Tayland'da ilk Kovid-19 aşısı Başbakan Prayut'a yapılacak

Tayland Halk Sağlığı Bakanı Anutin Charnvirakul (İHA)
Tayland Halk Sağlığı Bakanı Anutin Charnvirakul (İHA)
TT

Tayland'da ilk Kovid-19 aşısı Başbakan Prayut'a yapılacak

Tayland Halk Sağlığı Bakanı Anutin Charnvirakul (İHA)
Tayland Halk Sağlığı Bakanı Anutin Charnvirakul (İHA)

Tayland Halk Sağlığı Bakanı Anutin Charnvirakul, ülkede ilk Kovid-19 aşısının Başbakan Prayut Chan-o-cha’ya yapılacağını belirterek, 62 yaşındaki Prayut'un, Çin’de üretilen Sinovac aşısı sadece 18-59 yaş grubu üzerinde test edildiği ve etkinliği ile yan etkilerinin diğer yaş gruplarında bilinmemesi nedeniyle AstraZeneca aşısını yaptıracağı bildirildi.
Dünya genelinde Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında aşılama seferberliği sürerken, Taylan'dan aşılamaya ilişkin yeni bir açıklama geldi. Tayland Halk Sağlığı Bakanı Anutin Charnvirakul, Başbakan Prayut Chan-o-cha’nın ülkede Kovid-19 aşısı uygulanan ilk kişi olacağını söyledi. "Ülke lideri olduğu için Prayut'un ilk Kovid-19 aşısını yaptırması önemli" diyen Anutin, "Prayut, yaş sınırlaması olmadığı için AstraZeneca aşısını yaptıracak. Aşılama için tarih henüz belirlenmedi ancak Başbakan aşılamadan sonra normal biçimde görevini yerine getirebilecek" ifadelerini kullandı.
Prayut'un Çin’de üretilen Sinovac yerine AstraZeneca aşısını tercih etmesinin nedeni olarak ise yaş sınırlaması gösterildi. Tayland basınında yer alan haberlerde, 67 yaşındaki Prayut'un, Sinovac aşısının sadece 18-59 yaş grubu üzerinde test edildiği için etkinliği ve yan etkilerinin diğer yaş gruplarında bilinmemesi nedeniyle AstraZeneca aşısını yaptıracağı aktarıldı.

Teslimat sürprizi
Anutin, yarın gerçekleştirilmesi beklenen aşı sevkiyatının iki farklı üreticiden sağlanacağını belirterek, 117 bin doz AstraZeneca aşısı ile belirtilmeyen sayıda Sinovac aşısının ülkeye teslim edileceğini açıkladı. AstraZeneca aşılarının ülkenin daha önce açıkladığı tedarik planında yer almaması nedeniyle son gelişme sürpriz olarak nitelendirilirken, her iki aşının da ilk olarak sağlık çalışanlarına uygulanacağı bildirildi. Ayrıca aşılanan kişilerin olası yan etkileri gözlemlemek üzere 30 dakika boyunca gözetim altında tutulacağı ifade edildi.

Planda değişiklik
Tayland'da hükümetin daha önce açıkladığı tedarik planına göre, yarın ülkeye 200 bin dozluk Sinovac aşısı teslim edilmesi kararlaştırılmıştı. Tedarik planında, önümüzdeki Mart ayında 800 bin doz ve Nisan ayında 1 milyon dozluk Sinovac aşısının gönderileceği ifade edilmişti. Gerekli dozun kalanının ise Siam Bioscience tarafından AstraZeneca adına üretilerek ülkeye Haziran ve Aralık ayları arasında teslim edileceği kaydedilmişti.
Tayland'da bugün itibariyle toplam Kovid-19 vakalarının sayısı 25 bin 599'a, virüs kaynaklı toplam can kaybı ise 83’e ulaştı.



Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
TT

Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)

Fransa’da gözaltında iken geçen hafta hayatını kaybeden Moritanyalı bir adamın ailesi, Fransız polisinin ölümüne neden olduğunu iddia ederek bağımsız bir soruşturma talep etti. Ağabeyi İbrahim'in dün yaptığı açıklamaya göre 35 yaşındaki Hassan Diarra, çarşamba gecesi yaşadığı göçmen konaklama yerinin dışında kahve içerken polis memurlarıyla karşı karşıya geldi.

Paris'te pazar günü yaklaşık 1000 kişinin katıldığı anma töreninde bir polis memuru, "Geçimini sağlamak için Fransa'ya geldi ve şimdi sonsuza dek gitti" dedi.

Komşular tarafından çekilen ve sosyal medyada dolaşan bir videoda, bir polis memurunun yerde yatan bir adama yumruk attığı, diğer bir polis memurunun ise yanında durduğu görülüyor.

 Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre ailenin avukatı, ailenin polise "ölümle sonuçlanan kasıtlı şiddet" suçlamasıyla şikayette bulunduğunu bildirdi.

"Görgü tanıkları, tutuklama yerinde kan lekeleri gördüler" diye ekledi.

Savcılık, polis memurlarının Diarra'yı "esrar sararken gördükten" sonra ona yaklaştığını ve aranmayı reddetmesinin ardından gözaltına aldığını belirtti.

Kadın, adamın "yere düştüğünü ve iki polis memurunu da beraberinde yere serdiğini" belirtti ve memurlardan birinin onu etkisiz hale getirmek için elektroşok cihazı kullanıldığını söylediğini aktardı.

Diarra, polise direnmek, "sahte idari belgeler ve esrara benzeyen kahverengi bir madde" bulundurmak suçlamalarıyla gözaltına alındı.

Polis, kaşındaki yara nedeniyle hastaneye götürülmesini istedi, ancak adam bir bankta beklerken bilincini kaybetmiş gibi görünüyordu.

Bir polis memuru ve ardından acil müdahale ekibi onu hayata döndürmeye çalıştılar, ancak yaklaşık kırk dakika sonra öldüğü açıklandı.


Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka'nın Grönland'dan "Rus tehdidini" ortadan kaldırmak için hiçbir şey yapamadığını belirterek, "Artık bunun zamanı geldi ve olacak" ifadesini kullandı.

Trump, Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland'ın ülkesinin mülkiyetinde kalmasından daha azına razı olmayacağını defalarca vurguladı; ancak hem Danimarka hem de Grönland liderleri adanın satılık olmadığını ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bir parçası olmasını istemediklerini ısrarla belirtiyorlar.


Avrupa, Trump'ın Grönland'a yönelik tehditlerine karşı birleşti

Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
TT

Avrupa, Trump'ın Grönland'a yönelik tehditlerine karşı birleşti

Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Danimarka'ya ait Grönland topraklarını ele geçirme emellerine karşı çıktıkları gerekçesiyle ek gümrük vergileriyle tehdit ettiği sekiz Avrupa ülkesi dün pozisyon birliğini dile getirdi.

İngiltere, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç ve İsveç ortak bir açıklamada, "Gümrük vergisi tehditlerinin transatlantik ilişkileri zayıflattığını ve ciddi bir bozulma riski taşıdığını" belirterek, yanıtlarında "birleşik ve koordineli bir şekilde hareket etmeye devam edeceklerini" ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Trump'ın tehditlerine karşı kararlılıklarını vurgulayarak, ABD Başkanı'nın ek gümrük vergileri uygulama tehditlerini yerine getirmesi durumunda "AB'nin baskı karşıtı mekanizmasını harekete geçirme" olasılığını görüştüler.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Avrupa pazarlarına erişimi dondurmaya veya belirli yatırımları engellemeye olanak tanıyan bu mekanizma, Avrupa Birliği tarafından 2023 yılında onaylanmış ancak henüz kullanılmamıştır.