Google'ın çatı şirketinin çalışanları: Alphabet tacizcileri korumayı bıraksın

Reuters
Reuters
TT

Google'ın çatı şirketinin çalışanları: Alphabet tacizcileri korumayı bıraksın

Reuters
Reuters

Google'ın çatı şirketi Alphabet'in çalışanları, teknoloji devinin işyerindeki tacizcileri korumayı bırakmasını istedikleri bir mektup yayımladı.
CEO Sundar Pichai'e hitaben yazılan ve 9 Nisan'da internette yayımlanan açık mektupta iki talepte bulunuldu.
Bunlardan ilki, çalışanlara tacizde bulunduğu tespit edilen kişilerin bir ekibi ya da kişiyi yönetmekten alıkonulması. Diğeriyse bu kişilerin başka bir ekibe nakledilerek, çalışanların tacizcileriyle birlikte çalışmak zorunda kalmaması.
Mektupta şu ifadeler de yer aldı:
"İşçiler tacizcilerden uzakta çalışmayı hak ediyor. Alphabet, zarar görenlerin endişelerine öncelik vererek çalışanların güvenliğini ön planda tutmalıdır."
10 Nisan saat 18.00 itibarıyla bin 295 çalışan mektubu imzaladı.
Google'ın sözcüsüyse yaptığı açıklamada, şirketin "bu sorunun öneminin farkında olduğunu", endişelerini bildiren işçileri desteklemek ve korumak için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Sözcü, şirketin şikayetleri araştırdığını ve "ispat edilmiş iddialara karşı" harekete geçtiğini sözlerine ekledi.
Mektup, daha önce Google'da yazılım mühendisi pozisyonunda çalışan Emi Nietfeld'in New York Times gazetesinde yayımlanan yazısından iki gün sonra paylaşıldı.
Nietfeld bu yazıda, çalışmalarından sorumlu kişinin kendisine defalarca "güzel" ve "muhteşem" dediğini öne sürmüştü. Bunu yapmamasını söylemesine rağmen adamın bahsi geçen kelimeleri kullanmaya devam ettiğini kaydetmişti.
Nietfeld, bu davranışla ilgili şikayette bulunmasına rağmen üç ay boyunca söz konusu kişiyle birebir görüşmeye devam etmek ve yan yana oturmak zorunda kaldığını iddia etmişti.
Şirkette kurulan ilk sendika Alphabet İşçileri Sendikası'nın sözcüsü ve Google'da yazılım mühendisi olan Andrew Gainer-Dewar, yayımladıkları mektubun şirketin cinsel taciz iddialarına karşı girişimlerine bir yanıt olduğunu söyledi. Örneğin 2018'de detayları yine New York Times gazetesinde kaleme alınan bir soruşturma, Google'ın cinsel tacizle suçlanan üç yöneticiyi nasıl koruduğunu göstermişti.
The Verge'e konuşan Nietfeld, mektubun kendisini yüreklendirdiğini söyledi ve ekledi:
"Mektup önceki meslektaşlarımdan bazılarının ne kadar harika olduğunu ve onlarla çalışmayı neden sevdiğimi hatırlattı. Google doğru şeyi yapmaya tutkun pek çok kişiyi işe alırken içerideki sistemin bunu engellemesi utanç verici."
 
Independent Türkçe, CNN International, The Verge



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters