Esed, ekonomik krizin ortasında Merkez Bankası Başkanı’nı görevden aldı

Esed, ekonomik krizin ortasında Merkez Bankası Başkanı’nı görevden aldı
TT

Esed, ekonomik krizin ortasında Merkez Bankası Başkanı’nı görevden aldı

Esed, ekonomik krizin ortasında Merkez Bankası Başkanı’nı görevden aldı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, dün Merkez Bankası Başkanı Hazım Karful'u, ülkenin, on yıldır devam eden kanlı çatışmayla birlikte en kötü ekonomik krizlerini yaşadığı bir zamanda görevden aldı.
Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre Esed, Dr. Hazım Yunus Karful'un Suriye Merkez Bankası başkanlığına atanmasına son veren bir kararname imzaladı. Ancak Karful’un yerine herhangi bir isim belirlemediği aktarıldı.
SANA, Washington’ın Eylül 2020’de ekonomik yaptırımlar uyguladığı Karful'un görevden alınmasının nedeninden ise bahsetmedi. Konunun hassasiyeti nedeniyle kimliğinin açıklanmasını istemeyen Şam’daki bir ekonomi analisti Fransız Haber Ajansı’na (AFP) yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası'nın son dönemdeki performansı olumsuz seyrediyordu. Başkan, karaborsadaki döviz kurunda yaşanan dalgalanmayı frenlemek için gerçek müdahalelerde bulunmadı” ifadelerini kullandı.
Ekonomi analistine göre ekonomideki değişikliklerin etkisiyle bugün ülkenin ‘gelişmelere ayak uydurabilecek yeni yüzlere’ ihtiyacı var.
Suriye savaşı geçtiğimiz ay 11’inci yılına girerken ülke, Batı’nın uyguladığı yaptırımlar ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan önlemlerle daha da şiddetlenen boğucu bir ekonomik kriz yaşıyor. Buna işadamları da dahil olmak üzere çok sayıda Suriyelinin yatırım yaptığı komşu ülke Lübnan'da hızlanan ekonomik çöküş ekleniyor.
Savaşın başlamasından bu yana Suriye Lirasının döviz kuru karaborsada yaklaşık yüzde 99 oranında kötüleşti.

Suriye lirası değer kaybediyor
Döviz kuru geçtiğimiz ayın başlarında dolar karşısında 4 bin bandını geçtiğinde Suriye Lirası rekor bir düşüş kaydetti.
Hükümete yakın El Vatan gazetesine göre Suriye hükümeti, Suriye Lirasının değer kaybetmesini önlemek için ‘lüks’ olarak nitelendirilen malların ithalatını durdurmak ve yasadışı döviz işlemlerinin peşine düşmek de dahil olmak üzere bir dizi önlem aldı.
Suriye Merkez Bankası’nın onayladığı döviz kurunun bin 256 lira olarak belirlenmesine rağmen bugün karaborsada döviz kuru 3 bin 200 liradan işlem görüyor.
Esed, Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığı da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde bulunan Karful’u Eylül 2018’de Merkez Bankası başkanlığına atadı. 
ABD Hazine Bakanlığı, Karful’a yaptırımlar uygulandığını duyurduğu açıklamasında, Karful'un geçtiğimiz Eylül ayında Suriye Lirasının durumunu iyileştirmek amacıyla kendilerinden fon temin etmek amacıyla Suriyeli işadamlarıyla görüştüğünü belirtti.
Bugün Suriyelilerin çoğu yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı'na (WFP) göre Suriye’de 12,4 milyon insan gıda güvensizliği ile karşı karşıya.
Bunun yanı sıra bugün Suriyeliler, emtia fiyatlarındaki fahiş artışlardan şikayet ediyorlar. Ayrıca, şiddetli bir yakıt krizi yaşanan ülkede, hükümetin yüzde 50'nin üzerinde artış yaptığı küçük miktarlarda sübvanse edilmiş benzinden alabilmek için saatlerce beklemek zorunda kalıyorlar.

 


Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz