Ürdün koronavirüs salgında ikinci dalgaya giriyor

Ürdün’de kapsamlı sokağa çıkma yasağına geri dönülmesine ilişkin tartışmalar sürüyor.

Ürdün koronavirüs salgında ikinci dalgaya giriyor
TT

Ürdün koronavirüs salgında ikinci dalgaya giriyor

Ürdün koronavirüs salgında ikinci dalgaya giriyor

Ürdün’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısında yeni rekorların kaydedilmesinin ardından ülkede hafta sonu kapsamlı sokağa çıkma yasağı uygulanması ve gece sokağa çıkma saatlerinin artırılması ile ilgili tartışmalar hız kazandı.
Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, Ulusal Epidemiyoloji Komitesi tarafından verilen tavsiyeler arasında her hafta cuma ve cumartesi günleri kapsamlı sokağa çıkma yasağının yeniden uygulanmasının, gece sokağa çıkma yasağının saatlerinin akşam 21.00-06.00 arasında uygulanacak şekilde artırılmasının ve daha fazla sektörün yeniden açılmamasının yer aldığını belirtiyor. Diğer yandan sosyal medya platformlarında kamu güvenliği önlemlerine uyulmaması sorunu karşısında önceki kararlara dönülmesine yönelik tartışmalar yaşanıyor.
Ürdünlüler çarşamba günü verilmesi beklenen hükümet kararlarını beklerken Başbakan Beşir Hani el-Hasavne parlamentoda yaptığı konuşmada, kısıtlamalara geri dönülmemesi ve salgının ikinci dalgasında krizi ele almak için alternatif seçeneklerin incelenmesi konusunda uyarda bulunan Amman Ticaret Odası Başkanı Halil Hac Tevfik’in başlattığı tartışmaya dikkat çekti. “Vatandaşların sağlığının öncelikli olduğunu” vurguladı.
Koronavirüs vakaları şubat ayı başından bu yana artmaya başladı. Kral Hüseyin Kanser Merkezi Genel Müdürü Dr. Asım Mansur bu durumu “Krallık’ın salgının ikinci dalgasına girmesini kaçınılmaz hale getiren resmi ve toplumsal rahatlama” olarak niteledi.
Kapsamlı yasak kararlarına dönülerek halk sağlığının korunması önceliği ve ekonomik sektörlerin kapatılmasına yönelik tartışma devam ederken cuma ve cumartesi günleri yasağın uygulanacağına ilişkin söylentiler yalanlandı. Kaynaklar, Ulusal Epidemiyoloji Komitesi’nin, meclisin katılımı olmadan herhangi bir adım atmakta tereddüt edebilecek olan Bakanlar Kurulu’na “bağlayıcılığı olmayan tavsiyelerini” sunduğunu, ayrıca milletvekillerinin pazar günü onaylanan genel bütçe kanun tasarısının tartışılması sırasında salgın ile mücadelede sağlık ve ekonomi politikalarının uyumlu olması gerektiğini belirttiklerini aktardılar.
Ürdün’de dün 4 bin 550 yeni vaka kaydedildi. Böylece ülkedeki vaka sayısı 368 bin 278’e yükseldi. Aktif vaka sayısı ise şu an 26 bin 349. Ülkede koronavirüs sebebiyle 16 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ölenlerin sayısı 4 bin 570’e yükseldi. Tüm şehirlerde görülen koronavirüste en yüksek vaka sayısı 2 bin 953 ile başkentte kaydedildi. Bu, son 80 günde tespit edilen en yüksek vaka sayısı oldu. Dün yapılan 33 bin 846 koronavirüs testine göre pozitif vaka sayısı yüzde 13,44 oranında arttı.
Aşı şirketlerinin tedarikteki eksikliği nedeniyle koronavirüs aşılarının dağıtımındaki kriz ise sürüyor. Yetkililer aşı olmak için kayıt yaptırılması çağrısında bulunuyor. Ancak vatandaşlar kayıt yapmalarının üzerinden 1 aydan uzun bir süre geçmesine rağmen aşı olmadıklarından şikayetçiler. Ürdün’e gönderilen yaklaşık 300 bin dozluk ilk aşı partisi ile ilgili kaos yaşandığı kaydediliyor.
Sağlık bakanlığı ytkilileri tarafından devlet televizyonuna verilen demeçte 65 bin vatandaşa aşı yapıldığı belirtildi. Günlük vaka sayılarında ciddi artış yaşanacağına dair endişelere rağmen vaka oranının halen düşük olduğu vurgulandı.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.