Riyad, Yemen girişimini duyurmasından buyana Husiler Suudi Arabistan’a 37 kez saldırdı

Yemen'deki çatışmayı durdurmak için bölgesel ve uluslararası çabalar devam ediyor

Riyad, Yemen girişimini duyurmasından buyana Husiler Suudi Arabistan’a 37 kez saldırdı
TT

Riyad, Yemen girişimini duyurmasından buyana Husiler Suudi Arabistan’a 37 kez saldırdı

Riyad, Yemen girişimini duyurmasından buyana Husiler Suudi Arabistan’a 37 kez saldırdı

Suudi Arabistan’ın 23 Mart'ta Yemen'deki savaşı sona erdirme girişimini duyurmasından bu yana İran destekli Husi milisler tarafından Suudi şehirleri ve sivil yerleşimleri 37'den fazla girişimle patlayıcı yüklü insansız hava aracı ve balistik füzelerle hedef alındı.
Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik tırmanışına, Marib şehrine yönelik devam eden saldırı ve topçu ve balistik füzelerle yerlerinden edilmiş sivillerin ve kaldıkları kampların hedef alınması eşlik etti. Bu da ülkedeki kötüleşen insani krizi daha da şiddetlendirdi.
Uluslararası ve bölgesel topluluğun Suudi girişimini memnuniyetle karşılamasına rağmen Husi milisler yapılan tüm barış çağrılarını görmezden gelerek askeri operasyonlarını sürdürdü ve çeşitli cephelerde unsurlarını seferber ederek, savaşın sürmesine ve Yemenlilerin acılarının ikiye katlanmasına neden oldular.
Yemen'de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu dün yaptığı açıklamada, Suudi Kraliyet Hava Savunma Kuvvetleri'nin Husilerin Suudi Arabistan’ın güneyindeki Cizan şehrini hedef aldığını ve patlayıcı yüklü SİHA’yı ve 5 balistik füzeyi durdurup imha ettiğini açıkladığını aktardı.
Aynı şekilde 12 Nisan 2021'de Suudi hava kuvvetleri Husilerin Cizan'daki sivil bölgeleri hedef aldığı saldırıda bir balistik füze ve 3 insansız hava aracını önleyerek imha etti.
Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek, grubu tırmanışı durdurmaya ve barışa boyun eğmeye zorlamak için daha fazla uluslararası baskı çağrısında bulundu.
BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ve ABD Temsilcisi  Tim Lenderking, Husilerin ve İran'ın şu ana kadar gösterilen tüm çabalara karşı uzlaşmazlığına rağmen olası bir barış planını formüle etmek için çeşitli Yemenli, bölgesel ve uluslararası taraflarla yoğun istişareler üzerinde çalışıyorlar.
11 Nisan 2021'de Yemen'de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu, Husi milislerin Suudi Arabistan'a doğru fırlattığı balistik füze ve 6 patlayıcı yüklü SİHA’nın durdurulup imha edildiğini duyurdu.
Kraliyet Hava Savunma Kuvvetleri 9 Nisan 2021'de terörist Husi milisleri tarafından Cizan ve Hamis Muşayt şehirlerine fırlatılan bir balistik füzeyi ve bir insansız hava aracını imha etti.
Arap Koalisyonu sözcüsü, İran destekli terörist Husi milislerin sivilleri ve sivil nesneleri hedef alma yönündeki düşmanca girişimlerini "savaş suçları" olarak nitelendirdi.
Arap Koalisyonu ayrıca, 1 Nisan'da terörist Husi milisler tarafından Hamis Muşayt şehrine fırlatılan iki SİHA’nın durdurulduğunu ve imha edildiğini duyurdu. İki gün önce ise Suudi Arabistan'daki sivilleri hedef almak amacıyla Husi milisler tarafından fırlatılan iki SİHA imha edildi.
Koalisyon 30 Mart'ta ise Husi milislerin Suudi Arabistan'da sivilleri ve sivil nesneleri hedef almak için kasıtlı ve sistematik bir şekilde fırlattığı patlayıcı yüklü 2 SİHA’yı önlediğini duyurdu.
28 Mart tarihinde ise  Hudeyde’den yakın bir saldırı gerçekleştirmeden Husi milislere ait iki patlayıcı yüklü tekne imha edilirken, Suudi Arabistan'ın güney bölgesine doğru fırlatılan iki SİHA durdurulup imha edildi.
Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik düşmanca saldırıları durmadı. Koalisyon güçleri 26 Mart'ta Husiler tarafından Krallığı hedef almak için fırlatılan 6 SİHA’yı imha ettiğini açıklarken, ve Sana'dan fırlatılan bir balistik füzenin  Yemen’in el-Cevf eyaletine düştüğünü kaydetti.
Koalisyon o sırada yaptığı açıklamada, terörist milislerin Cizan ve Necran üniversitelerini hedef almaya çalıştığını, Husilerin sivil nesneleri ve sivilleri hedef alma girişimlerini kınadığını ifade etti. Koalisyon ayrıca, Yemen'in  Hacca kentinde zırhlı araç ve silahlar içeren mühimmat depolarının hedeflendiğini ve Husilerin Necran'a doğru fırlattığı balistik bir füzenin imha edildiğini duyurdu.



Suudi Arabistan’dan Pakistan Merkez Bankası’nda 3 milyar dolar

Suudi Arabistan’dan Pakistan Merkez Bankası’nda 3 milyar dolar
TT

Suudi Arabistan’dan Pakistan Merkez Bankası’nda 3 milyar dolar

Suudi Arabistan’dan Pakistan Merkez Bankası’nda 3 milyar dolar

Suudi Arabistan, Pakistan’da ekonomik istikrarın güçlendirilmesine yönelik desteğini sürdürmeye devam ediyor. Bu adım Kral Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın talimatları doğrultusunda atıldığı belirtildi.

Söz konusu destek, iki ülke arasındaki köklü tarihi ilişkiler ve güçlü iş birliği bağlarının bir devamı niteliğinde. Bu çerçevede, Suudi Arabistan’ın Pakistan Merkez Bankası’ndaki 5 milyar dolarlık mevduatının vadesinin uzatılmasına karar verildi. Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan Haber Ajansı SPA’dan aktardığı hbaere göre 3 milyar dolarlık ek bir mevduat sağlanacak.

Bu nitelikli finansal desteğin, Pakistan ekonomisinin küresel ekonomik dalgalanmalara karşı dayanıklılığını artırması ve mali esnekliğini güçlendirmesi hedefleniyor. Aynı zamanda, Pakistan halkının yaşam koşullarına olumlu yansıması bekleniyor. Açıklamada, Suudi Arabistan’ın Pakistan’a her koşulda destek olma yönündeki kararlı tutumunun altı çizilirken, iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarına vurgu yapıldı.

Öte yandan Pakistan Merkez Bankası, perşembe günü yaptığı açıklamada, 3 milyar dolarlık paketin bir parçası olarak Suudi Arabistan’dan 2 milyar dolar aldığını duyurdu. Bu gelişmenin, ülkenin döviz rezervlerine kısa vadede önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Bu açıklama, Pakistan Maliye Bakanı Muhammed Aurangzeb’in Washington’da, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları marjında gazetecilere yaptığı değerlendirmelerin ardından geldi. Aurangzeb, Suudi Arabistan’ın Pakistan’a 3 milyar dolarlık ek destek sağlayacağını ifade etmişti. Ayrıca, mevcut 5 milyar dolarlık Suudi mevduatının artık yıllık yenileme anlaşmasına tabi olmayacağını, daha uzun vadeli olarak uzatılacağını belirtti.

Suudi Arabistan’ın Pakistan’a ekonomik kriz dönemlerinde destek sağlama konusunda geçmişi bulunuyor. Bu kapsamda, 2018 yılında sağlanan ve mevduatlar ile ertelenmiş petrol ödemelerini içeren 6 milyar dolarlık destek paketi dikkat çekiyor.


Katar Emiri ve Pakistan Başbakanı bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştüler

Pakistan Başbakanı çalışma ziyareti için Doha'ya geldi (QNA)
Pakistan Başbakanı çalışma ziyareti için Doha'ya geldi (QNA)
TT

Katar Emiri ve Pakistan Başbakanı bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüştüler

Pakistan Başbakanı çalışma ziyareti için Doha'ya geldi (QNA)
Pakistan Başbakanı çalışma ziyareti için Doha'ya geldi (QNA)

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Sani ile Pakistan Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif, bugün Emirlik Sarayı’nda düzenlenen toplantıda bölgesel ve uluslararası durumdaki son gelişmeleri, özellikle de Ortadoğu’daki gelişmeleri ele aldılar.

Toplantının başında Şeyh Tamim, Pakistan Başbakanı ve beraberindeki heyeti karşılayarak, Pakistan'ın gerilimi azaltma çabalarını destekleme ve bölgesel güvenlik ve barışa hizmet edecek şekilde diplomatik diyaloğu güçlendirme konusunda üstlendiği role takdirlerini vurguladı.

Pakistan Başbakanı ise ülkesinin Katar ve bölge ülkelerine yönelik saldırıları kınadığını yineleyerek, Pakistan’ın Katar’ın egemenliğini korumak, güvenliğini ve istikrarını sağlamak için aldığı tedbirlere tam dayanışma ve verdiği desteği vurguladı.

Toplantı sırasında her iki taraf da bölgenin güvenliğini ve istikrarını sağlamak, özellikle de hayati önem taşıyan deniz koridorları üzerinden enerji tedarik zincirlerinin kesintisizliğini korumak için sükunet sürecini desteklemenin ve uluslararası koordinasyonu güçlendirmenin gerekliliğini belirtti.

Toplantı sırasında, iki ülke arasındaki iş birliği ve dostluk ilişkileri ile bu ilişkilerin geliştirilme yolları da gözden geçirildi; bu, iki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirecek ve ikili iş birliği için yeni ufuklar açacaktır.

Katar Emiri ve Pakistan Başbakanı ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, her iki taraf da ortak ilgi alanına giren güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu ve özellikle son olayların bölge güvenliği ve istikrarı üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, iki ülke arasında koordinasyon ve istişarenin sürdürülmesinin önemini vurgulandı.

Pakistan Başbakanı, bugün çalışma ziyareti için Doha'ya geldi. Doha Uluslararası Havalimanı'na vardığında, kendisi ve beraberindeki heyet, Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sultan bin Saad el Muraikhi tarafından karşılandı.


Birleşik Arap Emirlikleri, "topraklarından başlatılan saldırılar" nedeniyle Irak'a protesto mektubu gönderdi

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
TT

Birleşik Arap Emirlikleri, "topraklarından başlatılan saldırılar" nedeniyle Irak'a protesto mektubu gönderdi

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, Irak Büyükelçiliği'nin ülkedeki vekili Ömer el-Abidi'yi çağırarak, ateşkes ilanına rağmen Irak topraklarından başlatılan ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerindeki hayati öneme sahip tesisleri hedef alan, “terör saldırıları” olarak nitelendirdiği olayları kınayan ve şiddetle kınayan sert bir protesto notası iletti.

Bakanlığın Arap İşleri Müdürü Ahmed el-Mereşde tarafından teslim edilen notada Birleşik Arap Emirlikleri, bu saldırıları kesinlikle reddettiğini vurguladı ve saldırıların İran'a bağlı silahlı gruplar tarafından gerçekleştirildiğini, hedef alınan ülkelerin egemenliğini ve hava sahasını ihlal ettiğini ve uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Şartı'na açık bir ihlal teşkil ettiğini belirtti.

Abu Dabi, bu saldırıların devam etmesinin, İran ve bölgedeki vekillerinin gerçekleştirdiği saldırılarla birlikte, bölgesel istikrarı tehdit ettiğini ve güvenliği güçlendirmeye yönelik uluslararası çabaları baltaladığını belirtti. Ayrıca, Irak ile ilişkilerin “son derece hassas” zorluklarla karşı karşıya kaldığını ve bunun mevcut iş birliğine ve Körfez ülkeleriyle olan ilişkilere olumsuz yansıyabileceğini vurguladı.

“Abu Dabi”, Irak hükümetinin kendi topraklarından bölge ülkelerine yönelik tüm düşmanca eylemleri önleme ve bu tehditleri uluslararası ve bölgesel yasa ve sözleşmelere uygun olarak acilen ve koşulsuz olarak kontrol altına alma konusunda kararlı olması gerektiğini vurguladı.

İtiraz notasında ayrıca, 136 ülkenin desteklediği ve komşu ülkelere yönelik her türlü tahrik veya tehdidin, vekillerin kullanılması da dahil olmak üzere, derhal durdurulmasını öngören 2026 tarihli 2817 sayılı Güvenlik Konseyi Kararı'na da atıfta bulunuldu.

Birleşik Arap Emirlikleri, notanın sonunda Irak'ın bölgesel güvenlik ve istikrarı destekleme rolünü üstlenmesinin önemini vurguladı; bu, Irak'ın egemenliğini koruyacak ve Arap dünyasında aktif ve sorumlu bir ortak olarak konumunu güçlendirecektir, ifadelerine yer verdi.