Türkiye yeni bir sayfa açmak adına Mısır ile ‘ön koşulsuz’ diplomatik temasların başladığını duyururken, Suudi Arabistan ile ilişkilerin gelişmemesi için herhangi bir neden olmadığını bildirdi. Mısır ile ilişkiler konusuna değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik, diplomatik ve istihbarat işbirliğinin devam ettiğini belirterek bu konuda bir sıkıntının olmadığını söyledi. Erdoğan açıklamasında, işbirliği sürecinin devam ettiğini belirterek, süreci daha güçlü bir şekilde sürdürebileceklerini umduklarını ifade etti.
Erdoğan’ın bu açıklamaları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Anadolu Ajansı (AA) ve TRT muhabirlerine yaptığı açıklama ile aynı zamana denk geldi. Bakan ilişkilerin normale dönmesi için iki ülke arasında herhangi bir önkoşul olmadan diplomatik temasların başladığını söyledi. Çavuşoğlu açıklamasında, “Herhangi bir ön koşul Mısırlılardan da gelmedi bizden de herhangi bir ön koşul şu anda gitmedi. Bir ön koşul yok ama yıllarca bağlar kopuk olunca, bir günde hiçbir şey olmamış gibi hareket etmek de o kadar kolay olmuyor… Yol haritası çerçevesinde görüşmeler devam ediyor. Önümüzdeki günlerde yine diplomatlar düzeyinde de görüşmeler olacak, istihbarat düzeyindeki görüşmelere ilaveten” ifadelerini kullanarak daha önce Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile uluslararası toplantılarda bir araya geldiğini, 2019’da New York’ta tanıştıklarını vurguladı. Son iki hafta içerisinde Türk yetkililerin Mısır konusundaki mesajları artarken, deniz sınırlarını çizmek için anlaşma imzalanması konusuna odaklanıldı. 2013 yılında Müslüman Kardeşler’in Mısır’da iktidardan düşmesiyle kopan iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açılması bekleniyor.
Diğer yandan Mısırlı diplomatlar Türkiye’yi Mısır ile yakınlaşma konusunda ciddi adımlar atmaya çağırdı. Şarku’l Avsat’a konuşan uzmanlar, Türkiye’nin, Mısır ile diplomatik temasların yeniden başlamasına ilişkin açıklamaların ilişkilerdeki gerilimi kırmaya itebileceğini belirterek, ilişkilerin kısa vadede değil orta ve uzun vadede yeniden başlaması için verimli ortam yaratılabileceğini düşünüyor.
Mısır eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Cemal Bayumi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sözünü ettiği bu yakınlaşmayı sahada ciddi adımlarla kanıtlamasını, Libya'daki konumunu ve oradaki 25 bin paralı askerin kaderini belirlemesini ve Akdeniz’deki eylemlerinden vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Mısır devlet kurumu El Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Dr. Kerem Said, geçtiğimiz hafta başlayan Türk liderlerin açıklamalarının Türkiye’nin kendi lehine olmayan bir bölgesel gelişme olduğunu fark etmek olduğunu söyleyerek, ABD yönetimi ile artan farklılıklara da değindi. Said konuyla ilgili Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, ‘Türkiye’nin Mısır’a yönelik düşmanca politikaların sonuç vermediğini ve Mısır’ın bölgede cüce bir ülke olmadığını’ belirterek, Mısır, Körfez ülkeleri ve Katar arasındaki sorunların çözülmesi ile neticelenen El-Ula Zirvesi’ne atıfta bulundu. Said açıklamasında, ‘Türkiye’nin Libya sahnesinde Mısır ile Katar arasındaki gergin ilişkilerden yararlandığını ve durumun artık Türkiye çıkarına olmadığını’ vurguladı. Said, Yunanistan ve Kıbrıs’ın Mısır ile güçlü bağları olduğunu ifade ederken, Kahire ile Ankara arasındaki en temel sorunların Doğu Akdeniz’deki çalışmalara ek olarak Mısır ulusal güvenliği olduğunu ifade etti. Kerem Said ayrıca, Türkiye’nin İhvan gruplarına bağlı medya organları aracılığıyla Mısır hakkında söylentiler yaymaya devam ettiğini aktardı.
Mısırlı diplomatlar Ankara'yı Kahire ile yakınlaşma konusunda ciddi adımlar atmaya çağırdı
Mısırlı diplomatlar Ankara'yı Kahire ile yakınlaşma konusunda ciddi adımlar atmaya çağırdı
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة