Google'ın çatı şirketinin çalışanları: Alphabet tacizcileri korumayı bıraksın

Reuters
Reuters
TT

Google'ın çatı şirketinin çalışanları: Alphabet tacizcileri korumayı bıraksın

Reuters
Reuters

Google'ın çatı şirketi Alphabet'in çalışanları, teknoloji devinin işyerindeki tacizcileri korumayı bırakmasını istedikleri bir mektup yayımladı.
CEO Sundar Pichai'e hitaben yazılan ve 9 Nisan'da internette yayımlanan açık mektupta iki talepte bulunuldu.
Bunlardan ilki, çalışanlara tacizde bulunduğu tespit edilen kişilerin bir ekibi ya da kişiyi yönetmekten alıkonulması. Diğeriyse bu kişilerin başka bir ekibe nakledilerek, çalışanların tacizcileriyle birlikte çalışmak zorunda kalmaması.
Mektupta şu ifadeler de yer aldı:
"İşçiler tacizcilerden uzakta çalışmayı hak ediyor. Alphabet, zarar görenlerin endişelerine öncelik vererek çalışanların güvenliğini ön planda tutmalıdır."
10 Nisan saat 18.00 itibarıyla bin 295 çalışan mektubu imzaladı.
Google'ın sözcüsüyse yaptığı açıklamada, şirketin "bu sorunun öneminin farkında olduğunu", endişelerini bildiren işçileri desteklemek ve korumak için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Sözcü, şirketin şikayetleri araştırdığını ve "ispat edilmiş iddialara karşı" harekete geçtiğini sözlerine ekledi.
Mektup, daha önce Google'da yazılım mühendisi pozisyonunda çalışan Emi Nietfeld'in New York Times gazetesinde yayımlanan yazısından iki gün sonra paylaşıldı.
Nietfeld bu yazıda, çalışmalarından sorumlu kişinin kendisine defalarca "güzel" ve "muhteşem" dediğini öne sürmüştü. Bunu yapmamasını söylemesine rağmen adamın bahsi geçen kelimeleri kullanmaya devam ettiğini kaydetmişti.
Nietfeld, bu davranışla ilgili şikayette bulunmasına rağmen üç ay boyunca söz konusu kişiyle birebir görüşmeye devam etmek ve yan yana oturmak zorunda kaldığını iddia etmişti.
Şirkette kurulan ilk sendika Alphabet İşçileri Sendikası'nın sözcüsü ve Google'da yazılım mühendisi olan Andrew Gainer-Dewar, yayımladıkları mektubun şirketin cinsel taciz iddialarına karşı girişimlerine bir yanıt olduğunu söyledi. Örneğin 2018'de detayları yine New York Times gazetesinde kaleme alınan bir soruşturma, Google'ın cinsel tacizle suçlanan üç yöneticiyi nasıl koruduğunu göstermişti.
The Verge'e konuşan Nietfeld, mektubun kendisini yüreklendirdiğini söyledi ve ekledi:
"Mektup önceki meslektaşlarımdan bazılarının ne kadar harika olduğunu ve onlarla çalışmayı neden sevdiğimi hatırlattı. Google doğru şeyi yapmaya tutkun pek çok kişiyi işe alırken içerideki sistemin bunu engellemesi utanç verici."
 
Independent Türkçe, CNN International, The Verge



Washington, 32 Afrika ülkesinden gelen malları gümrük vergilerinden muaf tutan ticaret anlaşmasını yeniledi

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
TT

Washington, 32 Afrika ülkesinden gelen malları gümrük vergilerinden muaf tutan ticaret anlaşmasını yeniledi

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)

Amerika Birleşik Devletleri dün, Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası'nın (AGOA) yıl sonuna kadar uzatıldığını duyurdu. Bu program, çeşitli Afrika ülkelerinden ABD'ye yapılan ihracatı gümrük vergilerinden muaf tutuyor.

ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump'ın, Afrika ülkeleriyle olan ticaret tercih programının 31 Aralık 2026'ya kadar yürürlükte kalmasını sağlayan ve programın sona ermesi planlanan 30 Eylül 2025 tarihine kadar geriye dönük olarak geçerli olacak yasayı imzaladığını belirtti.

Greer ayrıca, "21. yüzyılda AGOA, ticaret ortaklarımızdan daha fazlasını talep etmeli ve Amerikan işletmeleri, çiftçileri ve hayvancılıkla uğraşanları için daha fazla pazar açmalıdır" ifadesini kullandı.

