Biden, provokasyonlarına rağmen İran ile müzakerelere devam etmeye hazır

ABD Başkanı Joe Biden (EPA)
ABD Başkanı Joe Biden (EPA)
TT

Biden, provokasyonlarına rağmen İran ile müzakerelere devam etmeye hazır

ABD Başkanı Joe Biden (EPA)
ABD Başkanı Joe Biden (EPA)

Beyaz Saray, dün, Başkan Joe Biden’ın, askeri amaçlar için uranyumu yüzde 60 oranında zenginleştirme adımı attığını açıklayan İran ile müzakerelere devam etmeye hazır olduğunu açıkladı.
AFP’nin haberine göre Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki konu hakkında “İran’ın kışkırtıcı açıklamaları karşısında endişeliyiz. Bu konuda ilerleme kaydetmenin tek yolunun diplomasi yolu olduğuna ve görüşmelerle dolaylı bir şekilde de olsa bir çözüme ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.
İran, Natanz Nükleer Tesisi’ni hedef alan sabotaj eylemlerinden iki gün sonra, askeri amaçlar için kullanılmak üzere uranyumu yüzde 60 oranında zenginleştirmeye başladığını duyurdu. İran, yaptığı açıklamada tesise yapılan sabotaj eyleminin arkasında İsrail’in olduğunu ifade etti.
Uluslararası toplum ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) dün yaptığı açıklamada, İran’ın Natanz Nükleer Tesisi’nde uranyumu yüzde 60 oranında zenginleştirme niyetinde olduğunu söylediğini aktardı. Fransa, İran’ın bu kararını kınarken, nükleer müzakerelerde bulunan diğer ülkeler ise bu adımı tehlikeli bir gelişme olarak değerlendirdi.
İran’ın nükleer faaliyetleri hakkında 2015 yılında imzalanan uluslararası Viyana Anlaşmalarına Çarşamba günü devam edilmesi planlanıyordu. Ancak müzakereler Perşembe gününe ertelendi.
Psaki, günlük basın toplantısında, Almanya, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya’nın İran’ın açıklamasını oy birliğiyle reddetmeleri için çağrıda bulundu. İran’ın açıklamasının Viyana Anlaşmasının yeniden yürürlüğe sokulması için acil bir çağrı olduğunu açıklayan Psaki, “Geçen hafta, Viyana’da gerçekleşen yapıcı diyaloğa bağlı kaldık” dedi.

 


İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times