Güney Kore'de Kovid-19'a karşı aşılama başladıhttps://turkish.aawsat.com/home/article/2829631/g%C3%BCney-korede-kovid-19a-kar%C5%9F%C4%B1-a%C5%9F%C4%B1lama-ba%C5%9Flad%C4%B1
Güney Kore’de korona virüsle mücadele kapsamında ülke genelinde aşılama uygulaması başladı.
Dünya genelinde korona virüsle mücadele çerçevesinde birçok ülkede başlayan aşılama uygulamaları devam ediyor.
Güney Kore de aşılama programı başlatan ülkeler arasına girdi. Bugün ülke genelinde yerel saatle 09.00'da huzurevi çalışanlarına ve bazı hastalara yapılan ilk dozlarla aşılama başladı. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (KDCA) göre saat 18.00'e kadar 16 bin 813 kişi aşının ilk dozunu aldı. Yetkililer, yarın da korona virüs tedavi merkezlerindeki yaklaşık 55 bin sağlık çalışanının aşılanmasına başlamayı planlıyor.
Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, başkent Seul'deki aşılama merkezlerinden birini ziyaret ederek süreci denetledi. Kasım ayına kadar sürü bağışıklığı oluşturmayı hedeflediklerini belirten Moon Jae-in, ülkenin 52 milyon nüfusunun tamamına ücretsiz aşı sağlama sözü verdi.
Ülkede korona virüs salgınında son 24 saatte 406 yeni vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı 88 bin 922'ye yükseldi. Son 24 saatte virüs nedeniyle 4 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam ölü sayısı bin 585'e ulaştı.
İran Cumhurbaşkanı: Nükleer bomba geliştirildiği iddiaları asılsızhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5167327-i%CC%87ran-cumhurba%C5%9Fkan%C4%B1-n%C3%BCkleer-bomba-geli%C5%9Ftirildi%C4%9Fi-iddialar%C4%B1-as%C4%B1ls%C4%B1z
İran Cumhurbaşkanı: Nükleer bomba geliştirildiği iddiaları asılsız
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bugün Tahran'da düzenlenen bir forumda konuşma yaptı. (IRNA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Avrupalı güçlerle görüşmelerin yeniden başlaması öncesinde ülkesinin atom bombası yapma niyeti olduğunu reddederek, bu tür iddiaları ‘yalan ve uydurma’ olarak nitelendirdi.
Şarku’l Avsat’ın İran medyasından aktardığına göre Pezeşkiyan bugün ‘Sonsuza Kadar İran’ başlıklı anma programına katılımı sırasında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Düşmanlar İran'ın atom bombası yapmasına izin verilmemesi gerektiğini iddia ediyor. Bizim böyle bir niyetimiz yok, ancak onlar bunun aksini iddia eden sahte bir medya atmosferi yarattılar.”
Pezeşkiyan İsrail'in 12 günlük savaşına da değinerek şunları söyledi: “İstediği zaman istediği kişiye saldıran ve hesap vermeksizin istediği kişiyi öldüren bir devlet (İsrail) yaratıldı. Dünya bu vahşete tahammül edebilir mi?”
Pezeşkiyan sözlerini şöyle sürdürdü: “İran'ın atom bombasına sahip olmasını engellemek istediklerini iddia ediyorlar, oysa bizim atom bombası yapmak gibi bir niyetimiz yok. O zaman neden siviller ve hastaneler hedef alındı? Bombayla ilgili iddialarınız sadece bir bahane değil mi? Atom bombası peşinde olduğumuzu söylemek yalan, biz bomba yapmıyoruz.”
Yurtdışında Farsça yayın yapan medya kuruluşlarını da sert bir dille eleştiren Pezeşkiyan, “Bazen bu kanalları izliyorum ve söylediklerine dayanamıyorum” dedi.
Pezeşkiyan'ın açıklamaları cuma günü İstanbul'da İran ile Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya temsilcileri arasında İran'ın nükleer meselesini görüşmek üzere yapılacak toplantı öncesinde geldi.
Üç Avrupa ülkesi Tahran'ı nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmemekle suçluyor ve 2015 anlaşmasında öngörülen ve taahhütlerinden vazgeçmesi halinde İran’a uluslararası yaptırımların yeniden uygulanmasına olanak tanıyan snapback mekanizmasını devreye sokmakla tehdit ediyor.
Söz konusu toplantı, İran'ın geçen ay İsrail ile yaptığı ve ABD'nin İran'daki nükleer tesislere saldırılar düzenlediği 12 günlük savaştan bu yana yapılacak ilk toplantı olacak.
Bu arada İran devlet medyası, Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi’nin bugün yaptığı açıklamada, İran'a uluslararası yaptırımların yeniden uygulanmasının nükleer dosyayla ilgili ‘durumu’ daha da karmaşık hale getireceğini söylediğini aktardı.
Cuma günü İstanbul'da yapılacak toplantıya atıfta bulunan Garibabadi, “Avrupa Troykası'nın herhangi bir yasal dayanaktan yoksun olduğuna inandığımız snapback mekanizması ile ilgili yorumlarına ilişkin tutumumuzu ifade edeceğiz” şeklinde konuştu.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi (X)
Garibabadi, “Çabalarımız durumu yönetmek için ortak çözümler bulmaya odaklanacaktır” dedi.
Üç Avrupa ülkesi, Çin ve Rusya ile birlikte, ABD'nin 2018'de çekildiği 2015 nükleer anlaşmasının kalan tarafları.
Garibabadi, “Yedi yıl oldu ve Avrupalılar ABD'nin çekilmesinin ardından nükleer anlaşmayı uygulamadılar. Anlaşmaya uymadıkları halde İran'ın anlaşmaya uymadığını nasıl iddia edebilirler?” ifadelerini kullandı.
İran ayrıca bugün Çin ve Rusya temsilcileriyle İran'ın nükleer dosyasını ve olası yaptırımları görüşmek üzere üçlü bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pekin'in ‘yapıcı bir rol oynayarak ilgili tarafları tüm tarafların meşru kaygılarını dikkate alan bir çözüme ulaşmak için diyalog ve müzakereleri yeniden başlatmaya zorlama’ niyetinde olduğunu bildirdi.