Trump, "en sevdiği kelime" olarak adlandırdığı gümrük vergilerini, uluslararası ilişkileri yeniden şekillendirmek için bir teşvik ve caydırıcı araç olarak kullandı.

Greer açıklamasında, "önümüzdeki yıl boyunca programı mevcut ABD politikasına uygun hale getirmek için Kongre ile birlikte çalışacağına" söz verdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası (AGOA), 25 yıldır, Washington ve Afrika arasındaki ticaret ilişkilerinin temel taşı olmuş ve seçilmiş Afrika ülkelerinin her yıl milyarlarca dolarlık malı ABD'ye gümrüksüz olarak ihraç etmelerini sağlamıştır.

Ancak 32 Afrika ülkesini kapsayan program geçen yıl eylül ayında sona erdi ve bu durum Afrika ülkelerinde binlerce işi etkileyerek, ihracatçıları yüksek gümrük vergilerine katlanmaya zorladı.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na göre 2024 yılında anlaşma kapsamındaki ihracat toplamı 8,23 milyar doları buldu; bunun yarısı Güney Afrika'dan, çoğunlukla otomobil, değerli metaller ve tarım ürünlerinden, beşte biri ise Nijerya'dan, çoğunlukla petrolden oluşuyordu.

AGOA yasasının askıya alınmasından en çok etkilenen ülkeler küçük ülkeler oldu. Lesotho'daki tekstil sektörü ağır kayıplar yaşadı ve işçiler, yeni ABD gümrük vergileri nedeniyle üretimdeki azalmayı protesto etmek için ekim ayı sonlarında başkent Maseru'da gösteriler düzenledi.

Trump'ın "kimsenin adını bile duymadığı bir yer" olarak tanımladığı Lesotho, 2024 yılında bu anlaşma kapsamında 150 milyon dolarlık mal ihraç etti.


Elon Musk: X ile ilgili Fransız soruşturması siyasi bir saldırıdır

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)
TT

Elon Musk: X ile ilgili Fransız soruşturması siyasi bir saldırıdır

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)

Elon Musk dün, Fransız yetkililerinin şirketi X'e yönelik soruşturmasının "siyasi bir saldırı" olduğunu iddia ederek, "Fransız yetkililerinin siyasi amaçlı bir ceza soruşturması kapsamında Paris'teki genel merkezimize düzenlediği baskından dolayı hayal kırıklığına uğradık" ifadelerini kullandı.

Paris savcılığı, Fransız polisinin nisan ayında X'in ofislerine baskın düzenlediğini ve Musk'ı platforma yönelik daha geniş bir soruşturmanın parçası olarak sorguya çağırdığını duyurdu.

Baskın ve Musk'ın mahkemeye çağrılması, platform veya yöneticileri tarafından algoritmaların kötüye kullanılması ve kullanıcı verilerinin aldatıcı bir şekilde toplanması şüphesiyle ilgili bir yıllık bir soruşturmayla bağlantılı. Bu durum, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri arasında büyük teknoloji şirketleri ve ifade özgürlüğü konusunda yaşanan gerilimleri daha da artırabilir.


Bu yıl Lübnan'ın güneyinde İsrail'in gerilimi artırması nedeniyle 27 kişi öldü

Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
TT

Bu yıl Lübnan'ın güneyinde İsrail'in gerilimi artırması nedeniyle 27 kişi öldü

Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)

İsrail'in Güney Lübnan'daki gerilimi artırması, yıl başından bu yana çift yönlü bir seyir izledi; suikastlar ve uyarıların ardından hava saldırıları düzenlendi, neredeyse her gün gerçekleşen bu saldırılar sonucunda 27 kişi öldürüldü. Ayrıca, geçen yıla göre daha yoğun hava saldırıları ve tahliye uyarılarının ardından yerleşim komplekslerinin yıkımı da yaşandı; 2026 yılının başından bu yana 5 dalga tahliye uyarısı verildi.

Bir kişinin öldüğü ve sekiz kişinin yaralandığı iki saldırının ardından, İsrail ordusu dün Kfar Tebnit ve Ain Qana sakinlerine uyarıda bulundu ve iki yerleşim yerini hedef alan hava saldırılarıyla buraları imha etti. Ordu, saldırıların gerekçesi olarak Hizbullah'ın silah depolarını hedef aldığını ve yeniden yapılanma girişimlerini engellemeyi amaçladığını belirtti.