Bilim insanları, ahtapotun kollarının ışığa duyarlı olduğunu ortaya koydu

Bilim insanları, ahtapotun kollarının ışığa duyarlı olduğunu ortaya koydu
TT

Bilim insanları, ahtapotun kollarının ışığa duyarlı olduğunu ortaya koydu

Bilim insanları, ahtapotun kollarının ışığa duyarlı olduğunu ortaya koydu

Ahtapot kemiksiz ve eklemsiz olmasıyla meşhur 8 kolunun beladan nasıl uzak tutuyor? İsrail'deki Ruppin Akademi Merkezi'nden bilim insanları bu soruya bir yanıt vermiş olabilir. Zira bu kafadanbacaklıların kollarıyla ışığı algılayabildiği ve onu gözleriyle görmediğinde bile tepki verdiği ortaya çıktı. Bilim insanları, hayvanların bu sayede kollarını koruyabildiğini ifade etti.
Araştırma ekibinden Nir Nesher, ünlü kollara dair şöyle konuştu:
"Ahtapotların kolları aklınıza gelebilecek her yere uzanabiliyor. Yani bir tek kol bile sınırsız serbestlik anlamına falan geliyor.  Ahtapot, ışığı koluyla görebiliyor ve hissedebiliyor. Bunun için göze ihtiyacı yok."
New York Times'ın haberine göre tespit, bilim insanlarından Itamar Katz'in ışığın ahtapotun derisinin rengini nasıl değiştirdiğini incelerken yapıldı. Zira Katz, bu ilginç canlının ışığı algılama yeteneğini fark etti.
Hakemli bilim dergisi Journal of Experimental Biology'de yayımlanan araştırmalarına devam eden bilim insanları, hayvanın uyurken bile ışığa tepki verdiğini ve kollarını çektiğini tespit etti.
İleri deneyler, ahtapotun gözlerinin göremediği ışıktan kollarını kaçırdığını gösterdi.
Bilim insanları ahtapotun, bu yetenekle uzuvlarını yemek sanabilecek diğer canlılardan koruduğunu düşünüyor. Tal Shomrat, "Bu refleksin kolları korumak ve katlanmış halde tutmak için olduğunu düşünüyoruz. Böylece kolu solucan sanan yengeç veya balıklar onu ısıramıyor" dedi.
Ayrıca, hayvanların ışığa koluyla verdiği tepki koşullara göre değişiklik gösterdi. Ahtapotlar bir hafta veya bir ay karanlıkta kaldığında kolu ışıktan kaçırma refleksi hızlandı. Ancak bu tepkiyi harekete geçirmek için daha parlak ışığa ihtiyaç duyuldu.
Bilim insanları, ışığı algılama ve değişen koşullara uyum sağlamanın çok fazla enerji gerektirebileceğine dikkat çekerek bu davranışın ahtapotun hayatta kalması için önemli arz ettiğini söyledi.
Ahtapotun uzuvlarının ışığı nasıl algıladığı ve ona nasıl tepki verdiği gizemini koruyor. Katz'e göre, deride ışığa duyarlı reseptörlerin mevcudiyetine dair kanıtlar var. Ancak bunların söz konusu davranışa neden olup olmadığı belli değil.
Bilim insanları anestezi altındaki bir ahtapot üzerinde cerrahi deneyler yaptı. Bulgular, hayvanın uyuşturulduğunda ya da kol vücuttan ayrıldığında refleksin durduğunu gösterdi. Bu, tepkinin gerçekleşmesi için görme gerekmese de sağlam bir beyne ihtiyaç duyulduğu anlamına geliyor.
Işıktan kaçınmanın kol kasına bağlı olduğu düşünülüyor. Çünkü deneyde deri kesildiğinde refleks devam ederken kas kesildiğinde durdu.
 
Independent Türkçe, New York Times



İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
TT

İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Çin'in güneybatısında keşfedilen 300 bin yıllık nadir ahşap aletler, bölgedeki ilk insanların büyük ölçüde kök ve yumrular gibi yeraltı bitkileriyle beslendiğini gösteriyor.

Hakemli dergi Science'da perşembe günü yayımlanan bulgular, Doğu Asya'daki erken insan atalarının gelişmiş bilişsel becerilerine, yaşantılarına, beslenme biçimlerine ve çevrelerine ışık tutuyor.

Yunnan eyaletinin Jiangchuan bölgesinde yer alan göl kıyısındaki Gantangqing arkeolojik kazı alanında, oksijenden yoksun kil tortularda ahşap aletlerin korunması sayesinde bu nadir buluntu elde edildi.

Araştırmacılar tortularda yaklaşık bin organik kalıntı da buldu.

Ortaya çıkarılan kalıntıları gelişmiş teknikler kullanarak tarihlendiren bilim insanları, aletlerin 250 bin ila 350 bin yıllık olduğunu tespit etti.

Bilim insanları, çeşitli biçim ve işlevlere sahip "son derece nadir" ahşap aletlerin yaklaşık 300 bin yıllık katmanlardan çıkarıldığını söylüyor.

Bugüne kadar bu döneme ait, biri Avrupa'da diğeri Afrika'da olmak üzere ahşap alet içeren sadece iki keşif yapılmıştı.
 

Görsel kaldırıldı.

Gantangqing'deki ahşap aletler (Liu ve ekip arkadaşları/Science)


Yeni keşfedilen çubuklardan ikisi, İtalya'nın Poggetti Vecchi bölgesinde bulunan 171 bin yıllık aletlere benzerlik gösteriyor.

Kanca biçimli benzersiz 4 aletin daha ortaya çıkarıldığını belirten bilim insanları, bunların muhtemelen kökleri kesmek için kullanıldığını söylüyor.

Ayrıca araştırmacıların ahşap aletlerin üzerinde kasıtlı cilalama ve kazıma izleri, kenarlarındaysa toprak kalıntıları saptaması, bunların kök ve yumrular gibi yeraltı bitkilerini kazmak için kullanıldığına işaret ediyor.

Bilim insanları, "Ahşap aletler arasında kazma çubukları ve küçük, eksiksiz, elle tutulan sivri uçlu aletler var" diye yazıyor.

Bilim insanları bu bulgulara dayanarak insanların Doğu Asya'daki atalarının muhtemelen bitki temelli bir beslenme biçimi izlediğinden şüphelenirken, bölgede çam fıstığı, fındık, kivi meyvesi ve su yumrularına dair kanıtlar tespit edildi.

Buna karşılık Avrupa ve Afrika'da saptanan ahşap aletler av aletleri, mızraklar ve mızrak uçlarıydı.

Çalışmanın ortak yazarı arkeolog Bo Li şöyle diyor:

Bu keşif, erken insan adaptasyonuna ilişkin önceki varsayımlara meydan okuyor. Çağdaş Avrupa yerleşimleri (Almanya'daki Schöningen gibi) büyük memelileri avlamaya odaklanırken, Gantangqing subtropik bölgelerde bitki temelli, eşsiz bir hayatta kalma stratejisini ortaya koyuyor.

Dr. Li, "Ahşap aletlerin çeşitliliği ve karmaşıklığı da arkeolojik kayıtlardaki önemli bir boşluğu dolduruyor, çünkü 100 bin yıldan daha eski ahşap aletler Afrika ve Batı Avrasya dışında son derece nadir görülüyor" ifadelerini kullanıyor.

Keşif, ahşap aletleri kullanan erken insanların dünya genelinde çok daha geniş bir alana yayıldığını gösteriyor.

Ayrıca farklı ortamlarda yaşayan tarih öncesi kültürlerin yerel olarak işlerine yarayacak aletler geliştirdiğine de işaret ediyor.


Independent Türkçe, independent.co.uk/news