Papa Irak’ın güneyindeki Ur kentinde dinler arası diyalog programı kapsamında dua edecek

Irak’ın güneyindeki Zikar vilayetindeki Ur kenti (Reuters)
Irak’ın güneyindeki Zikar vilayetindeki Ur kenti (Reuters)
TT

Papa Irak’ın güneyindeki Ur kentinde dinler arası diyalog programı kapsamında dua edecek

Irak’ın güneyindeki Zikar vilayetindeki Ur kenti (Reuters)
Irak’ın güneyindeki Zikar vilayetindeki Ur kenti (Reuters)

Papa Francis önümüzdeki hafta Irak'ın güneyinde yer alan Zi Kar'daki Tel el Mukayyer  bölgesinde bulunan antik Mezopotamya'ya ait Ur kentinde dinler arası diyalog programı kapsamında dua edecek. Yerel arkeologlar İbrahim Peygramber’in doğum yeri olarak kabul edilen mekana yapılacak ziyaretin, dikkatleri bu bölgeye çekmesini umuyor.
Ur şehri 1970’ler ve 1980’lerde batılı ziyaretçiler için popüler bir duraktı. Ancak savaşların ve siyasi istikrarsızlığın Irak turizm endüstrisini yerle bir etmesinin ardından günümüzde çok fazla ziyaretçi almıyor. Reuters’in haberine göre, ziyaretlerin yapılamamasının bir diğer nedeni de koronavirüs salgını.
Başkent Bağdat’ın yaklaşık 300 kilometre güneyinde bulunan kent, piramit şeklinde zigguratlar ve yerleşim kompleksi şeklinde tapınak ve sarayları içeriyor. Söz konusu site, 100 yıl önce Tutankhamun’un Mısır’daki mezarını ve kıymetli hazineleri çıkaran İngiliz Leonard Woolley tarafından keşfedildi. Kentsel konut, yazı ve merkezi devlet otoritesinin başladığı ve dünyanın en eski şehirlerinden biri olarak kabul edilen sitede o zamandan beri çok az çalışma yapıldı.
Irak Eski Eserler ve Kültürel Miras Müdürlüğü Direktörü Ali Kazım Ganem, zigguratın yanındaki kompleksin milattan önce 1900 yılana dayandığını söyledi. Ganem konut kompleksine atıfta bulunarak, “Bu bina veya evin Hz. İbrahim’e ait olduğuna inanılıyor” dedi.
Ganem, kompleksin, Papa 2. Jean Paul’un (Papa 2. Ioannes Paulus) Irak ziyaretini açıklamasının ardından 1999 yılında restore edildiğine işaret etti. Ancak dönemin Devlet Başkanı Saddam Hüseyin hükümeti ile olan müzakereler çıkmaza girdiğinden ziyaret iptal edildi.
Ganem bu kez Papa Francis tarafından yapılacak ziyaretin, dünyanın dikkatini bu bölgeye çekmesini umduğunu belirtti. Ayrıca burada bulunan saray ve tapınakların restorasyon çalışmaları noktasında finanse edilme ihtiyacına sahip olduğuna işaret etti.
Ganem, “Bu sadece turistik bir gezi değil, Hristiyanlık için bir ziyaret mevsimi olacağına inanıyoruz” dedi.
İtalya merkezli “On Ponte Bear” kuruluşu ziyaretçilere hizmet için altyapı çalışmaları noktasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte çalışıyor. Papa’nın ziyaretinden önce sitenin etrafındaki yollar yenilenmiş ve elektrik hatları uzatılmış olacak.
Ganem yönetimin finansman açığı noktasında yağmur suyu kalıntılarını uzaklaştırmak için hendek kazmak için yürüttüğü çalışmaların, bölgeye daha fazla zarar verdiğini ifade etti.
Basra Başpiskoposu Habib Naufali, Papa’nın 5 ve 8 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan ziyaretinin sembolik önemini vurgularken Irak, birçok Hristiyan miras alanını yok eden DEAŞ’e karşı mücadele vermeye devam ediyor.
Dinler arası duaya Irak’taki Hristiyanlar, Müslümanlar, Sabiler, Yezidiler ve diğer dini azınlıklar da katılacak. Vatikan’ın “İbrahim’in oğulları ve kızları için dua” olarak isimlendirdiği programda, dini gruplar arasındaki uyum üzerine odaklanılacak.



Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
TT

Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)

Eski Başbakan Haydar el-İbadi Irak'ta ‘seçim sisteminin reforme edilmesi’ çağrısında bulunurken, Koordinasyon Çerçevesi’nin Mukteda es-Sadr'ın Kasım 2025'te yapılması planlanan seçimleri boykot etme kararına karşı tavır alması bekleniyor.

El-İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, seçim sisteminin ‘yolsuzluk’ suçu işleyen kişilerin seçime katılmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. Koalisyon tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, “Ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar, özellikle de bu tarihi anda, sistemin siyasi tabanını genişletmeyi, herkesi dahil etmeyi ve seçim sürecini yolsuzluğa bulaşmış kişilerden ve manipülatörlerden korumayı gerektiriyor” denildi.

Koalisyon, ‘herhangi bir devletin çöküşünün üstesinden gelmenin, halkın çıkarlarını ve devletin varlığını koruyarak iç siyasi ve sosyal birlikle başarılabileceğini’ vurguladı. Açıklamada, “Ulusal bir reform vizyonu temelinde aday olmamak, çıkarlar nedeniyle başkalarının seçimlere katılmasına izin vermemekten temelde farklıdır” ifadesi yer aldı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin ana bileşenlerinden biri olan el-İbadi'nin koalisyonu, Sadr'ın benzer bir açıklama yapmasından bir gün sonra seçimleri boykot ettiğini duyurdu.

 Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)

Koordinasyon Çerçevesi'nin pozisyonu

Koordinasyon Çerçevesi, Sadr ve el-İbadi'nin kararları ve bunların bir sonraki parlamentoda Şii temsiliyeti üzerindeki etkileri konusunda hemen bir görüş bildirmedi. Bilgi sahibi kaynaklar, “Sadr ve el-İbadi'nin kararlarını ele alma konusunda Şii meclisi içinde anlaşmazlıklar var” dedi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar şu ifadeleri kullandı: “Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ve Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim'in başını çektiği bazı Şii liderlerin durumu kontrol altına alma çabaları var. Yaşananlara uyum sağlamak için uzlaşmacı bir çözüm arayışının yanı sıra Sadr'a seçimlere katılması ve boykotu tersine çevirmesi için davette bulunma ve Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nu birkaç günlüğüne adaylık kapısını yeniden açmaya davet etme olasılığı da var… Koordinasyon Çerçevesi içinde farklı görüşler var, ancak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin tutumunun Sadr'ı boykotu kırmaya ve seçimlere katılacağını açıklamaya davet etme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor.”

Sadr, Kasım ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerini boykot etme kararından dönmek için zorlu koşullar öne sürdü.

Sadr X platformundaki hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yolsuzluk var olduğu sürece hiçbir seçime katılmayacağım. Doğruluk ancak kontrolsüz silahların teslim edilmesi, milislerin dağıtılması ve ordunun güçlendirilmesiyle tesis edilecektir” ifadelerini kullandı.

Yerel platformlarda, Sadr Hareketi liderleri ile aralarında Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin de bulunduğu Şii liderler arasında seçimlere katılma amacıyla temaslar kurulduğuna dair sızıntılar dolaşıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan siyasi bir kaynak, ‘Sadr Hareketi ile geri dönme olasılıkları konusunda şu ana kadar görüşmelerin durmadığını’ söyledi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)

Seçimlerin meşruiyeti

Son dönemde izlenen çeşitli göstergelere göre seçimlerin meşruiyetine ilişkin endişeler bulunuyor. Boykotun kırılgan bir bölgesel ve uluslararası ortamda diğer kesimler tarafından da tekrarlanması, özellikle silah taşıyan ya da geçmişte silah taşımış olanlar başta olmak üzere pek çok Şii gücün, İran'ın hedef alınmasının ardından ABD ve İsrail tarafından hedef alınabilecekleri korkusunu taşımaya devam ettikleri bir dönemde, siyasi sistemin meşruiyetini etkileyebilir.

Aynı bağlamda araştırmacı Seyf es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “Irak'taki siyasi sınıf, boykot eden çoğunluğun seçimlere katılma güvenini yeniden tesis edecek olgun bir seçim sistemi sunamadı. Bunun nedeni, seçim yasasının her seçim döneminde, oy veren halkın gerekçeleri dikkate alınmaksızın, büyük geleneksel partilerin ölçülerine uyacak şekilde değiştirilmesidir… Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve iki eski başbakan Haydar el-İbadi ve Mustafa el-Kazımi'nin boykotu, seçimlere giden sürecin ciddiyetinin bir göstergesidir.”

Ancak es-Saadi, ‘seçim bölgesi sistemi, Sainte Lague sistemi ve benimsenen yüzde ile her seçimde sorunlara neden olan sonuç hızlandırma cihazlarına ilişkin doğru istatistiklere dayanan olgun bir yasanın çıkarılması yoluyla Irak'taki seçim sisteminde reform yapılabileceğini’ düşünüyor.