Husi saldırılarına karşı Suudi Arabistan'a uluslararası destek

Husi milislerinin Cizan şehrine fırlattığı roket nedeniyle hasar gören bakkal dükkanı (SPA)
Husi milislerinin Cizan şehrine fırlattığı roket nedeniyle hasar gören bakkal dükkanı (SPA)
TT

Husi saldırılarına karşı Suudi Arabistan'a uluslararası destek

Husi milislerinin Cizan şehrine fırlattığı roket nedeniyle hasar gören bakkal dükkanı (SPA)
Husi milislerinin Cizan şehrine fırlattığı roket nedeniyle hasar gören bakkal dükkanı (SPA)

Yemen'de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu dün yaptığı açıklamada, terörist Husi milisleri tarafından Suudi Arabistan’ın güney bölgesine gönderilen patlayıcı silahlı  insansız hava aracını (SİHA) imha ettiğini duyurdu. Önceki gün Cizan'da 5 sivilin yaralanmasına neden olan saldırının ardından Arap ve uluslararası düzeyde geniş çaplı bir eleştiri dalgası yaşandı ve Husi terörü karşısında Riyad ile dayanışma çağrıları yapıldı.
Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki yaptığı açıklamada, Koalisyon güçleri tarafından imha edilen SİHA’nın İran destekli terörist Husi milisleri tarafından Suudi Arabistan'ın güney bölgesindeki sivilleri ve sivil yerleşimleri hedef almak amacıyla sistematik ve kasıtlı bir şekilde fırlatıldığını belirtti. Koalisyonun Ortak Kuvvetler Komutanlığı’nın sivilleri ve sivil yerleşimleri korumak için uluslararası insani hukuk ve teamül kurallarına uygun olarak gerekli operasyonel önlemleri alarak uyguladığını vurgulayan Maliki, "terörist Husi milislerinin sivillere ve sivil yerleşimlere yönelik kasıtlı ve sistematik bir şekilde saldırı girişimlerinin savaş suçu teşkil ettiğini" ifade etti.
İran destekli Husi milisleri tarafından Suudi Arabistan’ın Yemen sınırına yakın Cizan bölgesine fırlatılan roketin bir köye düşmesi sonucu 5 sivilin yaralandığı ve parçalarının maddi hasara yol açtığı terör saldırısı birçok ülke tarafından kınandı. 

BAE: Husilerin istikrarı baltalamak istediğine dair yeni bir kanıtı
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran destekli terörist Husi milislerinin Suudi Arabistan'ın güney bölgesindeki sivilleri ve sivil yerleşimleri SİHA ile hedef alma girişimlerini şiddetle kınadığını ve reddettiğini ifade etti. BAE Dışişleri ve Uluslararası İş birliği Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu saldırıların son zamanlarda gerçekleşmeye devam etmesinin “tehlikeli bir tırmanış ve terörist milislerin bölgedeki güvenliği ve istikrarı baltalamak istediğine dair yeni bir kanıt” olduğunu vurguladı.
Bakanlık açıklamasında, terör saldırılarına karşı Suudi Arabistan ile tam dayanışma içerisinde olduğunu yineleyerek, Suudi Arabistan’ın vatandaşları ve ülkede yaşayan yabancıların yanı sıra ülkenin güvenliğini, istikrarını ve toprak bütünlüğünü korumaya yönelik çabalara destek verdiğini ifade etti. 

Bahreyn’den Suudi Arabistan’a destek
Bahreyn hükümeti de saldırıyı şiddetle kınadığını duyurdu. Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, uluslararası insani hukuk ilkelerini ihlal ederek, bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit eden Husi saldırıları karşısında, Suudi Arabistan’ın güvenliğini, istikrarını ve toprak bütünlüğünü korumaya yönelik çabalarına verdiği desteği vurguladı.

Mısır’dan Suudi Arabistan’a tam destek
Mısır Dışişleri Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada, “Mısır hükümeti ve halkı uluslararası insani hukuk kurallarına aykırı bir şekilde gerçekleşen söz konusu saldırılar karşısında Suudi Arabistan’ın vatandaşları ve ülkenin güvenliğini, istikrarını ve toprak bütünlüğünü korumaya yönelik aldığı önlemlere tam ve sürekli destek veriyor ve yaralılara acil şifalar diliyor” dedi.

İİT: Husi milislerinin yeni saldırısını şiddetle kınıyoruz
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Dr.Yusuf bin Ahmed el-Useymi ise dün yaptığı açıklamada, terörist Husi milislerinin yeni saldırısını şiddetle kınadı. Dr. Useymin, İİT’nin Husi milisler tarafından işlenen terör suçlarıyla mücadele Suudi Arabistan’ın yanında olduğunu ifade ederek, Riyad’ın güvenlik ve istikrarı ile topraklarındaki vatandaşlar ve ülkede yaşayan yabancıların güvenliğini korumak için aldığı tüm önlemleri desteklediklerini vurguladı.

