Paşinyan, istifasını isteyen orduya rest çekti

(İHA)
(İHA)
TT

Paşinyan, istifasını isteyen orduya rest çekti

(İHA)
(İHA)

Ermenistan ordusunun istifasını istediği Başbakan Nikol Paşinyan, Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı konuşmada, orduya görevini yaparak ülke sınırlarını korumasını emretti. Paşinyan ayrıca, Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'ın, Genelkurmay Başkanı’nın görevden alınmasına yönelik tavsiye kararnameyi imzalamayarak darbe girişimine destek olduğunu söyledi.
Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile 44 gün süren savaşta ağır yenilgiye uğrayan Ermenistan'da tansiyon giderek yükseliyor. Ermenistan ordusunun yayımladığı bildiri ile Başbakan Nikol Paşinyan'ın ve hükümetin istifasını istemesinin ardından Paşinyan, ordunun bu istediğini darbe olarak nitelendirmiş, Ermeni halkını Cumhuriyet Meydanı’na davet etmişti. Paşinyan, çağrısı üzerine başkent Erivan’daki Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan destekçileriyle buluştu. Paşinyan, meydandaki destekçilerine megafonla seslenerek, “Orduya görevini yaparak, Ermenistan sınırlarını korumasını emrediyorum. Bu benim emrimdir ve kimse emirlerime karşı gelemez. Ordu siyasete müdahale edemez, demokratik yollarla seçilmiş kişilere itaat etmelidir. Ülkeyi yöneten eski isimlerin ordunun içindeki hizmetkarlarının gitmesi gerekiyor” dedi.

Paşinyan’dan Sarkisyan’a çağrı
Ermenistan Genelkurmay Başkanı’nın görevden alınmasına yönelik tavsiye kararnamesini imzalayarak Cumhurbaşkanı’na gönderdiğini söyleyen Paşinyan, Cumhurbaşkanı’nın bu kararnameyi imzalamayarak darbe girişimine destek olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Sarkisyan’dan itidal çağrısı
Paşinyan’ın mitingi sırasında muhalefet bloğu da hükümet binasına yakın bir noktada Paşinyan’ın istifa etmesi yönünde protesto gösterisi düzenledi. Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan mesaj yayınladı. Tarafları sağduyuya davet eden Sarkisyan, “Devletin kolluk güçlerini, siyasileri ve vatandaşları itidalli olmaya ve sağduyulu davranmaya davet ediyorum. Düşünmeden söylenen her cümle veya eylem gerginliği arttırarak krizi derinleştiriyor. Gerginliğin azaltılması için adımlar atılmalı ve barışçıl yollar bulunmalı” dedi.

Muhalefet, hükümet binasına doğru harekete geçti
Paşinyan’ın mitingi devam ederken Erivan semalarında Ermenistan Hava Kuvvetleri’ne ait MİG-29 tipi savaş uçağı uçuş gerçekleştirdi. Alçak uçuş yaptığı görülen uçağın Paşinyan taraftarlarına gözdağı verdiği yorumları yapıldı.
Paşinyan’ın mitinginin sona ermesinin ardından meydandaki kalabalık dağıldı. Yakınlarda bulunan başka bir meydanda gösteri düzenleyen muhalefet ise hükümet binasına doğru yürüdü. Kolluk güçleri hükümet binası çevresinde güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.