Şehir içi teslimat için emisyonsuz elektrikli kargo bisikleti

Elektrikli kargo bisikleti (Tribune Media)
Elektrikli kargo bisikleti (Tribune Media)
TT

Şehir içi teslimat için emisyonsuz elektrikli kargo bisikleti

Elektrikli kargo bisikleti (Tribune Media)
Elektrikli kargo bisikleti (Tribune Media)

Kalabalık şehirlerdeki elektrikli kargo bisikletlerinin geleneksel teslimat araçlarına göre bazı belirgin avantajları vardır. Örneğin trafik sıkışıklığına takılmayacak kadar küçük oldukları için teslimatlar kesinlikle daha hızlı yapılır.
Tribune Media sitesindeki habere göre, bu tür araçların teslimat için durduklarında şeritleri tıkama veya tıkanıklığı artırma olasılığı düşüktür ve daha fazla kirliliğe neden olmazlar. Nakliye şirketleri tarafından test edilen üç tekerlekli kargo bisikletlerinin çoğu, öndeki sürücü ve arkadaki bir veya iki kutu kargo ile birbirlerine oldukça benzer görünüyorlar. Ancak, Volvo'nun sahibi olduğu elektrikli araç markası Polestar'daki mühendisler, kentsel alanlarda kargo teslimatı için daha basit bir araç deniyorlar. Hafif alüminyumdan yapıldığı için araç daha çok dev bir scootera benziyor ve bir bisiklet şeridinde ilerleyebiliyor, ancak 600 pound'a (272 kg) kadar yük taşıyabiliyor. Şirketin CEO'su Thomas Ingenlath konuyla ilgili, "Önemli olan, uygun ulaşım yöntemlerini bulmak ve geleceğin gereksinimlerine ayak uydurabilmek. Bazen bir drone ya da kaldırımda hareket eden küçük bir robotla teslimat yapmak mantıklı olabilir ve bazılarının ‘şehir kızağı’ dedikleri araç bu iş için daha uygun olabilir” şeklinde konuştu.
Şirket, Wall Paper Magazine sponsorluğunda yürütülen Re:Move adını verdiği projede, endüstriyel tasarımcı Konstantin Grcic, elektrikli motosiklet şirketi Cake ve düşük karbonlu alüminyum üretimi yapan Norveçli şirket Hydro ile birlikte çalışıyor.
Polestar tasarım mühendisliği direktörü Chris Staunton, "Bir otomobil şirketi olarak sahip olduğumuz mühendislik bilgilerinin bir kısmını uygulayacağız" dedi ve aracın manevra kabiliyetinin bir kargo bisikletinden daha kolay olacak şekilde tasarlandığını ekledi.
Staunton: "Bir kargo bisikletiyle ağır yük taşıyorsanız caddenin köşesinden dönmek istediğinizde, onu kontrol etmek zorlaşır. Aslında burada yaptığımız şey, nasıl hareket ettiğimizi ve aracın hareketini kontrol edebilmek için mühendislik, süspansiyon ve şasi tasarımını kullanmak. Ve elektrikli güç aktarım mekanizmasını kullanarak, aracın operatöründen daha fazla çaba sarf edersiniz” dedi.



Jurassic Park'taki DNA yöntemi gerçek oldu

Jurassic Park'taki dinozorlar, kehribarda korunmuş DNA'dan geliyor (Universal Pictures)
Jurassic Park'taki dinozorlar, kehribarda korunmuş DNA'dan geliyor (Universal Pictures)
TT

Jurassic Park'taki DNA yöntemi gerçek oldu

Jurassic Park'taki dinozorlar, kehribarda korunmuş DNA'dan geliyor (Universal Pictures)
Jurassic Park'taki dinozorlar, kehribarda korunmuş DNA'dan geliyor (Universal Pictures)

Bilim insanları Jurassic Park'tan aldıkları ilhamla DNA'yı kehribar benzeri bir yapıda muhafaza etme yöntemi geliştirdi. Bu sayede sadece genomlar değil görüntü ve müzik de depolanabiliyor. 

Steven Spielberg'ün meşhur filmindeki bilim insanları, milyonlarca yıldır kehribar içinde saklanan DNA'yı kullanarak dinozorları yeryüzüne geri getiriyordu. 

Bu düşünceden yola çıkan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, kendilerinin ürettiği ve kehribara benzeyen cam gibi bir polimerde DNA'yı zarar görmeden sakladı.

Halihazırda kullanılan muhafaza yöntemleri dondurucu soğuklar ve yüksek miktarda enerji gerektiriyor. Yeni teknikteyse DNA, sıcaklık veya nemden zarar görmeden oda sıcaklığında korunabiliyor. 

MIT'li araştırmacılar daha önce DNA'yı silisyum dioksit denen bir kimyasal bileşikte korumayı başarmıştı. Ancak muhafaza etme süreci günler alırken, DNA'yı bileşikten çıkarmak için tehlikeli maddeler kullanılması gerekiyor.

Hakemli dergi Journal of the American Chemical Society'de 12 Haziran'da yayımlanan araştırmanın kıdemli yazarı James Banal "DNA'yı dondurmak onu korumanın bir numaralı yolu olsa da çok pahalı ve ölçeklendirilemiyor" diyerek ekliyor:

Yeni muhafaza yöntemimizin, dijital bilgileri DNA'da saklamanın geleceğini yönlendirebilecek bir teknoloji olacağını düşünüyorum.

Muazzam seviyede bilgi depolama kapasitesine sahip DNA yalnız biyolojik değil, dijital verileri de saklayabiliyor. Dijital depolama sistemleri bunu bilgiyi 0 ve 1 halinde kodlayarak yaparken DNA da temel yapı birimleri adenin, sitozin, guanin ve timini kullanarak bu işlemi gerçekleştiriyor.

Araştırmacılar T-REX (Thermoset-REinforced Xeropreservation / Termosetle Güçlendirilmiş Kurutarak Muhafaza) adını verdikleri yeni saklama yönteminde DNA'nın 75 dereceye kadar sıcaklıklarda korunabildiğini aktarıyor. Ayrıca bu şekilde bir depolama, silisyum dioksitin aksine sadece birkaç saat alıyor. 

Bu yöntemi kullanarak Jurassic Park'ın jenerik müziği, Özgürlük Bildirgesi ve MIT logosunun DNA kodlamasını depolayan araştırmacılar, DNA'yı çıkardıktan sonra verilerin hasara uğramadığını gözlemledi. 

Araştırmacılar halihazırda daha uzun süreli depolama için polimeri kapsüllere dönüştürmeyi planlıyor.

Independent Türkçe, IFL Science, Science Daily, Journal of the American Chemical Society