Ürdün’den Suudi Arabistan’a dayanışma desteği
Ürdün hükümeti de Husilerin roket saldırısını kınadı. Ürdün Dışişleri ve Göçmen İşleri Bakanlığı Sözcüsü Dayfullah el-Fayiz, ülkesinin bu korkakça terör eylemi ve uluslararası insanki hukukun açık bir ihlali olan masum sivilleri hedef almasını şiddetle kınadığını bildirdi. İki ülkenin güvenliğinin tek ve bölünmez, ayrıca çıkarlarının birbiriyle bağlantılı olduğuna dikkat çeken Sözcü, “Ürdün kardeş Suudi Arabistan’ın vatandaşları ve sakinlerinin güvenliği koruma noktasında onunla tam dayanışma içinde durmaktadır” diye konuştu.

İngiltere’den kalıcı barış çağrısı
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab dün yaptığı açıklamada, ülkesinin Yemen'deki çatışmayı sona erdirme ve Suudi Arabistan Krallığı'na güvenlik sağlayan kalıcı bir barış inşa etme çabalarına bağlılığını vurguladı. 

Japonya’dan siyasi çözüm çağrısı
Japonya hükümeti de Riyad şehri dahil olmak üzere, Husilerin Krallık’a yönelik saldırılarını şiddetle kınadı. Japonya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yoshida Tomoyuki, Suudi Arabistan'a sınır ötesi saldırıların derhal durdurulması ve ateşkesin sağlanarak Yemen'deki duruma siyasi bir çözüm bulmak için diyalogların başlaması çağrısında bulundu. Ayrıca Japonya hükümetinin Yemen'e insani yardım sağlamaya devam edeceğini ve Yemen'de barış ve istikrarın sağlanması için ilgili ülkelerle işbirliği içinde sürekli çaba göstermeye kararlı olduğunu vurguladı.

Pakistan: Bu saldırılar masum insanların hayatını da tehdit ediyor
Pakistan Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, "Bu saldırılar sadece Suudi Arabistan Krallığı'nın egemenliği ve bütünlüğünün ihlali değil, aynı zamanda masum insanların hayatını da tehdit ediyor" dedi. Bu tür korkakça terörist saldırılara karşı Suudi Arabistan ile dayanışmasını ve yanında yer aldığını vurgulayan Bakanlık, "bu tür saldırıların derhal durdurulması" çağrısında bulundu. Ayrıca Husi milislerini Yemen'deki Marib Valiliğine yönelik saldırılarını da durdurmaya çağırdı ve Yemen'deki çatışmaya barışçıl yollarla kapsamlı bir siyasi çözüm bulma gereğine dikkati çekti.

ABD: Saldırılar Yemen'de barış ve istikrar umutlarını da tehdit ediyor
ABD hükümeti de Husilerin Suudi Arabistan'daki sivillere yönelik saldırılarını şiddetle kınayan ülkeler arasında yer aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, "Saldırılar sadece masum sivilleri değil, aynı zamanda Yemen'de barış ve istikrar umutlarını da tehdit ediyor” dedi. Husileri, "Yemen halkı için barış, refah ve güvenliği sağlamak amacıyla, Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ve ABD Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking ile bu korkunç saldırıları sona erdirmek için yapıcı bir şekilde anlaşma sağlamaya" çağırdı. Sözcü açıklamasında, ülkesinin İran ile müttefik grupların saldırılarıyla karşı karşıya olan Krallık ile uzun süredir devam eden ortaklığına ve topraklarını savunmadaki yardımına bağlı kalacağını vurguladı.



Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

TT

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz dün yaptığı açıklamada, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve burayı ziyaret eden ziyaretçilere hizmet konusundaki kararlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Kral Selman bu açıklamayı, Ramazan Ayı’nın başlaması dolayısıyla Suudiler, ülkedeki yabancı sakinler ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara seslenerek yaptı.

Açıklamayı okuyan Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman ed-Dusari, “Cennet kapılarının açıldığı ve bin aydan daha hayırlı bir gecenin içinde bulunduğu mübarek Ramazan Ayı’nın gelişi vesilesiyle tüm Müslümanları tebrik ediyoruz. Allah’ın bizlere oruç tutma ve iyi amellerde bulunma konusunda yardım etmesini diliyoruz” ifadelerini aktardı.

Kral Selman, Allah’a şükrederek, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme ayrıcalığını vurguladı ve bu hizmet anlayışının selefleri tarafından da sürdürüldüğünü belirtti.

Ramazan Ayı’nın, nefisleri terbiye etme, hayırlı işler yapma ve toplumda merhamet ve dayanışmayı güçlendirme açısından önemli bir zaman olduğunu kaydeden Kral Selman, Allah’a hem görünen hem de gizli nimetleri için şükranlarını sundu.

Kral Selman, dualarında bu mübarek ayda yapılan ibadetlerin kabulünü, ülkesinde güvenlik ve refahın devamını, Filistin’de ve tüm İslam dünyasında barış ve istikrarın sürmesini diledi.

Daha sonra Kral Selman, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ramazan Ayı’nızı tebrik ediyor, Allah’tan bu ayda Müslümanlara bereket vermesini, ibadetlerimizi kabul etmesini ve ülkemizde güvenlik ve refahın devamını sağlamasını diliyoruz” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt ve diğer bazı ülkeler, dün akşam hilalin görülmesinin kesinleşmesinin ardından 18 Şubat Çarşamba gününü (bugün) Ramazan Ayı’nın ilk günü olarak ilan etti.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi’nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan Ayı’nın ilk gününün, 18 Şubat 2026 Çarşamba günü olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Bu vesileyle, her yıl olduğu gibi, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, diğer İslam ülkelerinin kralları, cumhurbaşkanları ve emirlerine Ramazan tebriği gönderdi. Tebrik mesajlarında, Allah’tan tüm Müslümanların ibadetlerini kabul etmesini, Ramazan’ı ilerleme ve refahla yeniden yaşatmasını dilediler.

Kral ve Veliaht Prens ayrıca İslam ülkelerinin liderlerinden gelen tebrik mesajlarını aldı ve yanıt olarak teşekkür telgrafları göndererek iyi dilekleri ve duaları takdir ettiklerini belirtti; Allah’tan bu mübarek ayın ümmete bereket, huzur ve istikrar getirmesini dilediler.

Öte yandan Mekke ve Medine’de yetkili kurumlar, Ramazan Ayı’nı karşılamak üzere kapsamlı hazırlıklarını tamamladı. Bu hazırlıklar, güvenlik, işletme ve hizmet alanlarını kapsayan entegre bir sistemle gerçekleştirildi ve ziyaretçilerin güvenliği ile akışın en yüksek düzeyde sağlanması hedeflendi.


Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
TT

Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)

Umman'ın arabuluculuğuyla dün Cenevre'de gerçekleşen ABD ve İran arasındaki yeni görüşme turunda temkinli ilerleme kaydedildi, ancak iki taraf arasındaki tehditler sona ermedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmelerin "ciddi müzakereler" içerdiğini belirterek, potansiyel metin taslağı için "bir dizi yol gösterici ilke üzerinde genel anlaşmaya varıldığını" duyurdu. Ancak Arakçi, bunun "bir anlaşmaya varıldığı anlamına gelmediğini" vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına gör, bir ABD yetkilisi, "ilerleme kaydedildiğini, ancak birçok ayrıntının hala görüşülmesi gerektiğini" söyledi. Yetkili, İran tarafının kalan bazı eksiklikleri gidermek için önümüzdeki iki hafta içinde ayrıntılı önerilerle geri döneceğini bildirdiğini ifade etti.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi, görüşmelerin hedeflerine doğru "iyi ilerleme" kaydettiğini ve her iki tarafın da anlaşmaya giden bir yolu açacak ilkeleri belirlemek için "ciddi çabalar" sarf ettiğini söyledi.

Görüşmeler başlarken, İran Yüksek Lideri Ali Hamaney, bölgeye uçak gemisi göndermenin "İran'ı korkutmadığını" belirterek, "uçak gemisinden daha tehlikeli olanın onu batırabilecek bir silah olduğunu" savundu. Bu sırada Devrim Muhafızları, askeri tatbikatlar sırasında Hürmüz Boğazı'nın bazı bölümlerinin geçici olarak kapatılacağını duyurdu.


Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
TT

Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt, Irak, Lübnan, Somali ve Sudan, dün akşamı hilalin görülmesinin teyit edilmesinin ardından bugünün Ramazan ayının ilk günü olduğunu resmen duyurdu.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi'nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan ayının ilk gününün, Ummul Kura takvimine göre 1 Ramazan 1447 Hicri Çarşamba günü (18 Şubat 2026) olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme, İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz'i, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı ve vatandaşları, yerleşik halkı ve Müslümanları mübarek Ramazan ayı vesilesiyle tebrik ederek, Allah'tan herkese bu ay boyunca oruç tutma ve dua etme, iyi amellerini kabul etme, anlaşmazlıklarını giderme, dinini destekleme ve kelamını yüceltme, ülkenin güvenliğini, istikrarını ve refahını koruma konusunda yardımcı olmasını diledi.

Bu arada Suriye, Ürdün, Mısır, Tunus, Cezayir, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Singapur, Malezya, Brunei Darussalam ve Endonezya, salı günü ülkelerinde hilal görünmemesi nedeniyle perşembe gününün (yarın) Ramazan ayının ilk günü olduğunu açıkladı.