemlerin Rusya'ya karşı caydırıcılığı güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Yeni bir "katmanlı" savunma konsepti kapsamında NATO, yüksek teknoloji sistemleri kullanarak saldırganı erken aşamada yavaşlatmayı veya durdurmayı hedefleyecek.

NATO'nun Rusya ve Belarus ile olan sınırlarında, düşmanın ilerlemeden önce aşması gereken uzaktan kumandalı veya yarı otomatik sistemler kullanılarak yoğun bir gözetim bölgesi kurulacak.

İzmir'deki NATO Müttefik Kara Komutanlığı Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Lowen, gazeteye verdiği demeçte, doğu sınırındaki gözetimin, karada, havada, uzayda ve dijital alanda veri toplayan sistemlere dayanacağını söyledi.

Lowen, bilgilerin NATO müttefiklerine gerçek zamanlı olarak sunulacağını ve radar, akustik ve optik sensörler gibi sabit ve mobil sistemlerin yanı sıra uydu, insansız hava araçları (İHA) ve keşif uçaklarından elde edilen verilerin de kullanılabileceğini ifade etti.

NATO, sınır boyunca Lowen'in "sıcak bölge" olarak adlandırdığı, saldırganları erken aşamada durdurmak veya yavaşlatmak için tasarlanmış bir bölge kurmayı planlıyor. Şarku’l Avsat2ın edindiği bilgiye göre bu bölge, silahlı insansız hava araçları (İHA), yarı otonom savaş araçları, otomatik sistemler ve otomatik hava savunma yeteneklerini içerebilir.